Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Apparatuur / Re: Rond filter
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 00:41 »
de buis moet zodang gebogen worden dat de uiteinden recht tegenover elkaar zitten met de ruimte ertussen die ook in het tstuk zit. Op jouw foto is de kromming niet groot genoeg dus komt het scheef in het tstuk en dan krijg je het er nooit in.
2
Grondstoffen / Re: "oude" gist
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 00:31 »
Op zich niet offtopic want er is een relatie tussen oude gist en optimale hoeveelheid (oude) gist
Er zijn wel getallen voor gram/ml/°Plato :075 million cells / ml /plato voor bovengist en het dubbele voor ondergist.
met het proefje in de link die ik heb gegeven kun je in een aantal slagen bepalen bij hoeveel million cells / ml /plato de zaak vast dreigt te lopen en hoeveel je moet gebruiken om de zaak bv na extrapolatie vast te laten lopen 5 dagen nadat het is uitgegist.
3
Apparatuur / Re: STC1000 koelt niet
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Gisteren om 23:32 »
4
Apparatuur / Re: Fermentasaurus Uni Tank
« Laatste bericht door Lucky brewer Gepost op Gisteren om 23:25 »
zoals ik reeds vermelde: de steunkorf omgekeerd gebruiken

tussen plafond van de frigo en steunvlak  van de FS is er 71.2cm, er blijft nog een 16mm over om de Camlock koppeling af te nemen.
de gistverzamelpot hangt onder het steunvlak en zit op 6cm van de frigobodem  en komt juist naast de compressorbult te zitten
in deze tread vond ik inspiratie voor deze opstelling op reactie #203 en #279.
5
Apparatuur / Re: Brewmonk tips voor bieren met dik beslag
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Gisteren om 23:04 »
Nu hoorden we dat dit kan komen doordat het een dik beslag is geweest en het via de Brewmonk vaker lastig is om met een dik beslag het gewenste rendement te behalen.

Welkom in de wereld van de beperkte brouwinstallaties..... :-\  :brouwen:
6
Algemeen / Re: Hobbybrouwen.nl glazen, schort, T-shirts, hoodies en meer...
« Laatste bericht door emiel1 Gepost op Gisteren om 22:56 »
Wat een hoop gezellige en enthousiaste reacties toch weer!  :proost:

Toevallig ben ik al een tijdje op zoek naar een leverancier voor betaalbare bedrukte glazen met eigen logo. Niet alleen de prijs is daarbij belangrijk, maar ook het type glas. Via een collega die thuis is in relatiegeschenken weet ik dat er maar een paar leveranciers zijn die zelf glazen drukken en ook Craftbeermerchandise besteedt dit vrijwel zeker uit. Toevallig biedt de goedkoopste leverancier die ik kan vinden precies dezelfde glazen aan als het Hobbybrouwen glas. Uitgaande van de kleinste, op de website aangeboden, oplage van 36 stuks, kom je bij hen uit op zo'n 6,5 euro per glas en daarmee dus 3,5 euro winst voor Craftbeermerchandise (maa rik neem aan dat hun oplages kleiner zijn en hun winstmarge dus lager). Dat lijkt heel veel geld (en dat is het ook), maar soortgelijke onbedrukte glazen kosten al gauw 5 euro per glas in kleine oplages. We zijn natuurlijk gewend zijn om (reclame-)bierglazen praktisch gratis te krijgen, maar een glas in kleine oplage erg veel geld...

Dat gezegd hebbende: Jacques, dankjewel voor de eervolle vermelding, leuk dat de collectie weer zo is uitgebreid, ik ga binnenkort maar eens wél bestellen ;)
7
Grondstoffen / Re: "oude" gist
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Gisteren om 22:51 »
De optimale hoeveelheid gist is denk ik die waarbij het bier uitgist voordat de gist uitgeput raakt.

ja... dat is een definitie, maar daar kom je er niet mee. Ik zoek een getal... dus tussen X & Y gram/ml/°Plato is voldoende....er onder is te weinig en er boven is te veel.... Zolang we die getallen niet weten....kunnen we niet concreet spreken van te veel of te weinig.... ;)

maar we gaan al weer offtopic...
8
Grondstoffen / Re: "oude" gist
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 22:47 »
Ja en nee.... Wat is te weinig ???  :weetniet:   Dat is namelijk niet standaard gedefinieerd... te veel ook niet....dus bij deze terminologie heb ik altijd mijn twijfels.... ;)... Wanneer is te veel ?  :weetniet:  en wanneer is te weinig ?  :weetniet:
De optimale hoeveelheid gist is denk ik die waarbij het bier uitgist voordat de gist uitgeput raakt. in deze link: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,39128.msg596106.html#msg596106 heb ik daar een mooi voorbeeld van.


de gemeten grafiekjes kun je extrapoleren en daaruit blijkt dat de gisting bij aanwezigheid van suikers zou afnemen en rond dag 20   zodang traag gaat dat je over vastlopen kunt spreken. uit de berekening volgt echter ook dat rond dag 10 de suikers op zijn, dus de zaak daarom niet zal vastlopen. volgens mij is dit de optimale hoeveelheid gist. Teveel gist is ook niet goed want dan krijg je een vlak bier.
9
Algemeen / Re: Hobbybrouwen.nl glazen, schort, T-shirts, hoodies en meer...
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Gisteren om 22:44 »
€ 10 per glas is zonder meer een stevig bedrag. Daar staat tegenover dat het gaat om vrij unieke bedrukking. Nogmaals het is geen massa productie.

De vraag is natuurlijk...hoeveel forummers zouden zo'n glas willen hebben en of de aangeboden Merchandize.... :weetniet:  Als de aantallen dan wat groter zijn kun je ook de (Gezamenlijke) bestelling wat groter maken en de prijs wat drukken..

Jaren geleden heb ik het initiatief genomen voor een Kleding aktie...totaal 2 keer met een total van zo'n ± 50 kleding stukken.. dus ontdanks het groot aantal forum leden zullen er relatief weinig zijn die iets dergelijks zullen gaan bestellen denk ik.... :weetniet:

Of zou dat nu anders zijn...Destijds was er best wel een "harde" kern van forummers... :) nu mis ik dat een beetje... :-\
10
Apparatuur / Re: Brewmonk tips voor bieren met dik beslag
« Laatste bericht door middelaersch Gepost op Gisteren om 22:42 »
Misschien handig als je iets meer informatie geeft over wat je gedaan hebt: Recept, hoeveelheid maischwater en spoelwater etc, wat bedoel je met gewenst rendement. 70%, 90%, ...?
Anders is het lastig om er iets concreets over te zeggen.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10