Voor alle hobbybrouwers

Inhoudsopgave

In principe is het eenvoudig brouwrecepten te verschalen

Schalen brouwrecepten

Veel brouwrecepten die je op het internet ziet zijn voor een bepaald volume zoals 10, 19, 20 of 25 liter. Vaak wil je een ander volume brouwen. Natuurlijk kan dat.
Eigenlijk is de basis heel eenvoudig. Deel of vermenigvuldig de ingrediënten van het brouwsel. Dat geldt voor mout, hop en gist. Water is een iets ander verhaal…

Waterverliezen

De reden waarom je de benodigde hoeveelheid water niet lineair kunt verschalen heeft te maken met waterverliezen. Met welke waterverliezen heb je te maken?

  • Verdamping
    De mate van verdamping tijdens het koken is afhankelijk van volume van het wort en de verwarmingscapaciteit. Zeker de verwarmingscapaciteit is een niet te onderschatten factor. Het maakt veel uit of je brouwketel een vermogen heeft van bijvoorbeeld 1800,  2500 of 3200 Watt.
    Bij een gelijke verwarmingscapaciteit verdampt er in verhouding meer water bij een brouwsel van 10 liter dan bij 20 liter.
    Voor een goede uitvlokking van eiwitten en een optimale isomerisatie van alfazuren is een zogenaamde “rollende kook” gewenst.
  • Verliezen in slangen, pompen en maisch- en kookketel.
    Je manier van werken en gebruikte apparatuur maakt dat je grotere of kleinere verliezen hebt dan de auteur van een recept. Hierdoor je meer of minder liter wort krijgen.

Ander rendement

Brouwzaalrendement (opbrengst suikers uit mout)

Er zijn heel veel verschillende brouwinstallaties voor hobbybrouwers te koop. En vaak worden er aanpassingen gedaan aan apparatuur. Verder werkt iedere brouwer net een beetje anders. De wijze waarop de mout geschroot is, het wel of niet roeren tijdens het maischen zijn allemaal zaken die maken dat je ander rendement haalt uit de mout.
Ook bij exact dezelfde grondstoffen en verhoudingen kunnen hierdoor verschillen ontstaan in de zwaarte van het wort dat je krijgt. Een hoger begin SG geeft een wat andere smaak dan een lager SG. Dit komt doordat de gist dan meer vergistingsproducten geeft.

Hoprendement (bitterheid)

Naast een ander moutrendement heb je ook te maken met een ander hoprendement.  Bij grotere volumes krijg je snel een beter hoprendement en daardoor een hogere bitterheid. Zie ook Scaling Beer Recipes for Commercial Use with BeerSmith.

Kruiden

Een soortgelijk effect heb je bij het gebruik van kruiden. Bij het brouwen met kruiden is het smaakeffect daarvan groter bij grotere volumes.

Goed uitkomen met brouwsoftware

Voor het schalen van brouwrecepten is het gebruik van brouwsoftware erg handig. Bij de betere software kun je alle waterverliezen zoals jij die hebt instellen. Dit kan alleen als je alle verliezen zorgvuldig bijhoudt.

De moeite die dit kost, wordt beloond met recepten die beter zijn afgestemd op jouw brouwerij.
In brouwsoftware kun je ook het brouwzaalrendement instellen. Ga niet zonder meer uit van het rendement van een recept of van het vooringestelde rendement in de software die je gebruikt.

Er zijn diverse apps waar je gebruik van kunt maken, bijvoorbeeld het Nederlandstalige BrouwVisie, of het Engelstalige Brewfather dat internationaal wordt gebruikt. Voor dat laatste programma is een goede Nederlandse vertaling beschikbaar.

Relevante andere pagina's

Forum

Opmerkingen en aanvullingen

Opmerkingen over dit artikel kun je geven via het topic https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,46281.html

Zoeken

Via deze link kun je op deze site zoeken naar het onderwerp “schalen recept”.

Tags Forum

Anwoorden op andere vragen

Voor andere veel gestelde vragen zie hier.