Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 06 D2 - Strong Scotch Ale - Jan Willem den Hartog  (gelezen 4539 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.729
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
ONK 06 D2 - Strong Scotch Ale - Jan Willem den Hartog
« Gepost op: 09-10-2006 22:59 u »
Van Jan Willem den Hartog ontving ik vandaag zijn recept waarmee hij een tweede prijs heeft gewonnen tijdens het ONK 2006. Het is een recept voor een Strong Scoth Ale




Mout                  
Pale ale mout 6EBC      84%      2240  gram
Biscuit mout              7%           187  gram
Cara mout 120 EBC      4%         107  gram
Tarwe mout 15 EBC      5%      133  gram
   Totaal                  2667  gram



Water                  
Sassenheims water is 8,5 °dH                  
We hebben hard water nodig. Hard is 18 tot 30°dH dus naar 20 °H.
20 minus 8,5  is 11,5 °dH toevoegen.                  
Om 1 liter water 1 °dH te verhogen is er 19,8 mg CaCl2 nodig.                  


Maischen                   
In maischen op 69 °C en tot joodnormaliteit of minimaal 60 min.                  
pH op 5,45.                  
Na joodnormalitiet naar 78°C en afmaischen.   
Spoelen met water van 82°C 11 liter Normaal leiding water van 8,5 °dH.   

1 traps infusie methode   
85 minuten   69º C
uitmaischen   78º C


Koken   
Toevoegen 670 gram moutextract.   
Bij begin koken 4 gram gekneusde jenever bessen en 7 gram verse zoethout snippers.   
90 minuten met East Kent Goldings met 5,8% alfazuur.   
Hop voor 40 EBU   
Einde koken eerst heet filtreren en daarna koelen over het wort platenkoeler.   

Vergisting met Wyest Scosch ale 1278 waarvan een grotere starter is gemaakt.               
Een 30 liter aangesteld bij 14,1°C een vergisten bij 16-17°C.               
Beluchten                
Daarna hevelen en minimaal een maand bij 3-5 °C koud lageren.                

Vergisting               
Stamwort   19,61   °P         Begin SG 1081
         Datum   Tijd   Temp   pH   
         °C.      
Zaterdag    12-11-2005   17:00   14,1   5,23   
      22:00   15,2      
Zondag   13-11-2005   8:00   16      
      20:30   17,2   4,7   
Maandag   14-11-2005   7:00   14,8      Koude nacht
      21:30   17,6   4,41   
Dinsdag   15-11-2005   6:15   16,4      
      17:30   17,1   4,21   
Woensdag   16-11-2005   7:15   14,9      
      17:30   15,3   4,28   
Donderdag   17-11-2005   19:00   16,9   4,28   Bier geheveld met nog geringe vergistingsactiviteit.
               
   Gemiddelde temp      15,95   °C.   
Lageren                
Begin    17-11-2005            
Einde    11-12-2005            
Dagen    24            
Temp   3            
               
Analyse van het bier voor hergisting               
Stw   19,61   °P         
sg   1,0231   g/m3         
Alcohol   7,73   v/v%         

Tags: