Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Grondstoffen / Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Laatste bericht door EBC Gepost op Vandaag om 00:15 »
Met het desinfecteren van kroonkurken ben ik heel wat jaren geleden gestopt. Mijn kroonkurken worden droog bewaard. Het niet desinfecteren van kroonkurken levert in de praktijk geen probleem op. Op de kroonkurken zit geen voeding voor micro-organismen en doordat de kroonkurken droog zijn kan er niets op ontwikkelen...

In heel veel professionele brouwerijen worden de kroonkurken niet gedesinfecteerd voor gebruik...

Gedesinfecteerde kroonkurken gaan eerder roesten, indien je ze eenmaal op de fles niet goed naspoelt. En dat geeft een ijzeroxide op de flesrand. Je gaat het proeven als metaalsmaak in je bier bij uitschenken.

Ik ben mee met Jacques.
2
Stel je voor / Re: Bestellen bij bierbay.nl!
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 23:10 »
Er zijn wel ergere dingen waar mensen echt levenslang voor moeten krijgen maar het ook niet krijgen. Er zijn ook mensen die Westvleteren kopen en dan verder doorverkopen omdat anderen niet zoveel zin hebben om ervoor naar Belgie te rijden.
3
Algemeen / Re: Afgietsel giststarter bottelen
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:09 »
Het is niet nodig om een starter af te gieten gebruik hem integraal, zo heb je geen verlies en ik doe het altijd zo.

Een geroerde starter wordt door mij gekoeld en daarna afgegoten. Van het nut van het afgieten ben ik overtuigd geraakt na het proeven van het bier van een geroerde starter. Dat is echt heel erg onaangenaam.

Maar ieder zijn ding. Soms een Belg zuiniger dan een 'Ollander'  :)
4
Grondstoffen / Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:00 »
... Tegen biersteen doet het natuurlijk niets, maar daar doet Star San ook niets op.

Als de contacttijd wat langer is helpt Star San wel bij het verwijderen van biersteen. Een oplossing van Star San hoort een pH-waarde te hebben dat onder de 3 ligt. Bij deze pH-waarde worden anorganische stoffen die oplosbaar zijn in zuur verwijderd.
Voor de goede orde biersteen (dat wil zeggen de bruine aanslag in bierflessen) bestaat uit organische en anorganische componenten.
5
Grondstoffen / Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:52 »
Ook de kroonkurken liggen te soppen in de Star San voordat ik ze er op zet.

Met het desinfecteren van kroonkurken ben ik heel wat jaren geleden gestopt. Mijn kroonkurken worden droog bewaard. Het niet desinfecteren van kroonkurken levert in de praktijk geen probleem op. Op de kroonkurken zit geen voeding voor micro-organismen en doordat de kroonkurken droog zijn kan er niets op ontwikkelen...

In heel veel professionele brouwerijen worden de kroonkurken niet gedesinfecteerd voor gebruik...
6
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Wat zijn goeie redenen om bottelgist te gebruiken
« Laatste bericht door EBC Gepost op Gisteren om 22:52 »
Serge, hoe zit het met killer bottelgist en autolyse van de hoofdgist. Heb je daar al iets over gevonden?
7
Grondstoffen / Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:47 »
Nog niet eerder gehoord dat iemand op deze manier z'n flessen schoonmaakt, maar ik doseer een klein beetje Star San in iedere fles en spuit met een stoomreiniger in iedere fles voor een seconde of 30. Zo zorg ik er voor dat iedere fles onder een flink hoge temperatuur blootgesteld is en heb ik met Star San hopelijk alle aanwezige bacteriŽn gedood. Nadat ik de flessen af heb laten koelen (gewoon via lucht, niet onder koud water want anders barsten ze denk ik), spoel ik ze nog een keer met lauw water. Neemt best wat tijd in beslag maar ik heb graag dat mijn flessen niet mijn mooi gebrouwen bier contamineren.

Een nadeel van het gebruik van hitte voor het desinfecteren is dat eiwitten van structuur veranderen waardoor deze moeilijker verwijderd kunnen worden. Vergelijk het met het koken van een ei.
8
Grondstoffen / Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:43 »
Bolkranen best half open zetten en niet volledig open, als je die half open zet drogen die ook achter de bol, bij volledige open stand blijft er sowieso vocht achter de bol zitten. (Of het moesten aseptische bolkranen zijn waar geen dode ruimte achter de bol aanwezig is).
Ik blaas gewoon na het reinigen dadelijk alle leidingen, slangen, kranen enz.. droog met olievrije perslucht.

Helemaal mee eens. Kranen half open zetten en zo geopend spoelen. Vervolgens zo laten drogen.
Niet vergeten de kraan dicht te zetten als je de ketel in gebruik neemt...
9
Brouwproces / Re: Hoeveelheid suiker bij koud bottelen
« Laatste bericht door middelaersch Gepost op Gisteren om 22:37 »
Als het een bovengistend bier is zou ik het bottelen met 6-7 gram/liter en op kamertemperatuur weg zetten.

Doe ik ook  altijd zo. Van die brewersfriend calculator begrijp ik niks....  :weetniet:
10
Grondstoffen / Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:32 »
Dus als hij al goed droog is kan het deksel er gewoon op.
Het zal dat er niks ontwikkeld maar als er een beetje water een maand in blijft staan lijkt me toch niet fris.

Niet iedereen gebruikt een bouwautomaat. Er zijn ook ketels zonder deksel...

Zet eerst je ketel op zijn kop om zo veel mogelijk water uit te laten lekken. Maak vervolgens je ketel droog, dat kan met een theedoek. Als je ketel droog is kan zich niets ontwikkelen. Micro-organismen hebben voedingstoffen en vocht nodig.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10