Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Frankenstein restjes bier

Gestart door Bvk1983, 30-05-2022 16:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Bvk1983

Vandaag een recept in elkaar gedraaid om wat restjes mout op te maken. Met de mout die ik heb kan ik een dubbel/quad achtig bier maken (of een stout maar de gebrande mouten heb ik hier achterwege gelaten). Als gist kan ik kiezen uit BE-256 of M42. Ik heb nu BE-256 gekozen maar twijfel hier nog over.

Welke gist is de juiste keuze en zijn er mouten die ik beter weg kan laten?


Frankenstein

Belgian Dark Strong Ale
9.6% / 21.3 °P

All Grain
BIAB (No sparge)
68% efficiency
Batch Volume: 20 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 32.53 L
Total Water: 32.53 L
Boil Volume: 24.38 L
Pre-Boil Gravity: 1.079


Vitals
Original Gravity: 1.089
Final Gravity: 1.016
IBU (Tinseth): 32
BU/GU: 0.36
Color: 40.5 EBC


Mash
Strike Temp — 69.8 °C
Temperature — 65 °C — 60 min


Malts (8.63 kg)
5.325 kg (61.7%) — Dingemans Pale Ale — Grain — 6.5 EBC
1 kg (11.6%) — The Swaen GreenSwaen Munich Dark — Grain — 20 EBC
700 g (8.1%) — Weyermann Vienna Malt — Grain — 7 EBC
500 g (5.8%) — Dingemans Aromatic Malt — Grain — 100 EBC
500 g (5.8%) — Dingemans Biscuit — Grain — 44.5 EBC
300 g (3.5%) — Dingemans Cara — Grain — 120 EBC
180 g (2.1%) — Weyermann Caramunich II — Grain — 124 EBC
125 g (1.5%) — Dingemans Special B — Grain — 290 EBC


Hops (100 g)
25 g (15 IBU) — Perle (Whole) 6.9% — Boil — 60 min
25 g (9 IBU) — Perle (Whole) 6.9% — Boil — 20 min
50 g (8 IBU) — Saaz (Whole) 5.1% — Boil — 10 min


Miscs
1.1 g — Calcium Chloride (CaCl2) 33% — Mash
2.9 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash
1.1 g — Gypsum (CaSO4) — Mash
6 ml — Lactic Acid 80% — Mash


Yeast

2 pkg — Fermentis BE-256 Safebrew Abbey Ale 82%


Fermentation

Primary — 20 °C — 14 days
Carbonation: 4.7 g/L


Water Profile
Ca2+ 62
Mg2+ 15
Na+ 14
Cl- 13
SO42- 58
HCO3- 220

Wijbrouwers

Het recept ziet er goed uit. De BE-256 gist is een goede keuze. Ik vind de M42 wat meer geschikt voor stouts en porters. De BE-256 geeft voor dubbels en quadrupels net dat beetje extra smaak.

Snelbier

Citaat van: Bvk1983 op 30-05-2022  16:26 uVandaag een recept in elkaar gedraaid om wat restjes mout op te maken....
.. Als gist kan ik kiezen uit BE-256 of M42. Ik heb nu BE-256 gekozen maar twijfel hier nog over.
.. Welke gist is de juiste keuze en zijn er mouten die ik beter weg kan laten?
- Moutstort weinig over te zeggen, maar wordt een zware jongen, bier om op te kauwen?
  Smaken verschillen, maar ik zou er een kleine 10% suiker bij doen om SG-end te verlagen.
- Hops vrij neutraal, terwijl het bier wat zoet kan uitvallen.
  Weer een kwestie van smaak..  Zou er zelf wat citrus in doen, Centennial (of zels Citra) laatste 10 minuten.  1g/liter, bitter aftrekken van bitterhop..
- Gist BE256 neigt (vind ik) naar Westmalle, dus geen verkeerde keuze.
Vergist snel, zeker in zwaar wort.  Maakt de klus af en gaat uit als een nachtkaarsje.
Hoofdgisting (eerste 2 dagen) temperatuur < 20'C houden om scherpe velpon-smaakjes te voorkomen.
Voor je het weet is het bier 5'C opgewarmd, vereist goede koeling.
Succes, Snelbier

Bvk1983

Citaat van: Snelbier op 30-05-2022 &nbsp;17:45 u- Moutstort weinig over te zeggen, maar wordt een zware jongen, bier om op te kauwen?
  Smaken verschillen, maar ik zou er een kleine 10% suiker bij doen om SG-end te verlagen.
- Hops vrij neutraal, terwijl het bier wat zoet kan uitvallen.
  Weer een kwestie van smaak..  Zou er zelf wat citrus in doen, Centennial (of zels Citra) laatste 10 minuten.  1g/liter, bitter aftrekken van bitterhop..
- Gist BE256 neigt (vind ik) naar Westmalle, dus geen verkeerde keuze.
Vergist snel, zeker in zwaar wort.  Maakt de klus af en gaat uit als een nachtkaarsje.
Hoofdgisting (eerste 2 dagen) temperatuur < 20'C houden om scherpe velpon-smaakjes te voorkomen.
Voor je het weet is het bier 5'C opgewarmd, vereist goede koeling.
Succes, Snelbier

Een zwaar bier vind ik geen probleem. Ik zou wat mout in kunnen ruilen voor D180 kandijsiroop, die heb ik ook nog. Dat zou dan denk ik ten koste gaan van Munich, niet van Pale Ale anders blijf ik weer met een restje zitten.

Het liefst wil ik geen ingrediënten bij kopen omdat ik nog zoveel heb, Cascade heb ik ook nog liggen en zou ik op 10 minuten kunnen doen i.p.v. Saaz.

Vergelijkbare Topics (7)

13715

Gestart door leen123


Reacties: 24
Gelezen: 8368

45138

Reacties: 6
Gelezen: 576

21575

Gestart door tommyboy


Reacties: 24
Gelezen: 6192

3494

Gestart door loe


Reacties: 17
Gelezen: 7089

25838

Gestart door homoeccentricus


Reacties: 2
Gelezen: 1460

11-05-2014 22:40 u
door homoeccentricus

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.