Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 08 V3 - Laurier Porter - Erik Deelissen en Jan Wurpel  (gelezen 4424 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Erik Deelissen

  • t Wort Wat!
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Land: nl
  • Nieuwste manier van flessen schoonmaken
ONK 08 V3 - Laurier Porter - Erik Deelissen en Jan Wurpel
« Gepost op: 03-06-2008 23:18 u »
Met dit soort bier zijn we zo'n acht jaar geleden gaan experimenteren omdat we vonden dat een goede porter iets van drop in zich had. Dit wilde we accentueren met laurier.
De eerste ervaringen waren zeer slecht. We hebben toendertijd een porter gebrouwen in de hoeveelheid van 95 liter en daar 5 gram laurier bijgedaan ( een zakje Silvo).
Dit bleek achteraf veel te veel. Dit bier werd pas drinkbaar na een rijping op fles van zo'n 6 jaar en daar toen ook nog een prijs mee gehaald op een ONK.
Later dit nogmaals gebrouwen maar drastisch de gift van laurier beperkt.
Hier volgt het recept. De gegevens zijn berekend met het excel brouwblad van Ronny Baert.

Laurierporter omgerekend naar 10 liter:

Belgische Palemout 3 ebc 2,065 Kg 84%
Cara Crystalmout120 ebc 0,960 Kg 10%
Chocolademout   800 ebc 0,480 Kg 5%
Zwartemout      1000 ebc 0,120 Kg 1%

Berekend Sg 1061 Kleur 119 ebc
Maischwater: 9 liter
Spoelwater: 7,6 liter
Spoelwater aangezuurd 0,3 ml fosforzuur 75%
Kooktijd 90 minuten

East Kent Goldings 4,5% 28 gram 5 min na aanvang koken
Saaz 3,3 % 17 gram na 75 min koken
Bitterheid berekend: 32 EBU

Iers mos 3,75 gram na 75 minuten koken
Laurierblad 0,1875 gram na 75 minuten koken

Maischema: 52-15, 58-5, 62-30, 71-15, 78-5

Bekomen SG 1062 Eind Sg 1020, Bottelsuiker 6 gram per liter
Alc 6% na botteling
Gebruikte gistsoort WY #1084 Irish ale
Temp hoofdgisting 22 graden Celsius
Temp Lagering 20 graden Celsius
Hoofdgisting 3 dagen daarna op lagervat voor 7 dagen en daarna gebotteld.
Opmerkingen:
De laurier heeft naar mijn inziens een positieve invloed op de oxidatie van bier. Opvallend is ook dat onze eerste batch na 8 jaar nog goed drinkbaar is zonder oxidatie smaak. Ook mooi fijn mousse schuim.
Ik vind dit zeer opvallend voor bier van die leeftijd.

Erik

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.734
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 08 V3 - Laurier Porter - Erik Deelissen en Jan Wurpel
« Reactie #1 Gepost op: 03-01-2009 16:41 u »
Het valt mij nu pas op dat dit oude bier twee jaar op een rij  in de prijzen is gevallen. Dat zie jij niet vaak.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.783
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 08 V3 - Laurier Porter - Erik Deelissen en Jan Wurpel
« Reactie #2 Gepost op: 03-01-2009 17:12 u »
Nou, ik zag vandaag de geuze-lambiek van Bram Hoogesteger nog voorbij komen..1 bier 3 keer in de prijzen...

Tags: