Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Gisting gestopt: temperatuur of gist?
« Laatste bericht door Splinter Gepost op Vandaag om 18:42 »
Update:
Van zaterdag tot maandag is er doorgebubbeld.
Nu net gemeten, SG is 1,006!
Dat zou een alcoholgehalte van rond de 7,7 betekenen, maar aangezien mijn hydrometer afwijkt kan het natuurlijk ook nog iets daaronder of daarboven zitten.
Niet helemaal waar ik op gemikt had in het begin, maar ik hoef denk ik niet meer bang te zijn voor bommetjes...

Hij is flink bitter en dat was ook wel het doel van dit bier (mijn lief houdt van IPA en ik wil laten zien dat er ook andere bittere bieren zijn).
Verder qua smaak heeft ie nog wat tijd nodig, ik kan me voorstellen dat ie wat 'leeg' uitvalt zoals Jacques dat noemt.

Het plan is om zondag een deel te bottelen en een deel op mandfles te doen met wat hout of cacao nibs of vanille (ik heb ook nog wat tonkabonen).
Of het gaat lukken om koolzuur in de flesjes te krijgen is natuurlijk een ander verhaal, misschien moet ik nog een goede bottelgist zoeken, of toch een kleine starter maken van de gist die ik gebruikt heb.
Ik heb op dit moment een plastic flesje staan met het monster dat ik had genomen, met daar wat suiker in om te kijken of ie druk opbouwt.
2
Tips / Re: Bierbrouw film
« Laatste bericht door HuygenMeester Gepost op Vandaag om 18:36 »
Ga je ook zo'n buizenkoeler bouwen? ;)
dit type koeler werd jaren lang in de meeste brouwerijen gebruikt. Het heet Baudelot koeler. 

:degroeten:
HuygenMeester
3
Kloonbrouwsels / Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 18:33 »
Tja.. de gist in fles is volgens mij een bottelgist, aan de echte originele gist gaan wij niet komen.
Hoe kom je tot die conclusie?
Voor zover ik weet was enkele jaren terug het ijwit een kloonbier van het ONK, en werd aangegeven dat de gist opgekweekt kon worden uit het bier van dezelfde brouwerij. Wat heeft het anders voor zin om dat op het ONK te doen als je niet aan de gist kunt komen?
4
Apparatuur / Re: Keggen vraagje
« Laatste bericht door Natlip Gepost op Vandaag om 18:24 »
Zaterdag mijn bier voor het eerst gekegd. Ging soepeltjes. Op 1 graad weggezet met 0.65 bar CO2 druk erop.
Nu na 5 dagen wezen checken en tapkraan eraan gekoppeld. Koolzuur was al aardig goed, smaak was ook top, maar er stond zowat geen schuim op. Ik weet , hij moet nog 2 dagen staan, maar is het schuim zo laag omdat het bier maar 1 graad is? Of komt dat nog in de komende dagen?
5
Kloonbrouwsels / Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Laatste bericht door Heuvinger brouwerij Gepost op Vandaag om 18:15 »
En naast pilsmout heb je ook vaak ook andere mout nodig.  :)
Wat Dingemans ook uitstekend kan leveren.
Overigens zal het gelet op de grote hoeveelheden bier die men brouwt het niet lukken om alleen te brouwen met mout afkomstig uit Texel.
Hmm, als het bordje lees op de foto:
7500 kg voor een hectare.
Daar zou men 65000 flesje bier van kunnen brouwen.
Nu vind ik op https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/Nederland/noord-holland/amsterdam/ij-t dan men vanaf 7 februari  2013 een maximale capaciteit heeft van iets boven de 9.000 hectoliter.
Volgens de informatie op het bordje volgt, dat men voor een flesje bier een 116 gr gerst nodig heeft.
Als ik dan wat verder reken lijkt mij dat 50 hectare voldoende is.
Hmmm, dat red een enkele graanboer op Texel vast wel.
6
Kloonbrouwsels / Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Laatste bericht door Gerb Gepost op Vandaag om 18:07 »
Hebben we het nu nog over brouwerij ''t Ij of de Texelse?
7
Kloonbrouwsels / Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 17:29 »
Dat zou inderdaad kunnen. Al zag ik in het filmpje een berg 25 kilo zakken van MD liggen.

Misschien is Dingemans de mouterij die de gerst vermout...
En naast pilsmout heb je ook vaak ook andere mout nodig.  :)

Overigens zal het gelet op de grote hoeveelheden bier die men brouwt het niet lukken om alleen te brouwen met mout afkomstig uit Texel.
8
Grondstoffen / Re: Vergistingsgraad Mangrove Jack's M41
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 17:23 »
Mannen (en misschien ook wel vrouwen),

Ik volg dit forum nu al een geruime tijd en leer iedere keer weer iets. Binnenkort ga ik een zwaar blond bier brouwen met de Mangrove Jacks M41. Ik ga uitkomen op zo'n 15 liter wat het gistvat in moet gaan. Nu is mijn vraag; hoeveel zakjes (a 10 gram) moet ik aan het bier toevoegen?

Heel lang heb ik gepleit voor het enten van veel gist om zeker te zijn van een vlotte vergisting.

De laatste tijd ent ik echter minder gist bij Belgische bierstijlen om zo meer fruitige esters te krijgen wat past bij deze bierstijlen. Ik geef het wort extra gistvoeding in de vorm van een zakje oude gist dat ik mee laat koken. Ook laat ik het afgekoelde wort kletteren om zo zuurstof in te brengen. Je krijgt hierdoor gistgroei waardoor je met minder gist toe kunt komen. Zorg wel dat je je bier temperatuurgecontroleerd vergist. De kans dat je een stokkende vergisting krijgt wordt hierdoor kleiner.
9
Discussie over recepten / Re: Recept Franconian-Style Rötbier
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 17:13 »
Oke, dan snel ff een paar opmerkingen van mij.
In je recept staan 8(!) moutsoorten, waarvan 5 speciaalmouten. Ik ben misschien maar een simpel iemand, maar ik kan me niet voorstellen dat een Duitse Braumeister met 8 verschillende zakken mout naar de ketel loopt ;). Ergens is er op internet een filmpje, ooit gedeeld door Seed7 hier op het forum, over de smaak van 'bruin'. Wat voegt de 4e moutsoort toe wat je niet met de eerste 3 kunt bereiken? Ik weet niet precies waar je qua smaak naartoe wil, maar ik zou het in eerste instantie simpel houden. Op basis daarvan kun je de volgende keer je recept aanpassen.

Enige complexiteit in de moutstort kan goed uitpakken. Maar zelf houd ik ook een maximum aan van 5 mouten. Ik zou zoals ik al schreef sowieso de carafa uit het recept halen. En verder is het weglaten van de pilsmout en carapilsmout een optie. Het percentage vienna zou ik verhogen.
10
Stel je voor / Re: Even voorstellen, Studentbrouwers aan de Haagse Hogeschool
« Laatste bericht door Poorsprong Gepost op Vandaag om 16:51 »
Grootste winst zit denk ik in het koelen.
Koelwater gebruik ik nog wel nuttig voor schoonmaken en wat dan nog over is gaat, na afkoelen, bij de planten. Wat ik niet bij de planten doe is water met starsan of oxi oid. Uit het schoonmaakwater valt denk ik ook nog wel wat winst te halen.

Leuke opdracht trouwens! Heel benieuwd wat er uit gaat komen. Zou willen dat ik destijds zulke leuke opdrachten kreeg.

Enne misschien leest de docent wel mee op het forum?  :o
Pagina's: [1] 2 3 ... 10