Voor alle hobbybrouwers


Steeds meer gedroogde gisten beschikbaar

Gedroogde gisten, ook korrelgisten genoemd.

Het aantal gedroogde gisten, ook korrelgisten genoemd, dat in Nederland te koop is voor het brouwen van bier, is de laatste jaren flink gestegen. De keuzestress wordt steeds groter.  Het overzicht van korrelgisten kun je op allerlei manieren sorteren. Op naam van de gist, maar ook op de alcoholtolerantie, vergistingsgraad en het al dan niet zijn van een var diastaticus gist.
Je kunt zoeken in het overzicht. Dat is erg handig om bijvoorbeeld snel een bepaalde gist te vinden of de gisten van een bepaald merk.

Overzicht korrelgisten

Naam gist

Bierstijlen

Kenmerken

Temperatuur range

Optimale temp

Alc tol

Max vergist-graad *

Floc
**

POF
***

STA-1
****

Bijzonderheden
*****

Ondergisters (Zwitserse stijl)

Neutraal, moutig

10~20

10~15

10

91


Hoog


Ondergisters

Neutraal, licht fruiitig, moutig

10~25

10~15

10

92

Hoog

IPA, APA, kölsch, dry stout

Neutraal, weinig esters

10-25

14~22

12

92

Hoog

Snelle vergister

Saison

Fruitig, bloemig, kruidig

15-25

18~22

14

94

Medium

+

+

Weizen

Licht kruidnagel, banaan, moutig

15~25

18~22

10

91

Medium/hoog

+

Witbieren

Kruidige fenolische aroma’s

18-24

18-24

9

75

Laag

+

Ondergisters

Neutraal, weinig zwavelcomponenten

12-15

14

10

Hoog

Amber en donkere bovedngistende bieren

Fruitige esters

18-25

22

10

75

Medium/hoog

Snelle vergisting

Brett

Typische Brett smaken zoals “Funky” paardenstal

15-25

15-25

10,5

78

Hoog

+

+

Kan gebruikt worden voor hergisting. Meer informatie van Fermentis.

Belgische Saisons

Fruitig, kruidnagel

18-28

22-28

90

Laag

+

+

Abdij, tripel, dubbel, blond

Banaan, peper

12-25

15-20

9-11

86

Hoog

+


Fermentis SafAle BW-20

Belgische witbier

Veel banaan en weinig kruidnagel

18-26

18-26

10

83

Laag

+

Kan bij 32 °C worden geënt

Bottelgist

Neutraal, licht fruitig

15-25

15-25

12

65

Hoog

Is een wijngist. Vergist geen complexe suikers

Belgische Witbieren

Bloemig, licht fruitig

12-25

15-20

84

Laag

VS en VK Ales

Snelle vergisting

Fruitig, bloemig

18-24

18-24

9-11

82

Medium/hoog

Vergisting kan tijdelijk steken

Fruitige bieren, Witbieren, Abdijbieren

Fruitig, veel body

12-25

15-20

10

70

Medium

Tarwe, fruitige en kruidige bieren

Intens fruitig, fenolen als banaan, peper, kruidnagel

12-25

15-20

11,5

78

Medium

+

USA Pale Ale, USA Double IPA, USA Imperial Stout en andere hoppige bieren

Neutraal, licht fruitig, frisse afdronk

12-25

15-22

9-11

81

Laag/medium

Duitse weizen

Kruidnagel, banaan, fruitig en bloemig

18-32

18-28

10

82

Medium

+

Kan bij een hogere temperatuur geënt worden (32 °C ). Maakt je bier mistig als je de gist meeschenkt.

Witbieren, weizen, sterke blonde

Fruitig, fenolen

18-24

12-25

9-11

86

Laag

+

+

Deze gist is verwant met  WY1388 (Duvel) en M31.

Droge tot zeer droge bieren

Fruitig, versterkt hoppigheid

20-32

20-32

16

102

Medium

Hoge SVG door toegevoegde glucoamylase

Zeer droge en complexe
bieren

Fruitige, houtachtige en lichtzure karakters

20-32

20-32

17

98-102

Medium

Hoge SVG door toegevoegde glucoamylase

Extreem droge ondergisters

Neutraal

12-20

12-20

11

98-102

Hoog

Gist met enzymen bedoeld voor prof gebruik

Zware hoog alcoholische bieren

Veel esters en kruidnagel

25-35

25-35

18

98-102

Medium

+

Hoge SVG door toegevoegde glucoamylase

Ondergisters (Zwitserse stijl)

