Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Apparatuur / Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Laatste bericht door Dund Gepost op Vandaag om 22:36 »
Mijn kraan lekte echt flink als ik de speidel savonds klaar zette dan was er sochtends al een liter of drie eruit. Alleen bij hogere temperaturen lekte hij niet.

De nieuwe kraan is veel strakker en gratis geleverd. Ik zou er een mailtje aan wagen.
2
Apparatuur / Re: Kegerator bouwvraagje
« Laatste bericht door Martijn0172 Gepost op Vandaag om 22:30 »
Ik heb de kranen op alie gekocht. Wanneer ze binnen komen zal ik de slangen en dergelijke bij candirect kopen
3
Apparatuur / Re: Gewicht in hopzakjes
« Laatste bericht door Herman Gepost op Vandaag om 22:27 »
De hopzakjes voor het koudhoppen verzwaar ik met grote glazen knippers.
Knippers? Wat zijn dat?
4
Apparatuur / Re: Gewicht in hopzakjes
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:24 »
De hopzakjes voor het koudhoppen verzwaar ik met grote glazen knippers.

Voor het koken met hop gebruik ik een hopspider. Dat werkt goed.
5
Apparatuur / Re: Kegerator bouwvraagje
« Laatste bericht door Zooms Gepost op Vandaag om 22:24 »

Gebruik wel bierslangen die er speciaal voor gemaakt zijn en dus drukbestendig anders krijg je van deze joekels.
Inderdaad geen siliconeslang gebruiken maar echte bierslang.
6
Apparatuur / Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Laatste bericht door Martijn0172 Gepost op Vandaag om 22:13 »
Het lekken heb ik geen last van en ik stoor me ook niet aan het langzaam leeglopen
7
Grondstoffen / Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Laatste bericht door Etn82 Gepost op Vandaag om 22:11 »
Hoi

Baard in de keel. Ik vroeg me af hoe dit experiment is afgelopen nu er druk op de fes zit? Zijn beide bieren vergelijkbaar? Of valt de Lallemand toch wat tegen zoals hierboven een aantal keer vermeld staat?

Het toeval wil dat ik afgelopen weekend twee flesjes heb open getrokken en naast elkaar heb geproefd. Mijn voorkeur ging nu uit naar de Wyeast 1214 gist, waar de afzonderlijker smaken van de mout en candisyrup veel meer naar voren kwamen. Dat verraste me enigzins, omdat bij het bottelen en bij een eerder test de Lallemand juist als beste uit de bus kwam.

Opvallend was een aroma en smaak dat met sterk aan aardbei deed denken. Heb het idee dat de flessen nog wat tijd nodig hebben om op dronk te komen. Zal tzt een meer uitgebreide proefnotitie hier plaatsen.
8
Brouwproces / Re: Trage vergisting met Wyeast 3944
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:05 »
Er zijn meer redenen om te lageren dan alleen de helderheid.

Noem ze eens...

Mijn ervaring is dat als je voldoende actieve gist geŽnt hebt waardoor je een vlotte hoofdgisting en nagisting hebt gehad een lagering niet nodig is. Zeker als je het bier op de gist laat staan kan het meer kwaad dan goed. Een week laten staan om te zorgen dat her bier helder is volstaat.
9
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Te warme vergisting
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:00 »
Maar het is dus niet veel om op een batch van 20 liter bij 1066, een giststarter van ong. 2,5 liter moet maken? Dit lijkt mij gewoon zo veel. Ik zie namelijk niemand op youtube een tweede stap gebruiken of meer dan 1,5 liter maken.

Nee. Veel hobbybrouwers hebben de neiging om te weinig gist te enten. Overigens is Youtube niet altijd de meest betrouwbare informatiebron.
10
Brouwproces / Re: CaCl2 vs NaCl in brouwwater
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 21:54 »
Ik zie nu dat ik bij mijn reactie van gisterenavond twee belangrijke redenen om calciumchloride te gebruiken in plaats van keukenzout niet genoemd heb.

Calcium reageert met fosfaten uit de mout. Hierdoor daalt de pH zonder dat je zuur hoeft toe te voegen. Bij een heel donker bier kan het zijn dat de pH te laag wordt. Donkere mouten (donkerder dan 300 EBC) zorgen nu eenmaal voor een lagere pH van je wort dan lichte mouten.

Calciumionen zijn nodig bij het flocculeren van de gist. Anders gezegd calcium zorgt er voor dat je bier helderder is. Zie ook http://www.wyeastlab.com/clarificationflocculation
Pagina's: [1] 2 3 ... 10