|
Rekenwerk
Daarnaast wil ik er op wijzen dat je met behulp van het programma ProMash zeer veel rekenwerk kunt uitvoeren. Index
|
EBC |
Lovibond |
Factor |
Factor EBC L |
2 |
1.3 |
1.54 |
0.650 |
2.5 |
1.5 |
1.67 |
0.600 |
3 |
1.7 |
1.76 |
0.567 |
3.5 |
1.9 |
1.84 |
0.543 |
4 |
2.1 |
1.90 |
0.525 |
5 |
2.4 |
2.08 |
0.480 |
5.5 |
2.6 |
2.12 |
0.473 |
6 |
2.8 |
2.14 |
0.467 |
7.5 |
3.4 |
2.21 |
0.453 |
8 |
3.6 |
2.22 |
0.450 |
10 |
4.3 |
2.33 |
0.430 |
12 |
5.1 |
2.35 |
0.425 |
15 |
6.2 |
2.42 |
0.413 |
20 |
8.1 |
2.47 |
0.405 |
25 |
9.9 |
2.53 |
0.396 |
30 |
11.8 |
2.54 |
0.393 |
40 |
15 |
2.67 |
0.375 |
60 |
23 |
2.61 |
0.383 |
80 |
31 |
2.58 |
0.388 |
100 |
38 |
2.63 |
0.380 |
110 |
42 |
2.62 |
0.382 |
130 |
50 |
2.60 |
0.385 |
140 |
53 |
2.64 |
0.379 |
160 |
60 |
2.67 |
0.375 |
300 |
110 |
2.73 |
0.367 |
400 |
150 |
2.67 |
0.375 |
450 |
170 |
2.65 |
0.378 |
500 |
190 |
2.63 |
0.380 |
700 |
265 |
2.64 |
0.379 |
800 |
300 |
2.67 |
0.375 |
900 |
340 |
2.65 |
0.378 |
1000 |
375 |
2.67 |
0.375 |
1200 |
450 |
2.67 |
0.375 |
1300 |
490 |
2.65 |
0.377 |
1500 |
560 |
2.68 |
0.373 |
Met factor L EBC wordt de omrekenfactor bedoeld om van Lovibond naar EBC om te
rekenen.
Stel er is een nieuwe Amerikaanse mout op de markt met een Lovibond-waarde van
35 L. Deze mout heeft dan een EBC-waarde van 35*2,6 = 91. Afgerond dus 90 EBC.
De door mij gehanteerde factor L EBC (2,6) heb ik afgeleid van L EBC
factorwaarden van moutsoorten rond de 35 L.
Voor het omrekenen van EBC naar Lovibond met je de bekende EBC-waarde vermenigvuldigen met de factor EBC L.
Overigens valt het mij op dat je boven de 120 EBC met een vast factor kunt werken (2,65). Bij lichtgekleurde moutsoorten met je steeds nagaan wat de beste factor is.
De onderstaande kleurschaal loopt dus tot ongeveer 50 EBC.
Voor het vaststellen van de kleur van jouw bier heeft Hans Halberstadt een aardig programma ontwikkeld. Je kunt dit programma downloaden via de site van Tripel W
De hardheid van water wordt meestal aangegeven in mmol/l van calciumzouten. De hardheidsgraden die internationaal gebruikt worden variëren qua concentratie en zouten. De volgende hardheidsgraden worden gehanteerd:
1 Franse graad = 1 mg CaCO3/100 ml (gebruikelijke maat in België) 1 Duitse graad = 1 mg CaO/100 ml (gebruikelijke maat in Nederland) 1 Engelse graad = 1 grain CaCO3/gallon 1 Amerikaanse graad = 1 mg CaCO3/l 1 mmol CaO = 56 mg CaO/l
Voor het omrekenen van de verschillende hardheidsgraden kun je de
volgende tabel gebruiken.
mmol/l | Franse graden | Duitse graden | Engelse graden | Amerikaanse graden |
1,0 | 10,0 | 5,6 | 7,0 | 100 |
0,1 | 1,0 | 0,56 | 0,7 | 10 |
0,18 | 1,79 | 1,0 | 1,25 | 17,9 |
0,145 | 0,8 | 1,43 | 1,0 | 14,3 |
0,01 | 0,056 | 0,1 | 0,07 | 1,0 |
Voor het aanduiden van de zwaarte van wort en het soortelijk gewicht
van het bier na de vergisting worden verschillende eenheden gebruikt. Door
amateur-brouwers in België en Nederland wordt meestal het SG bij 20º C gebruikt.
Voor de bepaling van de accijns gaat de Nederlandse accijnswetgeving uit van de graden
Plato (º P) , terwijl de Belgische belastinginners uit gaan van Belgische graden.
