Het aantal gedroogde gisten, ook korrelgisten genoemd, dat in Nederland te koop is voor het brouwen van bier, is de laatste jaren flink gestegen. De keuzestress wordt steeds groter. Het overzicht van korrelgisten kun je op allerlei manieren sorteren. Op naam van de gist, maar ook op de alcoholtolerantie, vergistingsgraad en het al dan niet zijn van een var diastaticus gist.
Je kunt zoeken in het overzicht. Dat is erg handig om bijvoorbeeld snel een bepaalde gist te vinden of de gisten van een bepaald merk.
Naam gist | Bierstijlen | Kenmerken | Temperatuur range | Optimale temp | Alc tol | Max vergist-graad * | Floc | POF | STA-1 | Bijzonderheden |
Ondergisters (Zwitserse stijl) | Neutraal, moutig | 10~20 | 10~15 | 10 | 91 | Hoog | – | – | ||
Ondergisters | Neutraal, licht fruiitig, moutig | 10~25 | 10~15 | 10 | 92 | Hoog | – | – | ||
IPA, APA, kölsch, dry stout | Neutraal, weinig esters | 10-25 | 14~22 | 12 | 92 | Hoog | – | – | Snelle vergister | |
Saison | Fruitig, bloemig, kruidig | 15-25 | 18~22 | 14 | 94 | Medium | + | + | ||
Weizen | Licht kruidnagel, banaan, moutig | 15~25 | 18~22 | 10 | 91 | Medium/hoog | + | – | ||
Witbieren | Kruidige fenolische aroma’s | 18-24 | 18-24 | 9 | 75 | Laag | + | – | ||
Ondergisters | Neutraal, weinig zwavelcomponenten | 12-15 | 14 | 10 | Hoog | – | – | |||
Amber en donkere bovedngistende bieren | Fruitige esters | 18-25 | 22 | 10 | 75 | Medium/hoog | – | – | Snelle vergisting | |
Brett | Typische Brett smaken zoals “Funky” paardenstal | 15-25 | 15-25 | 10,5 | 78 | Hoog | + | + | Kan gebruikt worden voor hergisting. Meer informatie van Fermentis. | |
Belgische Saisons | Fruitig, kruidnagel | 18-28 | 22-28 | 90 | Laag | + | + | |||
Abdij, tripel, dubbel, blond | Banaan, peper | 12-25 | 15-20 | 9-11 | 86 | Hoog | + | – | ||
Belgische witbier | Veel banaan en weinig kruidnagel | 18-26 | 18-26 | 10 | 83 | Laag | + | – | Kan bij 32 °C worden geënt | |
Bottelgist | Neutraal, licht fruitig | 15-25 | 15-25 | 12 | 65 | Hoog | – | – | Is een wijngist. Vergist geen complexe suikers | |
Belgische Witbieren | Bloemig, licht fruitig | 12-25 | 15-20 | 84 | Laag | – | – | Geeft veel biotransformatie | ||
VS en VK Ales | Snelle vergisting Fruitig, bloemig | 18-24 | 18-24 | 9-11 | 82 | Medium/hoog | – | – | Vergisting kan tijdelijk steken | |
Fruitige bieren, Witbieren, Abdijbieren | Fruitig, veel body | 12-25 | 15-20 | 10 | 70 | Medium | – | – | ||
Tarwe, fruitige en kruidige bieren | Intens fruitig, fenolen als banaan, peper, kruidnagel | 12-25 | 15-20 | 11,5 | 78 | Medium | + | – | ||
USA Pale Ale, USA Double IPA, USA Imperial Stout en andere hoppige bieren | Neutraal, licht fruitig, frisse afdronk | 12-25 | 15-22 | 9-11 | 81 | Laag/medium | – | – | ||
Duitse weizen | Kruidnagel, banaan, fruitig en bloemig | 18-32 | 18-28 | 10 | 82 | Medium | + | – | Kan bij een hogere temperatuur geënt worden (32 °C ). Maakt je bier mistig als je de gist meeschenkt. | |
Witbieren, weizen, sterke blonde | Fruitig, fenolen | 18-24 | 12-25 | 9-11 | 86 | Laag | + | + | Deze gist is verwant met WY1388 (Duvel) en M31. | |
Droge tot zeer droge bieren | Fruitig, versterkt hoppigheid | 20-32 | 20-32 | 16 | 102 | Medium | – | – | Hoge SVG door toegevoegde glucoamylase | |
