Voor alle hobbybrouwers


BrouwEncyclopedie bevat veel informatie voor de hobbybrouwer.

BrouwEncyclopedie, het digitale naslagwerk voor de hobbybrouwer

BrouwEncyclopedie is het gedeelte van de site Hobbybrouwen.nl dat bedoeld is als naslagwerk voor zowel beginnende als gevorderde hobbybrouwer.
Anders dan gebruikelijk is bij een encyclopedie zijn de onderwerpen niet alfabetisch gerangschikt. Leidraad voor deze indexpagina is het brouwproces.
Naast deze indexpagina is er ook een alfabetische index.

 

Cursus bierbrouwen

Deze site is voorzien van een digitale cursus bierbrouwen met mout. In deze cursus komt het volledige brouwproces aan bod. De cursus is voorzien van veel links met verwijzingen naar de BrouwEncyclopedie. Het is een goed startpunt voor de beginnende bierbrouwer.
 

Ingrediënten

  1. Mout
  2. Hop
  3. Water
  4. Gist
  5. Suikers
  6. Kruiden
  7. Overige toevoegingen
  8.  

Werkwijze

  1. Schroten
  2. Verstijfselen
  3. Maischen
  4. Beslagfilteren
  5. Koken
  6. Hop toevoegen
  7. Filteren gekookt wort
  8. Koelen wort
  9. Beluchten wort
  10. Gist toevoegen
  11. Hoofdgisting
  12. Nagisting
  13. Bottelen
  14. Rijpen

Brouwapparatuur

  1. Schrootmolen
  2. Brouwketel
    • Elektrische ketel
    • Brander
  3. Beslagfilter
  4. Filter gekookt wort
  5. Koeler
  6. Gistvat
  7. Bottelapparatuur

Meetapparatuur

  1. Hydrometer
  2. Refractometer
  3. pH-meter

Overige

  1. Bierstijlen en recepten
  2. Schuimhoudbaarheid
  3. Brouwsoftware
  4. Leveranciers
  5. Clubs
  6. Tips voor hobbybrouwers
  7. Reinigen en desinfecteren