Het opkeken van WHC Mango Madness

Gestart door hansHalberstadt, 01-11-2024 08:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hansHalberstadt

Dit is een afgesplitst topic. Voor het originele topic zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=695860



Inmiddels heb ik de gist op agar reingestreken. Ik neem daarvoor een klein potje (kappertjes van de LIDL) met 3% agar in wort SG=1010.
na steriliseren, af koelen tot 60 °C schuin wegleggen, af laten koelen en een paar dagen wachten om te zien of er niets op groeit, is zo'n potje klaar om aan te enten met gist.

Hier 1 dag na aanenten. Vlak boven de bodem is met een uitgegloeide entnaald een zigzag spoor gemaakt. Dan naald weer uitgloeien, af koelen door een paar seconden tegen de agar te houden en dan door het zigzagspoor een 2e zigzag spoor van onder naar boven maken. Daarin ontstaan dan klompjes cellen uit 1 gistcel ontstaan dus dat is dan de reincultuur.
agar1nov800.jpg
zoom.gif
normaal gesproken zet ik het dan in dit stadium in de koeling zodat het heel langzaam verder groeit dus lang fit blijft. Nu laat ik het even staan bij 25  °C om te laten zien hoe die kopjes eruit zien als ze beter zichtbaar worden door meer delingen.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 30-10-2024  22:16 uDat is het mooie van bierbrouwen, er zijn altijd andere wegen naar een goed bier.
Het wil trouwens niet zeggen dat ik nu altijd alles vanaf reincultuur opkweek. Soms pak ik ook gewoon zakjes als het zo uitkomt. Het is meer dat ik zeker weet dat ik de gist heb, dus erop kan terugvallen als het nodig is. Er liggen bij mij ook wel 10 zakjes gist in de koelkast. Bijvoorbeeld US05 of andere veel voorkomende gisten ga ik niet op agar bewaren, maar heb ik gewoon een paar zakjes in de koelkast.

Theo Mol

"Vind ik leuk", of beter: boeiend te zien hoe dit werkt.

hb-lot

Citaat van: hansHalberstadt op 01-11-2024  08:44 uPotje klaar om aan te enten met gist.

Hier 1 dag na aanenten.

Wat is de handeling tussen deze twee zinnen? M.a.w. hoe werkt het aanenten zelf?

hansHalberstadt

Citaat van: hb-lot op 01-11-2024  11:55 uWat is de handeling tussen deze twee zinnen? M.a.w. hoe werkt het aanenten zelf?
Je hebt een entnaald, zoiets als dit;


Die gloei je eerst uit (alleen de naald !!) in een bunsen brander zodat die roodgloeiend is. Dan even af laten koelen, dan in je potje starter een klein beetje in het oogje van je entnaald. Dat smeer je dan uit in het potje op het stukje vlak boven de bodem (blauw). dan dekseltje er weer op, entnaald weer uitgloeien zodat die weer steriel is, dan weer afkoelen en oogje even extra afkoelen door het tegen de agar te houden, dan door het eerste laagje strijken zodat je wat cellen op pikt en dan in strepen uitstrijken van beneden naar boven inb het potje (rood). dan dekseltje er weer op, naald uitgloeien voordat je die wegzet.
agar1.gif

hansHalberstadt

Hier de status per vandaag.
2nov24.gif
De rood omcirkelde knopjes zijn de reinculturen van elk 1 enkele gistcel.
Eigenlijk mot je nu nog zo'n knopje over enten in een nieuwe schuine buis agar en dan kun je die bewaren.

Johan_vL

@Hans, mooi om te zien hoe je dit doet!
Ik bezig een andere methode voor invriezen, namelijk maak ik in een oude jampot cryo-oplossing 25% glycerol /75% water, die zet ik 10 min in kokende snelkookpan. Dan neem ik een 15 ml greinerbuis en doe daar 6 mL cryo-oplossing in en 6 ml gistslurry. Die schud ik goed en leg dat in 80% (zelfgestookte) ethanol in de vriezer. Laat dat 48u (langzaam) invriezen. Haal de buizen uit de alcohol en leg ze in de vriezer, samen met vrieselementen om eventuele temperatuurschommelingen een beetje uit te vlakken.

Andere bewaarmethode...

@Hans, hoe kweek jij van rein en/of schuine buis van je rein weer op?

hansHalberstadt

Citaat van: Johan_vL op 02-11-2024  11:19 u@Hans, mooi om te zien hoe je dit doet!


