Rekenwerk
Voor de omzettingen van de buitenlandse eenheden naar de voor ons in Nederland en België
bekende eenheden kun je gebruik maken van deze pagina.
Je kunt nu ook
online Amerkiaanse zefbrouwrecepten omrekenen met een door mij speciaal daarvoor ontworpen
formulier.
Daarnaast wil ik er op wijzen dat je met behulp van het programma ProMash
zeer veel rekenwerk kunt uitvoeren.
Index
Temperatuur
In Amerika wordt de temperatuur aangeduid in graden
Fahrenheid. De
omzettingsformule van Fahrenheid naar Celsius is als volgt: trek eerst 32 af,
vermenigvuldig dan met 5 en deel vervolgens door 9.
In de onderstaande tabel is het rekenwerk al voor je gedaan.
F C F C F C F C
221 105 167 75 120.2 49 73.4 23
212 100 165.2 74 118.4 48 71.6 22
210.2 99 163.4 73 116.6 47 69.8 21
208.4 98 161.6 72 114.8 46 68 20
206.6 97 159.8 71 113 45 66.2 19
204.8 96 158 70 111.2 44 64.4 18
203 95 156.2 69 109.4 43 62.6 17
201.2 94 154.4 68 107.6 42 60.8 16
199.4 93 152.6 67 105.8 41 59 15
197.6 92 150.8 66 104 40 57.2 14
195.8 91 149 65 102.2 39 55.4 13
194 90 147.2 64 100.4 38 53.6 12
192.2 89 145.4 63 98.6 37 51.8 11
190.4 88 143.6 62 96.8 36 50 10
188.6 87 141.8 61 95 35 48.2 9
186.8 86 140 60 93.2 34 46.4 8
185 85 138.2 59 91.4 33 44.6 7
183.2 84 136.4 58 89.6 32 42.8 6
181.4 83 134.6 57 87.8 31 41 5
179.6 82 132.8 56 86 30 39.2 4
177.8 81 131 55 84.2 29 37.4 3
176 80 129.2 54 82.4 28 35.6 2
174.2 79 127.4 53 80.6 27 33.8 1
172.4 78 125.6 52 78.8 26 32 0
170.6 77 123.8 51 77 25 30.2 -1
168.8 76 122 50 75.2 24 23 -5
Maten en
eenheden
Metrisch
m = 1.0936 yard = 3.2808 ft
cm = 0.3937 in
cm2 = 0.1550 in2
hl = 21.998 gal (Engels) = 26.418 gal (USA) = 0.6111 barrel (Engels) = 0.8387 barrel (USA)
= 0.8522 beer barrel
dekaliter = 10 liter
liter = 35.196 fl. oz (Engels) = 33.815 fl. oz (USA)
kg = 35.27 oz = 15432 grain
Engelse
maten
yard (yd) = 3 ft. = 36 in = 0.9144 m
inch (in) = 2,540 cm = 1000 thou (thousanth of an inch)
thou = 25.4 micron
foot (ft) = 0.3048 m
yd2 = 0.8361 m2
ft2 = 9.290 dm2
in2 = 6,452 cm2
yd3 = 0.7646 m3
ft3 = 28.317 dm3
in3 = 16.387 cm3
long ton = 20 cwt = 2240 lb = 1016 kg
pound (lb) = 16 oz = 256 dram = 7000 grain = 0.45359 kg
ounce (oz) = 28.35 gram
grain = 64.80 mg
gallon (gal) = 160 fl. oz = 8 pints = 1.201 gal (USA) = 4.546 liter = 0.1605 ft3
pint = 0.5682 liter
fluid ounce (fl. oz) = 28.412 ml
quart = 1.1366 liter
butt = 2 hogshead = 3 barrel = 108 gal = 4.9096 hl
beer barrel (brl) = 2 kilderkin = 4 firkin = 36 gal = 1.6365 hl = 1.4 brl beer (USA)
ale brl = 32 gal = 1.4647 hl
Amerikaanse
maten
beer brl = 31 gal (USA) = 25.81 (Engels) = 1.1734 hl = 0.717 brl
Engels
standard brl = 31.5 gal (USA) = 26.23 gal (Engels) = 1.1924 hl = 0.729 brl Engels
gallon = 8 pint = 128 fl. oz = 3.7853 liter = 0.8327 gal Engels = 231.0 in3
pint = 0.4732 liter
dry pint = 0.5506 liter
quart = 0.94633 liter
fluid ounce = 29.5735 ml
fluid dram = 3.697 ml
cup = 236.6 ml
tablespoon = 14.787 ml
teaspoon = 4.929 ml
bushel = 35.2383 liter
peck = 8.8096 liter
short ton = 907.18474 kg
psi = 0.0703086 kg/cm2
1 volume of CO2 = 1,98 gram CO2 per liter
Gerst
en mout maten
Engeland en Zuid-Afrika
barley bushel = 56 lb = 25.401 kg
barley quarter = 448 lb = 203.209 kg
malt bushel = 42 lb = 19.051 kg
Australië en Nieuw Zeeland
barley bushel = 50 lb = 22.679 kg
malt bushel = 40 lb = 18.144 kg
USA en Canada
barley bushel = 48 lb = 21.772 kg
malt bushel = 34 lb = 15.422 kg
Online
zelfbrouwrecepten omrekenen
Online Amerikaanse zelfbrouwrecepten omrekenen met een door mij
speciaal daarvoor ontworpen formulier. Online Amerikaanse zelfbrouwrecepten omrekenen met een door mij
speciaal daarvoor ontworpen formulier.
