|
Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg. |
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com |
Tja.. de gist in fles is volgens mij een bottelgist, aan de echte originele gist gaan wij niet komen.Hoe kom je tot die conclusie?
En naast pilsmout heb je ook vaak ook andere mout nodig.Wat Dingemans ook uitstekend kan leveren.
Overigens zal het gelet op de grote hoeveelheden bier die men brouwt het niet lukken om alleen te brouwen met mout afkomstig uit Texel.Hmm, als het bordje lees op de foto:
Dat zou inderdaad kunnen. Al zag ik in het filmpje een berg 25 kilo zakken van MD liggen.
Mannen (en misschien ook wel vrouwen),
Ik volg dit forum nu al een geruime tijd en leer iedere keer weer iets. Binnenkort ga ik een zwaar blond bier brouwen met de Mangrove Jacks M41. Ik ga uitkomen op zo'n 15 liter wat het gistvat in moet gaan. Nu is mijn vraag; hoeveel zakjes (a 10 gram) moet ik aan het bier toevoegen?
Oke, dan snel ff een paar opmerkingen van mij.
In je recept staan 8(!) moutsoorten, waarvan 5 speciaalmouten. Ik ben misschien maar een simpel iemand, maar ik kan me niet voorstellen dat een Duitse Braumeister met 8 verschillende zakken mout naar de ketel loopt. Ergens is er op internet een filmpje, ooit gedeeld door Seed7 hier op het forum, over de smaak van 'bruin'. Wat voegt de 4e moutsoort toe wat je niet met de eerste 3 kunt bereiken? Ik weet niet precies waar je qua smaak naartoe wil, maar ik zou het in eerste instantie simpel houden. Op basis daarvan kun je de volgende keer je recept aanpassen.
Grootste winst zit denk ik in het koelen.Koelwater gebruik ik nog wel nuttig voor schoonmaken en wat dan nog over is gaat, na afkoelen, bij de planten. Wat ik niet bij de planten doe is water met starsan of oxi oid. Uit het schoonmaakwater valt denk ik ook nog wel wat winst te halen.