Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wat vind jij van het concept "Forumproeverij"

Gestart door Oscar, 03-12-2007 19:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wat vind jij van het concept "Forum proeverij"

Leuk idee, ga ik zeker een keer aan mee doen
21 (44.7%)
Leuk idee, alleen moet het concept aangepast worden (reageren!)
6 (12.8%)
Leuk idee, maar ik zou niet mee doen
9 (19.1%)
Leuk idee, volgende keer neem ik het initiatief
0 (0%)
Suf idee, ik proef bier wanneer ik dat wil, niet op commando
4 (8.5%)
Suf idee, ik zou niet mee doen
1 (2.1%)
Slecht idee, heeft geen kans hier op het forum
1 (2.1%)
Oeps, topic gemist...
5 (10.6%)

Totaal aantal stemmen: 45

Oscar

Geachte brouwers en bierliefherbbers,

Vorige week heb ik getracht dit initiatief te ondernemen, wat erop neer komt dat we ook online gezamenlijk commerciële bieren kunnen proeven. Echter was ik wellicht iets te enthousiast... want ik was de enige die zijn proef
resultaten gepost heeft. En proeven in mijn eentje kan ik ook wel zonder forum  :lekkerbier:.

Nu vraag ik mij af of dit concept überhaupt wel kans van slagen heeft, of levensvatbaar is, oftewel: loont het moeite om in de toekomst nog eens een poging te ondernemen  :denken:

Het lijkt mij leuk, maar als ik hierin alleen sta, dan blijft het daarbij.

 :degroeten:

MO

Misschien dat je tijdslijnen te krap zijn. Wellicht is er meer tijd nodig om de bieren te kopen en op het juiste moment te proeven.

Ik ben ook niet zo enthousiast, ik proef liever wat me uitkomt. Dit soort initiatieven komt beter tot zijn recht bij een gezamenlijke proeverij vermoed ik.

Henielma

Ik vind het best een leuk idee. Maar als ik 1 maal per twee maanden naar een winkel ga om bier te komen is het veel. Ik brouw namelijk zelf  ;)

Kies wat eenvoudiger verkrijgbaar bieren (supermarkt) dat maakt de drempel lager om mee te doen. Ik vind het wel interessant om te lezen wat andere proeven in een bier wat ik ook net gedronken heb.

Kies bijvoorbeeld een Nederlands bokbier uit de supermarkt als volgende.

Johannes

Goed idee, beter plannen. Ik zou niet weten waar ik het (Urthel) bier moet halen overigens.

Oscar

Citaat van: Johannes op 03-12-2007  20:07 uIk zou niet weten waar ik het (Urthel) bier moet halen overigens.

Dat had ik erbij vermeld: de Mitra. Maar wellicht is dat assortiment ook niet geheel landelijk.

nomino

Ik vind het een leuk idee, waar ik wel aan zou willen deelnemen. Als ik ook de bieren die gekozen worden ergens zou kunnen vinden hier in de supermarkt of bierhandelaar. Ben niet een crack in het beschrijven van de verschillende smaken en dergelijke maar als het hier met enkele gedaan wordt en ik zelf ook het bier geproefd heb, kan ik misschien enkele van deze met de tijd zelf meer beginnen te waarnemen.

Edgar

Zoals al elders gezegd vind ik het een goed idee. Er is wel een aantal zaken om op te letten denk ik:

-koop twee flessen om te kunnen herproeven (nu met de ervaringen van anderen)
-geen 0,75 liter flessen (zie boven; te duur, te veel om te drinken)
-echt goed verkrijgbare bieren nemen
-zoals MO zegt: iets meer tijd gunnen

Haalbare doelen stellen zegt mijn psychiater ;D oftewel: Niet al te exotisch bier nemen. Amstel 1870, wat dacht je daar van? Christoffel Blond, Alfa Bok, ik roep maar iets. Kan ook iets voos zijn, misschien om een taboetje te (proberen) doorbreken, een bier met zoetstof of zo.

Gerb

Ik kan het alleen maar eens zijn met de rest van de sprekers. Ik ben wel voor, maar hou bv het assortiment van Albert Heijn in het achterhoofd. Die hebben zeker 15-20 verschillende bieren waar de meningen flink over verdeeld kunnen zijn. En geef het 2 weken de tijd.

