Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Apparatuur / Re: Elektrisch koken ipv op gas
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 01:13 »
https://www.bol.com/nl/p/hendi-warme-dranken-ketel-28-liter/9200000107570873/?bltgh=hvbbY88NuaQV0pKAWEBNbA.nZT5ZfjDzQtdzylC38pFYw_0_9.31.ProductPageUrl

Gaat dit ook werken als kookketel of zie ik iets over het hoofd? En is met de brander toch handiger?
ik vraag me af of die ketel niet alleen gemaakt is voor opwarmen Thermostaat tot 110 graden maar is dar de temperatuur van de inhoud van de pan of de temperatuur vlak bij het verarmingselement? Dan kan het nl nog wel eens tegenvallen en kun je helemaal niet koken. eea blijkt niet goed uit de beschrijving. 
2
Apparatuur / Re: Hoeveelheid water in ketel
« Laatste bericht door middelaersch Gepost op Vandaag om 00:58 »
toch lijkt me een maatlatje simpeler.

Ik verbaas me ook een beetje over deze discussie. Maatlatje, tabelletje, klaar.

Zo deed ik het in ieder geval voordat ik een automaat met peilglas had.
3
Apparatuur / Re: Hoeveelheid water in ketel
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 00:53 »
De vraag is hoe vullen we de ketel op. Laat er inderdaad eens 70 liter in gaan die til je met 2 man best even op naar de brander als je tenminste niet verzint dat je de weegschaal van je vrouw boven in de badkamer laat staan en beneden in de kelder gaat brouwen.
toch lijkt me een maatlatje simpeler.
4
Grondstoffen / Re: Donker bier
« Laatste bericht door middelaersch Gepost op Vandaag om 00:37 »
Hoe kunnen we als hobbybrouwer door de bomen het bos zien?

Een beetje een filosofische vraag, maar wel  interessant. Ik denk dat je moet beginnen met niet het hele bier-bos (om in jouw beeldspraak te blijven) te willen overzien. Dat bos is namelijk enorm groot, veel te groot om helemaal te overzien.

Voor mijzelf: ik houd van Belgische biertjes, en daar beperk ik me toe. Ik brouw blond, tripel, quadrupel en speciale Belge. Ieder keer als ik brouw probeer ik het betreffende recept weer iets te verbeteren. Die vier stijlen, en de bijbehorende ingrediŽnten probeer ik een beetje in de vingers te krijgen. Een paar mouten, drie hoppen die ik zelf in de tuin heb, en een paar gisten. Daar kan ik me de komende tien jaar wel op uitleven...

Neem de brouwers van Westmalle als voorbeeld: ze brouwen slechts een paar verschillende biertjes, maar dat doen ze wel verschrikkelijk goed. Hun tripel is, in mijn ogen in ieder geval, ongeŽvenaard. Ze zouden ook tien verschillende middelmatige bieren kunnen brouwen. De Duitsers hebben daar een mooi spreekwoord voor: in der Beschršnkung zeigt sich der meister.

(En ik heb ook wel eens stiekem een Skuumkoppe kloon gebrouwen, niet verder vertellen...)
5
Apparatuur / Re: Warmteplaatje Klimaatkast
« Laatste bericht door Takkie83 Gepost op Vandaag om 00:05 »

Ik heb het plaatje, denk dat het gewicht dan het probleem is. Zal het dan zo maken dat hij er zo dicht mogelijk op zit maar het vat niet rust op het plaatje zelf. Bedank voor jullie tips!

Ik heb ook zoín verwarmingsplaatje en die werkt prima in de deur van mín gistkast. Je wilt dat het plaatje de omgevingstemperatuur en daarmee het hele gistvat verwarmt, niet alleen de bodem. Je koelkast doet dat toch ook niet? Gewoon je Inkbird op een halve graad afwijking laten koelen danwel verwarmen en desnoods de stand van je koelkast terugschroeven als het koelen te hard gaat waardoor je plaatje weer moet ingrijpen. Als je de sensor van je Inkbird een beetje isoleert komt het helemaal goed  :biersmile:
6
Apparatuur / Re: Warmteplaatje Klimaatkast
« Laatste bericht door BrouwerNelis Gepost op Gisteren om 23:51 »
Oei oei oei wat heb ik gezegd ;)

Bijna BelgiŽ en dat is altijd prima toch?

