Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Discussie over recepten / Re: Rogge IPA (RIPA)
« Laatste bericht door JamMasterJustin Gepost op Vandaag om 06:44 »
Waarom heb je deze gist gekozen? Het is een pils gist voor typische Duitse bieren, terwijl je IPA een bovengister is en de meer Amerikaanse stijl moet benaderen. Ik zou zelf eerder US05 pakken. Die laat weinig gistprofiel achter en dan draait het om hop
2
Brouwproces / Re: Speidel IPA moutpakket
« Laatste bericht door Regato76 Gepost op Vandaag om 05:00 »
Ik heb wat leesvoer verwerkt en ik zit toch weer met een vraagje.....

Op zich zou ik, zoals het recept aangeeft, na de hoofdvergisting, kunnen gaan lageren. Dus na de hoofdvergisting overhevelen naar een schoon vat (ik heb twee RVS vergistings vaten dus dat is geen probleem). Vervolgens twee dagen op kamertemperatuur en dan 2/3 weken in de koelkast op 5 graden.....

Als ik het goed begrijp is het bij ondergistende bieren zo dat gedurende deze fase, mede als gevolg van de lage temperatuur, de CO2 zich bindt aan het bier; je voegt bij het bottelen geen suiker meer toe, dus is de lagering voor dat type bier belangrijk.

Ik brouw nu een bovengistend bier, een IPA, dus gaat er na de lagering wel suiker bij. Ondanks dat het recept dit niet vermeld, begrijp ik ui de reactie van Rob.Erto dat 6,5gr/l goed moet zijn......

Echter vraag ik me nu twee dingen af: tijdens de lagering bindt zich reeds koolzuur aan het bier. Moet je hiermee rekening houden qua hoeveelheid suiker bij het bottelen? M.a.w. de hoeveelheid koolzuur wordt met lageren groter dan zonder lageren......loopt je niet het risico dat je flessen klappen?

Daarnaast zal tijdens de lagering de gist de overgebleven suiker "opeten", maar op een gegeven moment is dit op...... Voor de hergisting op de fles is echter weer gist nodig. Is er na drie weken in de koelkast nog voldoende (levende) gist aanwezig om de hergisting te verzorgen?
3
Hier nog een gelukkige winnaar. Ik heb meteen wat zaken besteld bij Brouwstore die me de houtsnippers gaan toesturen, door de combinatie moet ik geen verzendkosten betalen. Ik lijk wel een Hollander, dat komt ervan als je te veel op het Nederlandse forum zit.  :)
Blijf vooral lekker Belg!!! Ik heb in 2008 een fanclub voor een Belgische autocoureur (www.bertlongin.com) opgericht. Belgen zijn gewoon fantastisch! Leuk!

En... Ik ken de mensen bij Brouwstore inmiddels. Die zijn de beroersten niet.
4
Brouwproces / Re: Bierflessen reinigen voor bottelen
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 00:32 »
De verpakking zegt 15 tot 25 ml per 10 liter.
1,5 tot 2,5 ml per liter, dus.
Ik doe het altijd een beetje met de natte vinger.
Maar ik heb wel wat oefening gehad met het mengen van mijn eigen liquids voor het elektronisch roken ;D
Punt is dat de pH van je water naar beneden gaat, tot een punt dat bacterien en andere micro organismen het niet meer fijn vinden. Ik dacht van 2/2,5 of zo.
Demi water gebruiken.... Toevallig vandaag weer 10 liter afgetapt op mijn werk.
5
Brouwproces / Re: Bierflessen reinigen voor bottelen
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 00:27 »
De verpakking zegt 15 tot 25 ml per 10 liter.
1,5 tot 2,5 ml per liter, dus.
Ik doe het altijd een beetje met de natte vinger.
Maar ik heb wel wat oefening gehad met het mengen van mijn eigen liquids voor het elektronisch roken ;D
Punt is dat de pH van je water naar beneden gaat, tot een punt dat bacterien en andere micro organismen het niet meer fijn vinden. Ik dacht van 2/2,5 of zo.
HAHAHAAAAAA... Ja, inderdaad, met liquids doe je precies hetzelfde!!! Heisenberg!!!! 30 % aroma, heeeeeeerlijk!!
6
Apparatuur / Re: Schoonmaken RVS vergistingsvat
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 00:20 »
Ik ooit nieuwe RVS fustjes gekocht en 3 RVS pannen. Nooit gepassiveerd en ook nooit enig nadeel van gezien, kortom niet nodig volgens mij. RVS is gewoon corrosiebestendig en hoef je niets aan te doen.
RVS (Roest Vast Staal) roest wel degelijk. Heb ik in een duister verleden ooit geleerd van mijn leraar Procestechniek. RVS betekent dus niet Roest Vrij Staal zoals men vaak zegt...
7
Algemene vragen hobbybrouwen / Enzybrew - Reinigingsmiddel
« Laatste bericht door haicoterbeek Gepost op Vandaag om 00:13 »

Ik daag je uit Enzybrew 10 te gebruiken en pas daarna een oordeel te geven over dit middel.
In de de 38 jaar dat ik brouw heb ik heel wat reinigingsmiddelen gebruikt maar geen enkel ander middel is zo effectief in gebruik zonder dat je als marsmannetje inclusief veiligheidsbril hoeft te verkleden.

Met alle respect maar bovenstaande opmerking is tegen beter weten in!
Volgens het chemicaliŽn blad is er geen verschil in de te nemen veiligheidsmaatregelen.Als je hier stelt dat je bij het gebruik van enzybrew geen beschermmingsmiddelen hoeft te gebruiken, terwijl de fabrikant het voorschrijft, dan breng je opzettelijk mensen in gevaar.

Ik bestrijd trouwens ook nergens dat enzybrew een effectief middel is.
Het bezwaar dat ik er tegen heb is dat het 12 euro de kilo kost bij de Brouwmarkt. Een kilo natriumhydroxide kost 5,95 euro. Bij dezelfde concentratie is natronloog ook nog eens veel effectiever.

De uitdaging neem ik dus ook niet aan. Ik spoel niet graag (en in dit geval letterlijk) geld door het riool.
8
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Enzybrew - Reinigingsmiddel
« Laatste bericht door hobbyman Gepost op Vandaag om 00:05 »
Ik gebruik ook enzybrew. Verder geen ervaring met iets anders, maar klopt het dat enzybrew een 10x hogere dosering heeft als PBW? En dat het daarom duur in gebruik is?
9
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Enzybrew - Reinigingsmiddel
« Laatste bericht door haicoterbeek Gepost op Gisteren om 23:41 »
Daarnaast tast loog koper aan (denk aan platenkoelers)
Deze stelling is niet te onderbouwen.
10
Apparatuur / Re: Klein waterslot?
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Gisteren om 23:25 »
Ik heb ook een best een aantal keer zo'n emmer gebruikt. Dit ging bij mij prima. Volgens mij lekken die emmers niet op de afdichting van het deksel, als je die goed dicht drukt, maar eerder op de afdichting van het waterslot. Ik heb al voor de eerste keer, het gat iets groter geboord met een mooi rond gat waar een stop van 17/19 mm in past. Het standaard bijgeleverde stopje past niet echt goed in het (bij mij slecht geboorde) gat

Tja, ik zie het probleem ook niet. Ik denk dat wanneer je net als jij het gat opboort en er een degelijke stop in schuift voor je waterslot, het probleem verholpen is. Die rubberen ronde dingetjes werken wel, maar dan moet je een ander, dikker waterslot gebruiken, of om het bijgeleverde slangenmodel waterslot wat tape doen.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10