Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Discussie over recepten / Re: Karmeliet
« Laatste bericht door JoepH Gepost op Vandaag om 19:26 »
Nee klopt, maar als vanuit de historie denkt; spelt is de voorloper van tarwe niet van haver.

Vandaag nog een "orginele" gedronken sinaasappel en koriander zeker maar er zit ook een percentage gember in.

Volgende versie wordt 0,5gr/ltr sinaasappel, 0,5gr/ltr koriander en 1gr/ltr verse gember, qua bitterheid wacht ik even deze versie af :proost:

Kan dat pepertje ook paradijszaad zijn? Een Noord-Afrikaans pepertje. Heb een recept voorbij zien komen met zoete sinaasappelschil + koriander + paradijszaad.
2
Brouwproces / Re: Terugslagklepje ipv waterslot toch niet zo'n goed idee
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 19:16 »
citaat 1: De terugslagklep voorkomt dat er zuurstof wordt aangezogen

citaat 2:Terugslagklepjes sluiten meestal enkel af bij een plotselinge drukverandering.
[/quote]
volgens mij zijn die 2 opmerkingen strijdig met elkaar als je langzame drukverandering hebt zoals in dit geval. Dus ik vrees dat het dan toch geen toegevoegde waarde heeft tov het waterslot.
3
Algemeen / Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Laatste bericht door Dund Gepost op Vandaag om 19:15 »
Vorig jaar gaven ze in den haag aan dat het geen zwaar bier zou worden omdat dat commercieel niet interessant is. Je kan op een avond gemakkelijk vijf sessions drinken. Vijf quads of ris wordt een stuk pittiger.
4
Algemeen / Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Laatste bericht door De HaAn Gepost op Vandaag om 19:10 »
Ik zou willen dat ze toch eens een gok wagen en een ris laten brouwen en niet kiezen voor het zoveelste makkelijk doordrinkbaar bier >:D
5
Discussie over recepten / Re: Karmeliet
« Laatste bericht door hobbybob Gepost op Vandaag om 19:08 »
Nee klopt, maar als vanuit de historie denkt; spelt is de voorloper van tarwe niet van haver.

Vandaag nog een "orginele" gedronken sinaasappel en koriander zeker maar er zit ook een percentage gember in.

Volgende versie wordt 0,5gr/ltr sinaasappel, 0,5gr/ltr koriander en 1gr/ltr verse gember, qua bitterheid wacht ik even deze versie af :proost:
6
hier zie je een voorbeeld van een van mijn bieren gemeten met refractmeter. Daar zie je het effect helemaal niet.

7
Een mogelijke oorzaak van het stijgen van de waarde die je met de refractometer meet kan het vrijkomen van glycogeen door autolyse zijn. In augustus 2017 is er een artikel in Brauwelt verschenen over het joodnormaal zijn bier. Hierin werd dit gesuggereerd. Glycogeen is en meervoudige suiker.
Je praat over een verschil van 2 dagen. In 2 dagen krijg je toch geen significante autolyse? verder heeft het effect een grootte van 10% SVG dus dan praat je over bijna 10% van je vergistbare suiker. Zoveel glycogeen zit er al niet eens in je gist en bij autolyse praat je nog maar over een klein deel van je gist en over een periode van enkele weken, geen 2 dagen. Lijkt me qua grootte van het effect dus niet de verklaring.   
8
Brouwproces / Re: Terugslagklepje ipv waterslot toch niet zo'n goed idee
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 19:02 »
Terugslagklepjes sluiten meestal enkel af bij een plotselinge drukverandering. In de toepassing als waterslot is die drukverandering er niet en kan lucht vrij in en uitgaan. Ook indien je ze gebruikt voor een coldcrash. Weg ermee zou ik zeggen en gewoon een waterslot plaatsen. Of een grotere fles die je eerst volblaast met koolzuurgas en met een slangetje aansluit, zodat koolzuurgas wordt aangezogen en geen lucht. Of ... geen coldcrash  ::)

Niet iedere hobbybrouwer heeft een koolzuurfles in huis. De oplossing is ook te ingewikkeld. Veel simpelere is het een terugslagklep en een waterslot in serie te gebruiken. De terugslagklep voorkomt dat er zuurstof wordt aangezogen en het waterslot zorgt voor een afsluiting als er geen vergisting meer is.
9
Een refractometer meet lichtbreking, geen SG. Kennelijk zijn er stoffen aanwezig die de brekingsindex doen veranderen.
Ik neem gedurende de gehele vergisting meerdere metingen per dag middels een TILT.
Ik zie dit verschijnsel niet. Ik denk daarom dat het gerelateerd is aan de refractometer.

Terugslagklepjes sluiten meestal enkel af bij een plotselinge drukverandering. In de toepassing als waterslot is die drukverandering er niet en kan lucht vrij in en uitgaan. Ook indien je ze gebruikt voor een coldcrash. Weg ermee zou ik zeggen en gewoon een waterslot plaatsen. Of een grotere fles die je eerst volblaast met koolzuurgas en met een slangetje aansluit, zodat koolzuurgas wordt aangezogen en geen lucht. Of ... geen coldcrash  ::)

Ik sluit zeker niet uit dat dit verschijnsel komt doordat je een brekingsindex meet. Bij de weegmethode is het verschijnsel niet te zien. Niet zo vreemd want als er glycogeen vrijkomt uit dode gistcellen verandert de totale massa niet.

Voor wat betreft de nut en noodzaak van terugslagklepjes verwijs ik naar dit topic dat aangemaakt is naar aanleiding van deze test.
10
Grondstoffen / Re: Test hydrateren en pH Mangrove Jack's M15 - via weging en refractometer
« Laatste bericht door EBC Gepost op Vandaag om 18:38 »
Een refractometer meet lichtbreking, geen SG. Kennelijk zijn er stoffen aanwezig die de brekingsindex doen veranderen.
Ik neem gedurende de gehele vergisting meerdere metingen per dag middels een TILT.
Ik zie dit verschijnsel niet. Ik denk daarom dat het gerelateerd is aan de refractometer.

Terugslagklepjes sluiten meestal enkel af bij een plotselinge drukverandering. In de toepassing als waterslot is die drukverandering er niet en kan lucht vrij in en uitgaan. Ook indien je ze gebruikt voor een coldcrash. Weg ermee zou ik zeggen en gewoon een waterslot plaatsen. Of een grotere fles die je eerst volblaast met koolzuurgas en met een slangetje aansluit, zodat koolzuurgas wordt aangezogen en geen lucht. Of ... geen coldcrash  ::)
Pagina's: [1] 2 3 ... 10