Zeer droge en complexe | Fruitige, houtachtige en lichtzure karakters | 20-32 | 20-32 | 17 | 98-102 | Medium | – | – | Hoge SVG door toegevoegde glucoamylase | |
Extreem droge ondergisters | Neutraal | 12-20 | 12-20 | 11 | 98-102 | Hoog | – | – | Gist met enzymen bedoeld voor prof gebruik | |
Zware hoog alcoholische bieren | Veel esters en kruidnagel | 25-35 | 25-35 | 18 | 98-102 | Medium | – | + | Hoge SVG door toegevoegde glucoamylase | |
Laag en alcoholvrije bieren | Zeer weinig esters | 15-25 | 20 | 15 | Medium | – | + | Vergist alleen glucose, fructose en sacharose (kristalsuiker) | ||
Aromatische en fruitige ondergisters | Veel fruitige esters (veel banaan) | 12-18 | 14-16 | 11 | 84 | Medium | – | – | Geeft een poederige waas in je bier. | |
Ondergisters (Zwitserse stijl) | Neutraal. Licht kruidig en bloemig | 9-22 | 12-15 | 14 | 84 | Hoog | – | – | ||
Ondergisters (Berlijnse stijl) | Fruitig | 9-22 | 12-15 | 11 | 84 | Hoog | – | – | ||
Ondergisters (Zuid-Duitse stijl) | Bloemig en fruitig | 9-22 | 12-17 | 10,5 | 82 | Hoog | – | – | ||
Weizen | Kruidnagel, banaan | 20-32 | 20-26 | 7,7 | 75 | Laag | + | – | ||
Belgische bieren | Zachte en fruitige esters | 16-24 | 18-24 | 12,2 | 77 | Medium | – | – | ||
Belgisch Witbier | Weinig esters | 16-25 | 20-24 | 6,8 | 78 | Medium | – | – | ||
Bovengistende bieren | 11-17: neutraal | 11-22 | 11-22 | 14 | 85 | Hoog | – | – | ||
Saison | Citrus, peper | 16-28 | 16-24 | 12 | 83 | Laag | + | + | ||
Alt en Vlaams bruin | Weinig esters | 12-25 | 15-20 | 6,9 | 80 | Medium/laag | – | – | ||
Engelse Ales | Neutraal | 15-22 | 16-19 | 10 | 75 | Hoog | – | – | ||
Donkere bieren | Neutraal | 16-32 | 22-26 | 8,8 | 72 | Medium | – | – | ||
Universele gist | 16-20: neutraal | 16-32 | 16-32 | 12 | 75 | Medium/hoog | – | – | ||
Volle (Scottish) ales | Veel body | 15-22 | 15-22 | 5,5 | 72 | Medium/hoog | – | – | ||
Amerikaanse bieren | Neutraal | 15-22 | 16-22 | 11 | 78 | Medium | – | – | ||
Amerikaanse bieren | Neutraal, weinig esters | 14-24 | 18-22 | 7,4 | 81 | Medium | – | – | ||
Ondergisters, vooral pils | Vol aroma, fruitig | 9-20 | 12-14 | 8,5 | 82 | Hoog | – | – | ||
Ondergisters, vooral pils | Bloemig en fruitig | 9-22 | 12-14 | 10 | 85 | Hoog | – | – | Diacetylrust is gewenst. | |
IPA, Pale Ale, NEIPA, Stouts en Porters | Rijpe peer, pruim, rozijn, pruim en honing | 18-42 | 18-42 | 12 | 80 | Laag | – | – | Bij hoge temp snelle vergisting | |
Diverse stijlen. Stout, porter, IPA. | Sinaasappel en citrus Hoe hoger de temp, hoe meer citrus. | 18-41 | 20-35 | 12 | 82 | Medium | – | – | Bij hoge temp meer sinaasappel. Versterkt hoparoma’s door biotransformatie (omzetting terpenen en tiolen) | |
Diverse stijlen. Stout, porter, IPA. | Appels en rijp fruit en een vleugje kruidnagel en anijs. | 18-38 | 22-37 | 12 | 80 | Medium | + | – | Neutraal bij lage temp | |
Diverse stijlen. Stout, porter, IPA. | Tropisch fruit. Hoe hoger de temp, intenser het tropische aroma. Verhoogt bitterheid, voeg minder hop toe! | 18-38 | 22-27 | 12 | 80 | Hoog | – | – | Versterkt bitterheid | |
Blond, dubbel, tripel en quadrupel | Kruidig, donker fruit, rozijnen, dadel, vijgen | 17-25 | 19 | 14 | 80 | Laag | + | – | Geïsoleerd uit Westmalle | |
USA West Coast Ale | Neutraal | 15-22 | 18 | 13 | 75 | Hoog | – | – | Snelle vergisting. Versterkt hoparoma’s door biotransformatie (omzetting terpenen) | |
Saisons | Citrus, peper. Haalt hop aroma’s naar boven | 15-35 | 22 | 15 | 98 | Laag | + | + | Na gebruik alles extra schoonmaken en desinfecteren. Versterkt hoparoma’s door biotransformatie (omzetting terpenen) | |
Bottelgist | Neutraal | 15-25 | 20-25 | 14 | 65 | Hoog | – | – | Is een wijngist. | |
Ondergisters | Neutraal | 10-15 | 10-15 | 13 | 81 | Hoog | – | – | ||
Hybrid Saison style | Fris, tropisch fruit, kruidnagel, peperig | 20-30 | 22-28 | 13 | 83 | Laag | + | – | Saison gist zonder diastaticus eigenschap | |
Kölsch | Koud: neutraal Warm: meer fruit-esters | 12-20 | 12-20 | 9 | 75 | Medium/ hoog | – | – | Deze gist gaat uit het assortiment van Lallemand. | |
Laag alcoholische bieren | Neutral | 20-25 | 20-25 | 20 | Medium | – | – | Pasteurisatie bier noodzakelijk. Alleen in 500 g verpakking | ||
Extra Special Bitter, Pale Ale, Bitter | Neutraal, licht fruitig | 18-22 | 18-22 | 12 | 72 | Medium | – | – | Deze gist gaat uit het assortiment van Lallemand | |
Weizen | Kruidnagel, banaan | 17-22 | 17-22 | 11 | 78 | Laag | + | – | Vormt een toplaag, die geoogst kan worden | |
USA East Coast Ale | Dominerend fruitachtig esterprofiel, perzik | 15-22 | 15-22 | 9 | 75 | Medium | – | – | Vrij langzame gist. Versterkt hoparoma’s door biotransformatie (omzetting terpenen) | |
Breed scala aan stijlen | Neutraal, | 10-23 | 10-23 | 14 | 85 | Hoog | – | – | Bij lage temperaturen zeer neutraal. Versterkt hoparoma’s door biotransformatie (omzetting thiolen) | |
Ondergisters | Neutraal, weinig esters | 10-20 | 12-18 | 13 | 84 | Medium | – | – | Snelle ondergist zonder zwavel aroma. | |
Lallemand Pomona | Hazy IPA, hazy pale ale | Perzik-, citrus- en tropische fruittonen | 18-22 | 20 | 10 | 84 | Medium | – | – | Zorgt voor permanente toebelheid |
(Session) IPA | Appel, tropisch fruit, iets meer body dan USA IPA gist. | 18-25 | 20 | 10 | 81 | Medium | – | – | ||
Grote variatie aan stijlen | Neutraal, subtiel sinaasappel en citrus | 25-40 | 35-40 | 12 | 90 | Zeer hoog | – | – | Snelle vergisting. Vergistingsgraad varieert. Versterkt hoparoma’s door biotransformatie (omzetting terpenen en thiolen) | |
Pale Ales, Porters | Lichte, frisse, gistachtige smaak. | 15-25 | 18-24 | 12 | 68 | Medium | – | – | Vergist geen maltotriose. | |
Belgisch Witbier, American Wheat, Berliner Weiss, Gose, Hefeweizen, Dunkelweizen en Weizenbock | Minder ester- en fenolproductie dan traditionele weizengisten. | 17-22 | 17-22 | 12 | 82 | Laag | + | – | ||
Farmhouse ale, pale ale, IPA | Neutraal tot citrus, sinaasappel. | 20-40 | 30-40 | 12 | 82 | Zeer hoog | – | – | Zeer snelle vergisting | |
Scottish heavy ale, USA Amber, zoete stouts | Volle, rijk donker fruit tonen | 18-22 | 18-22 | 8 | 73 | Hoog | – | – | ||
Tarwebieren, weizen, witbieren | Banaan, kruidnagel | 18-30 | 18-30 | 7,5 | 75 | Laag | + | – | ||
Witbier, tarwe-tripels, gekruide bieren | Fruitige esters, verwarmende fenolen en aromatische hogere alcohol | 18-25 | 18-25 | 8,5 | 75 | Laag | + | – | ||
Ondergistende bieren | Neutraal (laag zwavel en diacetyl) | 10-25 | 10-20 | 13 | 78-84 | Medium | – | – | Snelle vergister. Kan zowel koud als warm worden gebruikt. | |
