Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemeen / Re: Brouwblog: Overleeft ons bier de droogte?
« Laatste bericht door tdp Gepost op Vandaag om 15:38 »
Ik probeer, buiten het brouwen om, zo bewust mogelijk te leven, zonder concessies te doen. Groente, fruit en veel van de overige dagelijkse boodschappen haal ik bij de biologische teler in ons dorp, vlees tot een minimum teruggebracht (van 7x per week boeren porties naar 1x per week een goed stuk, 'lokaal' vlees).

Gooi weinig weg, doe netjes afvalscheiding, etc.

Maar ik ben ook een hobbybrouwer... En laten we eerlijk zijn, dat is een hobby met erg veel waterverbruik. Net 22 liter blond in de gistkast gezet. Hiervoor 35 liter brouwwater nodig zo ongeveer, en ruim 100 (!) liter koelwater. Ik heb het dit keer, meer uit nieuwsgierigheid opgevangen, maar normaal gaat dit gewoon het putje in. Ik ga hier toch eens over nadenken, of het koelen niet efficiŽnter kan!

Mooie blog verder Adrie, ik vind dit een mooi startpunt om na te denken over een meer duurzame manier van brouwen.
2
Wij rijden er speciaal een weekendje voor op en neer, maar dat combineren we wel met wat andere activiteiten (alhoewel het bierfeest wel de hoofdreden is om te gaan ).
Het vooral, door de opkomst van kleine nieuwe brouwerijen uit de omgeving, het aanbod aan onbekende nieuwe bieren die het erg leuk maakt.
3
Algemeen / Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Laatste bericht door Nick H. Gepost op Vandaag om 15:16 »
Tsja reinheitsgebot?

Ouderwets en nationalistisch vooral. Vrijwel alleen Duitse bierstijlen kunnen hieraan voldoen.
En die stiekem wellicht ook niet omdat in het reinheitsgebot geen gist voorkomt, maar dat vonden ze te lastig en hebben ze later er maar bij verzonnen :D.

Ouderwets en nationalistisch?? Waarom moeten we onze oosterburen toch zo hard aanpakken? "Traditioneel en cultureel bepaald" zou je ook kunnen zeggen. Als ze er aan vast willen houden, dan moeten ze dat toch lekker zelf weten. Ze moeten niet, maar willen het vooral omdat veel klanten het zo willen. En die willen dat omdat ze niet beter weten.
Ook de Engelsen kunnen soms erg ouderwets zijn en oude wetten handhaven. In het stadje Chester wordt nog elke avond een kleine poort in de stadsmuur afgesloten omdat dat nog in een middeleeuwse wet staat!

Ik gebruik voor Belgische bieren de traditionele toevoegingen. Verder gebruik ik ook melkzuur en brouwzouten.

En de Duitse hobbybrouwer mag van mij zelf weten wat hij doet. Lang leve de vrijheid. Die vrijheid heeft in de Verenigde Staten wel weer voor en enorme impuls gezorgd voor het (hobby)brouwen.
4
Leuke tip! Helaas ben ik al jaren niet meer in de ardennen te vinden in de zomer
5
Apparatuur / Re: Schoonmaken met de vaatwasser
« Laatste bericht door HopSwiers Gepost op Vandaag om 14:49 »
ik was alles er in. Gewoon met de klassieke tabletten er in. ooit al een aangeslagen koper in een vaatwasser gestoken? dat komt er brandschoon uit.
Zelf de flesjes was ik enkel in de vaatwasser. Niets extra. werkt perfect nog nooit problemen mee gehad.
6
Algemeen / Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Laatste bericht door tdp Gepost op Vandaag om 14:07 »
Waar ik eerst smaak vooral in toevoegingen dacht te kunnen verkrijgen, merk ik dat ik nu juist veel meer terug naar de 'basis' neig. Juist de combinatie van mout, hop en gist levert goede bieren op. Suiker kunnen we bijna niet onderuit, en toevoegingen als koriander en citrusschil vind ik voor een witbier eigenlijk ook niet mogen ontbreken.

Wel moet ik zeggen dat ik de toevoeging van Blue Stilton aan een bier, gebrouwen op de hobbybrouwdag bij Kees! wel erg bijzonder vond :)
7
Dit werkt niet volgens Brouwmarkt waar ik de filterhex vandaan heb.
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd eigenlijk. Ben toch eens benieuwd of het wel of niet werkt.
8
ik vind het niet eens zo'n gek idee... Je kunt het testen met water in de Mennopan, filterhex erbij, door een stuk slang met dezelfde diameter als de filterhex er op aan te sluiten en die aan te zuigen.
Misschien ben je 3 euro kwijt als de test mislukt maar als het wel lukt ben je meteen klaar.
9
Apparatuur / Re: Verwarming in gistkast stc100
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 11:00 »
Het is een (stuk van een ) rek van de gamma waar je normaal planten aan opbindt (foto is van mij  :)  ).


Die kabel is 30 watt en wordt absoluut niet zo warm dat het plastic gaat smelten.

De foto kwam inderdaad van Edwin. Ik vind het een geweldige oplossing. Ik heb de 20 Watt versie. Mijn ijskast staat gewoon hier in de woonkamer, dus ik denk dat 20 Watt voldoende is.
10
Apparatuur / Re: Verwarming in gistkast stc100
« Laatste bericht door EdwinBrouwt Gepost op Vandaag om 10:49 »
Het is een (stuk van een ) rek van de gamma waar je normaal planten aan opbindt (foto is van mij  :)  ).


Die kabel is 30 watt en wordt absoluut niet zo warm dat het plastic gaat smelten.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10