Neutraal. Licht kruidig en bloemig

9-22

12-15

14

84

Hoog

Ondergisters (Berlijnse stijl)

Fruitig

9-22

12-15

11

84

Hoog

Ondergisters (Zuid-Duitse stijl)

Bloemig en fruitig

9-22

12-17

10,5

82

Hoog

Weizen

Kruidnagel, banaan

20-32

20-26

7,7

75

Laag

+

Belgische bieren

Zachte en fruitige esters

16-24

18-24

12,2

77

Medium

Belgisch Witbier

Weinig esters

16-25

20-24

6,8

78

Medium

Bovengistende bieren

11-17: neutraal
17-22: esterig

11-22

11-22

14

85

Hoog

Saison

Citrus, peper

16-28

16-24

12

83

Laag

+

+

Alt en Vlaams bruin

Weinig esters

12-25

15-20

6,9

80

Medium/laag

Engelse Ales

Neutraal

15-22

16-19

10

75

Hoog

Donkere bieren

Neutraal

16-32

22-26

8,8

72

Medium

Universele gist

16-20: neutraal
20-32: esterig

16-32

16-32

12

75

Medium/hoog

Volle (Scottish) ales

Veel body

15-22

15-22

5,5

72

Medium/hoog

Amerikaanse bieren

Neutraal

15-22

16-22

11

78

Medium

Amerikaanse bieren

Neutraal, weinig esters

14-24

18-22

7,4

81

Medium

Ondergisters, vooral pils

Vol aroma, fruitig

9-20

12-14

8,5

82

Hoog

Ondergisters, vooral pils

Bloemig en fruitig

9-22

12-14

10

85

Hoog

Diacetylrust is gewenst.

IPA, Pale Ale, NEIPA, Stouts en Porters

Rijpe peer, pruim, rozijn, pruim en honing

18-42

18-42

12

80

Laag

Bij hoge temp snelle vergisting

Diverse stijlen. Stout, porter, IPA.

Sinaasappel en citrus

Hoe hoger de temp, hoe meer citrus.

18-41

20-35

12

82

Medium

Bij hoge temp meer sinaasappel


Diverse stijlen. Stout, porter, IPA.

Appels en rijp fruit en een vleugje kruidnagel en anijs.

18-38

22-37

12

80

Medium

+

Neutraal bij lage temp

Diverse stijlen. Stout, porter, IPA.

Tropisch fruit. Hoe hoger de temp, intenser het tropische aroma.

Verhoogt bitterheid, voeg minder hop toe!

18-38

22-27

12

80

Hoog

Versterkt bitterheid

Blond, dubbel, tripel en quadrupel

Kruidig, donker fruit, rozijnen, dadel, vijgen

17-25

19

14

80

Laag

+

Geïsoleerd uit Westmalle

USA West Coast Ale
USA Pale Ale, USA Double IPA, USA Imperial Stout

Neutraal

15-22

18

13

75

Hoog

Snelle vergisting. Versterkt hoparoma’s door biotransformatie.

Saisons

Citrus, peper. Haalt hop aroma’s naar boven

15-35

22

15

98

Laag

+

+

Na gebruik alles extra schoonmaken en desinfecteren

Bottelgist

Neutraal

15-25

20-25

14

65

Hoog

Is een wijngist.
Killergist voor veel biergisten

Ondergisters

Neutraal

10-15

10-15

13

81

Hoog

Hybrid Saison style

Fris, tropisch fruit, kruidnagel, peperig

20-30

22-28

13

83

Laag

+

Saison gist zonder diastaticus eigenschap

Kölsch

Koud: neutraal

Warm: meer fruit-esters

12-20

12-20

9

75

Medium/ hoog

Deze gist gaat uit het assortiment van Lallemand.

Laag alcoholische bieren

Neutral

20-25

20-25

20

Medium

Pasteurisatie bier noodzakelijk. Alleen in 500 g verpakking

Extra Special Bitter, Pale Ale, Bitter

Neutraal, licht fruitig

18-22

18-22

12

72

Medium

Deze gist gaat uit het assortiment van Lallemand

Weizen

Kruidnagel, banaan

17-22

17-22

11

78

Laag

+

Vormt een toplaag, die geoogst kan worden

USA East Coast Ale

Dominerend fruitachtig esterprofiel, perzik

15-22

15-22

9

75

Medium

Vrij langzame gist. Versterkt hoparoma’s door biotransformatie.

Breed scala aan stijlen

Neutraal,
duidelijke mout en hop karakter

10-23

10-23

14

85

Hoog

Bij lage temperaturen zeer neutraal.

