| |
Recepten
Op deze pagina vind je alles over het samenstellen van brouwrecepten. Om zelf recepten
samenstellen is het handig kennis te hebben over biertypes, grondstoffen en het proeven
van bier.
Maar naast brouwrecepten zijn er ook recepten waarbij
gekookt wordt met bier opgenomen. Om daar snel naar toe te gaan klik hier.
Index
Biertypen
De meeste bieren worden gebrouwen naar een bepaald biertype. Biertypen zijn
niet altijd strak omkaderd. Vaak loopt een biertype qua smaak over in een ander
biertype. Sommige schrijvers hebben zich ingezet om voor de consument en voor de
bierkeurmeester een werkbare indeling te maken.
Biertypengids
Derek Walsh is in Nederland al jarenlang een bekende bierfanaat. Deze
bierkenner bij uitstek heeft een uitstekend boekje geschreven met als titel
Biertypengids, referentiegids voor bierliefhebbers, keurmeesters en brouwers.
Dit boekje met het ISBN nr 90-215-3612-9, is uitgegeven door Kosmos-Z&K Uitgevers BV, Utrecht.
Jammer genoeg is dit standaardwerk al enige tijd uitverkocht. Met een beetje
geluk kun je in de tweedehands boekhandel een exemplaar vinden.
Op het forum behorende bij deze site zijn in het onderdeel Recepten
per biertype zonder discussie (Rebie)
recepten opgenomen waarbij een aantal kenmerken van de biertypen vermeld zijn.
Andere
indelingen en informatie over biertypes
Naast de hierboven bedoelde indelingen zijn er op het web nog
andere biertype-indelingen te vinden. Een aantal daarvan zijn hier verzameld. Ook
zijn een paar andere links opgenomen die te maken hebben met grondstoffen die benodigd
zijn voor bepaalde biertypen.
- American
Homebrewers Assiociation (AHA) Biertypenindeling, een uitgebreide
biertype-indeling.
- Beerstyles.com,
een site met recepten ingedeeld naar biertypen.
- Biersorten
bei Brauherr, beschrijvingen van Duitse biertypen
- Biertype-indelingen,
een artikel van mijn hand dat eerder verschenen is in Proost, nr. 12, november/december
1995.
- Deutsche
Biersorten, beschrijvingen van Duitse biertypen.
- PC's biergids: Biersoorten
- Alfabetische overzichtslijst, de biertype-indeling van Peter Crombecq.
- Styles and
Creativity, de visie van Sam Piper op biertypen wordt door mij grotendeels gedeeld.
- Weyermann-Malt, pagina van een
mouterij uit Bamberg met informatie over hun moutsoorten en een indicatie van de biertypes
waarin de mouten gebruikt kunnen worden.
Een overzicht van de biertypenindeling zoals het
Bierkeurmeestergilde hanteert kun je hier
vinden.
Grondstoffen
Voor het brouwen van een goed bier heb je de juiste
grondstoffen nodig. Via de onderstaande links kun je informatie vinden over de
voornaamste grondstoffen. Voor elk bier heb je minimaal water, mout, hop en water nodig.
Water
Mout
- All About
Grains 101, beschrijvingen van moutsoorten uit Amerika, Duitsland, Engeland en
België.
- Bier leren
proeven in Gent (2) - Mout en Hop, een artikel door mij geschreven en eerder
verschenen in De Roerstok van januari 1997.
- Cargill Malt,
met informatie over ander ander de mout van Mouterij Dingemans uit Stabroek
bij Antwerpen.
- Durst Malz,
informatie over de mouten die geleverd worden deze mouterij. Met recepten
waarin de mouten gebruikt zijn.
- Grains
and Adjuncts Chart, informatie over mout en
graansoorten afkomstig van het Amerikaanse blad Brew Your Own.
- Malt Production,
een artikel van Al Korzonas over de verschillen tussen diverse moutsoorten.
- Mout,
een uitgebreid artikel van mijn hand eerder verschenen in Proost, nr. 5, september/oktober
1994 en nr. 6, november/december 1994.
- Mouterij
Dingemans, informatie over de mouten van deze bekende Belgische
mouterij.
- Weissheimer Malz
Spezialmalze, informatie over speciaal moutsoorten van de Friedrich Weissheimer
Malzfabrik.
