Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Boekbesprekingen / Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Laatste bericht door seed7 Gepost op Vandaag om 00:30 »
Het smaakprofiel was niet zo zeer waar ik op doelde, de Westmalle-, Chimaygist (mogelijk ook Engelszell en de italianen) is een natuurlijke hybride van de ons bekende S. cerevisiae en de minder bekende S. kudriavzevii (een hybride die ook in de Oostenrijkse wijnen wordt aangetroffen). Die laatste is een zeer koude tolerante gist. "Iedere" brouwer zet deze gisten zonder verder na te denken warm tot zeer warm in terwijl koud gewoon tot de mogelijkheden behoort. Lager dan 15 ben ik nog niet gegaan, moet het nog eens op 12 proberen. De kwaliteiten van een ouder zijn nog geen garantie voor kwaliteiten in't nageslacht.

Ja, het smaakprofiel kiept. Veel minder hogere alcoholen waardoor ook minder esters, maar relatief gezien meer dan bij warme vergisting. Dat wordt nog geholpen doordat de esterases bij die lage temperaturen minder aktief zijn en er dus na de hoofdgisting minder esters worden afgebroken. De Chimay gist kiept nog veel sterker dan de Westmalle, kwa profiel zoals William hierboven beschrijft.

Dit is maar een voorbeeld. De Kveik gisten, of een aantal daarvan gaan precies de andere kant op, met een enorme bandbreedte richting warme tot zeer warme vergisting zonder dat er idioot veel hogere alcoholen gevormd worden.

Heel veel Engelse gisten die je er probleemloos in 10-20 brouwsels op kunt trainen om hun werk bij 10įC te doen. Enkele andere Engelse gisten moet je bijvoorbeeld helemaal niet war gebruiken en zeker niet warm opstarten omdat je dan raketbrandstof maakt. Controleer je die op de goede manier en mogelijk met een extra dosis zuurstof (rousen, roeren, rondpompen) dan geven ze hele mooie esterige bieren die, niet toevallig denk ik, heel mooi met de klassieke hoppen harmonieren.

Dit is het soort informatie waarmee je als brouwer heel veel kunt sturen en toch iets anders maken met een gist van de platgetreden paden. De dictatuur van stijlgidsen, maximale moutstortpercentages, gistingstemperaturen en ent hoeveelheden zit gewoon te veel in de weg en er zijn er maar heel weinig die met grote stappen dingen durven uit te proberen.

Een koelkast met thermostaat is maar een heel klein stapje m.i., wel een hele belangrijke.

Ingo
2
Brouwproces / Re: Paenibacillus pabuli, 't zal je maar overkomen in je brouwerij
« Laatste bericht door Dund Gepost op Vandaag om 00:18 »
Ik heb het afgelopen jaar ook een besmetting gehad. Sommige van mijn bieren werden na het bottelen zurig in de fles. Uiteindelijk vaten vervangen, bottelslangen, materiaal uitkoken, dan in de caustic, pbw en daarna oxi en star san, een pallet nieuwe flessen etc etc. Om echt gek van te worden.

We denken het een paar maanden terug gevonden te hebben. De besmetting zat in het uiteinde van de blow off slang. Pas toen we deze weg gedaan hadden was het opgelost. Dit heeft uiteindelijk 6 brouwsels gekost, een hoop geld en een hoop frustratie.
3
Discussie over recepten / Re: Feedback recept oatmeal chocolate milkstout
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:55 »
Uitgekomen op 1017 maar dat is incl lactose. Morgen ga ik bottelen. Hoeveel bottelsuiker is gebruikelijk bij dergelijk bier. Ik zat aan 5 a 6 gram per liter te denken?

Dat is meer dan genoeg. Je zou zelfs naar 4 ŗ 5 gram kunnen gaan.
4
Boekbesprekingen / Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Laatste bericht door William Gepost op Gisteren om 23:49 »
Kruidnagel ipv banaan en een beetje fenolig?
5
Boekbesprekingen / Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:49 »
De enige juiste aanpak is natuurlijk om bizar veel aandacht aan ALLES te besteden.

Toch zijn sommige dingen belangrijker dan andere dingen. Een goede vergisting is super belangrijk.
Maar ik ben het met je eens dat er veel factoren van belang zijn. Zo kan een goed bier verpest worden tijdens het bottelen. Dan is alle moeite voor niets geweest.

Wat mij opvalt is de grote populariteit van de brouwautomaten. Die zorgen niet voor een beter bier. Mijn inziens kun je beter investeren in een goed gistvat en temperatuurbeheersing tijdens het vergisten dan in een dure brouwketel.
6
Apparatuur / Re: Warmtelamp of gloeilamp
« Laatste bericht door Haagse Wouter Gepost op Gisteren om 23:38 »
Een Watt is een Watt.
Een 60W keramiek of 60W gloeilamp kan nooit meer dan 60W warmte opleveren. Het enige verschil is dat een gloeilamp 'slechts' 95% daarvan in warmte omzet. Een verschil van hooguit 5% dus.

Dat 60W erg veel is voor een kleine gistkast klopt misschien wel, maar dat is een ander argument.

Wellicht dat een keramische lamp langer meegaat? Dus geen 1000 branduren maar 10.000 "warmteuren"?
7
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Flessen met koolzuur opnieuw sluiten
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:37 »
De vraag was of het te controleren was zonder de fles te openen :)

Ja. Het is juist de bedoeling dat de fles afgesloten is. Als dat niet het geval is kun je de druk niet meten.

Zie bijvoorbeeld https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,11691.msg146024.html#msg146024
8
Apparatuur / Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Laatste bericht door Markiej87 Gepost op Gisteren om 23:35 »
Ik kwam dit ding tegen bij vdk via Facebook:

https://www.unibrew-Nederland.nl/wort-pompapparaat-voor-braumeister-50liter.html

Iemand deze wellicht al aangeschaft en/of gebruikt?
9
Brouwproces / Re: Schudden met het vergistingsvat of een speciaal luchtpompje?
« Laatste bericht door AukeRadelaar Gepost op Gisteren om 23:25 »
Volgens mij zorgt het schudden met je afgekoelde wort voor zuurstofinslag en vergroot daarmee de kans op oxidatie.

Ik gebruik sinds kort zo'n aquariumpompje, een half uur dat apparaat aan geeft een, voor mijn gevoel, met zuurstof gevuld wort.

Groeten,
Auke
10
Discussie over recepten / Re: Tripel of zwaar blond? Plus recept discussie
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:22 »
Als je een tripel van ABV 7,5 wil maken, zou ik geen suiker toevoegen. Je wil toch een bepaalde volmondigheid die typisch is voor een tripel. Het probleem is dan dat je eind sg te hoog zal liggen met de klassieke tripelgisten, zodat je bier te zoet wordt.
Even buiten de vakjes kleuren: gebruik geen suiker, de rest van je moutstorting is prima, zorg dat je stevig hopt tot ongeveer 35 tot 40 IBU en gebruik een Saisongist, bv. opkweek Dupont. Je bier zal ver uitgisten, maar toch niet te leeg zijn.

Suikertoevoeging is juist heel erg kenmerkend voor een tripel. Door de suiker wordt de verhouding van de vergistingsproducten anders. Je mag rustig naar 15 tot 20% gaan. Ook suikers geven alcohol, esters en andere vergistingsproducten.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10