 

| |
Artikelen over het brouwen van bier
Uitgebreide Nederlandstalige artikelen over het brouwproces.
Index
Jacques
Bertens, redacteur van "De Roerstok" en "Proost"
In het clubblad van "De Roerstok" verschijnen
regelmatig artikelen van Jacques Bertens (de webmaster van deze site). Een aantal van deze artikelen
zijn op deze site gezet. De afbeeldingen die bij deze artikelen geplaatst zijn bij de originele
artikelen zijn hier niet allemaal opgenomen om ruimte te sparen.
Verder zijn hier geen recente artikelen te vinden. Als je de laatste artikelen
van Jacques wilt
lezen kun je donateur of lid van "De
Roerstok" worden.
Proost
Ook in het
vakblad voor de amateur wijn-, bier- en likeurmaker en verwante hobby's "Proost"
heeft Jacques regelmatig geschreven over het brouwen van bier. Zoals jullie kunnen zien zijn de artikelen voor Proost wat uitgebreider en wordt in
deze artikelen vaak diep ingegaan op de materie.
Elk artikel is uniek: het is speciaal voor Proost of het clubblad van "De Roerstok" geschreven. Vaak vullen
de artikelen elkaar aan.
De artikelen
De Roerstok
- Smaakvocabulair,
De Roerstok, januari 1994.
- Hopharsen
wel of niet afscheppen?, De Roerstok, oktober 1994.
- Meesterlijke
Biersoep, De Roerstok, november 1994.
- Tijdstip
Hopgift, De Roerstok, december 1994.
- Samenstellen
Bierrecepten, De Roerstok, mei 1995.
- Modern
Gistmanagement, De Roerstok, mei 1995.
- Ontwikkeling
van nieuwe hopsoorten, De Roerstok, oktober 1995.
- Nieuwe
inzichten maischen, De Roerstok, januari 1996.
- Eind SG, vergistinggraad
en overhevelen, De Roerstok, februari 1996.
- Sulfiet
ter bescherming van je bier, De Roerstok, maart 1996.
- Biertypes,
wedstrijdboekje d.d. april 1996 ten behoeve van het 12e Open Nederlands Kampioenschap voor
Amateur-bierbrouwers (organisatie De Roerstok)
- Verbetering
van de schuimhoudbaarheid, De Roerstok, mei 1996.
- Bier leren
proeven in Gent (1) - Inleiding, De Roerstok, december 1996.
- Bier leren
proeven in Gent (2) - Mout en Hop, De Roerstok, januari 1997.
- Bier leren
proeven in Gent (3) - Water, De Roerstok, maart 1997. Dit artikel is niet door mij
maar door medecursist Ton van Opstal geschreven.
- Bier leren
proeven in Gent (4) - Gisting en bieraroma, De Roerstok, april 1997. Dit artikel is
geschreven door medecursist Wilco Agterhuis.
- Bier leren
proeven in Gent (5) - Zure bieren, De Roerstok, mei 1997.
- Bier leren
proeven in Gent (6) - Trappistenbieren, De Roerstok, juni 1997.
- Bier leren
proeven in Gent (7) - Smaakafwijkingen, De Roerstok, september 1997.
- Bier leren
proeven in Gent (8) - De laatste smaakassociaties, De Roerstok, oktober 1997.
- Een
andere wedstrijdopzet, De Roerstok, december 1997.
- Pompen of
verzuipen, De Roerstok, januari 1998.
- Nieuws
van Farma Import, De Roerstok, februari 1998.
- Biermode
en bitterheid, De Roerstok, maart 1998.
- Controverse,
De Roerstok, mei 1998.
- Trends
in de Brouwerij, De Roerstok, juni 1998.
- Spannende
Tijden, De Roerstok, november 1998.
- Brau 98,
De Roerstok, december 1998.
- Zwavelverbindingen in
Bier, De Roerstok, januari 1999.
- Fenolen
in Bier, De Roerstok, februari 1999.
- Kiemen
van het kwaad, De Roerstok, maart 1999.
- Bertens
juridische blik in de brouwketel, De Roerstok, april 1999.
- Kroonkurken,
De Roerstok, mei 1999.
- Hoe
kan dat? De Roerstok, september 1999.
- Polyfenolen
anders bezien, De Roerstok, januari 2000.
- Zink in de
brouwketel, De Roerstok, februari 2000.
- Brouwcafé's,
De Roerstok, maart 2000.