- Weyermann-Malt, pagina van een
mouterij uit Bamberg met informatie over hun moutsoorten en een indicatie van de biertypes
waarin de mouten gebruikt kunnen worden.
Hop
- Bier leren
proeven in Gent (2) - Mout en Hop, een artikel door mij geschreven en eerder
verschenen in De Roerstok van januari 1997.
- Comparing and Selecting Hops,
kies je biertype en zie welk hopsoorten je kunt gebruiken. Gemaakt door Brew
Your Own.
- Home
Brewing Hop Varieties, een overzicht van de makers van BeerSmith van
vooral populaire Amerikaanse hopsoorten en hun vervangers.
- The Essential Oil of
Hops: Hop Aroma and Flavor in Hops and Beer, een artikel over de achtergronden van de
smaak van hop.
- Growing
Hops in the Garden: How to Grow Beer Hops, een Engelstalige inleiding in het telen van hop.
- The Hop FAQ,
antwoorden op veel gestelde vragen over hop, samengesteld door Norm Pyle en onderhouden
door Jeff Frane.
- Hopinfo.be, een
zeer fraaie Nederlandstalige hoppagina
- Hops,
informatie over hop afkomstig van het Amerikaanse blad Brew Your Own
- Hopunion USA, een pagina van
een internationale hophandelaar.
- Hop
Varieties Used in Brewing Beer, uit The Brewer's Handbook. Geeft ook
informatie over hoppreparaten.
- Hop-webpagina's,
informatie over hop van The University of Vermont.
- Joh. Barth & Sohn, een
bekende Duitse hopleverancier. De site bevat interessante informatie over verschillende
hopvariaties.
- John I Haas Hops, de pagina
van een hophandelaar.
- Ontwikkeling
van nieuwe hopsoorten, een artikel door mij geschreven en eerder verschenen in De
Roerstok van oktober 1995.
- Oregon Hop
Commission, informatie over hop uit Oregon USA.
- Glenn Tinseth Hop Page, een
leuke ingang specifiek op het gebied van hop.
Gist
- Bier leren
proeven in Gent (4) - Gisting en bieraroma, geschreven door Wilco Agterhuis en eerder
verschenen in De Roerstok van april 1997.
- Culturing
Yeast and Using Slants, informatie over het opkweken van gist van Dave
Draper.
- Danstar, de site van gedroogde
gistleverancier. Tip: op de site staan vragen en antwoorden onder "Articles".
- Fermentis, de
site van een bekende gedroogde gistleverancier. Bij Tips en Tricks kun je
vinden voor welk biertype een gist geschikt is.
- Het
opkweken van gist, een artikel van mijn hand, eerder verschenen in Proost, nr. 3,
mei/juni 1994.
- Reinzucht und
Kultivierung van Hefestämmen, een zeer uitgebreid en duidelijk artikel over het
opkweken van gist. Het artikel is geschreven door Hubert Hanghofer en voorzien van diverse
afbeeldingen.
- White Labs, de
andere grote Amerkaanse leverancier van vloeibare gist. Net zoals bij Wyeast
bevat de site veel informatie over biergisten.
- Wyeast Laboratories, de
homepage van de bekende leverancier van biergisten. De site bevat veel
informatie over de Wyeast gisten.
- Yeast
Information and Technique Resource, een FAQ over gist, geschreven door Gary Rich en
Paul Timmerman
Toevoegingen
Op het forum van deze site is een
belangrijk gedeelte in geruimd voor discussies over brouwrecepten. Ieder lid
kan ondersteuning vragen bij de ontwikkeling van een recept. Via het forum
kunnen ook recepten uitgewisseld worden. Zo kun je op het forum recepten vinden
van prijswinnaars van het ONK, de grote jaarlijkse wedstrijd voor hobbybrouwers.
Ter bevordering van het uitwisseling kunnen leden van het forum recepten
gemaakt met populaire brouwsoftware zoals BrouwVisie, BrouwHulp en ProMash als
bijlage uploaden bij hun forumberichten.