Saisons en Bierre de Gardes | Kruidnagel, fruitig, peperig | 26-32 | 26-32 | 14 | 90 | Hoog | + | + | ||
Blond, Dubbel, tripel | Kruidig, fruitig, fenolen en aromatische hogere alcohol | 18-28 | 18-28 | 12 | 92 | Medium/hoog | + | + | Deze gist is verwant met WY1388 (Duvel) en WB-06. | |
UK en USA Pale Ale, Extra Special Bitters, Golden Ales | Hoppig, delicaat fruitig | 18-23 | 18-23 | 9 | 78 | Hoog | – | – | ||
Zware Belgische bierstijlen | Kruidig, fenolisch, aromatische hogere alcohol | 18-28 | 18-23 | 12 | 88 | Medium | + | + | ||
IPA, Porters, Russian Imperial Stout | Neutraal. Duidelijke mout en hop karakter | 16-22 | 16-22 | 12 | 82 | Hoog | – | – | ||
USA Pale Ale, USA Double IPA, USA Imperial Stout | Neutraal. Duidelijke hop karakter | 18-23 | 18-23 | 10 | 85 | Hoog | – | – | ||
Belgische pale ales en abdijbieren | Minder fenolen dan Belgian Ale. Fruitig, esters | 18-25 | 18-25 | 8 | 77 | Hoog | + | – | ||
Ondergisters | Neutraal | 18-20 | 18-20 | 8 | 82 | Hoog | – | – | ||
NEIPA, Juicy IPA, Hazy IPA, American IPA, American Pale Ale | Hop en fruit aroma’s uit late hopgift dankzij toegevoegde enzymen | 18-22 | 18-22 | 10 | 82 | Hoog | – | – | ||
Pils, Helles, Münich Dunkel | Ondergistend, vol moutig karakter | 8-14 | 8-14 | 9 | 80 | Medium | – | – | ||
Pils, Baltic Porter, USA lagers | Ondergistend, zacht en delicaat. | 10-15 | 10-15 | 8 | 76 | Hoog | – | – | ||
Veel bierstijlen waaronder pseudo-pils | Neutraal | 20-35 | 28-35 | 15 | 82 | Medium/hoog | – | – | Bij hoge temp fruitige aroma’s | |
Sour IPA, Berliner Weisse, Gose, lambiekachtige bieren | Zuur, fruitig, tropisch fruit | 18-30 | 24 | 8 | 70-82 | Medium | – | – | Is een Lachancea thermotolerans gist. Produceert veel melkzuur | |
APA, IPA, NEIPA, brown ale, barley wine, pale ale, porter, stout | Vrij neutraal, licht bloemig, banaan, weinig diacetyl | 16 -23 | 19 | 11 | 70 | Hoog | – | – | Veelzijdige gist | |
Engelse bierstijlen, Bitter, barley wine, mild, ESB, (Engelse) pale ale | Licht fruitig, licht zoetig | 18-22 | 20 | 11 | 75 | Hoog | – | – | ||
Ondergisters en lagers, vienna, bock, pilseners | Vrij neutraal, verfijnde complexe smaak | 12-16 | 14 | 11 | 77 | Hoog | – | – | ||
Ondergistende bieren | Lichte bloemen- en fruittonen | 10-16 | 10-16 | 11 | 80 | Laag/medium | – | – | Geeft heldere bieren. Herkomst Hurlimann, Zwitserland | |
Weizen en witbieren | Banaan, appel en kruidnagel | 19-24 | 19-24 | 12 | 80 | Laag/medium | + | – | Verhoog de temperatuur op het einde voor meer banaan | |
Engelse bieren: Pale Ale, maar ook brown ale en stouts | Fruitige esters | 16-21 | 16-21 | 14 | 80 | Hoog | – | – | ||
Duitse bierstijlen zoals pils, märzen, bockbier en schwartzbier | Neutraal | 6-16 | 6-16 | 12 | 80 | Laag | – | – | Lage estervorming, gemiddelde zwavelproductie | |
Saisons, zware Belgische bieren | Typische fenolisch aroma | 22-35 | 30-35 | 12 | 95+ | Laag/medium | + | + | Vormt extra glycol waardoor vol mondgevoel | |
(Pale) Ales | Neutraal, ook bij hogere temperaturen | 31 – 35 | 31-35 | 17 | 80 | Hoog | – | – | Hoge alcoholtolerantie. Snelle vergister. | |
Duitse ondergistende bieren zoals oktoberfest, helles, bock, pils | Versterkt hoppig karakter | 10-15 | 10-15 | 10 | 80 | Laag/medium | – | – | Zorgt voor biotransformatie | |
