Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 06 B1 - Alt - Theo Verschoor  (gelezen 6761 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
OBBK 06 B1 - Alt - Theo Verschoor
« Gepost op: 03-10-2006 00:54 u »
Naam brouwer: Theo Verschoor
Bron: Div. eerdere brouwsels
Locatie forum: geen

Naam brouwsel: Tuinfeest-2
Type: Alt
Begin SG: 1046
Eind SG  : 1009
Kleur:   24 EBC
Bitterheid: ± 40 IBU


Gebruikte ingrediënten per 10 ltr:

 455 gram Pilsmout        3 ebc
 182 gram Tarwemout   15 ebc
1364 gram Münichmout 15 ebc
  91 gram Aromamout   150 ebc
   5 gram Carafa         1400 ebc

Water:12 ltr maischwater / 2,7 ltr spoelwater

Maischschema:

60º C - 30 min - eau bain marie in 20 min naar
70º C - 10 min   in 10 min naar
75º C - 5 min - spoelen met water van ±80ºC / pH 5,4

HOP:

Northern Brewer (eigen tuin) geschat op ca. 8%- 50 gram FWH
Herschbrücker 4,0% pellets                               20 gram laatste 20 min.


Gist: Danstar Nottingham

Kooktijd 75 min.

Bijzonderheden:vergisting  14 dgn bij 18º / 12 dgn in fles bij ± 10º

82 punten/Opmerking keurmeester D.Walsh - Mooi bitter, droog schoon Alt
zou het alleen iets donkerder willen zien

Aantal bieren in deze klasse: 15

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.782
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: OBBK 2006- B1
« Reactie #1 Gepost op: 03-10-2006 01:05 u »
Theo, mooi recept!

En goed dat je met eigen geteelde hop  de juiste bitterheid hebt verkregen!
Alleen tarwemout van 15 EBC? Is dat wel juist?

Deze is meestal 2 of 3 EBC.

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: OBBK 2006- B1
« Reactie #2 Gepost op: 03-10-2006 08:27 u »
Alleen tarwemout van 15 EBC? Is dat wel juist?

Er is ook donkere tarwemout!

Mooi recept inderdaad. Ik zou die zeker als richtlijn nemen als ik een alt zou brouwen (op de gist na uiteraard).

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: OBBK 2006- B1
« Reactie #3 Gepost op: 04-10-2006 12:22 u »
Die tarwemout 15 ebc komt van Brouwland. Heb ik ooit per abuis ontvangen, maar het is prima spul, en sinds die tijd gebruik ik meestal deze donkere tarwemout.

Mijn volgende alt zal dus wel met Wyeast German Ale gebrouwen worden, maar soms heb je ineens tijd- en zin- om te brouwen en heb je de gist nog in de koelkast staan.
 
Wat betreft de bitterheid was dit het 3e bier met deze Northern Brewer, en heb de hoeveelheid steeds iets naar beneden bijgesteld.

Theo

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: OBBK 2006- B1
« Reactie #4 Gepost op: 04-10-2006 12:40 u »
Toch grappig dat het blijkbaar kan om een alt te brouwen met een Engelse gist. En wederom wordt bevestigd dat een alt gebrouwen kan worden met een zeer uiteenlopend scala aan moutstorten.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: OBBK 2006 B1 - Alt - Theo Verschoor
« Reactie #5 Gepost op: 30-10-2006 22:19 u »
Zit nu mijn alt te vergelijken met een UERIGE, maar het mag toch wel wat bitterder! Ook de smaak is iets te moutig. DUS! De volgende wordt echt met Wyeast German Ale en geen FWH maar alleen bitterhop. En op advies van de keurmeester iets donkerder.

Ik heb de laatste tijd veel ALT -merken geprobeerd, maar alleen de Uerige vond ik beter dan mijn eigen brouwsel? ;D

 :clownsmile: Theo

Tags: