Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Apparatuur / Maximale stort weckketel
« Laatste bericht door Jeukstaardt Gepost op Vandaag om 01:11 »
Ik maisch in een geemailleerde weckketel van 27 liter. Heeft iemand een idee wat ik daar maximaal aan mout in kan storten?
Ik wil eens een zwaar bier (RIS, quad, Barley Wine) gaan maken, maar heb eigenlijk geen idee wat ik maximaal in mijn pan kwijt kan.
Ik zou dan zo'n 10-15 liter willen overhouden.
2
Prikbord / Re: Aangeboden: Complete STC1000 besturing
« Laatste bericht door muldereric Gepost op Vandaag om 00:18 »
Verkocht!
4
Algemeen / Re: Te hoge begin sg
« Laatste bericht door Herman Gepost op Gisteren om 23:51 »
Simpele rekensom: (16*1.088 + 4*1.000)/20=1.070.

Gewoon 4 liter water toevoegen, gekookt hoeft niet. Wel in/vanuit een goed schone maatbeker het water opvangen en toevoegen.
5
Apparatuur / Re: Grootte gistvat
« Laatste bericht door BrouwMark Gepost op Gisteren om 23:45 »
Mijn duit in het zakje: probeer inderdaad eerst eens een paar blikbrouwsels. Is echt hartstikke leuk en een goede manier om een zelfgemaakt lekker biertje te produceren en inzicht in het gistgebeuren te krijgen. Die 23 liter gaat prima in een 30 liter vat, je krijgt eventueel pas problemen met die 'kopruimte' als je later met verse gist gaat werken, maar dat is dus voor later zorg. Tegen die tijd heb je vast al veel meer geleerd of op dit forum gelezen en dan tackle je die zaken wel.
Leuk! Nog een bierenthousiast! Brouw ze!

Mark.
6
Algemeen / Re: Te hoge begin sg
« Laatste bericht door BrouwMark Gepost op Gisteren om 23:30 »
Precies, óf water erbij (gewoon uit de kraan), óf kijken hoe het bier wordt op deze manier (in ieder geval wel meer alcohol 😀).

Mark.

7
Grondstoffen / Re: Fermentis SafAle HA-18
« Laatste bericht door BrouwMark Gepost op Gisteren om 23:22 »
Heb zelf pas een RIS met eiken snippers in Ardbeg gemaakt.
Voor 15 liter ca. 70 ml Ardbeg en 35 gram eikensnippers (medium toast) gebruikt, beide zijn duidelijk waarneembaar in de RIS, hoewel Ardbeg wel de overhand heeft, zelfs met nog geen half procent van het brouwsel lijkt het al alsof iemand z'n asbak in het bier heeft gemikt (lekker!  ;)). Ik zou voor 10 liter niet veel meer dan 30 gram eiken gebruiken.

Ok, die neem ik mee. Ik was al bang dat ardbeg-eiken een soort van 121-3 qua uitslag zou worden. Dank je!
8
Grondstoffen / Re: Fermentis SafAle HA-18
« Laatste bericht door BrouwMark Gepost op Gisteren om 23:17 »
Hm, dan moet ik de 1003 bijna wel kunnen halen zonder al te veel moeite denk ik. Een barley wine die op 996 eindigt vind ik wel erg bijzonder!
Volgens mij heb je écht een monster verstuurd met je poederbrief Robert!  ;D
Ps. Wat heb je met de vergistingstemperaturen gedaan? Gestart op 25°c zag ik, maar nog opgeschroefd naar de 35°c?

Mark.
9
Brouwproces / Re: Schudden met het vergistingsvat of een speciaal luchtpompje?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:42 »
Een meer recentere review is van Shokribousjein et al, Cerevisia 35 (2011) 85-101 (helaas geen pdf) maar door mij samengevat op de wiki op dit forum


Eindconclusie: beluchten heeft niet zo veel invloed op de schuimhoudbaarheid. Intensief beluchten kan echter leiden tot de vorming van meer hogere alcoholen en die zijn wel schuimnegatief. Maar een intensieve beluchting is niet nodig als je voldoende actieve gist ent.
10
Algemeen / Re: Te hoge begin sg
« Laatste bericht door Fermon Gepost op Gisteren om 22:24 »
Hallo,

Vandaag mijn tweede brouwsel gemaakt. Een moutpakket van Brewferm. Een Tripel.

Ik vrees dat ik een rekenfout heb gemaakt met het spoelwater. Volgens de verpakking moet ik uitkomen op 20 liter wort met een begin sg van 1070. Ik heb nu 16 liter met sg van 1088. Lijkt me wel een heel heftig biertje worden :o.
Met mijn boeren-beginnerverstand zou ik zeggen " doe er vier liter (gekoot) water bij".

Is dat een optie of is het een slecht idee, omdat......!?

Of te veel water verdampt. Je kan inderdaad afgekookt water toevoegen. Je kan het ook zo laten en zien wat het wordt.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10