Caspar

Ik vind het een goed idee, maar geef ons wat tijd Oscar ;). Ik ben niet wekelijks in de bier-winkel te vinden, 80% van het bier dat ik drink brouw ik zelf ;D!

Ik heb wel beschikking tot veel commerciële bieren hier... zit er niet echt op te wachten om supermarkt bieren te proeven :-\.

Liemingbrouwer

En..... mogen de Belgen niet meedoen?
Urthel en Mitra in België nog nooit van gehoord.
Laat staan vinden.

Gerb


Gerb

Citaat van: Caspar op 03-12-2007  20:31 uIk heb wel beschikking tot veel commerciële bieren hier... zit er niet echt op te wachten om supermarkt bieren te proeven :-\.
Het ligt aan je uitgangspunt. Als het leren beschrijven van smaken is, dan kan een supermarktbier volstaan. De beschikbaarheid van een bier wordt wel een lastige.

Edgar

Citaat van: Liemingbrouwer op 03-12-2007  20:33 uEn..... mogen de Belgen niet meedoen?

We negeren voor het gemak maar even je Urthel statement  ;D

De Belgen krijgen twee weken de tijd om in Sluis of Breda of Maastricht naar Albert Heijn te gaan. ;)

Edgar

Citaat van: Caspar op 03-12-2007  20:31 uzit er niet echt op te wachten om supermarkt bieren te proeven :-\.

Tja, het is niet echt voor de lekker, maar meer voor de interessant, toch? Amstel 1870 en Alfa Bok zijn dan wel supermarktbieren, maar echt geen straf om te proeven.

Caspar

Nee, ik vind de Amstel 1870 wel goed te doen :duimop:... ach ik laat me wel verassen ;D!

Johannes

Citaat van: Oscar op 03-12-2007  20:14 uDat had ik erbij vermeld: de Mitra. Maar wellicht is dat assortiment ook niet geheel landelijk.

Ja, dat wist ik. Alleen had ik geen idee waar ik hier een mitra moet vinden. Maar dat had ik zelf op kunnen zoeken natuurlijk

thibolleke

Ja sorry Oscar, topic gemist.

Maar een heel goed/leuk idee  :duimop:
Toch zal ik niet al te veel meedoen als het bier moeilijk te verkrijgen is.
Ik steun de opmerking van Edgar. Hier heb je ze nog eens;
Citaat van: Edgar op 03-12-2007  20:26 u-koop twee flessen om te kunnen herproeven (nu met de ervaringen van anderen)
-geen 0,75 liter flessen (zie boven; te duur, te veel om te drinken)
-echt goed verkrijgbare bieren nemen
-zoals MO zegt: iets meer tijd gunnen

Dus wanneer komt die volgende proeverij?  ;D

Groeten
Thibolleke

glaasjebier

Erg leuk idee, vooral omdat ik nog een hoop te leren heb op het gebied van bier proeven. Lijkt mij handig om dit met vaste intervallen uit te voeren, dus bijvoorbeeld eens per maand, maar niet willekeurig (anders zullen er nooit veel deelnemers zijn vrees ik).

De-Geert

Is het misschien een idee om dan ook te proberen de ingredienten te benoemen? Dan kan je dat relateren aan de geur- en smaakbelevingen.


bazje

tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd tijd

Voor meer mensen een probleem denk ik.
Mijn voorstel (aansluitend op die van Edgar) zou zijn :
1x per maand
op elke 1e van de volgende maand de postings ?

Bazje.....

MO

Dat lijkt me een prima idee. Een proefbier per maand. Hele maand de tijd om te kopen en te proeven en op de eerste van de volgende maand vanaf 20:00 uur proefnotities posten.

Ik doe maar een voorzet:

december (notities posten vanaf 1 januari): amstel 1870
januari: duvel
februari: la trappe tripel
maart: hoegaarden witbier
april: Leffe blond

etc.

