Roeren in een brouwautomaat - voordeel of niet?

Gestart door Jacques, 05-09-2024 15:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Het blijft een aanhoudende vraag: moet je bij een brouwautomaat de bovenste filterplaat laten zitten of niet?

Eerst een stukje geschiedenis. Zo ongeveer de eerste brouwautomaat die op markt verscheel was de Speidel Braumeister. Bij dit systeem wordt het wort gefilterd door een bovenste filterplaat. Het wort stroomt over de rand van de moutkorf en komt in een "loze ruimte" tussen de moutkorf en de buitenkant van de ketel. Aan de onderkant zit een gat waardoor het wort naar de pomp gaat. Vanaf de pomp gaat het wordt terug de ketel in onder de moutkorf. Het wort passeert de onderste filterplaat en gaat vervolgens door het moutbed omhoog. Tijdens het maische doorloopt het wort continu deze cyclus.
Door kanaalvorming is het rendement dat je haalt beperkt. Dit is te verhelpen door de pomp stil te zetten, de bovenste filterplaat te verwijderen en door het moutbed te roeren. Dit zorgt voor een flinke verbetering van het rendement.

Omdat de fabrikanten van latere brouwautomaten het ontwerp van de Braumeister als voorbeeld hebben genomen zijn deze brouwautomaten voorzien van een bovenste filterplaat. Veel hobbybrouwers hebben het idee dat deze filterplaat noodzakelijk is voor een goede verdeling van het wort over het moutbed. Dit is echter niet het geval. Als het moutbed onder het wort staat verdeeld deze over het gehele oppervlakte. Het grootste voordeel van het weglaten van de filterbed is dat je veel makkelijker het moutbed kunt roeren. Door dit met enige regelmaat te doen stijgt je rendement. Delen van het moutbed die mogelijk minder doorspoeling hebben gehad worden gemengd met delen met mindere doorspoeling. Daar kan geen bovenste filterplaat tegenop...


Snelbier

Roeren in een 'automaat'? Daar is zo'n ding niet voor ontworpen?  :weetniet:
Soms ontkom je er niet aan, maar vereist wat brouwerskunde en inzicht in je installatie.
- Als het wort niet door het moutbed wil kan elke startende brouwer (m/v) makkelijk de conclusie trekken.. Roeren, bodem openmaken..
- Kanaalvorming in het wort (met laag rendement als gevolg) kom je pas na meerdere brouwsels achter dat dit is gebeurd. En dat de oplossing is om een paar keer te roeren.

Na ruim 100 brouwsels in een Brewmonk-30 roer ik minimaal 3x, hoe goed het wort ook door lijkt te stromen.  Geeft vooral meer consistent resultaat (gelijkmatiger BZR).
Die enkele keer dat ik niet roer valt BZR steeds 5% tegen..
Proost, Snelbier

Jacques

Citaat van: Snelbier op 05-09-2024  16:33 uRoeren in een 'automaat'? Daar is zo'n ding niet voor ontworpen?  :weetniet:

Waarom niet? Laat de bovenste filterplaat weg, zo simpel is het! Bij andere automaten dan de Speidel Braumeister heeft die geen rol als filterplaat. Hij zit alleen het roeren in de weg. Weg met dat ding.
Als je een verdeling wil van het wort of spoelwater kun je beter een circulatiearm kopen


Ik heb er eentje, maar ook die ligt mij in de weg...

JacoH

Citaat van: Snelbier op 05-09-2024  16:33 uRoeren in een 'automaat'? Daar is zo'n ding niet voor ontworpen?  :weetniet:
Soms ontkom je er niet aan, maar vereist wat brouwerskunde en inzicht in je installatie.
- Als het wort niet door het moutbed wil kan elke startende brouwer (m/v) makkelijk de conclusie trekken.. Roeren, bodem openmaken..
- Kanaalvorming in het wort (met laag rendement als gevolg) kom je pas na meerdere brouwsels achter dat dit is gebeurd. En dat de oplossing is om een paar keer te roeren.

