Voor de berekening van de benodigde hoeveelheid bottelsuiker
heb ik de volgende formule's (Uit BrouwHulp...bron..?):
CO2( vol%) = 5,091 * CO2 (gew%)
CO2 (vol%) - (0,00085*T^2 - 0,059 * T+1,17)
S = -----------------------------------------------
0,29
T = Temperatuur bier (Lager temperatuur)
S = Hoeveelheid bottelsuiker
Nu zie ik aan deze formule dat er rekening gehouden wordt met de temperatuur van
je bier waarbij je heb gelagerd of botteld. En zie ik enkele getallen die ik niet zo snel kan achterhalen
Echter als ik logisch redeneer kom ik tot het volgende :
Als ik bottel met 8 gram suiker per liter, dan komt dit volledig in de fles en zal dit volledig
vergisten(aanname). Dus alle suiker wordt omgezet in Alcohol en koolzuur en alle koolzuur blijft in de fles/het bier
Uit de chemische reactie van deze omzetting haal ik :
C6H12O6 (glucose) -> 2C2H5OH (ethanol) + 2CO2 (koolzuur)
180 gram suiker --> 92 gram Alcohol + 88 gram Koolzuur
Dus uit 8 gram Suiker haal ik dan (8/180)*88 gram koolzuur (=3,91 gram)
Met een Eind SG van 1012 gr/liter heb ik dan (3,91/1012)*100 = 0,39 gew % Koolzuur in mijn
bier. Met een beetje goochelen kun je deze berekening omdraaien en van uit een gewenst koolzuur
percentage de hoeveelheid bottelsuiker berekenen.
De temperatuur is hierbij niet van toepassing, ontdanks dat de oplosbaarheid van koolzuur afhankelijk is van
de temperatuur.
Bij deze berekening ga ik er vanuit dat je bier volledig is uitvergist. De al reeds aanwezige koolzuur in je bier
is niet in te schatten en niet in een formule te zetten.
Groeten en gezondheid
Oscar