- Herkansing,
De Roerstok, april 2000.
- Geef nieuwe gistcellen
lucht, september 2000.
- Zelfmouten,
november 2000.
- Favoriete bieren,
december 2000.
- Hop naar de KAHO
St. Lieven (studiedag BKG 2000), januari 2001
- Het juiste
moment voor het aanmaken en toevoegen van een giststater, februari 2001.
- Trends
in de Brouwerij 2001, juni 2001.
- Tripel, nummer 1 bij
de zelfbrouwer, september 2001.
- Drinktec Interbrau, oktober
2001.
- HACCP, deel 1, februai 2004.
- HACCP, deel 2, mei 2004.
Proost
- Onze
Taal, Wort, Proost, nr. 2, maart/april 1994.
- Het
opkweken van gist, Proost, nr. 3, mei/juni 1994.
- Zuur,
Proost, nr. 4, juli/augustus 1994.
- Mout,
Proost, nr. 5, september/oktober 1994 en nr. 6, november/december 1994.
- Schroten,
Proost, nr. 7, januari/februari 1995.
- Filteren
en spoelen, Proost, nr. 8, maart/april 1995, nr. 9, mei/juni 1995 en nr. 10,
juli/augustus 1995.
- Beluchten
van het wort, Proost, nr. 10 juli/augustus 1995.
- Biertypes-indeling,
Proost, nr. 12, november/december 1995.
- De
Wortverzamelpijp nader bekeken, Proost, nr. 12, november/december 1995.
- Begin en eind
SG, Proost, nr. 13, januari/februari 1996.
- Koper en
bier, Proost, nr. 14, maart/april 1996.
- Nog meer
koper in bier, Proost, nr. 15 mei/juni 1996.
- Hoprendement,
deel 1, Proost, nr. 16 juli/augustus 1996.
- Hoprendement,
deel 2, Proost, nr.17 september/oktober 1996.
- Kruiden
(delen 1 en 2), Proost nr. 18 november/december 1996 en nr. 19 januari/februari 1997.
- Koolzuur,
Proost, nr. 20, maart/april 1997 en nr. 21, mei /juni 1997.
- Water,
deel 1, Proost, nr. 22, juli/augustus 1997.
- Water,
deel 2, Proost, nr. 23, sept./okt. 1997 en nr. 24 november/december 1997.
- Houdbaarheid
zelfgebrouwen bier, Proost, nr. 25, jan./feb. 1998.
- Schuimhoudbaarheid,
Proost, nr. 27, mei/juni 1998.
- Lageren,
Proost, nr. 28, juli/aug. 1998.
- Enzymen,
Poost, nr. 29, september/oktober 1998.
- Gestopte vergisting,
Proost, nr 30, november/december 1998.
- Maischen,
Proost, nr. 33, mei/juni 1999.
- Brouwen
met moutextract en mout, Proost, nr. 34, juli/aug 1999.
- Alles over
Koolhydraten, Proost, nr.
36, nov./dec. 1999.
- De smaak van bier,
Proost, nr. 37, jan./feb. 2000
PINT
Op verzoek van PINT heb ik een
artikel geschreven op basis van de analytische resultaten van een onderzoek naar de
kwaliteit van witbieren. Theo Flissebaalje heeft het artikel op een aantal punten
aangevuld.
Het artikel is gepubliceerd in een extra editie van PINT-Nieuws d.d. juni 1998.
Andere brouwtechnische artikelen
Adrie Otte
Af en toe stuit Adrie op een vraag over bier of bierbrouwen. Meestal discussieer
hij er dan over op het forum van deze site en vaak krijg hij dan de antwoorden die
hij zoekt. Soms echter ook niet. Dan zit er niets anders op dan zelf op onderzoek uit te gaan.
Het mooie van internet is, dat je de resultaten van je onderzoek gemakkelijk kunt delen met medebrouwfanaten. Op deze pagina vind je links naar een aantal artikelen die
Adrie heeft geschreven naar aanleiding van een onderzoekje. Wil je erover discussiëren, dan kan dat op het
forum van deze site.
Theo
Sonnemans
Theo Sonnemans is oud-docent bierbrouwen. Voor De Roerstok heeft hij
deskundige antwoorden gegeven op vragen waar veel zelfbrouwers mee bezig zijn.
Engelstalige
artikelen
Laatste aanpassing van deze pagina:
zaterdag 23 december 2017.
|