Adrie

Ik vind het een leuk idee en ik sluit me aan bij wat eerder is gezegd: geen 75 cl flessen, redelijk goed (en vers!) verkrijgbaar, redelijke termijn.

bazje

Citaat van: MO op 04-12-2007  13:05 uIk doe maar een voorzet:

december (notities posten vanaf 1 januari): amstel 1870
januari: duvel
februari: la trappe tripel
maart: hoegaarden witbier
april: Leffe blond

etc.

Helemaal origineel zou zijn een redelijk goed verkrijgbaar seizoensbier.
Ik weet even niet zo snel wat er nu op dit moment aan "kerstbier" (lees bier voor onder de kerstboom en aan het haardvuur) in de supermarkt staat, maar kan mij iets herinneren van vorig jaar van Palm of zo.
En dan heb je nog de lentebokjes, de najaarsbokjes, etc.
(natuurlijk op voorwaarde dat deze ook in België verkrijgbaar zijn)

Bazje.....

Gerb

Citaat van: MO op 04-12-2007  13:05 uDat lijkt me een prima idee. Een proefbier per maand. Hele maand de tijd om te kopen en te proeven en op de eerste van de volgende maand vanaf 20:00 uur proefnotities posten.

En hoelang kan je dan posten? Ik zie daar graag 2-3 dagen voor staan. Dat geeft ook de gelegenheid voor meer mensen om te posten. Met z'n 3-en over een bier discussieren schiet niet erg op.

glaasjebier

Misschien handig om een nieuw hoofdonderwerp in het forum aan te maken, om hieronder per maand (en dus per bier) een thread te starten? Op deze manier blijft het wel zo overzichtelijk i.p.v. 1 thread waarin alle bieren geproefd en besproken worden?

Oscar

Citaat van: glaasjebier op 04-12-2007  15:49 uMisschien handig om een nieuw hoofdonderwerp in het forum aan te maken, om hieronder per maand (en dus per bier) een thread te starten?

Kan gewoon onder Uiwisseling proefervaringen. En een proeverij mag wat mij betreft ook wel meerdere bieren (max. 3) omvatten, zodoende kun je ook bieren met z'n allen vergelijken.

Edgar

Citaat van: Oscar op 04-12-2007  15:51 uEn een proeverij mag wat mij betreft ook wel meerdere bieren (max. 3) omvatten, zodoende kun je ook bieren met z'n allen vergelijken.

Dat zou ik nu weer niet doen. Dat zijn dan al weer 3 bieren die iedereen moet weten te vinden, en ook nog opdrinken. Ik zou het simpel houden met 1 bier.

Oscar

Citaat van: Edgar op 04-12-2007  16:09 uen ook nog opdrinken.

Oh nee toch... :D :D  :proost:

MO

1 bier per maand lijkt me ook voldoende.

BartC

Als je je proefervaringen met anderen wil delen, waarom surf je dan niet naar www.ratebeer.com? Geen verplichtingen van één bepaald bier per maand. Het maakt zelfs niet uit welk bier je neemt zolang je het maar niet zelf gebrouwen hebt of familie bent van de brouwer.
Je kan telkens je eigen ervaring posten en die van andere "kenners" nalezen. Nadeel is wel dat het in het Engels is.

groetjes :degroeten:
Bart

Oscar

Citaat van: BartC op 04-12-2007  19:33 uNadeel is wel dat het in het Engels is.

Deze site niet : www.bierproeven.nl maar minder bezocht helaas.... :-\

Menno

Bart, ik denk dat Oscar de ervaringen met de forum-leden wil opzetten en delen.  ;)

Glorfindel

Ik vind het een heel leuk idee. Doorgaans slobber ik mijn biertje gewoon op. Meestal vind ik ze lekker, soms niet. Ik kan niet goed omschrijven waarom wel of niet. Wellicht leer ik smaken herkennen en is het niet alleen lekker maar heb ik er ook nog wat aan!

Ik kijk uit naar de eerste proef. :duimop:

 :degroeten:

      Pieter

Oscar

Citaat van: Glorfindel op 05-12-2007  09:52 uWellicht leer ik smaken herkennen en is het niet alleen lekker maar heb ik er ook nog wat aan!

Dat is ook het doel hiervan !

