Witbier met BW-20

Gestart door bier van Mars, 03-05-2025 19:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bier van Mars

Vandaag het volgende gebrouwen.

Batch: 20 liter.
2200 gram pilsmout.
2000 gram tarwemout.
400 gram zuurmout.

10 gram styrian dragon maischhop.
7 gram Magnum 60 minuten.
10 gram styrian dragon 15 minuten.
10 gram styrian dragon 5 minuten.
7 gram koriander en 15 gram sinaasappel schil 5 minuten.

Water is behandeld.

Gist is Fermentis BW-20.

Vergisting op 23 graden in conisch vat.
Begin SG kwam uit op 1.040, iets lager dan berekend. Ik vermoed door het gebruikte maischschema.

Heeft iemand ervaring met deze gist?
Monitor nu met een RAPT pill.


Wilmer

Paar weken geleden heb ik hier een weizen/witbier mee gebrouwen, met hoop om maximaal banaan aroma te krijgen. Uiteindelijk is dit niet goed gelukt, maar het bier is ook zonder de banaan erg lekker! Ik vermoed dat ik teveel gist gepitched heb (1 zakje op 9 liter), waardoor de vergisting te vlot is verlopen en estervorming onderdrukt is.

Bij mij was die na 3 dagen al uitvergist, verliep heel soepel.

bier van Mars

Na een lagphase van ongeveer 12 uren is de vergisting op gang gekomen.

De RAPT pill heeft echter moeite gegevens door te sturen. Ik vergist voor het eerst in een CCT, ik denk dat dat problemen oplevert. De signaalsterkte is nu -88db, dat is veel te weinig. Heb nu een versterker op het vat gelegd in de hoop nog gegevens op te kunnen vangen.

Theo Mol

Citaat van: bier van Mars op 03-05-2025  19:32 uBegin SG kwam uit op 1.040, iets lager dan berekend. Ik vermoed door het gebruikte maischschema.
Welk schema heb je gebruikt?

bier van Mars

Ik heb het volgende schema gebruikt.
15 minuten op 50 graden.
30 minuten op 63 graden.
30 minuten op 70 graden.

Ook heb ik 5% rijsthulzen toegevoegd aan de stort. En daarnaast vrij grof geschroot.

Tijdens het maischen weinig geroerd omdat alles goed doorliep.

CeesM

Citaat van: bier van Mars op 05-05-2025  10:46 uTijdens het maischen weinig geroerd omdat alles goed doorliep.
Dat kan ook kanaalvorming zijn. Dus kan je beter toch met regelmaat roeren.

bier van Mars

Vanmorgen gist afgetapt. Het bier staat nu een week op het vat.

Kan momenteel niet meer monitoren met de RAPT. Afgelopen week merkte ik al dat het signaal te zwak was. Heb thuis het netwerk aangepakt en zou nu wel dekking moeten hebben. Echter wachtwoorden en beveiliging aangepast dus de RAPT moet opnieuw verbonden gaan worden.
Laat het bier nog een week staan en zal volgende week bottelen.
Heb tussentijds geen metingen meer gedaan. We zien volgende week wel wathet resultaat is.

Vandaag 70 flessen gereinigd.
20250510_162344.jpg

bier van Mars

Vanmorgen gebotteld.
Kon nu een SG meting doen. Die kwam uit op 1.010. Opbrengst was 19 liter.
Smaak is veelbelovend. Nu naar de warme kamer voor de hergisting.

bier van Mars

Inmiddels de eerste flesjes gedronken. Is redelijk geslaagd. Wel merk je dat het echt een licht bier is geworden.
De mouten zijn meer op de achtergrond, waarschijnlijk mede door het lage start SG en het gebruikte maischschema.

Koenders

Wat bedoel je met licht? Qua alcohol? Is het een droog bier? Is er weinig smaak? Dan pas valt er iets te zeggen over de verhouding tussen je maisch en de smaak. Wat me wel opvalt is dat je vrij korte tijden hebt aangehouden, ik maisch eigenlijk altijd voor minimaal een uur op 65/66°c en dan iets korter op 72°c. Misschien verklaren die tijden iets wat betreft je lage SG.

bier van Mars

Licht in de zin van waterig.
Normaal haal ik het beoogde rendement wel, deze viel even tegen.

Jacques

Citaat van: bier van Mars op 06-06-2025  20:14 uLicht in de zin van waterig.

Ervaren bierproevers omschrijven dit als "weinig body".

Dit kan komen door:
- een laag mineraalgehalte van je brouwwater (gebruik brouwzouten)
- een laag begin SG;
- een te lange eiwitrust;
- weinig hop;
- gistkeuze (sommige vormen meer glycerol wat de body van een bier flink verhoogd);
- het bier lang op de gist laten staan (afbraak eiwitten door autolyse);
- een hoge vergistingsgraad (weinig restsuikers - dit is gerelateerd aan de gebruikte mouten, maischschema en gist);
- ...

Al met al is body van veel factoren afhankelijk.

Zelf zou ik de 50 °C uit het schema halen. In plaats daarvan inmaischen bij 43°C eb deze temperatuur 5 tot 10 minuten aanhouden en daarna de temperatuur ophogen naar 65 °C voor 45 minuten en daarna naar 72 °C voor 20 minuten.
En roeren tijdens het maischen. Daarmee verhoog je altijd je rendement mee...
 

bier van Mars

Heb het water behandeld met brouwzouten, die zou in orde moeten zijn.
Heb bier is snel gebotteld en heeft in die zin niet lang op dode gist gestaan.

Denk zelf dat het een combinatie is van laag begin SG en maischschema.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.