A.S.B.C of
Lovibond - EBC kleurwaarden
De kleur van mout en bier worden hier in Europa uitgedrukt in EBC
kleurwaarden. In de Amerikaanse literatuur kom je regelmatig A.S.B.C. of Lovibond (L) kleurwaarden van mout
tegen. Voor Lovibond wordt ook de afkorting SRM gebruikt.
Er bestaat geen lineair verband tussen de EBC en Lovibond kleurwaarden.
Via de site van Duitse mouterij Weyermann
heb ik de volgende equivalente waarden EBC en Lovibond gevonden:
EBC |
Lovibond |
Factor
L EBC |
Factor EBC L |
2 |
1.3 |
1.54 |
0.650 |
2.5 |
1.5 |
1.67 |
0.600 |
3 |
1.7 |
1.76 |
0.567 |
3.5 |
1.9 |
1.84 |
0.543 |
4 |
2.1 |
1.90 |
0.525 |
5 |
2.4 |
2.08 |
0.480 |
5.5 |
2.6 |
2.12 |
0.473 |
6 |
2.8 |
2.14 |
0.467 |
7.5 |
3.4 |
2.21 |
0.453 |
8 |
3.6 |
2.22 |
0.450 |
10 |
4.3 |
2.33 |
0.430 |
12 |
5.1 |
2.35 |
0.425 |
15 |
6.2 |
2.42 |
0.413 |
20 |
8.1 |
2.47 |
0.405 |
25 |
9.9 |
2.53 |
0.396 |
30 |
11.8 |
2.54 |
0.393 |
40 |
15 |
2.67 |
0.375 |
60 |
23 |
2.61 |
0.383 |
80 |
31 |
2.58 |
0.388 |
100 |
38 |
2.63 |
0.380 |
110 |
42 |
2.62 |
0.382 |
130 |
50 |
2.60 |
0.385 |
140 |
53 |
2.64 |
0.379 |
160 |
60 |
2.67 |
0.375 |
300 |
110 |
2.73 |
0.367 |
400 |
150 |
2.67 |
0.375 |
450 |
170 |
2.65 |
0.378 |
500 |
190 |
2.63 |
0.380 |
700 |
265 |
2.64 |
0.379 |
800 |
300 |
2.67 |
0.375 |
900 |
340 |
2.65 |
0.378 |
1000 |
375 |
2.67 |
0.375 |
1200 |
450 |
2.67 |
0.375 |
1300 |
490 |
2.65 |
0.377 |
1500 |
560 |
2.68 |
0.373 |
Met factor L EBC wordt de omrekenfactor bedoeld om van Lovibond naar EBC om te
rekenen.
Stel er is een nieuwe Amerikaanse mout op de markt met een Lovibond-waarde van
35 L. Deze mout heeft dan een EBC-waarde van 35*2,6 = 91. Afgerond dus 90 EBC.
De door mij gehanteerde factor L EBC (2,6) heb ik afgeleid van L EBC
factorwaarden van moutsoorten rond de 35 L.
Voor het omrekenen van EBC naar Lovibond met je de bekende EBC-waarde
vermenigvuldigen met de factor EBC L.