Citaat van: Glorfindel op 05-12-2007  09:52 uIk kijk uit naar de eerste proef. :duimop:

De 2e dus, de eerste is falikant mislukt... ;)

Glorfindel

Citaat van: Oscar op 05-12-2007  09:54 uDe 2e dus, de eerste is faliekant mislukt... ;)

Wel de eerste want de proeverij "nul" was een proefschot, een warmmakertje :biersmile: Toch?

RobinB

Ik heb gisteren overigens in de Mitra om de hoek een Urthel Parlus magnificus gevonden in 30cl flesje!
Zal dus nog ff mijn bijdrage leveren in de mislukte eerste proeverij. Is ook nog redelijk blind, aangezien ik niet meer weet wat oscar erover geschreven heeft, en dit natuurlijk niet ga opzoeken ;) ;D

Gerb

Ok, dus over 2 weken de Amstel 1870 proefnotities posten? Dus 22/23/24 December, of is dat een heel raar plan?

Oscar

Citaat van: Gerb op 05-12-2007  12:08 uOk, dus over 2 weken de Amstel 1870 proefnotities posten? Dus 22/23/24 December

Open een draad en neem het initiatief zou ik zeggen  ;)

Gerb

Oscar, het is jouw idee, dus ik laat de eer aan jou. Ik probeerde niet om het brood uit jouw mond te stoten hoor.

De-Geert

Ik denk wel dat het Oscars bedoeling was dat anderen dit zouden oppakken. Lijkt me niet dat hij alle 'draden' moet/wil starten.

Wat betreft de overlap met ratebeer.com e.d. als hier een poging gedaan wordt het bier te "ontleden", dan heeft het wel zeker toevoegende waarde voor de hobbybrouwer!

Oscar

Citaat van: De-Geert op 05-12-2007  12:50 uIk denk wel dat het Oscars bedoeling was dat anderen dit zouden oppakken. Lijkt me niet dat hij alle 'draden' moet/wil starten.

In het nieuwe jaar gaan we (ik in dit geval) een nieuwe poging doen. Dan is het idee wel duidelijk en al een klein beetje uitgerkristalliseerd. ;)

wiwi

Dag heren,

Ik vind het initiatief héél interessant, ik ben namelijk geurblind wat ongetwijfeld ook effect heeft op mijn smaak. Op deze manier zou ik wel overeenkomsten kunnen trachten te vinden tussen wat jullie proeven en wat ik proef. Vooral aroma’s zijn voor mij zeer moeilijk, of zelfs niet te plaatsen. Misschien kom ik niet verder dan de basissmaken zuur, zoet, bitter, zout en de onderlinge verhoudingen en wat prikkelingen en mondgevoel. Ik denk dat het mij echt wel vooruit zou helpen moest het topic meer animo krijgen zelfs met late inzendingen van proefervaringen. Ik betwijfel dat mijn proefervaringen voor jullie interessant gaan zijn. Voor wat de Urthel betreft: mijn Latijn is niet zo goed en heb dus de verkeerde gekocht en geproefd, de Tonicum Finiboldus i.p.v. Parlus Magnificum. Die laatste heb ik bij ons bij de brouwer touwens niet zien staan.
Ik kijk uit naar de volgende poging.

RobinB

Citaat van: wiwi op 08-12-2007  09:06 uMisschien kom ik niet verder dan de basissmaken zuur, zoet, bitter, zout

En natuurlijk niet te vergeten Umami de onvolprezen 5e basissmaak (misschien wat minder voorkomens in bier?)!
 :lessmile: :weetbeter:

wiwi


Glorfindel

Hallo Wiwi. Wat is geurblind precies? Ik kan er in Wikipedia niets over vinden... Betekent het dat je wel kunt ruiken, maar de geuren niet kunt plaatsen of herkennen?

 :degroeten:

    Pieter

wiwi

Neen, ik neem helemaal geen geuren waar.

William

Citaat van: wiwi op 08-12-2007  21:01 uNeen, ik neem helemaal geen geuren waar.

Om het effect van geur op de smaak die wordt waargenomen in de mond uit schakelen wordt bij sensorische testen vaak gevraagd om bij het proeven de neus dicht te houden. Op die manier ruik je de geur niet en komen ook de dampen vanuit de mond minder in de nasale holtes terecht (trouwens een hele leuke test om te laten zien hoe belangrijk geur is voor de smaakbeleving)

Is bij iemand die geurblind is de smaakbeleving (van bv bier) hetzelfde, met of zonder dichtknijpen van de neus?

wiwi


bob

Amstel 1870 tht jun 08

Geur: zwavelige kotslucht ???
Koolzuur: lichte prikkeling
Zoete weeige smaak gemaskeerd door de hopbitterheid.
Kortom niet het bier zoals ik het ooit proefde.
1870 nee 

ed

Citaat van: bob op 02-02-2008  00:06 uamstel 1870 tht jun 08

geur: zwavelige kotslucht ???
koolzuur: lichte prikkeling
zoete weeige smaak gemaskeerd door de hopbitterheid
kortom niet het bier zoals ik het ooit proefde.
1870 nee 


Er was inderdaad zaterdag afgesproken. Een paar minuten over twaalf :denken: :denken:
Je heb je in ieder geval aan de afspraak gehouden.

ed

Menno

Erg sterk, strak op de klok gekeken!  ;D

Maar volgens mij had je je conclusie HIER moeten plaatsen...  :pan:

 :degroeten:

bob


EBC

Ik vind het leuk en ook om de resultaten van anderen te zien.

Maar wat ik er verder mee moet weet ik niet. Slechts enkelen hebben proefervaring en kunnen hun bevindingen eenduidig onder woorden brengen.

William

Citaat van: EBC op 02-02-2008  18:11 uSlechts enkelen hebben proefervaring en kunnen hun bevindingen eenduidig onder woorden brengen.

Ook ik vind het een leuk idee maar inderdaad moeilijk te objectiveren. Hiervoor zou toch van een standaard proefformulier gebruikt gemaakt moeten worden. Maar zelfs dan moet je natuurlijk wel ervaring hebben.

Edgar

Ik weet niet of je nu echt ervaring moet hebben. Je kunt hier juist ervaring mee krijgen, is de bedoeling. Misschien zijn mensen wat onwennig om op te schrijven wat ze precies proeven. Je geeft jezelf wel enigzins bloot immers. Het is veilig om 'geel, fris, lekker' te schrijven maar inderdaad schiet dat niet erg op. Je moet toch een beetje uitweiden om iets met elkaar te kunnen vergelijken.

Oscar

Citaat van: William op 02-02-2008  18:16 uHiervoor zou toch van een standaard proefformulier gebruikt gemaakt moeten worden.

Hier een voorzetje   ::)


Adrie

Tja, Oscar, in dat voorzetje mis ik "Nasmaak" en "Mondgevoel".

Oscar

Dat kun je dus kwijt in je verhaaltje over de smaak.

Citeer
Smaak
De smaak is volmoutig met een fijne doch redelijke bitterheid welke achter in de smaak pas goed naar voren komt. De smaak heeft ook iets grassigs (v/d hop ?). In de nasmaak blijft de bitterheid aan de zijkant hangen en neemt dan heel langzaam af.


Dit kun je dus aanvullen met bijv. "Het bier heeft een droog en licht bitterig mondgevoel".

Adrie

Omdat nasmaak en mondgevoel toch echt iets anders zijn dan smaak, pleit ik voor aparte velden. Natuurlijk kun je het ergens anders kwijt, maar maak het dan nog makkelijker: 1 veld: "kleur, geur, smaak, nasmaak en mondgevoel".  :-\

Oscar

Citaat van: Adrie op 02-02-2008  19:30 umaar maak het dan nog makkelijker: 1 veld: "kleur, geur, smaak, nasmaak en mondgevoel".  :-\

 :neenee: Niet te veel over 1 kam scheren

Adrie

Maar als aankomend keurmeester moet je toch weten dat smaak, nasmaak en mondgevoel op een keurformulier apart worden vermeld?! Waarom zo'n weerstand tegen een eenvoudige opsplitsing die wel meer duidelijkheid schept?  :weetniet:

Edgar

Citaat van: Adrie op 02-02-2008  19:34 uWaarom zo'n weerstand tegen

Eeej,  :clownsmile: we hebben hier met Oscar te maken!  :pan:

Oscar

Citaat van: Edgar op 02-02-2008  19:37 uEeej,  :clownsmile: we hebben hier met Oscar te maken!  :pan:

 :D :D :D :D

Tsja...opzich geen weerstand, maar het is een proefformulier en geen keuringsformulier... (verschil moet er zijn). En het proefformulier zit al zo in elkaar dat het vrij lang is, en dus al bijna het gehele scherm betreft (bij mijn laptop al zelfs meer...over de lengte). Dat zijn ook zaken waar ik naar kijk.

Edgar

Toch lijkt gelijkvormigheid mij ook heel nuttig. Dan spreken we allemaal dezelfde taal als het om proeven gaat, en raak je gewend aan waar die keurmeesters over zemelen.

korek

Ik vind dat Oscar gelijk heeft, proeven is iets anders dan keuren en proeven kun je tot de basis terugbrengen; lekker of niet.

Edgar

Ahja. Lekker of niet, dat past inderdaad makkelijk in 1 veld. Goed plan in feite. :duimop:

korek


Jacques

Citaat van: korek op 02-02-2008  22:39 uEn je hebt geen taalproblemen.  :D

Dat weet ik zo net nog niet als je woorden weglaat.

Ook ik ben van mening dat je beter zo veel mogelijk kunt aansluiten op het BKG-keuringsformulier.

thibolleke

Het gaat hier inderdaad niet om of het bier lekker is of niet. Het gaat over het delen van proefervaringen.
Dan lijkt het mij toch ook het beste dat je een uitgebreid keuringsformulier handeert. (Zoals het BKG-keuringsformulier neem ik aan.)

Oscar

Citaat van: Jacques op 02-02-2008  23:48 uOok ik ben van mening dat je beter zo veel mogelijk kunt aansluiten op het BKG-keuringsformulier.

Leuk, maar, denk ik, niet haalbaar. Hoe wil je dit posten op het forum ?

korek

In dat geval kun je er beter een keuring van maken, Oscar. Blijikbaar zie ik nog verschil tussen proeven en keuren.

thibolleke

Dan is de naam forumproeverij gewoon niet gepast. Was het niet echt de bedoeling dat we de bieren gingen "keuren". En er zo nog iets van te leren?
Dat is toch wat ik dacht?...

korek

Proeverij is goed gekozen. Keuring is iets anders.

wiwi

Bij ons in Hechtel hebben nasmaak en mondgevoel nog altijd iets met proeven te maken. Als ge er echt op staat dat er een verschil moet zijn tussen keuren en proeven dan moet ge, weer volgens de taal die we in Hechtel hanteren, kleur, geur en schuimhoudbaarheid weglaten want dat is keuren en niet proeven :weetbeter:. Maar inderdaad bijna alle bieren zijn hetzelfde: lekker!  :lekkerbier:

Jacques

Geur hoort natuurlijk wel bij proeven.

Zaken die te maken hebben met het keuren van een bier en niet als proeven als zodanig zijn voor mij:
- kleur
- helderheid
- schuimhoudbaarheid
- conform biertype

Ik realiseer mij dat over de eerste drie gediscussieerd kan worden. Sommige onder ons proeven ook met hun ogen. Bedenk wel dat je ogen je behoorlijk kunnen bedriegen. In het verleden heb ik bieren voorgeschoteld gekregen die kraakhelder waren en een hele stabiele schuimkraag hadden maar compleet niet te drinken waren door smaakafwijkingen.

EBC

In een eerdere draad heb ik het BKG formulier al eens aangemerkt als ouderwets en aan vervanging toe. Die mening ben ik nog steeds toegedaan.

Nee, liever niet het BKG formulier gebruiken. Laten we die draad nog eens oppakken...

Edgar

Citaat van: EBC op 03-02-2008  09:41 uIn een eerdere draad heb ik het BKG formulier al eens aangemerkt als ouderwets en aan vervanging toe. Die mening ben ik nog steeds toegedaan.

Nee, niet het BKG formulier. Laten we die draad nog eens oppakken...

Dat kunnen we hier doen.

