Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Trage vergisting met Wyeast 3944
« Laatste bericht door Esterenbrouw Gepost op Gisteren om 22:00 »
Harald, rustig afwachten. Bij mij ging de vergisting ook heel traag, volgens mij ook doordat ik aan de krappe kant
gist had geŽnt.
Ik zou het bier nu 14 dagen heel koel lageren (bijv. 4ļ) en dan bottelen.
Overhevelen moet je nu niet meer doen. Laat het bier gewoon op de gist staan.
14 hergisten op de fles bij zeker 24ļ.
Succes.
2
Grondstoffen / Re: Test hydrateren en pH Mangrove Jack's M15 - via weging en refractometer
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 21:55 »
De ene bier is niet beter dan de andere.

Ik ven heel benieuwd of uit 3-glazentesten het verschil wordt opgemerkt. Je moet een goed geoefende proever zijn om het verschil waar te nemen. Komt eerlijk gezegd ook omdat het bier een stevige bitterheid heeft. Met het verouderen van het bier zal dat minder worden.

Voor deze test heb ik een bierkit van Mangrove Jack's gebruikt, Crossman's Gold Lager.. De smaak van het bier valt mij niet tegen...
3
Prikbord / Re: Gezocht: Hopstekje in Limburg
« Laatste bericht door Nerro Gepost op Gisteren om 21:52 »
Super! Echt super! Ik stuur je een PB.
4
Grondstoffen / Re: Test hydrateren en pH Mangrove Jack's M15 - via weging en refractometer
« Laatste bericht door EBC Gepost op Gisteren om 21:48 »
Verfijnder is een subjectieve beoordeling...

Het verschil is echt bijzonder klein.

Maar er is verschil. Welke vind je zelf beter?
5
Grondstoffen / Re: Test hydrateren en pH Mangrove Jack's M15 - via weging en refractometer
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 21:47 »
Hela, daar gaat het nu juist om. Niet om de vergistingsgraad of pH, maar om de sensoriŽle eigenschappen. Dat mag je niet bagatelliseren. Welke is verfijnder?

Verfijnder is een subjectieve beoordeling...

Het verschil is echt bijzonder klein.
6
Grondstoffen / Re: Test hydrateren en pH Mangrove Jack's M15 - via weging en refractometer
« Laatste bericht door EBC Gepost op Gisteren om 21:46 »
De smaak is ook nagenoeg gelijk. Het bier met de gehydrateerde gist lijkt net een heel klein beetje fruitiger maar dat mag geen naam hebben.

Hela, daar gaat het nu juist om. Niet om de vergistingsgraad of pH, maar om de sensoriŽle eigenschappen. Dat mag je niet bagatelliseren. Welke is verfijnder?
7
Algemeen / Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Laatste bericht door EBC Gepost op Gisteren om 21:42 »
Wat een stemming makende reactie.

Hmm, ik vond het vooral realistisch.
8
Algemeen / Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 21:39 »
Brand is onderdeel van de grote jongen. Ze hebben het geprobeerd, maar er moet wel omzet gedraaid worden, en met de halfwassen 'craft'-bieren die ze via de wedstrijd maken, lukt dat dan kennelijk niet. Er is geen vraag naar. Ze knijpen het uit, en maken toch geen opvallende kwaliteit. Vlees noch vis. Zeg nou zelf, zo bijzonder waren de bieren niet. Een beetje hobbybrouwer kan beter.

Wel jammer, want ze legden een link met de hobbyscene. Ze verbonden zich met 'het volk'. Nu trekken ze zich terug met hun aandeelhouders en de winst. Het sociale aspect dat ze gaven is weg. Shame on Heineken!

Wat een stemming makende reactie.

Feit is dat de bieren gebrouwen worden voor een groot publiek. Heel wat hectoliters van Brand Zwaar Blond hebben consumenten bereikt. En het bier verkoopt nog steeds goed is mij onlangs verzekerd. Wel wordt de concurrentie steeds groter.
9
Prikbord / Re: Gezocht: Hopstekje in Limburg
« Laatste bericht door EBC Gepost op Gisteren om 21:36 »
Graag! Bevalt de BX niet meer of was het tijd voor wat anders?

Ik gebruik de hoppen die ik heb in mijn commerciele bieren en voor het specifieke aroma van de BX is geen plaats meer.
Ach ja, hopkweken is ook een hobby en je moet zo nu en dan eens veranderen. Het doet me een beetje pijn, maar ja ...
Er komt een echte ouderwetse Record voor in de plaats, die heeft voor mij meer marketing waarde. Ik voer ook het Belgische Hop logo en vul de officieel gecertificeerd Belgische hoppen aan met mijn eigen hop.

BX is een soort die vrij laat uitloopt. Waar andere hoppen al een meter hoog staan, moet BX nog uit de grond komen. Een trage groeier, die het toch plots na een aantal weken snel inhaalt. Zeer aromatisch, en ze vergt weinig aandacht van de kweker.

Zeg maar via PB wanneer je tijd hebt om te komen graven. Ze is volledig winterhard, dus maak je geen zorgen over vorst.
10
Grondstoffen / Re: Test hydrateren en pH Mangrove Jack's M15 - via weging en refractometer
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 21:36 »
Ik had hier nog niet gemeld dat ik gisteren de twee flessen met een inhoud van 1800 ml bier gebotteld heb.

Het gaat om de flessen E1N (niet gehydrateerd) en E1H (gehydrateerd).

E1N
pH 4,91
Brix 9,8
Berekende SVG 66,5%

EiH
pH 4,91
Brix 9,8
Berekende SVG 66,5%

Op een verwaarloosbaar klein verschil in pH zijn de meetresultaten exact gelijk. De Brix monsters waren kraakhelder...

Wel valt het mij op dat de pH iets hoger is dan bij de flessen met 700 ml.

De smaak is ook nagenoeg gelijk. Het bier met de gehydrateerde gist lijkt net een heel klein beetje fruitiger maar dat mag geen naam hebben.
Tijdens het forumtreffen kunnen de bieren vergeleken worden. Het gaat overigens maar om in totaal 2 keer 4 flessen.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10