Na ruim 100 brouwsels in een Brewmonk-30 roer ik minimaal 3x, hoe goed het wort ook door lijkt te stromen.  Geeft vooral meer consistent resultaat (gelijkmatiger BZR).
Die enkele keer dat ik niet roer valt BZR steeds 5% tegen..
Proost, Snelbier
Ik ben wel benieuwd, aan wat voor BZR moeten we denken met en zonder roeren (om en nabij, hele zware bieren en bieren met heel veel haver / tarwevlokken even niet meegenomen)?

Ik probeer in te schatten of ik toch weer moet gaan roeren ;)

JacoH

Citaat van: Jacques op 05-09-2024  17:20 uWaarom niet? Laat de bovenste filterplaat weg, zo simpel is het! Bij andere automaten dan de Speidel Braumeister heeft die geen rol als filterplaat. Hij zit alleen het roeren in de weg. Weg met dat ding.
Als je een verdeling wil van het wort of spoelwater kun je beter een circulatiearm kopen


Ik heb er eentje, maar ook die ligt mij in de weg...

Ik gebruik de filterplaat nu vooral zodat ik daar de verdeelslang op kan leggen. (die ik weer gebruik om zuurstofinslag te beperken en het wort goed te verdelen over de hele moutkorf.

Misschien binnenkort eens proberen om de filterplaat en de slang beide weg te laten, zodat ik kan zien wat de efficientie dan is. Minder onderdelen om schoon te maken is natuurlijk altijd beter, en als bonus kan ik dan ook weer een aantal keer doorroeren.

JacoH

Citaat van: Jacques op 05-09-2024  17:20 uAls je een verdeling wil van het wort of spoelwater kun je beter een circulatiearm kopen


Ik heb er eentje, maar ook die ligt mij in de weg...
De slang werkt ongeveer hetzelfde uiteraard, maar het nadeel (wat die circulatiearm volgens mij ook niet oplost) is dat deze zonder de bovenste filterplaat in het moutbed wegzakt. De filterplaat is voor mij dus ook vooral handig om in de moutkorf te klemmen en de slang op te leggen.

Mogelijk dat dat met die circulatiearm minder het geval is, omdat die doordat het solide is en dus het gewicht verdeeld misschien minder in het moutbed zal wegzakken. Je zou de arm ook aan de slang kunnen ophangen, maar dan moet je voor ieder volume eigenlijk een aparte lengte slang hebben om te voorkomen dat de arm te hoog / te laag hangt.

Broewerke

Citaat van: JacoH op 05-09-2024  18:04 uIk gebruik de filterplaat nu vooral zodat ik daar de verdeelslang op kan leggen. (die ik weer gebruik om zuurstofinslag te beperken en het wort goed te verdelen over de hele moutkorf.

Misschien binnenkort eens proberen om de filterplaat en de slang beide weg te laten, zodat ik kan zien wat de efficientie dan is. Minder onderdelen om schoon te maken is natuurlijk altijd beter, en als bonus kan ik dan ook weer een aantal keer doorroeren.
In mijn eenpans had ik geen bovenplaat en de retour kwam uit net onder de oppervlakte aan de rand en er ontstond een lichte werveling waarbij een beetje mout mee draaide. Werkte prima en het zakt toch door de mout dus een bovenplaat lijkt mij overbodig, ook met spoelen. Aftappen totdat filterbed bijna droog valt, dan je spoelwater er op en langzaam aftappen zodat het spoelwater door je filterbed zakt, of de korf langzaam optillen kan ook.

hansHalberstadt

Als je wilt bepalen of roeren nut heeft dan denk ik dat je een test moet doen met 2 x hetzelfde brouwsel 1 x met en 1 x zonder roeren en dan een conclusie trekken. (Liefst een aantal keren dit experiment herhalen)

JacoH

Citaat van: Broewerke op 05-09-2024  18:32 uIn mijn eenpans had ik geen bovenplaat en de retour kwam uit net onder de oppervlakte aan de rand en er ontstond een lichte werveling waarbij een beetje mout mee draaide. Werkte prima en het zakt toch door de mout dus een bovenplaat lijkt mij overbodig, ook met spoelen. Aftappen totdat filterbed bijna droog valt, dan je spoelwater er op en langzaam aftappen zodat het spoelwater door je filterbed zakt, of de korf langzaam optillen kan ook.
Hoe zag die retour er uit? Een slang? Klinkt als een interessante oplossing, zeker als je het wort er mee kunt laten wervelen. Het nadeel lijkt me dat de lengte van de slang goed moet zijn om net onder het oppervlak van het wort uit te komen. Dat kun je natuurlijk een beetje varieren door het circulatiepijpje anders te draaien / eventueel zelfs buiten de ketel te draaien en de slang dan weer de ketel in te leiden, maar voor grote volumeverschillen heb je dan mogelijk meerdere lengtes slangen nodig?

Jacques

Citaat van: JacoH op 05-09-2024  18:09 uDe slang werkt ongeveer hetzelfde uiteraard, maar het nadeel (wat die circulatiearm volgens mij ook niet oplost) is dat deze zonder de bovenste filterplaat in het moutbed wegzakt. De filterplaat is voor mij dus ook vooral handig om in de moutkorf te klemmen en de slang op te leggen.

Een klein beetje inzakken in het moutbed is geen probleem. De openingen zitten aan de bovenkant.

Broewerke

Citaat van: JacoH op 05-09-2024  19:15 uHoe zag die retour er uit? Een slang? Klinkt als een interessante oplossing, zeker als je het wort er mee kunt laten wervelen. Het nadeel lijkt me dat de lengte van de slang goed moet zijn om net onder het oppervlak van het wort uit te komen. Dat kun je natuurlijk een beetje varieren door het circulatiepijpje anders te draaien / eventueel zelfs buiten de ketel te draaien en de slang dan weer de ketel in te leiden, maar voor grote volumeverschillen heb je dan mogelijk meerdere lengtes slangen nodig?
Nee hoor,1 lengte slang. Een stukje rvs strip omgebogen waar de siliconen slang in past, slang soms half rond in de binnenketel. Bij lagere hoeveelheid dan iets minder rond. De rvsstrip klemde ik dan op de juiste hoogte (variabel per brouwsel) vast aan de binnenpan met een eenvoudige handklem, bv zeilklem van marktkraam. De siliconen slang ligt dan wel in de maisch aan de rand. Krijg je een mooie lichte werveling vlak onder horizontaal oppervlakte

Snelbier

Citaat van: JacoH op 05-09-2024  18:02 uIk ben wel benieuwd, aan wat voor BZR moeten we denken met en zonder roeren (om en nabij, hele zware bieren en bieren met heel veel haver / tarwevlokken even niet meegenomen)?
Ik probeer in te schatten of ik toch weer moet gaan roeren ;)
Met 'normale' bieren zit mijn BZR rond 68%. Met beter spoelen is nog een 2% te winnen.
Zonder roeren zakt het BZR vaak onder 65%.  Niet dramatisch, maar toch zonde.
Proost, Snelbier.

Jacques

Citaat van: JacoH op 05-09-2024  18:02 uIk ben wel benieuwd, aan wat voor BZR moeten we denken met en zonder roeren (om en nabij, hele zware bieren en bieren met heel veel haver / tarwevlokken even niet meegenomen)?

Bij mijn installatie maakt dat zo'n 10% uit. Een verschil tussen 1075 of 1082 Ơ 1083. Ik roer zeer regelmatig. Laatst een bier gebrouwen met een begin SG van 1096 zonder te dubbelmaischen. Dat scheelt veel tijd, maar ook in rendement. Dubbelmaischen is inefficiƫnt door inhibitie van de enzymen.



seed7

Citaat van: Jacques op 05-09-2024  15:54 uDoor kanaalvorming is het rendement dat je haalt beperkt.

