Voor alle hobbybrouwers


Jacques Bertens

Jacques Bertens
De ervaren hobbybrouwer Jacques Bertens is de man achter de site Hobbybrouwen.nl

De site Hobbybrouwen.nl is een initiatief van Jacques Bertens. Hij begon op 10 oktober 1980 met het zelfbrouwen van bier. Daarvoor was Jacques al een aantal jaren geïnteresseerd in de smaak van bier.

Op allerlei manieren probeert hij alles te weten te het bereiden van bier. Zo heeft hij al jarenlang een abonnement op een tijdschrift voor professionele brouwers, bezoekt hij veel brouwerijen en neemt hij deel aan symposia voor bierbouwers. Ook heeft hij veel geleerd door te brouwen met andere hobbybrouwers en door discussies op het forum hobbybrouwen.nl.

Zijn kennis over het brouwen van bier heeft geleid tot het schrijven van het boek Bierbrouwen voor Dummies. In dit boek wordt uitgelegd hoe je met het brouwen van bier kunt beginnen. Maar ook zij die al wat langer biermaken vinden er veel nuttige informatie.

Vanaf de oprichting in 1984 is Jacques betrokken bij Amateur-bierbrouwersvereniging De Roerstok. Eerst als bestuurslid, daarna als voorzitter en als hoofdredacteur van het clubblad van deze vereniging. Tegenwoordig schrijft hij nog steeds als mederedacteur artikelen voor dit blad. In 2006 is Jacques benoemd tot erelid van De Roerstok.

Naast lid van de Roerstok is Jacques ook heel veel jaren lid van het Bierkeurmeestersgilde. Door hem wordt echter de laatste jaren niet meer actief gekeurd tijdens wedstrijden voor hobbybrouwers.

In 2013 won hij de Brand Bierbrouwwedstrijd. Na een korte onderbreking is het bier waarmee hij won nog steeds op de markt. Het bier heeft verschillende namen gehad. Aanvankelijk heette het Brand Zwaar Blond. Daarna Brand Blond en tegenwoordig heet het Brand krachtig Blond. Wel is het alcoholgehalte van 8,5% teruggebracht naar 7.8%.

Forum Hobbybrouwen.nl

Om in contact te komen met Jacques kun je het beste lid worden van het forum Hobbybouwen.nl. Het lidmaatschap van het forum is geheel gratis. Je bent dan meteen lid van de grootste gemeenschap van hobbybrouwers in de Benelux. Al je vragen over biermaken kon je op het forum stellen. Het mooie is dat alle leden van het forum kunnen reageren waardoor je meerdere zienswijzen op jouw probleem kunt krijgen.
Veel vragen zijn al gesteld in de loop van de jaren. Het forum kent twee een eigen zoekfunctie, maar je kunt ook de Google zoekfunctie gebruiken die aan de onderkant van de pagina’s van het forum te vinden is.
Naast Jacques zijn er meer beheerders van het forum die de discussies proberen in goede banen te leiden. Hun hulp en feedback is essentieel voor het goede beheer.

Houd er rekening mee dat het forum wordt gerund door vrijwilligers.

Fotograaf

Naast fervente hobbybrouwer is Jacques ook een verwoede amateurfotograaf. Vooral zijn woonplaats Loon op Zand is het onderwerp van veel foto’s.  Op de site Loonsfotowerk.nl zijn deze foto’s verzameld.

Verder maakt Jacques sinds een tijdje ook foto’s voor de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Hij fotografeert brouwerijen, biercafés, winkels voor hobbybrouwers en andere bierige onderwerpen. Zo combineert hij zijn beide passies.

Mailen

Ook kun je in contact komen met Jacques via een mail aan info@hobbybrouwen.nl, maar als je een vraag hebt over het brouwen van bier dan wordt je dringend verzocht deze te stellen via het forum. Het is er speciaal daarvoor in het leven geroepen.