Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Discussie over recepten / Re: Winterbier recept: input welkom!
« Laatste bericht door Droefkalkoen Gepost op Vandaag om 11:54 »
Update: inmiddels is het bier klaar met de hergisting. En het is een erg smakelijk bier geworden, al zeg ik het zelf! Mijn bevindingen:

- Het bier heeft een mooie donkere kleur. Het bier is nog wel erg troebel, dus het is lastig te bepalen wat de daadwerkelijke kleur is.
- Het bier heeft een kleine schuimkraag. Dit is niet erg voor een quadrupel, al zou ik het in vervolg wat meer koolzuurdruk willen. Schuimhoudbaarheid is oké.
- Het bier heeft een volmondige smaak met een zoete indruk. Het heeft een duidelijke geroosterde smaak (koffie) zonder wrangheid of overmatig moutbitter. Ik heb een gedeelte van de chocomout toegevoegd middels 'cold-steepen', dit was blijkbaar een succes.
- Het zoethout is te herkennen (als je het weet), de citrusschil niet. Het zoethout lijkt vooral dienst te doen als smaakversterker, erg geslaagde toevoeging.
- Ik kan geen smaakafwijkingen bespeuren. Halverwege de hergisting had het bier een, naar mijn idee, esterachtige/oplosmiddelachtige smaak. Inmiddels is deze smaak nog wel licht aanwezig, maar zeker niet onaangenaam. Waarschijnlijk heeft het bier een verhoogd gehalte aan esters en/of hogere alcoholen, wat niet noodzakelijkerwijs slecht is.

Uiteindelijk dus een lekker bier geworden! Een volgende keer zou ik wat meer bottelsuiker toevoegen voor een hogere koolzuurdruk. Verder zou ik de hoeveelheid citrusschil wat verhogen om te zien of dat het bier lekkerder maakt. En ik moet iets veranderen aan mijn proces van spoelen/filtreren, aangezien ik minder water overhield dan aanvankelijk gedacht.

Iedereen hartelijk bedankt voor de hulp!
2
Apparatuur / Re: Overdrukventiel, Bleedervalve, Spundingvalve sodakeg
« Laatste bericht door davyd Gepost op Vandaag om 11:32 »
Dat is degene die ik gebruik om te spunden. Het nadeel ervan is dat je geen maximum druk kunt programmeren zodat overdruk automatisch wordt afgevoerd. Maar ik weet niet waar je hier in Europa zoiets kan kopen. In de VS bouwen de meeste mensen dit zelf.

Om gewoon te vergisten in een keg heb je eigenlijk geen overdrukventiel nodig. Het volstaat een CO2 ball lock koppeling te verbinden met een stukje slang, en het uiteinde van de slang in een potje star-san te steken. Dan heb je een reguliere blow-off.
3
Grondstoffen / Re: Brouwen met maïs
« Laatste bericht door Johnny Stardust Gepost op Vandaag om 11:18 »
dan bestel ik soms een glas water.

Komt in ieder geval voor 95% overeen met die Hertog Jan ;)
4
Apparatuur / Overdrukventiel, Bleedervalve, Spundingvalve sodakeg
« Laatste bericht door Maarten1984 Gepost op Vandaag om 11:06 »

Ik ben opzoek naar een overdrukventiel zodat ik kan gisten in mijn SodaKeg en als je in het begin geen idee hebt hoe zo'n ding heet is het best lastig om er naar te zoeken  ;D  (vandaar mijn uitgebreide naam zodat andere mensen dit hopelijk snel kunnen vinden)

Nu zag ik deze Spundapparat bis 2,5 bar für NC-Behälter candirect. Ik vroeg me af of jullie nog andere alternatieven hebben!5
Apparatuur / Re: Arsegan easybrew 30
« Laatste bericht door Dirtbag Gepost op Vandaag om 10:50 »
Ik heb dinsdag voor het eerst gebrouwen met mijn brewmonk magnus. 22 liter heb ik in het vergistingsvat zitten. Ook Kleinere batches werken prima.

Bedankt, nu de laatste hindernis overwinnen, de prijs ;)

Misschien als Kooy, land of markt met een leuke aanbieding komt dat ik hem bestel, anders wordt het nog een paar maandjes wachten.

db
6
Brouwproces / Re: Sulfiet beter niet gebruiken als desinfecteermiddel
« Laatste bericht door Serge VL Gepost op Vandaag om 10:45 »
Om hier nog een beetje verder op in te gaan en over juiste dosering te spreken?
Hoeveel personen wegen de voorgeschreven hoeveelheid die je nodig hebt om te desinfecteren zoals in de brouwwinkels voorgeschreven werkelijk af??

Als je de dosering die voorgeschreven wordt volgt is er nooit een gezondheidsprobleem!!
Voorgeschreven wordt 1 a 2 gr Sulfiet (KMBS) /l met 0.5gr/l  citroenzuur zodat de pH voldoende laag is zodat alle SO2 in vrije vorm wordt vrijgesteld.
1 gr sulfiet (kaliummetabisulfiet) heeft een theoretische opbrengst van 57% SO2 in werkelijkheid is dit echter maar 50% door de hygroscopische eigenschappen van de KMBS
Dus als je zoals voorgeschreven 2 gr/l toevoegt krijg je een oplossing van 1gr/l SO2 in water daar tegen over staat dat de oplosbaarheid van SO2 in water = 113gr/l is bij 20°C
Tevens kan je vragen stellen bij deze zeer hoge dosering die voorgeschreven wordt daar je al een goede desinfecterende werking hebt van 200 a 300 mg/l SO2 (de voorgeschreven is 3 x zo hoog als werkelijk nodig maar laten we het houden op de 1000ppm SO2)
Nu moet je daar enkele limieten tegenover stellen:
De STEL (Short Term Exposure Limit) voor SO2 = 5ppm in de lucht
De Ceiling waarde (de waarde die absoluut niet lag overschreden) is voor SO2 10ppm in de lucht
De reuk grens die ligt slechts op een waarde < 0.5ppm

Nu bij het aanhouden van de juiste dosering zoals voorgeschreven blijf je met een onverzadigde oplossing van SO2 in water zitten en treed er geen of amper SO2 uit oplossing.
Dat je de SO2 ruikt is normaal daar de reukgrens beneden de 0.5ppm zit

Ga je niet afwegen en met het lepeltje doseren of zelfs even met de pot schudden, heet water gebruiken enz, dan kom je natuurlijk in een heel ander scenario, en dan  kan je wel degelijk in en gevaren zone komen.

Dus weeg je hoeveelheden af gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en er is echt geen gezondheidsrisico aan verbonden aan het gebruik van sulfiet
Dit zijn dus de feiten, de rest is bangmakerij.

7
Discussie over recepten / Re: Gerookte Porter
« Laatste bericht door Brouwers Gepost op Vandaag om 10:35 »
Sorry, n00bvraag: Mijn SG meter is stuk gevallen, hoelang zou de hoofdgisting er ongeveer over moeten doen en wat doe ik daarna? moet ik het bier daarna kouder zetten? Nieuwe SG meter wordt aan gewerkt :-)
Indien genog gist toegevoegd duurt de hoofdgisting 3-5 dagen en de nagisting 3-7 dagen.
Ik kies er tegenwoordig voor om mijn bier gewoon te bottelen na 2-3 weken zonder over te hevelen of te coldcrashen. Maar er zijn mensen die er anders over denken.
8
Discussie over recepten / Re: Simpel bier toegankelijk voor een breed publiek..
« Laatste bericht door biking rebel Gepost op Vandaag om 10:30 »
Westmalle extra kloon inderdaad die Dirk aangeeft!
9
Apparatuur / Re: HERMS in aanbouw gas/elektrisch
« Laatste bericht door freelive Gepost op Vandaag om 10:04 »
Nou jacques volgens mij 3 hobby's    blerren, bouwen en brouwen maar ziet er netjes uit handy
10
Discussie over recepten / Re: Gerookte Porter
« Laatste bericht door André_84 Gepost op Vandaag om 09:44 »
Sorry, n00bvraag: Mijn SG meter is stuk gevallen, hoelang zou de hoofdgisting er ongeveer over moeten doen en wat doe ik daarna? moet ik het bier daarna kouder zetten? Nieuwe SG meter wordt aan gewerkt :-)
Pagina's: [1] 2 3 ... 10