Is de kanaalvorming gevolg van het rondpompen of van b.v. de schrootkwaliteit?

ingo

Leon058

Ik roer bijna altijd in mijn 30L Grainfather. De bovenste filterplaat gebruik ik bij het maischen al jaren niet meer, alleen bij het spoelen gaat deze er op (losjes). Ik pers de zaak wel een klein beetje uit na het spoelen, moet ik bekennen. Ik haal consistent rendementen van 70% (moderne methode) wat ik acceptabel voor deze manier van werken vind. Ik vind een hoge pompsnelheid wel belangrijk, met name omdat dan de temperatuur in de ketel meer uniform is, waardoor ik af en toe even moet roeren zodat de boel niet te veel door de overlooppijp gaat.

Spoelen gaat altijd (te) snel en daarbij is absoluut sprake van enige kanaalvorming. Het laatste spoelwater is dan ook hoog in extract. En daar is het rendement ook naar, echter kan ik daar recepten op ontwikkelen, dus ik vind het voor nu wel best.

Jacques

Citaat van: seed7 op 06-09-2024  20:15 uIs de kanaalvorming gevolg van het rondpompen of van b.v. de schrootkwaliteit?

Rondpompen (zonder te roeren...)
De schrootkwaliteit speelt ook een rol. Het toevoegen van rijsthulzen aan je beslag maakt dat doorstroming beter verloopt.

JacoH

Citaat van: Leon058 op 06-09-2024  20:27 uIk pers de zaak wel een klein beetje uit na het spoelen, moet ik bekennen.
Ik doe heb dit eigenlijk ook altijd gedaan (door de filterplaat er stevig bovenop de duwen met de roerspaan). Kan ik uit je 'bekenning' opmaken dat dit eigenlijk niet de bedoeling is?

Snelbier

Citaat van: JacoH op 08-09-2024  14:36 uIk doe heb dit eigenlijk ook altijd gedaan (door de filterplaat er stevig bovenop de duwen met de roerspaan). Kan ik uit je 'bekenning' opmaken dat dit eigenlijk niet de bedoeling is?
Door te persen zouden meer tannines uit het kaf kunnen komen. Geeft een wat wrange smaak.
Zal er ook van af hangen hoe hard je perst..
Proost, Snelbier

Winne2

Ben sinds paar jaar gestopt met de bovenplaat en moutpijp van GF30. Nu veel consistentere rendementen van 70-74%.
Ook leuk om actiever bezig te zijn op een brouwdag tijdens de maisch.
Die overlooppijp zat me soms behoorlijk in de weg. Rendement met/zonder overloop i.c.m.
roeren bleef onveranderd.

JacoH

Citaat van: Winne2 op 08-09-2024  18:02 uBen sinds paar jaar gestopt met de bovenplaat en moutpijp van GF30. Nu veel consistentere rendementen van 70-74%.
Ook leuk om actiever bezig te zijn op een brouwdag tijdens de maisch.
Die overlooppijp zat me soms behoorlijk in de weg. Rendement met/zonder overloop i.c.m.
roeren bleef onveranderd.
Brouwzaalrendement of maischrendement?

Mijn Brewfather geeft alleen het maischrendement (voor zover ik weet). Zonder overloop (ik heb nog nooit gehad dat het moutbed zover dichtslibte dat het water niet goed er doorheen ging), met bovenplaat (en siliconen slang voor minder oxidatie en een consistentere verdeling haalde ik de laatste twee brouwsels een maischrendement van zo'n 78% op mijn SG 1060 blond en mijn SG 1066 (zonder suikerstort, die deed ik later in het gistvat, en met zo'n 14% havervlokken in de stort) tripel.

Ik ben ook erg benieuwd wat volume doet voor de maischefficientie. Tot nu toe heb ik nooit meer gebrouwen dan 10 liter in het gistvat (13 liter maischwater + een ruime 2 liter spoelwater).

Winne2

Citaat van: JacoH op 09-09-2024  01:57 uBrouwzaalrendement of maischrendement?

Mijn Brewfather geeft alleen het maischrendement (voor zover ik weet). Zonder overloop (ik heb nog nooit gehad dat het moutbed zover dichtslibte dat het water niet goed er doorheen ging), met bovenplaat (en siliconen slang voor minder oxidatie en een consistentere verdeling haalde ik de laatste twee brouwsels een maischrendement van zo'n 78% op mijn SG 1060 blond en mijn SG 1066 (zonder suikerstort, die deed ik later in het gistvat, en met zo'n 14% havervlokken in de stort) tripel.

Ik ben ook erg benieuwd wat volume doet voor de maischefficientie. Tot nu toe heb ik nooit meer gebrouwen dan 10 liter in het gistvat (13 liter maischwater + een ruime 2 liter spoelwater).
Brouwzaal rendement
Je kunt BF aangeven met een vink of het maischrendement berekend met worden in het "installatieprofiel"

Leon058

Citaat van: JacoH op 08-09-2024  14:36 uIk doe heb dit eigenlijk ook altijd gedaan (door de filterplaat er stevig bovenop de duwen met de roerspaan). Kan ik uit je 'bekenning' opmaken dat dit eigenlijk niet de bedoeling is?

Denk niet dat het standaard werkwijze is. Bij de vorige filterplaten die ik had, werden die ook een beetje krom van dat gepers. Het tannine verhaal ken ik wel maar smaakafwijkingen daardoor heb ik nog niet gemerkt. Uit de gedachte "zoveel mogelijk extract winnen" win je er misschien een beetje mee...

JacoH

Citaat van: Winne2 op 09-09-2024  13:49 uBrouwzaal rendement
Je kunt BF aangeven met een vink of het maischrendement berekend met worden in het "installatieprofiel"

Dank je! Ik had als volumetarget 'kettle' staan, en moest dit omzetten naar 'fermenter' om brewhouse efficiency te zien. 73.9 volgens Brewfather in mijn laatste (geinspireerd door karmeliet tripel) brouwsel (met bovenste filterplaat,  met slang er bovenop, zonder te roeren).

Het scheelt mogelijk ook dat ik tot nu toe altijd kleine volumes heb gebrouwen, meestal ga ik uit van zo'n 8 - 10 liter in het fermentatievat. Mogelijk dat de efficientie daalt als ik een groter volume brouw.

Winne2

Citaat van: JacoH op 09-09-2024  17:26 uDank je! Ik had als volumetarget 'kettle' staan, en moest dit omzetten naar 'fermenter' om brewhouse efficiency te zien. 73.9 volgens Brewfather in mijn laatste (geinspireerd door karmeliet tripel) brouwsel (met bovenste filterplaat,  met slang er bovenop, zonder te roeren).

Het scheelt mogelijk ook dat ik tot nu toe altijd kleine volumes heb gebrouwen, meestal ga ik uit van zo'n 8 - 10 liter in het fermentatievat. Mogelijk dat de efficientie daalt als ik een groter volume brouw.
Klopt! Bij meer moutstort, vanaf 5 kg in GF daalt rendement wat. Spoelen is bij GF de achilleshiel m.i. ik vind dit vrij ineffeciƫnt. Gaat te snel. Ik ga proberen de korf in etappes "op te tillen/takelen" zodat spoelsnelheid afneemt

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 05-09-2024  15:54 uHet blijft een aanhoudende vraag: moet je bij een brouwautomaat de bovenste filterplaat laten zitten of niet?

Door kanaalvorming is het rendement dat je haalt beperkt. Dit is te verhelpen door de pomp stil te zetten, de bovenste filterplaat te verwijderen en door het moutbed te roeren. Dit zorgt voor een flinke verbetering van het rendement.


Je geeft eigenlijk zelf in het openingsbericht het antwoord al op basis van jouw ervaring. Dus wat is dan het doel van het topic en wat is de vraag die nog open staat? 

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 15-12-2024  14:12 uJe geeft eigenlijk zelf in het openingsbericht het antwoord al op basis van jouw ervaring. Dus wat is dan het doel van het topic en wat is de vraag die nog open staat? 

Waarom zoveel hobbybrouwers vasthouden aan het gebruik van een filterplaat boven het moutbed. (Ook het gebruik van een schuimspaan voor het spoelwater bij een traditionele filteremmer is iets wat in niet snap...)