Andere bewaarmethode...

@Hans, hoe kweek jij van rein en/of schuine buis van je rein weer op?
die methode met glycerol gebruik ik ook wel. Voordeel is dat je de gist eenmaal ingevroren veel langer kunt bewaren dan op schuine buis.

Vanuit schuine buis kweek ik op ook weer via entnaald beetje gist oppikken van de agar en dan in 2 ml steriele wort 1040 in een reageerbuis opkweken. Daarna steeds factor 10 volume opschaling.

Johan_vL

Op Youtube, zag ik een brouwer die het eerste deel van de opkweek sg 1020 gebruikt, om snelle groei te bewerkstelligen zei hij. daarna wel sg 1040 gebruiken.
Zou minder osmotische spanning echt zoveel uitmaken? ik heb het nog nooit geprobeerd, maar twijfel nu, of ik dat ga proberen....

hansHalberstadt

Citaat van: Johan_vL op 02-11-2024  16:38 uOp Youtube, zag ik een brouwer die het eerste deel van de opkweek sg 1020 gebruikt, om snelle groei te bewerkstelligen zei hij. daarna wel sg 1040 gebruiken.
Zou minder osmotische spanning echt zoveel uitmaken? ik heb het nog nooit geprobeerd, maar twijfel nu, of ik dat ga proberen....
Zou kunnen, maar een verdubbelingstijd van een uur of een uur en 10 minuten, maakt in de praktijk weinig verschil lijkt mij. Vaak is het zo met dit soort dingen dat iemand een leuk idee heeft en denkt dat het werkt en dus gebruikt, maar zelf nooit echt gaat kijken hoeveel verschil het oplevert.

Johan_vL

Ah, verdubbelingstijd van 1u 10 min, die ga ik onthouden, dat wist ik niet !

Maak jij ook wort uit uit DME? Of houd je wort apart en steriliseer je dat om te bewaren tot je het nodig hebt?

hansHalberstadt

Citaat van: Johan_vL op 02-11-2024  20:34 uAh, verdubbelingstijd van 1u 10 min, die ga ik onthouden, dat wist ik niet !

Ik weet niet of het 1 uur en 10 minuten is. Het is alleen gegeven als voorbeeld dat je mogelijk te maken hebt met een iets andere tijdsconstante, maar of het 1 uur of 2 uur of 5 uur is weet ik ook niet. Dat zou ik dan een keer echt moeten gaan meten.
Maar de boodschap is dat het niet zoveel uit maakt. In het ene geval heb je bijvoorbeeld een buisje aan het gisten in een dag en in het andere geval duurt het een dag en nog 4 uur extra bij wijze van spreken.

Johan_vL

Voor de eerste start maakt het niet uit, dat kan zelfs wel 4 dagen duren als je geen vitale gist hebt. Maar daarna maakt het wel uit toch? Als je wort verdubbeld, vervijfvoudigd of vertienvoudigd, moet wel in relatie staan tot verdubbelingstijd...
Moet er eens wat meer mee spelen en opschrijven denk ik. Maar goed Ayinger weizen staat nu te stuiteren, dus morgen brouwen.
De Konink, begint nu te leven na iets meer dan 24u, dus die is over een paar dagen ook een flinke starter.

Hoeveel agar agar meng je op sg 1040 wort? Een bunsun heb ik wel en een entnaald is niet zo moeilijk aan te komen. Ik heb ook nog wel een doos glazen petri schaaltjes staan in het lab en hoe lang is dat dan houdbaar?

hansHalberstadt

Bij het opschalen moet je natuurlijk wel rekening houden met de verdubbelingstijd (en die wordt ook korter bij hogere temperatuur bv van 20°C naar 25). Ik heb een zelfbouw optische dichtheidsmeter [1] waar ik dat mee kan volgen als ik wil. Maar meestal kijk ik gewoon op het oog of het al gist en schaal dan op. Wat ik alleen zei, is dat het voor mij niet zoveel uitmaakt als die verdubbelingstijd een paar % anders is.

Ik gebruik 3% agar concentratie (3 gram per 100 g wort van ca 1010) voor agar gebruik ik dus wel veel lager SG dan 1040.

