Reinigingsmiddel laat residu achter

Gestart door beun, 12-02-2023 17:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

beun

Voor het reinigen van mijn flessen gebruik ik puremel/aseptostar van Ecolab. Dit is een middel dat gebruikt wordt in o.a. de veehouderij om melksystemen te reinigen. Hieronder heb ik foto's bijgevoegd met de werkzame stoffen.
16762184944472466267458679897840.jpg
16762185565101040561190134815213.jpg

Nu is mij opgevallen dat na het goed naspoelen en daarna aan warme lucht drogen in mijn warme kamer er een wit poederachtig residu achterblijft.
1676218695408304866073387337027.jpg

Eerst twijfelde ik waardoor dit kwam, maar nadat ik het op meerdere oppervlakten van spullen tegenkwam die in contact zijn geweest met dit middel ben ik er toch 100% zeker van dat dit residu van het middel is.
Nu is mijn zorg dat het dan dus ook in de flessen achterblijft na naspoelen. Het wordt dan alleen nooit zichtbaar natuurlijk omdat deze daarna gevuld worden. Wel heb ik het ook op de buitenkant van flessen aangetroffen. Hiervan dacht ik eerst aan stof van bijv. schroten of iets anders, maar dat blijkt het dus niet zijn omdat het overal opduikt.

Mijn bieren smaken prima en vertonen geen afwijkingen die hierin te linken zouden kunnen zijn.

Mijn vragen:
welke stof zou er achter blijven als residu?
zou het schadelijk zijn? Zo te lezen wel

Op de gebruiksaanwijzing staat dat de vloeistof temperatuur van het spoelmiddel minimaal 40-50 graden is voor optimale werking. Er staat verder goed naspoelen met koud water

16762194049362056071756547703143.jpg
16762194335671126063714900598255.jpg

Ik twijfel dus nu wel behoorlijk of dit middel geen schadelijke stoffen toevoegt aan mijn brouwsels.
Alleen alcohol lijkt mij al voldoende schadelijk

#reinigen

Schanulleke

Het is zo te lezen natriumhypochloriet met natronloog. Dit is enigszins vergelijkbaar met Glorix. Het bleekt, dus ik zou er een beetje mee oppassen ivm je kleding. Het tast ook aluminium aan. Het natriumhypochloriet wordt uiteindelijk omgezet in natriumchloride, ofwel keukenzout. Dit zullen na opdrogen de witte vlekken zijn. Het kan verder geen kwaad.

beun

Klinkt voor mij aannemelijk, temeer omdat het grootschalig gebruikt wordt in de voedselketen, maar scheikundig gezien ben ik hierin een leek. Ik hoop dat meer scheikundig onderbouwde leden dit kunnen bevestigen. Ik weet dat keukenzout ook positief bij kan dragen aan de smaak van een bier.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.