Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Stel je voor / Voorstellen: Janneke
« Laatste bericht door RunEmDry Gepost op Vandaag om 14:28 »
Hoi! Ik ben Janneke, 26, geboren in Brabant, maar intussen woonachtig in Amsterdam. Ik heb al ontzettend veel informatie van dit forum gehaald, dus vond het tijd worden om me een keer voor te stellen.

Ongeveer 1,5 jaar geleden ben ik stuntelend begonnen met een startpakket en intussen brouw ik met een Arsegan Easybrew-30 ongeveer elke drie weken 20 liter bier. Ik heb een paar favoriete recepten die ik telkens wat aanpas en daarnaast probeer ik af en en toe wat nieuws. Ik hou voornamelijk van hoppige, droge en bittere bieren!

 :biersmile:
2
Discussie over recepten / Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Laatste bericht door BrouwMark Gepost op Vandaag om 14:18 »
Het is al lastig voor verse gist om bij 18% alcohol nog goed te werken, laat staan bij een uitgeputte gist van de hoofdgisting. Dus verbaast mij niets wat er nu gebeurt.
verse gist lijkt me onontbeerlijk. misschien zelfs nodig om giststartertje te maken en op maximale gistingsactiviteit toe te voegen, bv 5ml actieve starter per flesje doseren.

Dat verbaast mij ook niet hoor. Maar het idee was: kijken of een dergelijk bier eenvoudig lukt met deze gist. Snel door het wort heen vreten deed ie prima  :). Hergisten dus nauwelijks of niet meer...

Hopelijk lukt het zo met deze paar korreltjes, en anders ga ik volgende keer inderdaad een startertje maken. Korreltjes zat in één zakje.
3
Discussie over recepten / Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 14:02 »
Misschien ben ik te ongeduldig, maar:

Het krat heeft zo'n 5 weken op 21-24 graden gestaan, in totaal zo'n 8 weken. Van de week heb ik een flesje meegenomen naar een vriend die erg benieuwd was naar het bier (ik niet hoor).

Het minieme beetje koolzuur, en dan heb ik het over: ik zie een belletje aan de rand maar ik merk niets met proeven, dat in het vorige flesje te vinden was, was er in dit flesje helemaal niet.

Het is al lastig voor verse gist om bij 18% alcohol nog goed te werken, laat staan bij een uitgeputte gist van de hoofdgisting. Dus verbaast mij niets wat er nu gebeurt.
verse gist lijkt me onontbeerlijk. misschien zelfs nodig om giststartertje te maken en op maximale gistingsactiviteit toe te voegen, bv 5ml actieve starter per flesje doseren.
4
Discussie over recepten / Re: Zeer zware RIS met safale HA-18
« Laatste bericht door BrouwMark Gepost op Vandaag om 13:22 »
Misschien ben ik te ongeduldig, maar:

Het krat heeft zo'n 5 weken op 21-24 graden gestaan, in totaal zo'n 8 weken. Van de week heb ik een flesje meegenomen naar een vriend die erg benieuwd was naar het bier (ik niet hoor).

Het minieme beetje koolzuur, en dan heb ik het over: ik zie een belletje aan de rand maar ik merk niets met proeven, dat in het vorige flesje te vinden was, was er in dit flesje helemaal niet.

Ik heb daarom vandaag alle flesjes voorzien van een mespuntje champagnegist. Ik weet het: ik ben vast te snel of ongeduldig, maar ik wil dit bier graag lang bewaren. Hergisting, en dus het 'wegeten' van de zuurstof uit de flesjes, is iets wat ik dus zeker wil hebben.

Ik vroeg me af: kan het zo zijn dat het eikenhout, doordrenkt met whisky van 40%, die op de bodem van het vat tussen de gist lag, een mede-oorzaak is geweest van het zo plotseling en massaal doodgaan van de gist? Ik zeg mede-, omdat een bier van 18% natuurlijk ook niet echt een vriendelijke omgeving is voor onze aardige helpertjes. Juist om reden van hopelijk goede hergisting heb ik het bier na gisten niet lang laten staan.

Over een paar weken weer een testje. Ik ben heel benieuwd...

 :degroeten:

Mark.
5
Stel je voor / Re: Even voorstellen: Maarten
« Laatste bericht door TeunvanBreda Gepost op Vandaag om 13:17 »
Welkom Maarten, veel succes en plezier met je brouwactiviteiten!
6
Grondstoffen / Re: Safale BE-134 gist
« Laatste bericht door Thamerdal Gepost op Vandaag om 13:17 »
Iemand ervaring inmiddels?
7
Stel je voor / Re: Overgestapt van mede naar bier
« Laatste bericht door TeunvanBreda Gepost op Vandaag om 13:14 »
Welkom hier Ruben, en succes en veel plezier met al je brouwactiviteiten!
8
Stel je voor / Re: Even voorstellen: Wout
« Laatste bericht door TeunvanBreda Gepost op Vandaag om 13:13 »
Welkom Wout! Redelijk in de omgeving woon je, Veghel is niet ver van Oss vandaan. Is het nog gelukt met je brouwsel uit de openingspost?
9
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Bottelen met alternatief voor suiker
« Laatste bericht door Jedoka Gepost op Vandaag om 13:08 »
Goed punt, gewoon suiker gist helemaal uit natuurlijk en die van een moutextract niet, dus zou evt een iets hoger s.g.  aan kunnen houden. Het betreft een bier van een 5,5%, een kleine batch van 10 liter, ik denk dat ik ze opsplits zodat ik het verschil goed kan proeven! Thnx
10
Discussie over recepten / Re: American Wheat
« Laatste bericht door tdp Gepost op Vandaag om 13:07 »
De kleur was bij het bier wat ik heb gedronken ook niet heel bijzonder


Roteren krijg ik niet voor elkaar helaas ;)
Pagina's: [1] 2 3 ... 10