Grote verscheidenheid aan stijlen | Fruitig (mandarijn, ananas en mango) | 28-37 | 28-37 | 14 | 80 | Hoog | – | – | ||
Amerikaanse hoppige bieren zoals IPA’s en APA’s, maar ook brown ale en stout. | Neutraal | 18-22 | 18-22 | 13 | 80 | Laag/medium | – | – | Laat hop naar voren komen. | |
Alcoholarme bieren, | Versterking van tropische en citrushoparoma’s door biotransformatie | 18-22 | 18-22 | 9 | 63 | Medium | – | – | Vormt meer glycerol, waardoor een voller mondgevoel. | |
IPA’s, | Guave- en mango-aroma’s | 31-37 | 31-37 | 17 | 80 | Laag | – | – | Zorgt voor biotransformatie. Hoge alcoholtolerantie | |
Engelse bieren zoals amber, pale en porter | Lage estervorming | 18-22 | 18-22 | 14 | 80 | Medium/hoog | – | – | ||
NEIPA en Engelse bieren | Esters van tropisch fruit | 19-22 | 19-22 | 13 | 78 | Medium/hoog | – | – | Zorgt voor biotransformatie (omzetting terpenen) | |
IPA’s, | Mango | 18-22 | 18-22 | 15 | 68 | Laag | – | – | Zorgt voor biotransformatie. Maakt thiolen vrij uit mout en hop. | |
American IPA, American Wheat Beer, Barley wine, Blonde Ale, Double IPA, Imperial Stout, Pale Ale, Porter | Neutraal | 18-23 | 18-23 | 10 | 85 | Medium | – | – | Versterkt hoppige aroma’s | |
NEIPA en IPA | Ananas en grapefruit. | 17-21 | 17-21 | 10 | 82 | Laag/medium | – | – | Versterkt mout- en hoparoma’s |
De hoeveelheid benodigde gist is afhankelijk van de hoeveelheid wort, de zwaarte van het wort en de vergistingstemperatuur. Zie ook het artikel Gedroogde gist en het antwoord op de vraag Hoe bepaal je de hoeveelheid benodigde gedroogde gist?
* De maximale vergistingsgraad wordt niet altijd gehaald.
**De flocculatie (uitvlokking) van een gist bepaalt hoe snel een bier helder wordt. En verder fermenteren gisten met een lage uitvlokking in de regel verder uit dan gisten met een hoge uitvlokking.
*** POF is de afkorting voor phenolic off flavour. Deze gisten maken aromatische fenolische smaken aan als kruidnagelachtig, rokerig en medicinaal.
**** Var diastaticus gisten, ook aangeduid als STA-1 gisten, hebben een hogere vergistingsgraad dan gebruikelijk. Ze scheiden een enzym uit dat buiten de gistcellen “onvergistbare” suikers verder afbreken. Deze gisten gaan heel lang door. Pas op met te vroeg bottelen.
***** Bekijk ook de pagina Herkomst biergisten om te ontdekken wat de herkomst is van een groot aantal korrelgisten en welke korrelgisten van verschillende leveranciers aan elkaar gelijk zijn.
De tabel is voorzien van een zoekfunctie. Je kunt daarmee snel zoeken naar een bepaalde gist of een gistleverancier. Maar ook op bijvoorbeeld “witbier”, “saison”,”engels”, “fruitig” of “banaan”.
De meeste korrelgisten van Fermentis, Lallemand en Mangrove Jack’s zijn bij meerdere leveranciers te koop.
Gozdawa is te koop bij Brouwmout en Braumarkt en de gisten van Kveik Yeastery bij Unibrew/Van der Kooy Jubbega. Brewferm Top, Lager en Blanche zijn bij de meeste leverancier verkrijgbaar. Een aantal andere gisten van dit merk zijn verkrijgbaar bij Brouwland.
Verwijzingen naar andere artikelen op deze site.
Opmerkingen over dit artikel kun je geven via het topic https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=46023.html
Via deze link kun je op deze site zoeken naar het onderwerp “gedroogde gist”.