Welkom bij Hobbybrouwen.nl

Een schatkamer aan kennis, veel achtergrondinformatie

Bierbrouwen is een leuke hobby, steeds meer mensen ontdekken dat. Al zo’n 20 jaar heeft Hobbybrouwen.nl het zelfbrouwen van bier als onderwerp.
Met eenvoudige middelen kun je al een goed glas bier brouwen. Op deze site vind je alles wat een hobbybrouwer moet weten. Kennis en goede recepten zijn voorwaarden om tot goede resultaten te komen. Beide ingrediënten zijn op deze pagina in ruime mate aanwezig.

Bij deze site behoort een forum dat zeer druk bezocht wordt.
Voor vragen en antwoorden over alles wat met het hobbybrouwen te maken heeft kun je hier terecht. Voor zowel beginners als gevorderden. In de loop der jaren is het forum uitgegroeid tot een schatkamer van kennis.

Zie hier voor de laatste berichten op het forum.

Forumleden kunnen aankondigen van bierfestijnen, bierproeverijen, wedstrijden voor hobbybrouwers of andere bier gerelateerde evenementen plaatsen. Klik hier voor het overzicht met bierfestivals en overige evenementen.

Zie hier wat de voordelen van het vrijblijvende lidmaatschap van het forum zijn.

Door je aanmelding ben je lid van de grootste gemeenschap van hobbybrouwers in België en Nederland.

Leren bierbrouwen

Degenen die eens willen proberen een biertje te brouwen worden aangeraden lid te worden van een vereniging van zelfbrouwers. Als je hier klikt voor de link Clubs voor amateur-bierbrouwers krijg je de namen en adressen van de clubs die ons bekend zijn. Tevens krijg je een kaartje te zien waarop te zien is waar de clubs gevestigd zijn.

Jacques Bertens, de beheerder van deze site, heeft een boek geschreven voor beginnende brouwers: Bierbrouwen voor Dummies. Het boek is gebaseerd op de kennis van het forum. Niet alleen absolute beginners maar ook zij die al een aantal brouwsels achter de rug hebben vinden er informatie om hun brouwsels te verbeteren.
Op deze site zijn ook een tweetal cursussen te vinden. In het geval je met de hobby wil beginnen met behulp van een zogenaamde bierkit, ook blikbrouwen genoemd kun je aan de gang met deze cursus Blikbrouwen.
Als je meteen met het mout wil gaan brouwen doe je er goed aan de Cursus bierbrouwen te bestuderen.

Antwoorden op door beginnende brouwers veel gestelde vragen vind je hier. En je kunt natuurlijk ook altijd een vraag stellen aan het forum behorende bij deze site. Aangeraden wordt eerst even te kijken of het onderwerp misschien al eerder besproken is. In de loop der jaren zijn heel wat zaken aan de orde gekomen. Met behulp van de zoekfunctie van het forum kun je het een en ander terugvinden.

Er is ook een pagina met veel praktische tips voor het uitvoeren van het brouwproces.

recept Brewfather

Recepten

Maandelijks publiceert “De Roerstok” recepten voor het brouwen van bieren. Een aantal van deze (oudere) bierrecepten zijn op deze site te vinden.
Verder is er ook in het forum een speciale plek ingericht voor het discussiëren over recepten en het ontwikkelen van nieuwe recepten. Ook vind je daar recepten van prijswinnende bieren

De meeste hobbybrouwers willen een bier brouwen dat past binnen een bepaald biertype. Op de wiki behorende bij deze site is daarom een pagina te vinden met veel informatie over biertypen.

Leveranciers van zelfbrouwartikelen

Natuurlijk kun je pas brouwen als je beschikt over de daarvoor benodigde materialen en grondstoffen. Deze zijn verkrijgbaar bij de diverse leveranciers van zelfbrouwartikelen. Er is bijna altijd wel een bij jou in de buurt en de meeste leveranciers hebben ook een webshop zodat je hun producten online kunt kopen.

Vertaalhulp

Deze site is voor alle Nederlandstalige hobbybrouwers en bierliefhebbers die wat meer willen weten over het brouwproces. Echter niet negeert kan worden dat het internet wordt overheerst door  Engelstaligen. Er is veel Engelse brouwliteratuur te vinden op het Web. Het brouwersvakjargon is een geheel eigen taaltje. Veel termen kun je niet opzoeken in een normaal woordenboek. Daarom is er een zeer uitgebreide lijst samengesteld met vertalingen.

Links

Er is steeds meer informatie op het Web te vinden over bier en zelfbrouwen. Er zijn heel wat links gemaakt naar andere bierpagina’s.