Voor alle hobbybrouwers


Vragen en antwoorden koken wort

Vragen en antwoorden koken wort

Er zijn meerdere redenen waarom wort langdurig gekookt wordt.  De voornaamste redenen zijn het  isomeriseren van alfazuren uit de hop, het verdampen van ongewenste vluchtige stoffen en het uitvlokken van eiwitten.
Verwezen wordt naar dit BrouwEncyclopie artikel.

Het heftig koken van het wort bevordert het uitkoken van ongewenste vluchtige stoffen en het isomeriseren van alfazuren uit de hop.

Hoewel het voor het verdampen van de hoeveelheid water niet uitmaakt, verdient het de voorkeur om de deksel van de ketel te halen als het wort kookt.
De kans dat het wort overkookt wordt hierdoor aanzienlijk kleiner. Daarnaast kan er geen condenswater met ongewenste vluchtige stoffen terugvallen in het wort

  • Gebruik een royale kookketel. Tot de rand vullen is vragen om overkoken.
  • Houd het wort vlak voor het koken scherp in de gaten. Vooral aan het begin van het koken is de kans op overschuimen groot.
  • Verminder de warmtetoevoer als je ziet dat het wort gaat overkoken. Na een paar minuten is de schuimvorming minder en kun je meer hitte toevoegen.
  • Houd een plantenspuit bij de hand en spuit op het schuim als deze omhoog komt.
  • Druppel een paar druppels olijfolie op het kokende wort.  Een gedeelte van de olie verdampt tijdens het koken en een ander gedeelte kan gebruikt worden door de gist voor de aanmaak van gistcellen.
  • Als je heel scherp gefilterd hebt na het maischen kan het wort heftig overkoken direct na het toevoegen van de hop. Om dit te voorkomen kun je een kleine hoeveelheid hop toevoegen nog voor het koken. Er zijn dan meer deeltjes in het wort voor het vormen van kookbellen.

Nee, dat is niet nodig. Het schuim dat op je wort komt, zal samenklonteren samen met polyfenolen uit de mout en de hop. Dit wordt trub of hete breuk genoemd. Laat de trub een paar minuten bezinken na het koken en laat deze achter in je kookketel.

Ja, dat kan. Houd er wel rekening mee dat je uiteindelijk meer of minder liters bier hebt. Het kan noodzakelijk zijn je recept hierop aan te passen.
De duur van het koken heeft meerdere effecten op het brouwproces. Zie het uitgebreide BrouwEncyclopedie artikel hierover.

Soms heeft een elektrische brouwketel te weinig vermogen voor een goede rollende kook. Je kunt dit oplossen door de ketel te voorzien van extra isolatie. Ook kun je eventueel het wort extra verwarmen met een elektrische dompelaar op voorwaarde dat je elektriciteitsnet dit aankan.

Lange blootstelling aan veel hittetoevoer kan leiden tot de vorming van meer Maillardproducten. Je bier krijgt hierdoor een donkere kleur en meer smaakstoffen die passen bij donkere moutsoorten.

Uitgebreid artikel over koken van wort

Naast deze pagina is er ook een uitgebreid BrouwEncyclopedie artikel over het koken van het wort.
Lees ook dit artikel.

Forum

Opmerkingen en aanvullingen

Opmerkingen over dit artikel kun je geven via het topic https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,46262.html

Zoeken

Via deze link kun je op deze site zoeken naar het onderwerp “koken wort”.

Tags Forum

Anwoorden op andere vragen

Voor andere veel gestelde vragen zie hier.


Tags: koken