Overigens valt het mij op dat je boven de 120 EBC met een vast factor kunt
werken (2,65). Bij lichtgekleurde moutsoorten met je steeds nagaan wat de beste
factor is.
De onderstaande kleurschaal loopt dus tot ongeveer 50 EBC.
Voor het vaststellen van de kleur van jouw bier heeft Hans Halberstadt een
aardig programma ontwikkeld. Je kunt dit programma downloaden via de site van Tripel
W
Waterhardheid
De hardheid van water wordt meestal aangegeven in mmol/l van
calciumzouten. De hardheidsgraden die internationaal gebruikt worden variëren qua
concentratie en zouten. De volgende hardheidsgraden worden gehanteerd:
1 Franse graad = 1 mg CaCO3/100 ml (gebruikelijke maat in België)
1 Duitse graad = 1 mg CaO/100 ml (gebruikelijke maat in Nederland)
1 Engelse graad = 1 grain CaCO3/gallon
1 Amerikaanse graad = 1 mg CaCO3/l
1 mmol CaO = 56 mg CaO/l
Voor het omrekenen van de verschillende hardheidsgraden kun je de
volgende tabel gebruiken.
mmol/l |
Franse graden |
Duitse graden |
Engelse graden |
Amerikaanse graden |
1,0 |
10,0 |
5,6 |
7,0 |
100 |
0,1 |
1,0 |
0,56 |
0,7 |
10 |
0,18 |
1,79 |
1,0 |
1,25 |
17,9 |
0,145 |
0,8 |
1,43 |
1,0 |
14,3 |
0,01 |
0,056 |
0,1 |
0,07 |
1,0 |
Conversietabel soortelijk gewicht
Voor het aanduiden van de zwaarte van wort en het soortelijk gewicht
van het bier na de vergisting worden verschillende eenheden gebruikt. Door
amateur-brouwers in België en Nederland wordt meestal het SG bij 20º C gebruikt.
Voor de bepaling van de accijns gaat de Nederlandse accijnswetgeving uit van de graden
Plato (º P) , terwijl de Belgische belastinginners uit gaan van Belgische graden.
Deze internationaal ongebruikelijke extracteenheid wordt bepaald bij 17,5º C met de
wettelijke Belgische densimeter. Het nulpunt van een dergelijke densimeter wordt geijkt
met gedistilleerd water van 4º C, terwijl 10 Belgische graden geijkt worden in een
mengsel van 1 deel geconcentreerd zwavelzuur en 9 delen water van 15º C. De overige
waarden worden van de twee metingen afgeleid. De Belgische graden zijn niet geheel in
verhouding met het werkelijk extract van het wort. Door de wijze van het nulpunt komt 0º
B overeen met 0,3 gram suiker per 100 ml water. Voor alle duidelijkheid de onderstaande tabel voorziet niet in de conversie van Belgische graden.
Conversietabel
soortelijk gewicht |
SG 60º F
(15.6º C) |
Britse
eenheden |
Plato |
Balling SG 17.5º C |
Baumé Modulus 145 |
Brewers pounds |
suiker % gew/vol |
SG 20º C |
suiker % gew/gew (graden Brix) |
1002.5
1005.0
1007.5
1010.0
1012.5
1015.0
1017.5
1020.0
1022.5
1025.0
1027.5
1030.0
1032.5
1035.0
1037.5
1040.0
1042.5
1045.0
1047.5
1050.0
1052.5
1055.0
1057.5
1060.0
1062.5
1065.0
1067.5
1070.0
1072.5
1075.0
1077.5
1080.0
1082.5
1085.0
1087.5
1090.0
1092.5
1095.0
1097.5
1100.0
1102.5
1105.0
1107.5