Caspar

Wat een prachtige draad was dat van EBC en ik sta nog steeds achter een smaakprofiel per biertype. Maar omdat die formulieren er niet zijn, gebruik ik nog steeds het BKG formulier. Mondgevoel en nasmaak zijn twee aparte onderwerpen die je apart zou moeten benoemen / beschrijven.

Maar iedereen legt de nadruk op andere smaakbelevingen en dat is wel geinig ;). Om maar even onze keurmeester in spe te jennen :clownsmile:. Oscar vind het bijvoorbeeld belangrijk dat je koolzuurbellen in het bier ziet en een koolzuurprikkeling heb... terwijl ik helemaal niet van te veel koolzuurprikkeling houd. Bij Oscar vind je dus een uitgebreide beschrijving over koolzuur, bij mij zul je vaak tegenkomen Koolzuur: OK.

Een standaard is goed, maar ik denk dat we er niet te veel over moeten discussieren, het gaat meer om te zien hoe verschillende forummers 1 specifiek bier beschrijven.

thibolleke

Wat word het bier van februari?
Ik zou zeggen Duvel. Of eens een donker bier? Rochefort?

Edgar

In elk geval een bier dat ook in België goed verkrijgbaar is. Een trappist, of Karmeliet tripel?

EBC

Die weeïge hoploze Karmeliet? Nee, dan sla ik een maandje over  ;D

Caspar

Wat dacht je van een Malheur 10 of Affligem Tripel... In mijn gedachte waren deze erg goed, maar ik heb ze al een poos niet meer gedronken ;).

Edgar

Het gaat niet om lekker, maar om vergelijken! Ik zou erg benieuwd zijn wat jij dan allemaal prieft en niet proeft in die Karmeliet!

thibolleke

Tripel Karmeliet, goeie! Voor mij mag het die worden.

Edgar

Ik geloof dat Oscar al heeft besloten.

MO

Daar ben ik het dus niet mee eens. Duvel is ook goed, maar de Rochefort 6?

William

Ik zou juist de iets minder populaire bieren kiezen. Voor mijn gevoel is de Duvel wel erg veel bediscussieerd op dit forum (smaak en hoe te brouwen). De keuze voor Rochefort 6, ok niet erg democratisch enthousiast gekozen  ;), is dan toch zo slecht nog niet  ???

Oscar


MO


Caspar

Hmmm, ik ben een beetje de kluts kwijt (maar dat gebeurt wel vaker op een zondag avond ;)). Ik heb al wat suggesties gegeven, maar verder laat ik het aan jullie over...

Oscar

De Rochefort 6 wordt door sommige niet gewaardeerd en een saai bier genoemt (Wellicht te weinig alcohol  :D)..De Rochefort 8 dan ? Die is ook overal goed te verkrijgen, en naar mijn idee zeker niet saai (evenmin als de rochford 6)..

Edgar

Malheur 10 vind ik prima, Affligem ook. Liever geen Rochefort maar dat is persoonlijke afkeer. Op zich vind ik die 6 wel een leuk bier om te vergelijken, het moet ook weer niet te complex zijn, anders lopen we zo uiteen. Een simpel bier lieft?

MO

Zo'n goed iniatief, en na een paar maanden al de klad erin. Tot op heden geproefd:

januari Amstel 1870 87 reacties
februari Affligem blond 27 reacties
maart Palm royale 29 reacties
april Guiness export stout 38 reacties
mei Tripel karmeliet 27 reacties

We hebben nog een week voor de maand juni, te posten op 1 juli. Ik ga voor de Brand Up. Iedereen voor?

Oscar

Hmm, ja lekker.... Ken nog net voor de vakantie. :D :D

EBC


JWVG

Appeltje eitje: dit is het standaardpils bij ons thuis. Geen enkel probleem om er een flesje extra van open te trekken  :lekkerbier:. Ik ben eigenlijk wel erg benieuwd wat de anderen van dit bier vinden.

 :degroeten: JW.

Vergelijkbare Topics (7)

27349

Reacties: 12
Gelezen: 21040

2271

Reacties: 13
Gelezen: 7099

1042

Reacties: 10
Gelezen: 10533

11674

Reacties: 18
Gelezen: 13564

14793

Reacties: 101
Gelezen: 62983


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.