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 15-12-2024  14:40 uOok het gebruik van een schuimspaan voor het spoelwater bij een traditionele filteremmer is iets wat in niet snap...)
Ik gebruik weliswaar geen schuimspaan bij traditioneel filterbed maar wel een plastic haaks bochtje om de kracht van de straal spoelwater te breken en het water omhoog uit te laten stromen en dan het filterbed in te laten stromen. Anders gaat die straal (als naar beneden gericht) gaten maken in het filterbed met kans op ongelijkmatig uitspoelen.
Dus daar zullen anderen die schuimspaan voor gebruiken neem ik aan.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 15-12-2024  16:43 uIk gebruik weliswaar geen schuimspaan bij traditioneel filterbed maar wel een plastic haaks bochtje om de kracht van de straal spoelwater te breken en het water omhoog uit te laten stromen en dan het filterbed in te laten stromen. Anders gaat die straal (als naar beneden gericht) gaten maken in het filterbed met kans op ongelijkmatig uitspoelen.
Dus daar zullen anderen die schuimspaan voor gebruiken neem ik aan.

Het idee is mij bekend, maar naar mijn idee moet je wel een hele harde straal hebben om echt gaten in het filterbed te maken.
Bij mijn Grainfather G40 komt het wort via een pomp terug bovenop het beslag. Er is wat verstoring, die naar mijn indruk eerder positief is dan negatief.


Is er iemand die ooit een vergelijkende test heeft gedaan? Spoelen met schuimspaan en spoelen zonder schuimspaan>

Koenders

Citaat van: Jacques op 16-12-2024  14:27 uIs er iemand die ooit een vergelijkende test heeft gedaan? Spoelen met schuimspaan en spoelen zonder schuimspaan>

Ja, Brewmonk 30. Ik gebruik wel altijd de bovenste filterplaat, voor het geval er stukjes mout onverhoopt in het wort komen en de pomp blokkeren. Daarnaast sinds kort ook rijsthulzen zodat het allemaal wat makkelijker doorloopt.
Eerder deed ik altijd mijn roerstok erboven hangen waar ik het spoelwater dan op giet om het wat beter te verdelen. Maar toen ik op den duur de conclusie trok dat er toch een laag water bovenop de mout blijft staan alvorens het naar beneden sijpelt, giet ik het er gewoon bovenop. En mijn rendement is hetzelfde gebleven. Ik neem dus die moeite niet meer.

Theo Mol

Leuk, een nieuw topic :police:  spoelen!

Ik spoel altijd meditatief met een grote soeplepel waarmee ik het warme spoelwater over het graan giet. Kanaaltjes? geen kans. En het gaat ook nog eens lekker langzaam.

Spyro

Ooit eens een laagje rijsthulzen (cm of 4 Ć  5) in de moutpijp van mijn Grainfather gestrooid en daar bovenop de filterschijf die je normaal op je gestorte mout legt geplaatst, dan laten zakken en er mijn mout op gestort, zo had ik een propere "filterlaag" onderaan de moutkorf en kon ik roeren in mijn mout tijdens het ganse proces zonder de "bodem" om te woelen. Iets beter rendement en iets minder aangebrand dan gewoonlijk, doch heb het maar 1 keer gedaan, ik ben nl. lui van nature denk ik dan...  ::) ;D

Chris71

Citaat van: Jacques op 16-12-2024  14:27 uIs er iemand die ooit een vergelijkende test heeft gedaan? Spoelen met schuimspaan en spoelen zonder schuimspaan>

Toen ik mijn G40 net had, spoelde ik zonder bovenplaat. Tijdens het leeg scheppen van de moutkorf, proef ik altijd even van de bostel, en daar zaten vaak toch wat zoete stukjes tussen. Ik heb inmiddels een bovenplaat die ik alleen gebruik voor het spoelen. Het water verdeelt zich naar mijn idee gelijkmatiger dan voorheen en ik vind sindsdien ook geen zoete bostel meer.
Sinds enige tijd gebruik ik ook de Kegland maischroerder, dit maakt de bostel ook goed los, mogelijk dat dit ook veel effect heeft op het uitspoelen. Zoals wel vaker het geval, zou het een combinatie van factoren kunnen zijn.

Ik heb overigens geen vergelijkende test gedaan met hetzelfde recept met en zonder bovenplaat, dus het blijft vooralsnog een 'gevoel' dat dit beter werkt. Sinds het gebruik van de Kegland maischroerder heb ik overigens wel consistent hogere maischrendementen.

Jacques

Citaat van: Chris71 op 17-12-2024  09:32 uToen ik mijn G40 net had, spoelde ik zonder bovenplaat. Tijdens het leeg scheppen van de moutkorf, proef ik altijd even van de bostel, en daar zaten vaak toch wat zoete stukjes tussen. Ik heb inmiddels een bovenplaat die ik alleen gebruik voor het spoelen. Het water verdeelt zich naar mijn idee gelijkmatiger dan voorheen en ik vind sindsdien ook geen zoete bostel meer.
Sinds enige tijd gebruik ik ook de Kegland maischroerder, dit maakt de bostel ook goed los, mogelijk dat dit ook veel effect heeft op het uitspoelen. Zoals wel vaker het geval, zou het een combinatie van factoren kunnen zijn.

Ik heb overigens geen vergelijkende test gedaan met hetzelfde recept met en zonder bovenplaat, dus het blijft vooralsnog een 'gevoel' dat dit beter werkt. Sinds het gebruik van de Kegland maischroerder heb ik overigens wel consistent hogere maischrendementen.

Bedankt voor jouw reactie. Zoals vaker is het ook afhankelijk van je manier van werken. Zelf breng ik het spoelwater op de bostel terwijl er nog een klein laagje water bovenop staat. Dat water verspreidt zich... Bijkomend voordeel is dat je iets minder last hebt van oxidatie.

Die maischroerder klinkt interessant. Is dat een soort van garde aan een lange staaf?
Gebruik je die in combinatie met een boormachine? En hoe lang roer je dan? En hoeveel tijd voor het spoelen? Met zo'n garde kun je niet roeren als de filterplaat geplaatst is...

Chris71

Citaat van: Jacques op 17-12-2024  15:31 uBedankt voor jouw reactie. Zoals vaker is het ook afhankelijk van je manier van werken. Zelf breng ik het spoelwater op de bostel terwijl er nog een klein laagje water bovenop staat. Dat water verspreidt zich... Bijkomend voordeel is dat je iets minder last hebt van oxidatie.

Die maischroerder klinkt interessant. Is dat een soort van garde aan een lange staaf?
Gebruik je die in combinatie met een boormachine? En hoe lang roer je dan? En hoeveel tijd voor het spoelen? Met zo'n garde kun je niet roeren als de filterplaat geplaatst is...

Doordat ik mijn spoelwater ineens bovenop de filterplaat giet, ontstaat bij mij eveneens een laag water. Ik heb het gevoel dat dit gelijkmatig door het bed zakt en daardoor de suikers goed uitspoelt.

De maischroerder heb ik bij Unibrew vandaan (https://www.unibrew-nederland.nl/kegland-rvs-maisch-roerder-mixer-1-4-inch.html) en wordt inderdaad gebruikt op een accuboormachine.
Goed alles los roeren bij het inmaischen, vervolgens na 10-15 minuten weer roeren. Meestal is 3 keer roeren voldoende, zelfs bij een zware stort, je voelt echt dat de maisch ineens helemaal los is. Daarna laat ik de G40 gaan. Wel even de pomp minimaal 5-10 minuten uitzetten wanneer je roert om het aanzuigen van kleine deeltjes tegen te gaan.
Ten aanzien van het spoelen, ik haal de moutpijp omhoog, plaats de filterplaat en giet het aangezuurde water er volledig op. Zwaartekracht doet de rest. Na een half uur is het vrijwel uitgesijpeld.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.