Gr. Jeroen

Zeker Abdij en Brouwerij Achel ligt op een steenworp afstand.
7
Discussie over recepten / Re: NEIPA poging
« Laatste bericht door Takkie83 Gepost op Gisteren om 23:45 »
Zou persoonlijk die columbus weglaten, die vind ik zelf niet echt geschikt voor NEIPA. Ga je ook nog iets aan je water doen verder?
De 0 minuten zijn dat whirlpool / hopstand?

Ik zie hem wel eens terugkomen hoor in NEIPA recepten. Centennial idem dito. En dan vaak als relatief vroege gift, denk voor een beetje kruidigheid in de balans. Maar jij vindt dat geen goed idee dus?

Waterbehandeling heb ik nog geen kaas van gegeten. Het zal vast niet heel moeilijk zijn om wat toe te voegen maar ik ben er nog niet mee bezig geweest. Wel zuur ik de maisch aan. Is waterbehandeling cruciaal volgens jou?

Ja BrouwHulp weet niet zoveel raad met hopgiften na het koken, maar ik wil hem dubbel koudhoppen; de eerste helft 24u na toevoegen gist en de tweede helft na een aantal dagen als de gist rustig verder blubt. Dat doe ik puur op basis van activiteit in het waterslot. De 0 minuten hopgift is vlamuit en een kwartiertje whirlpoolen
8
Discussie over recepten / Re: Getorrificeerde tarwe?
« Laatste bericht door Rootsman Gepost op Gisteren om 23:36 »
Interessant topic, heeft iemand verschillen met gewoon tarwe getest en geproefd? Geeft het daadwerkelijk beter schuimkwaliteit?
9
Kloonbrouwsels / Re: Tripel Karmeliet kloon
« Laatste bericht door Takkie83 Gepost op Gisteren om 23:24 »
Haha dank! Ik kan er alleen nog weinig zinnigs over zeggen want hij zit net een week op fles. Maar ik ga zeker op je vragen terugkomen want daar is het me om te doen (een karmeliet kloon brouwen)  :)

@sjoerd ik begrijp het eerlijk gezegd niet zo. Ik heb de dubbele hoeveelheid als uit mijn recept gebrouwen maar met twee volledige zakjes gist. Volgens BrouwHulp zou dat ruim voldoende moeten zijn. Hopelijk gaat Ďie zich een beetje gedragen op fles  :-\
10
Apparatuur / Re: Elektrisch koken ipv op gas
« Laatste bericht door Heuvinger brouwerij Gepost op Gisteren om 22:24 »
Gaat dit ook werken als kookketel of zie ik iets over het hoofd?
Ik kook met een VidaXL water/glŁwein koker, vermogen 2500W.
Zover gevuld dat het met een rollende kook niet over de rand gaat. (regelmatig dus wel)
Op https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,24057.msg367257.html#msg367257 wordt de hack van een Lidl ketel beschreven, maar ook dat de 27L ketel met 1800W een rollende kook heeft.
Hendi heeft op https://www.hendi.eu/nl/warme-dranken-ketel-5866.html dokumentatie beschikbaar, waaronder een exploded view en een stuklijst.
Waaruit ik vermoed dat er onderdelen van de ketel te bestellen zijn.
In de handleiding staan plaatjes hoe de kraan te vervangen, misschien wel door een exemplaar met 3/8" of 1/2"
Bovendien zie ik in het elektrisch schema 2 verwarmings elementen aangegeven, misschien wel door een ombouw afzonderlijk in te schakelen.Die Hendi ketel lijkt mij geen verkeerde keus!
Ik heb de ketel dan ook maar besteld!
Pagina's: [1] 2 3 ... 10