Glazen Petri schaaltjes heb ik ook, maar slechte ervaringen mee thuis omdat er al snel schimmel ontstaat vanuit de randen. Thuis is nu eenmaal geen steriele lab omgeving. Vandaar die potjes van kappertjes die je ook veel beter af kunt sluiten dan Petri schaaltjes. Dat afsluiten is nodig om de zaak zuurstof vrij te maken, zodat er geen schimmels en andere rommel in gaat groeien. Dat werkt bij mij dus veel beter dan die Petri schaaltjes.

[1] https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=622884

Schanulleke

Petrischaaltjes werken bij mij prima: Steriliseren in de oven, in de oven laten afkoelen. Ondertussen agar steriliseren in de snelkookpan, laten afkoelen tot ongeveer  60°C in een warmwater badje. Dan de handjes steriliseren met alcogel of gewoon alkohol. Vervolgens de plaat met de petrischaaltjes uit de oven trekken en voor de geopende oven (de oven is steriel) de platen gieten. Dan de boel laten afkoelen op een met alkohol gesteriliseerd werkblad (in de keuken is niet zo'n goed idee) en vervolgens gist uitstrijken bij een bunsenbrander met een naald met een oogje eraan. Na het reinstrijken de platen afsluiten met een stukje isolatietape of, nog beter, parafilm.

hansHalberstadt

Citaat van: Schanulleke op 03-11-2024  11:32 uPetrischaaltjes werken bij mij prima: Steriliseren in de oven, in de oven laten afkoelen. Ondertussen agar steriliseren in de snelkookpan, laten afkoelen tot ongeveer  60°C in een warmwater badje. Dan de handjes steriliseren met alcogel of gewoon alkohol. Vervolgens de plaat met de petrischaaltjes uit de oven trekken en voor de geopende oven (de oven is steriel) de platen gieten. Dan de boel laten afkoelen op een met alkohol gesteriliseerd werkblad (in de keuken is niet zo'n goed idee) en vervolgens gist uitstrijken bij een bunsenbrander met een naald met een oogje eraan. Na het reinstrijken de platen afsluiten met een stukje isolatietape of, nog beter, parafilm.

En hoelang kun je ze dan bewaren op petrischaaltjes? Die potjes kan ik een jaar bewaren en dan kan ik ze nog zonder problemen overenten.

Schanulleke

Ik bewaar niet op die schaaltjes. Ik pik er kolonies af die ik opkweek en uiteindelijk in de vriezer bewaar. Een deel zet ik nog in de koelkast in de groentela op steriel water met een beetje YPD medium voor eventueel gebruik binnen ongeveer 6 maanden.

Johan_vL

Aftapen is natuurlijk best slim  :weetbeter:
Maar die potjes, is ook een goed idee, die kun je inderdaad goed afsluiten. Een paar jaar bewaren klinkt ook goed, in de koelkast dan neem ik aan?

Schanulleke

Als ik het goed lees, kweek je op die potjes ook ev. verontreinigingen mee. Het lijkt op een schuine buis, maar het is geen reincultuur.

hansHalberstadt

Citaat van: Schanulleke op 03-11-2024  14:21 uAls ik het goed lees, kweek je op die potjes ook ev. verontreinigingen mee. Het lijkt op een schuine buis, maar het is geen reincultuur.
Als je mijn potjes bedoelt dan heb je het inderdaad niet goed gelezen:
'De rood omcirkelde knopjes zijn de reinculturen van elk 1 enkele gistcel.'
dus ik doe precies hetzelfde als bij Petri schaaltjes alleen dan in een potje.

hansHalberstadt

Citaat van: Johan_vL op 03-11-2024  14:16 udie potjes, is ook een goed idee, die kun je inderdaad goed aflsuiten. Een paar jaar bewaren klinkt ook goed, in de koelkast dan neem ik aan?
Op agar gaat de gist normaal gesproken ca 1/2 jaar tot 1 jaar mee. Formeel moet je het elk half jaar overenten, maar ik doen dat elk jaar en gaat net. Meer dan een jaar lukt niet, want dan gaat toch vrijwel alle gist dood.

hansHalberstadt

Citaat van: Schanulleke op 03-11-2024  13:45 uIk bewaar niet op die schaaltjes. Ik pik er kolonies af die ik opkweek en uiteindelijk in de vriezer bewaar
Ook, maar ik had het dus over het feit dat petrischaaltjes niet bedoeld zijn om 1/2 jaar te bewaren en die potjes zijn daarvoor wel geschikt. Dus wat je nu zegt, bevestigt dat potjes daarvoor dus beter zijn dan petrischaaltjes.

