Is m'n sour gaan schimmelen?

Gestart door Kapau, 12-08-2024 15:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kapau

Ik wilde zojuist m'n sour gaan bottelen en merkte wat aparte drijvers op in de sour. De sour is voorzien van een brew bag met daarin 4kg bramen (kort gekookt) en 3 soorten gist (korrelbrett, philly sour & t58). Apart is ook dat het bier momenteel 1.018 is, terwijl ik dat een stuk lager zou verwachten. pH zit op 3.62. Ik heb het begin SG niet genoteerd na het meten, maar dit zat volgens mij ergens rond 1.060 voordat de bramen erbij gingen.

Zie fotos:



Recept:

Kladdig Vaaltje 2024
American-Style Fruited Sour Ale

7.6% / 16 °P
All Grain


Hopcat / Brew Monk 30L
71.9% efficiency

Batch Volume: 23 L
Boil Time: 60 min


Mash Water: 19.5 L

Sparge Water: 14.1 L @ 78 °C
Total Water: 33.6 L
Boil Volume: 30 L

Pre-Boil Gravity: 1.041


Vitals
Original Gravity: 1.056

Total Gravity: 1.065

Final Gravity (Adv): 1.009

IBU (Tinseth): 19

BU/GU: 0.30

Colour: 10.8 EBC


Mash
Temperature — 50 °C — 15 min

Temperature — 63 °C — 30 min

Temperature — 70 °C — 30 min


Malts (5 kg)
3 kg (53.6%) — The Swaen Swaen Pilsner — Grain — 3.7 EBC
1.8 kg (32.1%) — The Swaen WhiteSwaen Classic — Grain — 3.9 EBC
200 g (3.6%) — Weyermann Carawheat — Grain — 98.5 EBC
Other (4.931 kg)
600 g (10.7%) — Milk Sugar (Lactose) — Sugar — 0 EBC — Boil — 10 min
4 kg — Blackberry (Fruit) — Other — 0 EBC — Primary
200 g — Briess Rice Hulls — Adjunct — 0 EBC
131 g — Sugar, Table (Sucrose) — Sugar — 2 EBC — Bottling
Hops (45 g)
5 g (7 IBU) — Ariana 12% — Boil — 60 min

10 g (9 IBU) — Ariana 12% — Boil — 20 min

30 g (4 IBU) — Ariana 12% — Aroma — 20 min hopstand


Hopstand at 77 °C


Miscs
10 ml — Lactic Acid 80% — Mash


Yeast
1 pkg — Fermentis BR-8 SafBrew Brett 90%
1 pkg — Fermentis T-58 SafBrew Specialty Ale 70%
1 pkg — Lallemand WildBrew Philly Sour 75%
Fermentation
Primary — 20 °C — 14 days


Carbonation: 2.4 CO2-vol

Kan dit in het putje of zal ik het nog even een maandje laten staan, kijken wat het doet?

Jacques


Kapau

Citaat van: Jacques op 12-08-2024  15:45 uKijk op de pagina
https://www.hobbybrouwen.nl/site/veel-gestelde-vragen/wat-drijft-op-bier/

Ja ik twijfel, het is wel mooi egaal wit maar het oogt een beetje pluizig...

Jacques

Citaat van: Kapau op 12-08-2024  15:14 uKan dit in het putje of zal ik het nog even een maandje laten staan, kijken wat het doet?

Sowieso nog een tijdje laten staan en even wachten. Een pellicle kan er wat pluizig uitzien.

Kapau

Dan doen we dat. Ik vind het sowieso zonde van de ingredienten en hoop dat het nog even een paar punten doortrekt dan. Bedankt voor het meedenken!

Chinook

Ik kan het uit de foto niet echt opmaken. Het meeste ziet eruit als normale pellicle. Op de zak ziet het er soms wat gek uit, maar dat kan aan de zak en foto liggen. BR-8 maakt sowieso ook pellicles, dus dit hoeft niet vreemd te zijn. Kan wel zijn dat je ook iets het meegenomen met je fruit/zak. Ik zou het even laten gaan en kijken wat er dan gebeurt. Schimmel herken je meestal wel.

Jacques

Citaat van: Kapau op 12-08-2024  16:25 uDan doen we dat. Ik vind het sowieso zonde van de ingrediënten en hoop dat het nog even een paar punten doortrekt dan. Bedankt voor het meedenken!

Laat over een tijdje weten hoe het zich ontwikkeld heeft. We kunnen daarvan met zijn allen leren. En ik vind het leuk om zo veel mogelijk voorbeeldfoto's op de site te hebben voor degenen die zich afvragen waar ze mee te maken hebben.

Kapau

Update: De sour lijkt prima in orde te zijn. Geen schimmelachtige plekken, enkel een prachtige vergisting.


Jacques

Citaat van: Kapau op 23-08-2024  15:00 uUpdate: De sour lijkt prima in orde te zijn. Geen schimmelachtige plekken, enkel een prachtige vergisting.



Dat is een mooie pellicle!

Kapau

Voor de fans nog het eindresultaat vlak voor het bottelen.


Jacques

Mooie foto. Ik zet hem bij de verzameling op de site.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.