1110.0
1112.5
1115.0
1117.5
1120.0
1122.5
1125.0
1127.5
1130.0
1132.5
1135.0
1137.5
1140.0
|
0.9
1.8
2.7
3.6
4.5
5.4
6.3
7.2
8.1
9.0
9.9
10.8
11.7
12.6
13.5
14.4
15.3
16.2
17.1
18.0
18.9
19.8
20.7
21.6
22.5
23.4
24.3
25.2
26.1
27.0
27.9
28.8
29.7
30.6
31.5
32.4
33.3
34.2
35.1
36.0
36.9
37.8
38.7
39.6
40.5
41.4
42.3
43.2
44.1
45.0
45.9
46.8
47.7
48.6
49.5
50.4
|
0.643
1.287
1.932
2.578
3.225
3.871
4.517
5.164
5.810
6.458
7.107
7.755
8.405
9.054
9.703
10.35
11.00
11.65
12.30
12.95
13.60
14.25
14.90
15.56
16.213
16.866
17.519
18.173
18.827
19.482
20.135
20.791
21.446
22.101
22.758
23.414
24.071
24.726
25.384
26.041
26.700
27.360
28.019
28.679
29.339
30.000
30.660
31.321
31.981
32.643
33.305
33.970
34.632
35.295
35.958
36.621
|
1.00250
1.00499
1.00748
1.00998
1.01247
1.01496
1.01745
1.01993
1.02242
1.02490
1.02740
1.02989
1.03238
1.03486
1.03736
1.03985
1.04234
1.04481
1.04731
1.04979
1.05227
1.05476
1.05726
1.05975
1.06224
1.06472
1.06720
1.06970
1.07218
1.07467
1.07717
1.07965
1.08213
1.08462
1.08712
1.08960
1.09209
1.09457
1.09707
1.09956
1.10204
1.10454
1.10703
1.10952
1.11200
1.11450
1.11698
1.11947
1.12195
1.12445
1.12694
1.12944
1.13191
1.13441
1.13689
1.13938
|
0.641
1.281
1.918
2.552
3.185
3.814
4.439
5.063
5.682
6.300
6.917
7.529
8.140
8.748
9.352
9.956
10.554
11.105
11.745
12.336
12.925
13.512
14.097
14.679
15.259
15.837
16.411
16.984
17.554
18.122
18.687
19.251
19.812
20.370
20.927
21.481
22.033
22.581
23.129
23.674
24.218
24.760
25.299
25.837
26.372
26.906
27.436
27.965
28.491
29.016
29.539
30.062
30.580
31.097
31.611
32.124
|
1.00256
1.00513
1.00767
1.01021
1.01274
1.01528
1.01776
1.02025
1.02273
1.02523
1.02776
1.03027
1.03277
1.03527
1.03775
1.04024
1.04273
1.04523
1.04773
1.05022
1.05269
1.05515
1.05760
1.06005
1.06252
1.06500
1.06747
1.06995
1.07244
1.07494
1.07743
1.07990
1.08237
1.08486
1.08737
1.08986
1.09235
1.09481
1.09730
1.09980
1.10230
1.10480
1.10730
1.10983
1.11235
1.11486
1.11735
1.11984
1.12231
1.12478
1.12729
1.12980
1.32228
1.13477
1.31723
1.13971
|
0.36
0.72
1.08
1.43
1.78
2.14
2.48
2.83
3.17
3.52
3.86
4.20
4.54
4.88
5.22
5.55
5.88
6.21
6.54
6.87
7.20
7.52
7.84
8.16
8.48
8.80
9.12
9.44
9.75
10.06
10.37
10.69
11.00
11.30
11.61
11.91
12.21
12.51
12.81
13.11
13.41
13.71
14.00
14.30
14.59
14.88
15.17
15.46
15.74
16.03
16.31
16.60
16.88
17.16
17.44
17.72
|
(Bron tabel: Malting en Brewing Science. geschreven door J.S. Hough,
D.E. Briggs, R. Stevens en T.W. Young)
Correctie
hydrometers
Hydrometers zijn geijkt (ook wel gekalibreerd genoemd) bij een
bepaalde temperatuur. Hieronder tref je een tweetal tabellen aan met correctiefactors voor
verschillende temperaturen en soortelijke gewichten van het wort. De tabellen zijn
overgenomen uit het boekje 'New Brewing Lager Beer' geschreven door Gregory J. Nooman.