Schanulleke

Citaat van: hansHalberstadt op 03-11-2024  15:07 uals je mijn potjes bedoelt dan heb je het inderdaad niet goed gelezen:
'De rood omcirkelde knopjes zijn de reinculturen van elk 1 enkele gistcel.'
dus ik doe precies hetzelfde als bij petri schaaltjes alleen dan in een potje.

Nee, je isoleert geen reincultuur. Je laat alles er op zitten.

Schanulleke

Citaat van: hansHalberstadt op 03-11-2024  15:11 uook, maar ik had het dus over het feit dat petrischaaltjes niet bedoeld zijn om 1/2 jaar te bewaren en die potjes zijn daarvoor wel geschikt. dus wat jij nu zegt bevestigt dat potjes daarvoor dus beter zijn dan petrischaaltjes.

Je had het over risico voor schimmel, niet over bewaartermijn.

Jouw potjes gebruik je als een soort van schuine buis, maar dan niet voor reincultuur. Je strijkt immers geen reincultuur uit. Dus ik zie hier het nut niet van in.

hansHalberstadt

Citaat van: Schanulleke op 03-11-2024  15:48 uNee, je isoleert geen reincultuur. Je laat alles er op zitten.
ik ent normaal gesproken dan nog 1 zo'n knopje over in een nieuw potje, dus dan heb je een reincultuur.
ps als je via een petrischaaltje rein strijkt dan moet je ook nog een keer de reingestreken knopjes overenten. dus wat dat betreft ze ik geen verschil of je dat nu via petrischaaltje doet of een potje.

hansHalberstadt

Citaat van: Schanulleke op 03-11-2024  15:58 uik zie hier het nut niet van in.
Die potjes hebben een veel kleinere opening dan een petrischaaltje, dus minder kans dat er wat invalt. Daarom denk ik beter geschikt voor de thuisomgeving waar toch meer stof rondzweeft dan op een lab. Voor mij werkt het simpel dicht draaien van een dekseltje veel handiger/simpeler dan allerlei tape-jes eromheen draaien. Maar je kunt er wel mee reinstrijken dus wel de voordelen maar niet de nadelen.

Schanulleke

Citaat van: hansHalberstadt op 03-11-2024  16:06 u... dan allerlei tape-jes eromheen draaien. 

Wat een gezeik weer zeg. Ik denk dat ik het hier maar bij laat.

hansHalberstadt

Citaat van: Schanulleke op 03-11-2024  21:05 uWat een gezeik weer zeg. Ik denk dat ik het hier maar bij laat.
De een vindt nu eenmaal het een handig en de ander iets anders. Ik heb gewoon aangegeven wat bij mij handig werkt zolang we elkaars werkwijze respecteren en de redenen waarom iemand iets op een bepaalde manier doet is er niets aan de hand volgens mij. omdat ik het handig vind werken met die potjes laat ik het zien en ook waarom ik het handig vindt, zodat anderen zelf kunnen afwegen of dat voor hen ook wat is. Maar werk gerust met petri schaaltjes en tape, heb ik vroeger ook jaren zo gedaan.     

Schanulleke

Citaat van: hansHalberstadt op 03-11-2024  21:16 uDe een vindt nu eenmaal het een handig en de ander iets anders. Ik heb gewoon aangegeven wat bij mij handig werkt zolang we elkaars werkwijze respecteren en de redenen waarom iemand iets op een bepaalde manier doet is er niets aan de hand volgens mij. omdat ik het handig vind werken met die potjes laat ik het zien en ook waarom ik het handig vindt, zodat anderen zelf kunnen afwegen of dat voor hen ook wat is. Maar werk gerust met petri schaaltjes en tape, heb ik vroeger ook jaren zo gedaan.     

Jij bent natuurlijk met alles al een stapje verder. 8)