Alle bezoekers van deze site kunnen de geplaatste recepten downloaden. Gewoon
klikken op de naam van het bestand. De bestanden met de xml extensie kunnen
ingelezen worden in BrouwVisie en BrouwHulp. Bestanden met de extentie .rec zijn
recepten voor Promash. In de bestanden met de extensie .brw kun je meer informatie vinden
over de wijze van brouwen.
Links
naar andere ProMash recepten
Het mooie van ProMash is dat je makkelijk internationaal recepten kunt uitwisselen en die
vervolgens aanpassen aan jouw hoeveelheden of ingrediënten. Hieronder volgen
een aantal links met veel ProMash recepten
Oude
recepten
van De Roerstok
In het clubblad van De Roerstok is elke
maand een recept voor het brouwen van een biertje te vinden. Deze recepten zijn gebaseerd
op 10 liter bier.
Naast de maandelijkse recepten in het clubblad heeft de afgelopen jaren De Roerstok ook
receptenboekjes uitgegeven waarin zeer uitvoerig
de recepten van de winnende bieren van de Open Nederlandse Kampioenschappen voor
Amateur-bierbrouwers beschreven zijn.
Op deze pagina zijn 80 door De Roerstok verzamelde recepten te vinden voor de volgende 28
biertypes. Hou er rekening mee dat het gaat om oude recepten en dat de gebruikte
maischschema's sterk verouderd zijn. In bijna alle gevallen doe je er goed aan
te starten met het maischen bij 63 ºC of hoger.
Andere
Nederlandstalige recepten
Engelstalige
recepten
Duitstalige
recepten
- Rezepten,
recepten die te vinden zijn op de site Hobbybrauer.de
Zelf bierrecepten samenstellen
Software
Tegenwoordig is er goede software
beschikbaar met handige hulpjes voor het zelf samenstellen van bierrecepten.
Artikelen
Voor het zelf samenstellen van recepten kunnen de volgende links
naar artikelen van
nut zijn.
Voor een snel bevredigend resultaat doe je er goed aan te brouwen volgens een
bestaand biertype.
Bierproeven
Smaakt het bier naar het bier dat je voor ogen had of moet het
recept bijgesteld worden? Een brouwer moet goed kunnen proeven. Leren bierproeven doe je
het beste met meerdere proevers en dan is het handig als iedereen dezelfde taal spreekt.
- Beer
Judge Certification Program Exam Study Guide, het studieboek voor de Amerikaanse
bierkeurmeesters.
- Beer
tests, een Duitse kijk op professioneel bierkeuren.
- Bier leren
proeven in Gent (1) - Inleiding, een artikel van mijn hand eerder verschenen in De
Roerstok, december 1996.
- Bier leren
proeven in Gent (2) - Mout en Hop, een artikel van mijn hand eerder verschenen in De
Roerstok, januari 1997.
- Bier leren
proeven in Gent (3) - Water, De Roerstok, maart 1997. Dit artikel is niet door mij
maar door medecursist Ton van Opstal geschreven.
- Bier leren
proeven in Gent (4) - Gisting en bieraroma, De Roerstok, april 1997. Dit artikel is
geschreven door medecursist Wilco Agterhuis.
- Bier leren
proeven in Gent (5) - Zure bieren, een artikel van mijn hand eerder verschenen in De
Roerstok, mei 1997.
- Bier leren
proeven in Gent (6) - Trappistenbieren, een artikel van mijn hand eerder verschenen in
De Roerstok, juni 1997.
- Bier leren
proeven in Gent (7) - Smaakafwijkingen, een artikel van mijn hand eerder verschenen in
De Roerstok, september 1997.
- Bier leren
proeven in Gent (8) - De laatste smaakassociaties, een artikel van mijn hand eerder
verschenen in De Roerstok, oktober 1997.
- Learning about
beer and tasting, een FAQ over het proeven van bier geschreven door Alan Marshall.
- PC's biergids: Het
proefformulier - verklarende woordenlijst, begrippen waarmee een bierproever bekend
moet zijn. Onder woorden gebracht door Peter Crombecq.
- PC's biergids: Proeven -
het proeven, een handreiking van Peter Crombecq voor het goed proeven van bier.
- Smaakvocabulair,
een artikel van mijn hand eerder verschenen in De Roerstok, januari 1994.
- Tasting and
Judging, een verzameling uitstekende links over het proeven van bier van The
Brewery.
Koken
met bier
|