Weizener achtig recept

Gestart door Goldin, 16-02-2023 08:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Goldin

Ik wil binnenkort graag een Hertog Jan Weizener achtig biertje maken. Het hoeft geen kloon te worden maar ik vind de kruising tussen een witbier en een weizen wel interessant om eens te proberen. Voor nu heb ik zoete sinasappelschil en koriander in het recept gezet. Ik heb ook nog kardemom liggen maar volgens mij komt die niet terug bij de weizener.

Wat ik kan vinden wordt er bij Hertog Jan de gist en kruiden van een witbier gebruikt en de moutstort die meer richting een weizen gaat.

CiteerOnze Weizener is zeker niet zomaar een tarwebier. Het verenigt het beste van twee heel verschillende soorten bier die traditioneel met tarwe gebrouwen worden. Van het Belgische witbier heeft het de frisse Belgische gist en de mooie kruiden die daar bekend zijn onder de naam 'gruit'. Dat zorgt voor de frisheid en het tikkeltje exotische. Van het Duitse Weizen gaven we het de hop en de in Duitsland gangbare tarwe.  ~ https://www.hertogjan.nl/bieren/weizener/

Hierbij mijn eerste iteratie van het recept. Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen en suggesties.

Witte Weize
Witbier

5.0% / 12.1 °P

Volmout
Hopcat / Brew Monk 30L
68% efficiëntie
Batchvolume: 23 L
Kooktijd: 60 min

Maischwater: 20.28 L
Spoelwater: 12.17 L @ 78 °C
Totaal water: 32.45 L
Kookvolume: 28.5 L
SG voor koken: 1.043

Kenmerken
Begin SG: 1.049
Eind SG: 1.011
IBU (Tinseth): 14
BU/GU: 0.28
Kleur: 6.7 EBC

Maischen
Temperatuur — 42 °C — 10 min
Temperatuur — 62 °C — 30 min
Temperatuur — 72 °C — 20 min
Temperatuur — 78 °C — 5 min

Mouten (5.3 kg)
3 kg (52.6%) — The Swaen WhiteSwaen Classic (tarwe) — Graan — 3.9 EBC
2 kg (35.1%) — Dingemans Pilsen MD — Graan — 3.2 EBC
300 g (5.3%) — Briess Oats, Flaked — Graan — 2.8 EBC
Overige (400 g)
400 g (7%) — Briess Rice Hulls — Toevoeging — 0 EBC

Hop (30 g)
20 g (11 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.8% — Koken — 60 min
10 g (3 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.8% — Koken — 15 min

Diversen
1.5 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Maischen
8 ml — Lactic Acid 80% — Maischen
5 g — Yeast Nutrients — Koken — 15 min
10 g — Coriander Seed — Koken — 5 min
30 g — Orange Peel, Sweet — Koken — 5 min

Gist
2 pakje — Mangrove Jack's M21 Belgian Wit 76.5%

Vergisten
Hoofdvergisting — 20 °C — 14 dagen
Carbonisatie: 2.4 CO2-vol

Waterprofiel

Ca2+67
Mg2+5
Na+23
Cl-51
SO42-27
HCO3-156

LAM

Wil je een echt weizen aroma, dan zou ik de ferullazuurstap niet overslaan. Dat is een stap van 10 tot 15 minuten op 45 graden. Dan krijg je dat kenmerkende kruidnagel aroma. Ik heb ooit een weizen gebrouwen waar ik die stap heb overgeslagen en je mist het echt!

Goldin

@LAM dat is een hele goede suggestie die ik ga verwerken. Ik ben benieuwd of de M21 wat toch een witbier gist is er er 4-vinyl guacul van maakt.

Jack126

Ik heb vorig een Hoegaarden kloon gebrouwen waarbij ik 20 g koriander op 25 l heb gedaan. Dat bleek veel te veel.
Ik had ook 20 g sinaasappelschil maar dan juist de bittere.
Ik zou de koriander sowieso halveren.
En ook hier zat een 30 min rust op 50 graden.


Hertog Jan heeft zelf ook een leuk filmpje gemaakt over hun Weizener:


Goldin

Bedankt voor de feedback, ik heb het recept nu aangepast naar een meer weizen achtig maischschema. Tevens koriander van 20 naar 10 gram gedaan en sinasappelschil van 40 naar 30 gram.

Aanpassingen zijn ook verwerkt in topicstart.

Dat filmpje is onderdeel van mijn inspiratie geweest :)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.