hansHalberstadt

Citaat van: Schanulleke op 03-11-2024  21:19 uJij bent natuurlijk met alles al een stapje verder. 8)
Ik doe dit wel al vanaf 1990 elk jaar 1 of 2 x en heb alle gisten nog en nog geen enkel kwijtgeraakt omdat er iets mis ging. Soms wel beschimmelde buisjes omdat ik te lang wachtte met overenten. Maar lukte me wel om daar de schimmel weer uit te krijgen via rein strijken. En soms isoleer ik nog nieuwe gisten of neem gisten van mensen over die ik dan wel rein strijk. En met die potjes doe ik dat sinds een paar jaar en bevalt me beter dan met petri schaaltjes rein strijken. Dus ja, ik kan het ook niet helpen dat ik er wat ervaring mee heb opgedaan en al doende verder heb geleerd door ervaring en een beetje inventief en out of de box nadenken. Maar er zijn genoeg mensen waar ik ook zelf nog veel van leer. De truck die ik geleerd heb, is om kritisch te kijken hoe anderen iets doen en dan ervan meenemen wat werkt en aanvullen indien ik een verbetering eraan kan toevoegen die me zinvol lijkt. En vaak blijkt het achteraf toch niet zo zinvol en dan leg ik het aan de kant. Maar die potjes bevallen me prima.   

Schanulleke

Citaat van: hansHalberstadt op 03-11-2024  21:35 uIk doe dit wel al vanaf 1990 elk jaar 1 of 2 x en heb alle gisten nog en nog geen enkel kwijtgeraakt omdat er iets mis ging. Soms wel beschimmelde buisjes omdat ik te lang wachtte met overenten. Maar lukte me wel om daar de schimmel weer uit te krijgen via rein strijken. En soms isoleer ik nog nieuwe gisten of neem gisten van mensen over die ik dan wel rein strijk. En met die potjes doe ik dat sinds een paar jaar en bevalt me beter dan met petri schaaltjes rein strijken. Dus ja, ik kan het ook niet helpen dat ik er wat ervaring mee heb opgedaan en al doende verder heb geleerd door ervaring en een beetje inventief en out of de box nadenken. Maar er zijn genoeg mensen waar ik ook zelf nog veel van leer. De truck die ik geleerd heb, is om kritisch te kijken hoe anderen iets doen en dan ervan meenemen wat werkt en aanvullen indien ik een verbetering eraan kan toevoegen die me zinvol lijkt. En vaak blijkt het achteraf toch niet zo zinvol en dan leg ik het aan de kant. Maar die potjes bevallen me prima.   

Toch wel fijn dat we als forumleden mogen figureren in de Hans Halberstadt en Jacques Bertens show. ;)

Johan_vL

Thx voor het delen van je methode Hans! ik vind het leerzaam  :groots:
Dat reinstrijken wil ik ook nog graag beter begrijpen  :weetniet:

El Pastor Belga Cusco(MaJa)

Citaat van: hansHalberstadt op 03-11-2024  21:16 uIk heb gewoon aangegeven
Aangegeven of opgedrongen?

hansHalberstadt

Citaat van: El Pastor Belga Cusco(MaJa) op 04-11-2024  13:13 uAangegeven of opgedrongen?
Volgens mij aangegeven hoe ik eea ervaren heb mbt potjes en schaaltjes en dat om bepaalde redenen toepas zoals ik het nu doe. Als jij vindt dat ik iets opdring, geef even aan waar dat dan is.

El Pastor Belga Cusco(MaJa)

Citaat van: hansHalberstadt op 03-11-2024  21:35 uIk doe dit wel al vanaf 1990 elk jaar 1 of 2 x en heb alle gisten nog en nog geen enkel kwijtgeraakt omdat er iets mis ging. Soms wel beschimmelde buisjes omdat ik te lang wachtte met overenten. Maar lukte me wel om daar de schimmel weer uit te krijgen via rein strijken. En soms isoleer ik nog nieuwe gisten of neem gisten van mensen over die ik dan wel rein strijk. En met die potjes doe ik dat sinds een paar jaar en bevalt me beter dan met petri schaaltjes rein strijken. Dus ja, ik kan het ook niet helpen dat ik er wat ervaring mee heb opgedaan en al doende verder heb geleerd door ervaring en een beetje inventief en out of de box nadenken. Maar er zijn genoeg mensen waar ik ook zelf nog veel van leer. De truck die ik geleerd heb, is om kritisch te kijken hoe anderen iets doen en dan ervan meenemen wat werkt en aanvullen indien ik een verbetering eraan kan toevoegen die me zinvol lijkt. En vaak blijkt het achteraf toch niet zo zinvol en dan leg ik het aan de kant. Maar die potjes bevallen me prima.   
Dit begint toch al op opdringen te lijken (en iets ervoor ook al misschien). Mij lijkt het ervoor al meer dan genoeg aangegeven. En niet ik alleen, aan de reactie van Schanulleke te merken en misschien ook alle andere die niet willen reageren.