Ondergisters

Neutraal, weinig esters

10-20

12-18

13

84

Medium

Snelle ondergist zonder zwavel aroma.

(Session) IPA

Appel, tropisch fruit, iets meer body dan USA IPA gist.

18-25

20

10

81

Medium

Grote variatie aan stijlen

Neutraal, subtiel sinaasappel en citrus

25-40

35-40

12

90

Zeer hoog

Snelle vergisting. Vergistingsgraad varieert.

Pale Ales, Porters

Lichte, frisse, gistachtige smaak.

15-25

18-24

12

68

Medium

Vergist geen maltotriose.

Belgisch Witbier, American Wheat, Berliner Weiss, Gose, Hefeweizen, Dunkelweizen en Weizenbock

Minder ester- en fenolproductie dan traditionele weizengisten.

17-22

17-22

12

82

Laag

+

Farmhouse ale, pale ale, IPA

Neutraal tot citrus, sinaasappel.

20-40

30-40

12

82

Zeer hoog

Zeer snelle vergisting

Scottish heavy ale, USA Amber, zoete stouts

Volle, rijk donker fruit tonen

18-22

18-22

8

73

Hoog

Tarwebieren, weizen, witbieren

Banaan, kruidnagel

18-30

18-30

7,5

75

Laag

+

Witbier, tarwe-tripels, gekruide bieren

Fruitige esters, verwarmende fenolen en aromatische hogere alcohol

18-25

18-25

8,5

75

Laag

+


Saisons en Bierre de Gardes

Kruidnagel, fruitig, peperig

26-32

26-32

14

90

Hoog

+

+

Blond, Dubbel, tripel

Kruidig, fruitig, fenolen en aromatische hogere alcohol

18-28

18-28

12

92

Medium/hoog

+

+

Deze gist is verwant met WY1388 (Duvel) en WB-06.

UK en USA Pale Ale, Extra Special Bitters, Golden Ales

Hoppig, delicaat fruitig

18-23

18-23

9

78

Hoog

Zware Belgische bierstijlen

Kruidig, fenolisch, aromatische hogere alcohol

18-28

18-23

12

88

Medium

+

+

IPA, Porters, Russian Imperial Stout

Neutraal. Duidelijke mout en hop karakter

16-22

16-22

12

82

Hoog

USA Pale Ale, USA Double IPA, USA Imperial Stout

Neutraal. Duidelijke hop karakter

18-23

18-23

10

85

Hoog

Belgische pale ales en abdijbieren

Minder fenolen dan Belgian Ale. Fruitig, esters

18-25

18-25

8

77

Hoog

+

Ondergisters

Neutraal

18-20

18-20

8

82

Hoog

NEIPA, Juicy IPA, Hazy IPA, American IPA, American Pale Ale

Hop en fruit aroma’s uit late hopgift dankzij toegevoegde enzymen

18-22

18-22

10

82

Hoog

Pils, Helles, Münich Dunkel

Ondergistend, vol moutig karakter

8-14

8-14

9

80

Medium

Pils, Baltic Porter, USA lagers

Ondergistend, zacht en delicaat.

10-15

10-15

8

76

Hoog

Veel bierstijlen waaronder pseudo-pils

Neutraal

20-35

28-35

15

82

Medium/hoog

Bij hoge temp fruitige aroma’s

Pinnacle Crisp Sour

Sour IPA, Berliner Weisse, Gose, lambiekachtige bieren

Zuur, fruitig, tropisch fruit

18-30

24

8

70-82

Medium

Is een Lachancea thermotolerans gist. Produceert veel melkzuur

APA, IPA, NEIPA, brown ale, barley wine, pale ale, porter, stout

Vrij neutraal, licht bloemig, banaan, weinig diacetyl

16 -23

19

11

70

Hoog

Veelzijdige gist

Engelse bierstijlen, Bitter, barley wine, mild, ESB, (Engelse) pale ale

Licht fruitig, licht zoetig

18-22

20

11

75

Hoog

Ondergisters en lagers, vienna, bock, pilseners

Vrij neutraal, verfijnde complexe smaak

12-16

14

11

77

Hoog

Ondergistende bieren

Lichte bloemen- en fruittonen

10-16

10-16

11

80

Laag/medium

Geeft heldere bieren. Herkomst Hurlimann, Zwitserland

Weizen en witbieren

Banaan, appel en kruidnagel

19-24

19-24

12

80

Laag/medium

+

Verhoog de temperatuur op het einde voor meer banaan

Engelse bieren: Pale Ale,  maar ook brown ale en stouts

Fruitige esters

16-21

16-21

14

80

Hoog

Duitse bierstijlen zoals pils, märzen, bockbier en schwartzbier

Neutraal

6-16

6-16

12

80

Laag

Lage estervorming, gemiddelde zwavelproductie

Saisons, zware Belgische bieren

Typische fenolisch aroma

22-35

30-35

12

95+

Laag/medium

+

+

Vormt extra glycol waardoor vol mondgevoel

(Pale) Ales
Double, IPA, IPA, NEIPA, Westcoast IPA,
German Lager, Helles, Pilsners,
Porter, Stout, Imperial Stout

Neutraal, ook bij hogere temperaturen

31 – 35

31-35

17

80

Hoog

Hoge alcoholtolerantie. Snelle vergister.

Duitse ondergistende bieren zoals oktoberfest, helles, bock, pils

Versterkt hoppig karakter

10-15

10-15

10

80

Laag/medium

Zorgt voor biotransformatie

Grote verscheidenheid aan stijlen

Fruitig (mandarijn, ananas en mango)

28-37

28-37

14

80

Hoog

Amerikaanse hoppige bieren zoals IPA’s en APA’s, maar ook brown ale en stout.

Neutraal

18-22

18-22

13

80

Laag/medium

Laat hop naar voren komen.

Alcoholarme bieren,
Session IPA’s

Versterking van tropische en citrushoparoma’s door biotransformatie

18-22

18-22

9

63

Medium

Vormt meer glycerol, waardoor een voller mondgevoel.

IPA’s,
NEIPAs,
Red Ales

Guave- en mango-aroma’s

31-37

31-37

17

80

Laag

Zorgt voor biotransformatie. Hoge alcoholtolerantie

Engelse bieren zoals amber, pale en porter

Lage estervorming

18-22

18-22

14

80

Medium/hoog

NEIPA en Engelse bieren

Esters van tropisch fruit

19-22

19-22

13

78

Medium/hoog

Zorgt voor biotransformatie

IPA’s,
NEIPA’s,
Alcoholarme bieren,
Session IPA

Mango

18-22

18-22

15

68

Laag

Maakt thiolen vrij uit mout en hop.

NEIPA en IPA

Ananas en grapefruit.

17-21

17-21

10

82

Laag/medium

Versterkt mout- en hoparoma’s

De hoeveelheid benodigde gist is afhankelijk van de hoeveelheid wort, de zwaarte van het wort en de vergistingstemperatuur. Zie ook het artikel Gedroogde gist en het antwoord op de vraag Hoe bepaal je de hoeveelheid benodigde gedroogde gist?
* De maximale vergistingsgraad wordt niet altijd gehaald.
**De flocculatie (uitvlokking) van een gist bepaalt hoe snel een bier helder wordt. En verder fermenteren gisten met een lage uitlokking in de regel minder ver uit dan gisten met een lage uitvlokking kennen.
*** POF is de afkorting voor phenolic off flavour. Deze gisten maken aromatische fenolische smaken aan als kruidnagelachtig, rokerig en medicinaal.
**** Var diastaticus gisten, ook aangeduid als STA-1 gisten, hebben een hogere vergistingsgraad dan gebruikelijk. Ze scheiden een enzym uit dat buiten de gistcellen “onvergistbare” suikers verder afbreken. Deze gisten gaan heel lang door. Pas op met te vroeg bottelen.

***** Bekijk ook de pagina Herkomst biergisten om te ontdekken wat de herkomst is van een groot aantal korrelgisten en welke korrelgisten van verschillende leveranciers aan elkaar gelijk zijn.

Zoeken in de tabel

De tabel is voorzien van een zoekfunctie. Je kunt daarmee snel zoeken naar een bepaalde gist of een gistleverancier. Maar ook op bijvoorbeeld “witbier”, “saison”,”engels”, “fruitig” of “banaan”.

Leveranciers gisten

De meeste korrelgisten van Fermentis, Lallemand en Mangrove Jack’s zijn bij meerdere leveranciers te koop.
Gozdawa is te koop bij Brouwmout en Braumarkt en de gisten van Kveik Yeastery bij Unibrew/Van der Kooy Jubbega. Brewferm  Top, Lager en Blanche zijn bij de meeste leverancier verkrijgbaar. Een aantal andere gisten van dit merk zijn verkrijgbaar bij Brouwland.

Gerelateerde artikelen​

Verwijzingen naar andere artikelen op deze site.

Forum

Opmerkingen en aanvullingen

Opmerkingen over dit artikel kun je geven via het topic https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=46023.html

Zoeken

Via deze link kun je op deze site zoeken naar het onderwerp “gedroogde gist”.

Tags