Voor alle hobbybrouwers

Welkom bij Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen.nl: een schatkamer aan kennis

Bierbrouwen is een leuke hobby, steeds meer mensen ontdekken dat. Al zo’n 20 jaar heeft Hobbybrouwen.nl het zelfbrouwen van bier als onderwerp.
Met eenvoudige middelen kun je al een goed glas bier brouwen. Op deze site vind je alles wat een hobbybrouwer moet weten. Kennis en goede recepten zijn voorwaarden om tot goede resultaten te komen. Beide ingrediënten zijn op deze pagina in ruime mate aanwezig.

Met behulp van zoekfuncties kun je de schat aan kennis ontdekken.

Bij deze site behoort een forum dat druk bezocht wordt. Het is het forum voor hobbybrouwers
Voor vragen en antwoorden over alles wat met het hobbybrouwen te maken heeft, kun je hier terecht. Voor zowel beginners als gevorderden. In de loop der jaren is het forum uitgegroeid tot een naslagwerk voor de serieuze zelfbrouwer.

Forumleden kunnen aankondigen van bierfestijnen, bierproeverijen, wedstrijden voor hobbybrouwers of andere bier gerelateerde evenementen plaatsen. Klik hier voor het overzicht met bierfestivals en overige evenementen.

Zie hier wat de voordelen van het vrijblijvende lidmaatschap van het forum zijn.

Door je aanmelding ben je lid van de grootste gemeenschap van hobbybrouwers in België en Nederland.

Recente artikelen site

Naast het forum kent deze site artikelen met informatie over de hobby. Vaak zijn dat samenvattingen van onderwerpen die op het forum besproken zijn. Met enige regelmaat worden nieuwe artikelen gepubliceerd.

Veel gestelde vragen

Het forum bestaat al een hele tijd. Sommige vragen komen steeds terug. In plaats de vraag opnieuw te stellen kun je een kijkje nemen op de pagina Veel gestelde vragen bierbrouwen. Je hebt dan meteen een (uitgebreid) antwoord op je vraag. Kom je er niet uit of heb je een aanvullende vraag dan kun je die stellen op het forum. Het is ervoor. Het lidmaatschap is gratis.
Overigens is de pagina Veel gestelde vragen bierbrouwen nog volop in ontwikkeling en de antwoorden worden regelmatig geactualiseerd.

Clubs

Degenen die eens willen proberen een biertje te brouwen worden aangeraden lid te worden van een vereniging van zelfbrouwers. Als je hier klikt voor de link Clubs voor amateur-bierbrouwers krijg je de namen en adressen van de clubs die bij deze site bekend zijn. Tevens krijg je een kaartje te zien waarop te zien is waar de clubs gevestigd zijn.

Leren bierbrouwen

Jacques Bertens, de beheerder van deze site, heeft een boek geschreven voor beginnende brouwers: Bierbrouwen voor Dummies. Het boek is gebaseerd op de kennis van het forum. Niet alleen absolute beginners maar ook zij die al een aantal brouwsels achter de rug hebben vinden er informatie om hun brouwsels te verbeteren.
Op deze site zijn ook een tweetal cursussen te vinden. In het geval je met de hobby wil beginnen met behulp van een zogenaamde bierkit, ook blikbrouwen genoemd kun je aan de gang met deze cursus Blikbrouwen.
Als je meteen met het mout wil gaan brouwen doe je er goed aan de Cursus bierbrouwen te bestuderen.

Antwoorden op door beginnende brouwers veel gestelde vragen vind je hier. En je kunt natuurlijk ook altijd een vraag stellen aan het forum behorende bij deze site. Aangeraden wordt eerst even te kijken of het onderwerp misschien al eerder besproken is. In de loop der jaren zijn heel wat zaken aan de orde gekomen. Met behulp van de zoekfunctie van het forum kun je het een en ander terugvinden.

Er is ook een pagina met veel praktische tips voor het uitvoeren van het brouwproces.

recept Brewfather

Recepten en bierstijlen

De meeste hobbybrouwers willen een bier brouwen dat past binnen een bepaalde bierstijl. Informatie over bierstijlen vind je op de pagina Bierrecepten. Daarnaast zijn op die pagina links te vinden naar heel veel recepten voor het brouwen van bier.

Op het forum is een speciale plek ingericht voor het discussiëren over recepten en het ontwikkelen van nieuwe recepten. Je vindt daar ook Nederlandse recepten van prijswinnende bieren

 

Leveranciers van zelfbrouwartikelen

Natuurlijk kun je pas brouwen als je beschikt over de daarvoor benodigde materialen en grondstoffen. Deze zijn verkrijgbaar bij de diverse leveranciers van zelfbrouwartikelen. Er is bijna altijd wel een bij jou in de buurt en de meeste leveranciers hebben ook een webshop zodat je hun producten online kunt kopen.

Vertaalhulp

Deze site is voor alle Nederlandstalige hobbybrouwers en bierliefhebbers die wat meer willen weten over het brouwproces. Echter niet negeert kan worden dat het internet wordt overheerst door  Engelstaligen. Er is veel Engelse brouwliteratuur te vinden op het Web. Het brouwersvakjargon is een geheel eigen taaltje. Veel termen kun je niet opzoeken in een normaal woordenboek. Daarom is er een zeer uitgebreide lijst samengesteld met vertalingen.

Links

Er is steeds meer informatie op het Web te vinden over bier en zelfbrouwen. Er zijn heel wat links gemaakt naar andere bierpagina’s.
Naast de linkpagina zijn er ook bij veel artikelen op deze site links te vinden over een bepaald onderwerp.