Schanulleke

Citaat van: hansHalberstadt op 03-11-2024  21:16 u....zolang we elkaars werkwijze respecteren....heb ik vroeger ook jaren zo gedaan.     

Het probleem is dat jouw reacties vaak nogal "aanmatigend" zijn. Je hoeft echt niet te doen alsof ik een of andere sukkel ben die nog petrischaaltjes gebruikt. Er zijn hele volkstammen die om diverse redenen nog petrischaaltjes gebruiken. Bovendien geef je zelf aan dat jouw werkwijze ook niet ideaal is: ik denk niet dat bij 1 of 2x per jaar overenten al 34 jaar lang veel forumleden gaan zeggen: "Top... dat ga ik ook zo doen". Bovendien krijg je het voor elkaar om schimmel mee te enten. Dat is dus een duidelijk gevalletje van je "proces niet op orde hebben" (dat zijn jouw eigen woorden). Dus misschien moet je eens wat minder hoog van de toren blazen.

hansHalberstadt

Citaat van: El Pastor Belga Cusco(MaJa) op 04-11-2024  14:24 uDit begint toch al op opdringen te lijken (en iets ervoor ook al misschien). Mij lijkt het ervoor al meer dan genoeg aangegeven.  Rn niet ik alleen, aan de reactie van Schanulleke te merken en misschien ook alle andere die niet willen reageren.
Ik geef daar alleen aan wat ik ben tegengekomen zodat anderen er misschien iets mee kunnen, meer niet. Dus doe er je voordeel mee of negeer het gewoon.

hansHalberstadt

Citaat van: Schanulleke op 04-11-2024  14:40 uHet probleem is dat jouw reacties vaak nogal "aanmatigend" zijn. Je hoeft echt niet te doen alsof ik een of andere sukkel ben die nog petrischaaltjes gebruikt. Er zijn hele volkstammen die om diverse redenen nog petrischaaltjes gebruiken. Bovendien geef je zelf aan dat jouw werkwijze ook niet ideaal is: ik denk niet dat bij 1 of 2x per jaar overenten al 34 jaar lang veel forumleden gaan zeggen: "Top... dat ga ik ook zo doen". Bovendien krijg je het voor elkaar om schimmel mee te enten. Dat is dus een duidelijk gevalletje van je "proces niet op orde hebben" (dat zijn jouw eigen woorden). Dus misschien moet je eens wat minder hoog van de toren blazen.
ik zeg niet dat je een sukkel bent, dat maakje er zelf van dan. Petri schaaltjes zijn immers standaard op labs en laboranten zijn zeker geen sukkels. mijn punt is dat ik niet op een lab leef maar in een woonhuis en brouw in de kelder waar soms wat schimmel zit. dat heb je nu eenmaal in kelders. Dus de moraal van het verhaal is dat ik het idee van petri schaaltjes doortrek naar de thuis omstandigheden met schimmel en al. en dan werken potjes voor mij beter dan schaaltjes heb ik gemerkt. Ik zie het dus niet als 'niet op orde hebben' maar maximaal gebruik maken van de mogelijkheden en aanpassingen daarop gegeven de beperkingen van een niet lab ruimte. Die schaaltjes gingen eerder schimmelen dan de potjes. Daar komt helemaal geen schimmel in.
Die schimmel zat overigens maar in een paar buisjes en kwam via de dopjes binnen omdat ik pas na 14 maanden kon overenten. en dat waren ook nog eens buisjes warvan de dop was losgeschoten dus zuurstof binnen hadden gekregen. (met die potjes kan de dop niet losspringen)   

El Pastor Belga Cusco(MaJa)

Maar in dat aangeven ligt wel een heel opdringerig sfeertje, maarja noem het zoals je wil. Herhalen tot het oneindige is niet aangeven voor mij en misschien ook wel vele anderen.

hansHalberstadt

Citaat van: El Pastor Belga Cusco(MaJa) op 04-11-2024  16:50 uMaar in dat aangeven ligt wel een heel opdringerig sfeertje, maarja noem het zoals je wil. Herhalen tot het oneindige is niet aangeven voor mij en misschien ook wel vele anderen.
Mijn doel is zeker niet opdringerig te zijn, maar vooral mijn gedachten, redenaties en ervaring opschrijven zodat anderen kunnen beslissen of ze er iets mee willen of niet in hun eigen situatie. Punt is dan natuurlijk als iemand het niet mee eens is met hoe ik het zie dat er soms wat discussie kan ontstaan. Doel daarvan is wat mij betreft dan vooral om de zaak helder te krijgen en niet om mijn ideeën op te dringen. Ik doe zelf nooit iets omdat het blijkbaar zo hoort, maar niemand begrijpt waarom, maar omdat er voor mij een logische gedachtegang achter zit.     

