Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Overhevelen afgekoelde wort
« Laatste bericht door snowdog2006 Gepost op Vandaag om 15:46 »
Bedankt Serge. Dus dan is het verschil in de gebruikte terminologie temperatuur afhankelijk dus.  Met andere woorden als ik een dompelkoeler zou gebruiken koel ik immers in mijn kookketel al terug tot 80 (of lager dan 60) en dan stuit ik bij het overhevelen en bij het zakkende wortniveau in mijn kookketel toch ook op een gegeven moment op dezelfde eitwitten in mijn kookketel?
Dan zou je deze eiwitten dus de cold break noemen (aangezien nu de temperatuur veel lager is)?

P.S. Ik dacht namelijk dat cold break die troep was die ik onderin mijn gistvat zie liggen als ik overhevel voor de nagisting. Dan zie ik een soort Gist/eitwit troep onderin liggen.
2
Brouwproces / Re: Overhevelen afgekoelde wort
« Laatste bericht door Serge VL Gepost op Vandaag om 15:41 »
Dat is de hot break? De cold break heb je pas als je na het koelen tot onder de 60°C
3
Discussie over recepten / Re: Eerste ondergister
« Laatste bericht door deutski Gepost op Vandaag om 15:40 »
Touché, het voelde als 5 dagen, geduld is mijn sterke kant...
Anyway hij was goed geklaard
4
Brouwproces / Re: Overhevelen afgekoelde wort
« Laatste bericht door snowdog2006 Gepost op Vandaag om 15:32 »
Ff een vraag over verschil hot break/cold break of te wel hete/koud trub.

Als ik met een platenkoeler koel blijft het wort in de kookketel natuurlijk erg heet. Een graad of 90 of zo. Als het wort dan langzaam via de platenkoeler in het gistvat verdwijnt zakt het wortniveau in mijn kookketel tot op een moment ik die gecoaguleerde eiwitten zie liggen op de bodem (vaak liggen die op 1 hoop gecentreerd omdat ik whirlpool en dan 15 min laat rusten).

Zijn die gecoaguleerde eitwitten onderin mijn ketel dan hete/hot of koude/cold trub/break?


5
Aankondigen gebeurtenissen / Re: Camping ONK 2019
« Laatste bericht door Sjaak_Deventer Gepost op Vandaag om 15:28 »
Dank voor de toelichting. Nu vraag ik mij alleen nog af wanneer het in 2019 plaats gaat vinden.


ONK is 29 juni.

Dus vrijdagavond 28 juni t/m zondagochtend 30 juni 2019.

Als men interesse heeft, dan graag in dit topic aangeven. Ik ga een lijst bijhouden. En het zou mooi zijn dat we 30 personen kunnen halen. Aangezien deze camping vanaf 30 personen met groepskamperen begint.
6
Brouwproces / Re: Is dit oxidatie ?
« Laatste bericht door TeVeHa Gepost op Vandaag om 15:11 »

Net aan 't bottelen en inderdaad tonincx, 't gaat goedkomen. mvg



7
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: mijn type Rochefort.
« Laatste bericht door Traploper Gepost op Vandaag om 15:08 »
Kun je je recept posten? We moeten tenminste weten welke gist je gebruikt hebt en wat je start SG was.
8
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: mijn type Rochefort.
« Laatste bericht door Hay Gepost op Vandaag om 15:07 »
Wat was je begin sg?
Als het een zwaar bier is dan is een eind sg van 1018 zo gek nog niet.
Bij zwaardere bieren voeg ik ook altijd een beetje bottelgist toe maar gebruik dan altijd dezelfde gist als die voor de hoofdgisting.
Ik ben altijd bang dat als je een andere gist gebruikt die weer andere suikers op kan snoepen met de hergsting.
9
Apparatuur / Re: Nauwkeurigheid temperatuur in Easybrew 30
« Laatste bericht door KooTjoo Gepost op Vandaag om 15:04 »
Dank voor je reactie. Hoe ervaar je de bouwkwaliteit van de GF? Dikte van het metaal en stevigheid van het geheel?

Groet Frank
Ik vind het een degelijk apparaat, maar heb geen vergelijkingsmateriaal. Tot nu toe zonder problemen gebrouwen met een redelijk constant rendement.
10
Algemene vragen hobbybrouwen / mijn type Rochefort.
« Laatste bericht door geert brouwer Gepost op Vandaag om 15:03 »
Laatst een donker bier gebrouwen type Rochefort (het recept op het forum gevonden). Het bier is nu klaar om te bottelen, goed van smaak ik denk dat het in orde komt. Maar ik heb nog een SG van 1018, ik durf geen suiker geven om te bottelen. Ben bang om bommetjes te maken. Geef ik toch suiker en hoeveel zouden jullie dan doen. Ik wil ook een klein beetje gist geven (er was geen beweging meer in het waterslot) Saf Ale F-2. Is het ok wat ik wil doen ?
Pagina's: [1] 2 3 ... 10