Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Geen goed idee. Het duurt even voordat de bottelsuiker vergist wordt. Tot die tijd kan er zuurstof bij je bier komen. Alleen een dopje op de fles leggen is niet voldoende om dit te voorkomen.
Zie https://www.mbaa.com/publications/tq/tqPastIssues/1990/Abstracts/tq90ab25.htm

Het is overigens een misvatting dat alle zuurstof in de fles verbruikt wordt door de gist. Hierover is de laatste tijd veel discussie geweest.

Bedankt Jacques,

Interessante bevindingen in dat artikel! Nooit had ik gedacht dat, ondanks de drukopbouw in het flesje, nog zuurstof door de stopjes zou kunnen komen.

Een methode die ook vaker langs is gekomen op het forum is om te zorgen dat er bij het bottelen wat oververzadiging is met koolzuur van je te bottelen bier. Dat kan door niet te lang te wachten met bottelen of ipv een waterslot een slang te gebruiken en die bv in een fles te zetten met water bv 20 cm onder het wateroppervlak. Zo gist je onder iets hogere druk en lost er meer koolzuur op in je bier. bij het bottelen komt die koolzuur dan als schuim vrij in je slang waarmee je bottelt. door je flesje te vullen vanaf de bodem duwt het schuim dan de lucht uit je flesje en als je dan precies stopt als het schuim tot de dop zit dan heb je vrijwel geen lucht in je flesje.  alternatief is om het laatste deel van de gisting de temperatuur een aar graden lager te zetten zodat er ook meer koolzuur oplost en dan een paar uur voor het bottelen de temperatuur weer wat omhoog.

Bedankt Hans,

Dat is een goed plan!
Ik heb inderdaad de tube gebruikt in plaats van het normale waterslot en heb dus al een klein beetje CO2 aanwezig.

Momenteel staat mijn brouwsel uit te klaren bij 2°C met wat toegevoegde gelatine.

Bij het bottelen zal ik in de gaten houden of er iets van schuim vrij komt en in dat geval volg ik jou raad op!

Groeten,

Sam
2
Grondstoffen / Re: Korrelgist te warm bewaard
« Laatste bericht door André de Laat Gepost op Vandaag om 01:27 »
Ik zou gewoon een nieuw zakje kopen.
3
Apparatuur / Re: Heeft iemand ervarging met de Klarstein Maischfest?
« Laatste bericht door jpt Gepost op Vandaag om 00:13 »
Ik ben in bezit van een maischfest.
Opzich prima ketel om mee te beginnen. Zelf een circulatiepompje op gezet.
Echter is de temperatuur onder in de ketel een stuk hoger dan bovenin. Ook is de maischkorf iets aan de smalle kant waardoor er veel water aan de zijkant staat wat nooit in aanraking komt met de mout.
Als je verder het vermogen tijdens koken nog iets meer kon regelen zou dat ook fijn zijn. 1500w gaat eigenlijk net niet hard genoeg en 3kw is veel te lomp. Desalniettemin heb ik al vele succesvolle brouwsels uit het ding laten stromen. Als je het geld hebt zou ik investeren in iets “beters”. Als je voor simpel gaat en geld speelt enigzins een rol dan is het een prima ketel. Je krijgt immers waar je voor betaald! :)
Je hebt precies het pijnpunt te pakken waar ik ook mee worstelde. Het verschil tussen 1500 en 3000W is absurd. Overigens werkte de bulldog ook met een ruimte tussen de binnenketel en de buitenketel. Waarom ze nooit een peilbuis hebben kunnen verzinnen, was me een raadsel.

Als het gemiddelde van de temperatuur maar goed zit. Dan maakt het weinig uit of onderin een paar graden heter is dan boven.
4
Apparatuur / Re: Heeft iemand ervarging met de Klarstein Maischfest?
« Laatste bericht door jpt Gepost op Vandaag om 00:10 »
Ik brouw ook in een Bulldog Brewer 25, maar... moet ik me nu zorgen gaan maken?  :o Balen dat 'ie is doorgebrand.
Ik heb de allereerste versie, nog zonder mogelijkheid tot het programmeren van stappen en zo.
Nee, ik deed iets stoms met suiker toevoegen voor een stookwash. Dat suiker koekte aan op de bodem, terwijl hij op 2500W stond te verhitten. Ik denk dat dat 'm de nek omgedraaid heeft. Een rookpluimpje was het gevolg en het was gedaan.
5
Een methode die ook vaker langs is gekomen op het forum is om te zorgen dat er bij het bottelen wat oververzadiging is met koolzuur van je te bottelen bier. Dat kan door niet te lang te wachten met bottelen of ipv een waterslot een slang te gebruiken en die bv in een fles te zetten met water bv 20 cm onder het wateroppervlak. Zo gist je onder iets hogere druk en lost er meer koolzuur op in je bier. bij het bottelen komt die koolzuur dan als schuim vrij in je slang waarmee je bottelt. door je flesje te vullen vanaf de bodem duwt het schuim dan de lucht uit je flesje en als je dan precies stopt als het schuim tot de dop zit dan heb je vrijwel geen lucht in je flesje.  alternatief is om het laatste deel van de gisting de temperatuur een aar graden lager te zetten zodat er ook meer koolzuur oplost en dan een paar uur voor het bottelen de temperatuur weer wat omhoog.
6
Hey iedereen,

De titel zegt het eigenlijk al maar ik ben dus niet zeker of het ook zou werken. Vandaar deze vraag naar jullie bedenkingen.

Een tijdje geleden zag ik een filmpje over de BeerGun die het flesje afvult met CO2 om zo het bier langer te bewaren.

Nu dacht ik bij mezelf, vermits ik toch mijn CO2 bekom met hergisten op fles, als ik nu wacht met de dopjes helemaal vast te zetten tot de gisting start, dan duwt de CO2 vanzelf de lucht uit de flesjes.

Praktisch zou ik simpelweg elk 10de flesje bijvoorbeeld een ballonnetje over de hals trekken. Als alle ballonnetjes beginnen op te zwellen kan ik de dopjes verder aanspannen.

Klinkt dit logisch? Klinkt dit doenbaar?

Graag jullie mening 😉

Groeten,

Samn

Geen goed idee. Het duurt even voordat de bottelsuiker vergist wordt. Tot die tijd kan er zuurstof bij je bier komen. Alleen een dopje op de fles leggen is niet voldoende om dit te voorkomen.
Zie https://www.mbaa.com/publications/tq/tqPastIssues/1990/Abstracts/tq90ab25.htm

Het is overigens een misvatting dat alle zuurstof in de fles verbruikt wordt door de gist. Hierover is de laatste tijd veel discussie geweest.
7
Discussie over recepten / Re: Fruitige Weizen
« Laatste bericht door CeesM Gepost op Gisteren om 23:19 »
Ik raad wel aan om op 50 graden Celsius nog een rustfase in te lassen. Doordat er in tarwemout veel eiwitten zitten, kan je bier anders echt ongelofelijk troebel worden, troebeler dan je zou willen.
Een witbier behoort licht diffuus te zijn. Ik heb laatst een witte gebrouwen zonder die eiwitrust en mijn bier is kraakhelder in de fles en uitgeschonken licht diffuus. Als het troebel is moet je je bier nog uit laten gisten zodat de gist en eiwitten nog kunnen bezinken.
8
Algemeen / Re: Serie The Beer Hunter
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Gisteren om 23:08 »
9
Algemeen / Re: Serie The Beer Hunter
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Gisteren om 23:07 »
10
Algemeen / Re: Serie The Beer Hunter
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Gisteren om 23:06 »
Pagina's: [1] 2 3 ... 10