Schanulleke

Er zijn prachtige sites over hobbyen met gist en alles wat daar bij komt kijken, oa deze:

https://eurekabrewing.wordpress.com/2012/02/03/about-sabouraud-agar-plates/

Niet volgens de HH methode (misschien lust de auteur geen kappertjes smile ), maar minstens zo interessant en mogelijk interessanter. Leuk om een beetje op te grasduinen.

hansHalberstadt

Citaat van: Schanulleke op 04-11-2024  19:19 uLeuk om een beetje op te grasduinen.
Eurekabrewing on February 4, 2012 at 11:16 pm said:
Thank you for your comment. The photo was taken right after pouring. The plates were still hot.
I already tried your technique way back and all the plates were infected with molds...

Schanulleke

Citaat van: hansHalberstadt op 04-11-2024  19:41 uEurekabrewing on February 4, 2012 at 11:16 pm said:
Thank you for your comment. The photo was taken right after pouring. The plates were still hot.
I already tried your technique way back and all the plates were infected with molds...

Hans, zal ik je eens een geheimpje vertellen? ....uhhh... ik heb ook een keer schimmel gehad. Pssst, niet verder vertellen hoor.

Toch is het wel een interessante site.

hansHalberstadt

Citaat van: Schanulleke op 04-11-2024  19:46 uToch is het wel een interessante site.
Zeker interessant om de techniek van reinstrijken te leren begrijpen. Het zelf doen is dan nog punt 2 wat je onder de knie moet krijgen.

Schanulleke

Citaat van: hansHalberstadt op 04-11-2024  19:51 uZeker interessant om de techniek van reinstrijken te leren begrijpen. Het zelf doen is dan nog punt 2 wat je onder de knie moet krijgen.
 

Zeker, het kost veel tijd en ook een beetje geld.

hansHalberstadt

Hier een van mijn potjes die nu een half jaar in de koeling ligt bij 4 graden geregelde koeling. Een deel zit nu in die potjes en een ander deel nog in reageerbuizen met afsluitbare dop.
agar1.gif
agar2.gif

hansHalberstadt

Citaat van: Schanulleke op 04-11-2024  19:53 uZeker, het kost veel tijd en ook een beetje geld.
Het kost mij 2,5 avonden per jaar.
1 avond buisjes (stuk of 40) schoonmaken en agar aanmaken, buizen gieten, steriliseren, afkoelen tot 50-60 °C en schuin verder af laten koelen.
1 avond aanenten
1/2 avond na groeien buizen checken, en opbergen in zakjes en de koeling in. 
potjes met kappertjes zijn 79 cent. Lege potjes als je die koopt ook zoiets. Dus als je geen kappertjes lust gooi of geef je die gewoon weg. Die buisjes met plastic dopjes heb ik ooit gekregen van iemand die bij dat bedrijf werkte waar ze davitamon en totaal 30 maken. Daar gingen ze met 500 tegelijk in de vuilnisbak anders. Gebruik ik nu dus nog, maar zoals gezegd dus wel aan het kijken naar een alternatief.

Johan_vL

Snap niet zo goed waar deze negatieve sfeer vandaan komt? Hans probeert ons iets te vertellen over een methode die voor hem werkt, die hij zelf heeft uitontwikkeld en waar hij ook een paar goede argumenten voor heeft, waarom het werkt.
Waarom daar een negatieve werking vanuit gaat begrijp ik niet zo goed. Hans verdiept zich in een onderwerp en als je je ergens in verdiept is het meestal zo, hoe meer je er van weet, hoe meer je ziet, hoe weinig je er eigenlijk van weet... Dat deelt hij met anderen die denken dat ze veel weten, maar dat zegt dan eigenlijk hoeveel ze eigenlijk weten van het onderwerp en dat is dan minder dan degene die door heeft dat hij een goede methode heeft. Maar ook dat hij nog heel veel vragen heeft en er weinig kaas van heeft gegeten... Tja, zo gaan die dingen. Maar ik luister en denk, beschouw en steek er wat van op, zinnig draadje wat mij betreft  :proost:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.