Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Delerium Tremens (of Guillotine)

Gestart door Edwin, 02-12-2003 09:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edwin

Ha Mannen  :proost:

Zoals al onder de thread "delerium" bij Uitwisseling Proefervaringen is aangegeven zijn enkelen van de Forumleden (de Roerstokkers) naar Melle geweest en heeft Jacques informatie los gekregen over het recept. Ikzelf ben daarna nog achter het maischschema aangegaan, maar dat heeft weer niet zoveel opgeleverd: "dat mag uzelf uitzoeken".

Met de informatie van Jacques en die van Gerb (welliswaar de Noctorium (donker, ook 8,5%) moeten we toch tot een recept kunnen komen. Hier een voorzet:

voor 10 liter: Beoogd OG: 1071

85% pilsmout
15% Kristalsuiker

       Perlé  60 min
       Fugles 15 min (totale hopgift = 22 EBU)
6 gr  Koriander 10 min
2 gr  Gember  10 min
2 gr  Paradijszaad  10 min

Maischwater 3,5l/kg
inmaischen op 52 graden
45 min op 62 graden
30 min op 70 graden (tot joodproef = negatief)
afmaischen op 78 graden

Gist: Wyeast Strong Ale én Safale-04

Wanneer primaire vergisting op SG = 1030 komt hevelen en gistkoek opnieuw toevoegen aan het jongbier (dit schijnen ze bij Huyge ook te doen als tweede gisting).

Schieten maar!

Edwin


Gerb

Dus je bedoelt dat ze dezelfde gist weer aan het bier toevoegen, wat zou daar de functie van zijn? En wanneer doen ze de korrelgist erbij?

Het is ook alweer een tijdje geleden dat ik dit bier heb gedronken, maar het staat me bij dat het vrij zoet was met een verwarmende afdronk. Het maiscschema lijkt me goed. Heb je verder niets gehoord over de hopsoorten die ze gebruiken?

Gerb

Edwin

Hoi Gerb :proost:

Nee, over de hopsoorten liet 'De Ingenieur' niets los. Die heb ik van jouw opgave gehaald (in mijn beleving zat er weinig verschil in hopsmaak en hoparoma tussen de tremens en de noctorium).

Bij Huyge maken ze gebruik van conische cylindertanks. De rondleider vertelde dat men van onder af afhevelde en dat weer boven in de tank terugpompen. Ikzelf zie daar eigenlijk ook niet meteen het nut van, maar de door mij voorgestelde methode doet iets soortgelijks. Ik geloof dat men dit de tweede hoofdgisting noemt. Ik kan me ook zo voorstellen dat men voor die tweede hoofdgisting niet hevelen, maar 'gewoon' de suiker toevoegen (dus volgraan brouwen en primaire gisting. Na de primaire gisting suiker toevoegen, secundaire vergisting en dan bottelen met opnieuw suiker (voor hergisting in fles): tertiaire vergisting).

Wanneer de korrelgist wordt toegevoegd weet ik niet. Omdat men dit noemde bij de primaire vergisting neem ik aan dat dit tegelijk met de Wyeast zou moeten worden toegevoegd.

Edwin

Gerb

Ik heb nog even gekeken op internet op rec.crafts.brewing en daar wordt gebruik gemaakt van Styrian Goldings en Saaz en paradijszaad.

Gerb

Adrie

Heren,

Voor Delirium Tremens geven Tess en Mark Szamatulski in hun boek Beer Captured het volgende recept voor 18,9 liter (OG 1084, IBU: 26 SRM: 7):

5,32 kg Pilsmout
198 g Munich mout
142 g Biscuit mout
85 g Aromatic mout
680 g kandijsuiker
453 g invertsuiker

42 g Styrian Goldings 4,7% 60 minuten koken
7 g Styrian Goldings 4,7% 15 minuten koken
7 g Czech Saaz 15 minuten koken
7 g Czech Saaz 4 minuten koken

Gist: Wyeast 1214 Belgian Abbey
2e keus: Wyeast 1388 Belgian Strong Ale

Dit boek claimt dat de gegeven recepten goed de originelen benaderen, maar ik heb nog nooit een recept uit dit boek nagebrouwen, dus ik zou niet weten of deze claim klopt.

Groeten,

A3

JWVG

Over het algemeen hebben ze nogal overdreven recepten. Ik vraag me b.v. af of je 4% munich mout wel echt proeft. En kandijsuiker EN invertsuiker in 1 recept lijkt me ook wat overdreven.

 :degroeten: JW.

Jacques

Afgelopen zaterdag was de brouwer slechts in één ding heel duidelijk: de moutsorting bestaat uit uitsluitend pilsmout. Ik geloof hem op zijn woord. Het bier heeft absoluut geen moutige karakter wat je wel krijgt bij het gebruik van munichmout, aromaticmout en caramoutsoorten.

Voor wat betreft de gebruikte hopsoorten kreeg ik geen info los. De brouwer wilde niet het gehele recept prijsgeven...

 :degroeten: Jacques

Edwin

Mooi een tegenvoorstel  :proost:

Als ik mijn voorzet vergelijk met die Ardie citeerde en ik ga uit van de uitleg van de brouwmeester, dan concentreert de keuze zich vooral rond de gebruikte hopsoorten. Ikzelf stelde Perlé en Fugles voor. Adrie Styrian Goldings en Saaz.
Wat zou het beste zijn?  ???

Voor wat betreft de gist zou ik toch eerder gaan voor Strong Ale in plaats van Belgian Abbey ivm de duidelijke Chimay-aroma's.

Edwin

Jacques

Wel grappig die hopkeuzes. Fuggle en Styrian Goldings zijn boertje en zus van elkaar. Anders dan de naam doet vermoeden is Styrian Goldings veel meer verwant met Fuggle dan met Goldings! Beide soorten zijn hopsoorten die thuis horen in een Engelse ale.
Saaz en Perle zijn Duitse aromahopsoorten die het goed doen in een pilsner.

Delirium Tremens is in mijn beleving een bier dat zonder meer Belgische karaktereigenschappen heeft met wat lichte Duitse trekjes. Die Duitse trekjes waar ik het over heb komen tot uiting in de lichte kleur, het moutige, bittere en hoparoma.

Ik denk dat beide hop combinaties goed mogelijk zijn.

Voor de keuze van de gist is het misschien geen gek idee om Delirium Tremens, Duvel en Chimay tripel naast elkaar te proeven. Geen echte straf lijkt mij...

 :degroeten: JacquesGerb

Edwin,

Heb je deze al gebrouwen of ben je er nog niet helemaal uit?

Gerb

Edwin

Hoi Gerb

Het was niet meteen mijn bedoeling om dit bier te brouwen. Op basis van de informatie die we hadden wilde ik eigenlijk met discussie het recept voor een DT samenstellen. Eigenlijk wel een leerzame thread (voor mij).

Edwin

Vergelijkbare Topics (1)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.