Wat is er mooier dan een mooi schuimend bier? Eentje waarbij het schuim nog een tijdje op het bier blijft staan. Een bier waarbij het schuim weg sist is niet aantrekkelijk, hoe goed het ook smaakt.
Er zijn hobbybrouwers die altijd wat tarwe toevoegen voor de schuimvorming, maar dat beetje extra eiwit geeft echt geen betere schuimhoudbaarheid. Het zit allemaal net iets complexer in elkaar.
Schuimhoudbaarheid is één van de lastigste onderwerpen in de brouwwereld. Er zijn grofweg vier factoren die van belang zijn:
Het gewenste koolzuurgehalte van bier is afhankelijk van het biertype. In de regel hebben licht gekleurde bieren meer koolzuur dan donkere bieren, en zwaardere bieren meer dan lichtere bieren. Meer koolzuur in het bier leidt tot meer schuimvorming in het glas. De hoeveelheid koolzuur in gebotteld bier wordt bepaald door de hoeveelheid vergistbare suikers dat in het bier zit tijdens het bottelen.
Om een zo groot mogelijke controle te hebben laat je het bier eerst helemaal uitgisten (zie het artikel Nagisten). Daarna voeg je een berekende hoeveelheid suiker wordt toe. De hoeveelheid suiker ligt tussen de 4 en 7 g/l. Bij sommige biertypen zoals tripel en weizen wordt meer suiker toegevoegd tot een maximum van 10 g/l. Het komt regelmatig voor dat hobbybrouwers hun bieren bottelen terwijl het nog niet helemaal uitgegist was. Flessen met overmatig koolzuur kan het gevolg zijn. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot exploderende flessen.
Indien een bier wordt geschonken van hetzelfde brouwsel met hetzelfde koolzuurgehalte kan de schuimvorming verschillend zijn. Oorzaken hiervoor zijn:
Wanneer je een flesje bier opent en het bier komt er spuitend met veel kracht uit de fles spreken we van gushing.
Componenten in bier die schuimstabiliteit beïnvloeden (Naar aanleiding van review van Shokribousjein et al, Cerevisia 35 (2011) 85-101. Katholieke Universiteit Leuven, aangevuld met wijsheden van het forum Hobbybrouwen.nl. (Met dank aan William Kloek.)
Tetrahop is een hoppreparaat. Het geeft veel bitterheid aan je bier. Maar de voornaamste reden waarom het bij veel commerciële brouwerijen wordt gebruikt is de enorme verbetering van de schuimstabiliteit die het geeft.
Tetrahop heeft een relatief korte houdbaarheid. Na verloop van tijd ontstaat er een bruine afzetting in de fles waarin het bewaard wordt. De bitterheid die het geeft wordt minder. Echter, de schuimbevorderende eigenschappen blijven behouden. Dat is gunstig want je hebt er maar heel weinig van nodig voor een mooie schuimkraag (1 ml op 10 liter bier). Wanneer je er te veel van gebruikt dan ontstaat er een onnatuurlijk vast schuim.
3) Hordein – Wikipedia
4) Influence of Lauter Turbidity on Wort Composition, Fermentation Performance and Beer Quality – A Review
5) Molecular basis of barley quality
6) Prediction of Beer Foam Stability from Malt Components
7) Improving foam quality through wort boiling optimisation
8) Getting Good Beer Foam: Techniques
9) The Release of Yeast Proteolytic Enzymes into Beer
10) BeerSci: How To Make Beer Foamier
11) Proteins influencing foam formation in wine and beer: the role of yeast
12) Effects of fermentation temperature on the composition of beer volatile compounds, organoleptic quality and spent yeast density
13) Beer Stability, Graham G. Stewart
Opmerkingen over dit artikel kun je geven via het topic https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,46163.html
Via deze link kun je op deze site zoeken naar het onderwerp “schuimhoudbaarheid”.