Voor hydrometers die
gekalibreerd zijn bij 20 graden Celsius |
temp in C |
SG |
1010- |
1030- |
1040- |
1050- |
1060- |
1070- |
1080- |
1090- |
2 |
-2 |
-2 |
-3 |
-3 |
-3 |
-3 |
-4 |
-4 |
4 |
-2 |
-2 |
-3 |
-3 |
-3 |
-3 |
-3 |
-3 |
10 |
-2 |
-2 |
-2 |
-2 |
-2 |
-2 |
-2 |
-2 |
15,5 |
-1 |
-1 |
-1 |
-1 |
-1 |
-1 |
-1 |
-1 |
27 |
+2 |
+2 |
+2 |
+2 |
+2 |
+2 |
+2 |
+2 |
32 |
+3 |
+3 |
+3 |
+3 |
+4 |
+4 |
+4 |
+4 |
35 |
+4 |
+4 |
+4 |
+4 |
+4 |
+5 |
+5 |
+5 |
40 |
+5 |
+5 |
+5 |
+6 |
+6 |
+6 |
+6 |
+6 |
45 |
+6 |
+7 |
+7 |
+7 |
+7 |
+8 |
+8 |
+8 |
50 |
+7 |
+8 |
+8 |
+8 |
+9 |
+9 |
+9 |
+10 |
Voor hydrometers die
gekalibreerd zijn bij 15,6 graden Celsius (= 60 graden F) |
temp in C |
SG |
1010- |
1030- |
1040- |
1050- |
1060- |
1070- |
1080- |
1090- |
2 |
-1 |
-2 |
-2 |
-2 |
-2 |
-2 |
-2 |
-3 |
4 |
-1 |
-2 |
-2 |
-2 |
-2 |
-2 |
-2 |
-2 |
10 |
-1 |
-1 |
-1 |
-1 |
-1 |
-1 |
-1 |
-1 |
20 |
+1 |
+1 |
+1 |
+1 |
+1 |
+1 |
+1 |
+1 |
27 |
+2 |
+3 |
+3 |
+3 |
+3 |
+3 |
+3 |
+3 |
32 |
+4 |
+4 |
+4 |
+4 |
+5 |
+5 |
+5 |
+5 |
35 |
+4 |
+5 |
+5 |
+5 |
+5 |
+5 |
+6 |
+6 |
40 |
+6 |
+6 |
+6 |
+6 |
+7 |
+7 |
+7 |
+7 |
45 |
+7 |
+7 |
+8 |
+8 |
+8 |
+8 |
+9 |
+9 |
50 |
+8 |
+9 |
+9 |
+9 |
+10 |
+10 |
+10 |
+11 |
Zoals je kunt zien bedraagt het verschil tussen 10 en 20 graden
Celsius slechts 2 SG-waarden. De meeste hydrometers die zelfbrouwers gebruiken zijn niet
zo nauwkeurig zodat ik me niet zo druk zou maken over de onjuiste weergave van je
hydrometer bij de genoemde temperaturen. Als je echter meet bij een wat hogere temperatuur
(40 graden Celsius of hoger) dan moet je wel degelijk rekening houden met de
correctiefactor.
Heel mooi is dat je online de waarde kunt omrekenen op de site van Brewmaxer.com.
Klik hier om rechtstreeks naar
de omrekenpagina voor de hydrometer te gaan.
Brouwzaalrendement
Onder de term rendement verstaat het woordenboek: "opbrengst, winst en
nuttig effect". Als een brouwer het heeft over het rendement bedoelt hij
in de regel het brouwzaalrendement: de opbrengst van opgeloste stoffen
uit de mout door het uitvoeren van het maischproces. Het brouwzaalrendement
wordt uitgedrukt in percentages van de gebruikte mout en wordt berekend
door de volgende formule toe te passen:
wort (liters) * extractgehalte (gram/100 ml) |
storting (kg) |
Voor het omzetten van het SG dat je meet met je hydrometer naar ºP
(gram extract per 100 ml bij 20º C) kun je de
bovenstaande conversietabel
gebruiken. Meer over het onderwerp brouwzaalrendement kun je vinden in het
artikel
Filteren en spoelen dat ik heb geschreven voor het blad Proost.
In het artikel is vermeld dat het
brouwzaalrendement bij de meeste hobbybrouwers tussen de 40
en 75% ligt met een gemiddelde van 58%. Genoemde cijfers zijn gebaseerd op
statistische gegevens met betrekking tot hobbybrouwsels uit de jaren 1989 tot en
met 1991. De afgelopen jaren is het gemiddelde rendement aanmerkelijk
verhoogd door het gebruik van verbeterd filtersystemen (hevelfilter),
betere moutkwaliteit en andere maischschema's.
Vertaling
Engelse brouwerstermen naar het Nederlands
Als hulp voor het lezen van Engelse literatuur heb ik een woordenlijst opgesteld. Deze lijst is de meest uitgebreide op dit
gebied.
|