Deze internationaal ongebruikelijke extracteenheid wordt bepaald bij 17,5º C met de
wettelijke Belgische densimeter. Het nulpunt van een dergelijke densimeter wordt geijkt
met gedistilleerd water van 4º C, terwijl 10 Belgische graden geijkt worden in een
mengsel van 1 deel geconcentreerd zwavelzuur en 9 delen water van 15º C. De overige
waarden worden van de twee metingen afgeleid. De Belgische graden zijn niet geheel in
verhouding met het werkelijk extract van het wort. Door de wijze van het nulpunt komt 0º
B overeen met 0,3 gram suiker per 100 ml water. Voor alle duidelijkheid de onderstaande tabel voorziet niet in de conversie van Belgische graden.
Conversietabel soortelijk gewicht |
||||||
SG 60º F (15.6º C) |
Britse eenheden |
Plato |
Balling SG 17.5º C |
Baumé Modulus 145 |
||
Brewers pounds | suiker % gew/vol | SG 20º C | suiker % gew/gew (graden Brix) | |||
1002.5 1005.0 1007.5 1010.0 1012.5 1015.0 1017.5 1020.0 1022.5 1025.0 1027.5 1030.0 1032.5 1035.0 1037.5 1040.0 1042.5 1045.0 1047.5 1050.0 1052.5 1055.0 1057.5 1060.0 1062.5 1065.0 1067.5 1070.0 1072.5 1075.0 1077.5 1080.0 1082.5 1085.0 1087.5 1090.0 1092.5 1095.0 1097.5 1100.0 1102.5 1105.0 1107.5 1110.0 1112.5 1115.0 1117.5 1120.0 1122.5 1125.0 1127.5 1130.0 1132.5 1135.0 1137.5 1140.0 |
0.9 1.8 2.7 3.6 4.5 5.4 6.3 7.2 8.1 9.0 9.9 10.8 11.7 12.6 13.5 14.4 15.3 16.2 17.1 18.0 18.9 19.8 20.7 21.6 22.5 23.4 24.3 25.2 26.1 27.0 27.9 28.8 29.7 30.6 31.5 32.4 33.3 34.2 35.1 36.0 36.9 37.8 38.7 39.6 40.5 41.4 42.3 43.2 44.1 45.0 45.9 46.8 47.7 48.6 49.5 50.4 |
0.643 1.287 1.932 2.578 3.225 3.871 4.517 5.164 5.810 6.458 7.107 7.755 8.405 9.054 9.703 10.35 11.00 11.65 12.30 12.95 13.60 14.25 14.90 15.56 16.213 16.866 17.519 18.173 18.827 19.482 20.135 20.791 21.446 22.101 22.758 23.414 24.071 24.726 25.384 26.041 26.700 27.360 28.019 28.679 29.339 30.000 30.660 31.321 31.981 32.643 33.305 33.970 34.632 35.295 35.958 36.621 |
1.00250 1.00499 1.00748 1.00998 1.01247 1.01496 1.01745 1.01993 1.02242 1.02490 1.02740 1.02989 1.03238 1.03486 1.03736 1.03985 1.04234 1.04481 1.04731 1.04979 1.05227 1.05476 1.05726 1.05975 1.06224 1.06472 1.06720 1.06970 1.07218 1.07467 1.07717 1.07965 1.08213 1.08462 1.08712 1.08960 1.09209 1.09457 1.09707 1.09956 1.10204 1.10454 1.10703 1.10952 1.11200 1.11450 1.11698 1.11947 1.12195 1.12445 1.12694 1.12944 1.13191 1.13441 1.13689 1.13938 |
0.641 1.281 1.918 2.552 3.185 3.814 4.439 5.063 5.682 6.300 6.917 7.529 8.140 8.748 9.352 9.956 10.554 11.105 11.745 12.336 12.925 13.512 14.097 14.679 15.259 15.837 16.411 16.984 17.554 18.122 18.687 19.251 19.812 20.370 20.927 21.481 22.033 22.581 23.129 23.674 24.218 24.760 25.299 25.837 26.372 26.906 27.436 27.965 28.491 29.016 29.539 30.062 30.580 31.097 31.611 32.124 |
1.00256 1.00513 1.00767 1.01021 1.01274 1.01528 1.01776 1.02025 1.02273 1.02523 1.02776 1.03027 1.03277 1.03527 1.03775 1.04024 1.04273 1.04523 1.04773 1.05022 1.05269 1.05515 1.05760 1.06005 1.06252 1.06500 1.06747 1.06995 1.07244 1.07494 1.07743 1.07990 1.08237 1.08486 1.08737 1.08986 1.09235 1.09481 1.09730 1.09980 1.10230 1.10480 1.10730 1.10983 1.11235 1.11486 1.11735 1.11984 1.12231 1.12478 1.12729 1.12980 1.32228 1.13477 1.31723 1.13971 |
0.36 0.72 1.08 1.43 1.78 2.14 2.48 2.83 3.17 3.52 3.86 4.20 4.54 4.88 5.22 5.55 5.88 6.21 6.54 6.87 7.20 7.52 7.84 8.16 8.48 8.80 9.12 9.44 9.75 10.06 10.37 10.69 11.00 11.30 11.61 11.91 12.21 12.51 12.81 13.11 13.41 13.71 14.00 14.30 14.59 14.88 15.17 15.46 15.74 16.03 16.31 16.60 16.88 17.16 17.44 17.72 |
(Bron tabel: Malting en Brewing Science. geschreven door J.S. Hough,
D.E. Briggs, R. Stevens en T.W. Young)
Hydrometers zijn geijkt (ook wel gekalibreerd genoemd) bij een
bepaalde temperatuur. Hieronder tref je een tweetal tabellen aan met correctiefactors voor
verschillende temperaturen en soortelijke gewichten van het wort. De tabellen zijn
overgenomen uit het boekje 'New Brewing Lager Beer' geschreven door Gregory J. Nooman.
Voor hydrometers die gekalibreerd zijn bij 20 graden Celsius |
||||||||
temp in C | SG |
|||||||
1010- | 1030- | 1040- | 1050- | 1060- | 1070- | 1080- | 1090- | |
2 | -2 | -2 | -3 | -3 | -3 | -3 | -4 | -4 |
4 | -2 | -2 | -3 | -3 | -3 | -3 | -3 | -3 |
10 | -2 | -2 | -2 | -2 | -2 | -2 | -2 | -2 |
15,5 | -1 | -1 | -1 | -1 | -1 | -1 | -1 | -1 |
27 | +2 | +2 | +2 | +2 | +2 | +2 | +2 | +2 |
32 | +3 | +3 | +3 | +3 | +4 | +4 | +4 | +4 |
35 | +4 | +4 | +4 | +4 | +4 | +5 | +5 | +5 |
40 | +5 | +5 | +5 | +6 | +6 | +6 | +6 | +6 |
45 | +6 | +7 | +7 | +7 | +7 | +8 | +8 | +8 |
50 | +7 | +8 | +8 | +8 | +9 | +9 | +9 | +10 |
Voor hydrometers die gekalibreerd zijn bij 15,6 graden Celsius (= 60 graden F) |
||||||||
temp in C | SG |
|||||||
1010- | 1030- | 1040- | 1050- | 1060- | 1070- | 1080- | 1090- | |
2 | -1 | -2 | -2 | -2 | -2 | -2 | -2 | -3 |
4 | -1 | -2 | -2 | -2 | -2 | -2 | -2 | -2 |
10 | -1 | -1 | -1 | -1 | -1 | -1 | -1 | -1 |
20 | +1 | +1 | +1 | +1 | +1 | +1 | +1 | +1 |
27 | +2 | +3 | +3 | +3 | +3 | +3 | +3 | +3 |
32 | +4 | +4 | +4 | +4 | +5 | +5 | +5 | +5 |
35 | +4 | +5 | +5 | +5 | +5 | +5 | +6 | +6 |
40 | +6 | +6 | +6 | +6 | +7 | +7 | +7 | +7 |
45 | +7 | +7 | +8 | +8 | +8 | +8 | +9 | +9 |
50 | +8 | +9 | +9 | +9 | +10 | +10 | +10 | +11 |
Zoals je kunt zien bedraagt het verschil tussen 10 en 20 graden Celsius slechts 2 SG-waarden. De meeste hydrometers die zelfbrouwers gebruiken zijn niet zo nauwkeurig zodat ik me niet zo druk zou maken over de onjuiste weergave van je hydrometer bij de genoemde temperaturen. Als je echter meet bij een wat hogere temperatuur (40 graden Celsius of hoger) dan moet je wel degelijk rekening houden met de correctiefactor.
Heel mooi is dat je online de waarde kunt omrekenen op de site van Brewmaxer.com. Klik hier om rechtstreeks naar de omrekenpagina voor de hydrometer te gaan.
wort (liters) * extractgehalte (gram/100 ml) |
storting (kg) |
Voor het omzetten van het SG dat je meet met je hydrometer naar ºP (gram extract per 100 ml bij 20º C) kun je de bovenstaande conversietabel gebruiken.
Meer over het onderwerp brouwzaalrendement kun je vinden in het
artikel
Filteren en spoelen dat ik heb geschreven voor het blad Proost.
In het artikel is vermeld dat het
brouwzaalrendement bij de meeste hobbybrouwers tussen de 40
en 75% ligt met een gemiddelde van 58%. Genoemde cijfers zijn gebaseerd op
statistische gegevens met betrekking tot hobbybrouwsels uit de jaren 1989 tot en
met 1991. De afgelopen jaren is het gemiddelde rendement aanmerkelijk
verhoogd door het gebruik van verbeterd filtersystemen (hevelfilter),
betere moutkwaliteit en andere maischschema's.
Als hulp voor het lezen van Engelse literatuur heb ik een woordenlijst opgesteld. Deze lijst is de meest uitgebreide op dit
gebied.