Dip-Hopping

Gestart door pincopallino, 15-02-2022 10:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

pincopallino

Heeft iemand ervaring hiermee ?

Takkie83

Google zegt: "Dip hopping means the addition of hop after wort cooling before start of fermentation."

Nee geen ervaring mee. Een soort vroege biotransformatie hopgift wordt het dan, hopelijk zonder infecties. Want wat is de toegevoegde waarde volgens jou?

pincopallino

Citaat van: Takkie83 op 15-02-2022  11:12 uGoogle zegt: "Dip hopping means the addition of hop after wort cooling before start of fermentation."

Nee geen ervaring mee. Een soort vroege biotransformatie hopgift wordt het dan, hopelijk zonder infecties. Want wat is de toegevoegde waarde volgens jou?
Ik zou het niet weten.  Toegevoegde waarde welke theoretisch wordt vermeld is een relatief begrip. Nooit geprobeerd aldus mijn vraag.

jpt

Ik kan me vagelijk een lezing herinneren in pakhuis de Zwijger, van een Griekse wijnmaker, die ook eens een uitstapje deed naar bier brouwen.
Door op lagere temperaturen de hop mee te whirlpoolen, krijg je een veel zuiverdere hopsmaak, die je of met hogere temperaturen kapot kookt, of met lage temperaturen niet los krijgt. Probeer het uit. Ik kan je de range 72 ~80 C  gedurende 20 minuten aanbevelen.

Jan de Graaff

Citaat van: jpt op 15-02-2022  13:24 uIk kan me vagelijk een lezing herinneren in pakhuis de Zwijger, van een Griekse wijnmaker, die ook eens een uitstapje deed naar bier brouwen.
Door op lagere temperaturen de hop mee te whirlpoolen, krijg je een veel zuiverdere hopsmaak, die je of met hogere temperaturen kapot kookt, of met lage temperaturen niet los krijgt. Probeer het uit. Ik kan je de range 72 ~80 C  gedurende 20 minuten aanbevelen.
Wat jij hier beschrijft is een 'Hopstand' op 72-80ºC, dat is geen Dip-hopping. Die laatste doe je als de hop volledig is afgekoeld. Een soort drooghoppen, maar dan eerder.

Citaat van: Takkie83 op 15-02-2022  11:12 uEen soort vroege biotransformatie hopgift wordt het dan, hopelijk zonder infecties.
Ik zou dus niet zo bang zijn voor infecties. Als je net zo schoon en secuur werkt als met drooghoppen hoeft er bij dip-hopping ook niets geïnfecteerd te raken.

Jacques

Citaat van: jpt op 15-02-2022  13:24 uIk kan je de range 72 ~80 C  gedurende 20 minuten aanbevelen.

 :)

Dat is niets anders van vlamuit dan wel hopstand.

pincopallino bedoeld wat anders, namelijk koudhop geven vlak voor dan wel aan tegelijk met de gist.
Ik heb dat wel eens gedaan. Het heeft niet geleid tot infecties.

pincopallino

Citaat van: Jacques op 15-02-2022  15:26 u:)

Dat is niets anders van vlamuit dan wel hopstand.

pincopallino bedoeld wat anders, namelijk koudhop geven vlak voor dan wel aan tegelijk met de gist.
Ik heb dat wel eens gedaan. Het heeft niet geleid tot infecties.


Is het van toegevoegde waarde? Geen hop creep gezien de info.

Takkie83

Daar ben ik dus ook benieuwd naar. Waarom zou je dit willen doen? Oftewel in hoeverre verschilt het van een hopgift tijdens de vergisting? Of komt het neer op hetzelfde?

Koenders

Citaat van: Jacques op 15-02-2022  15:26 uHet heeft niet geleid tot infecties.

Waar waar heeft het wel toe geleid Jacques? Lijkt me voor TS wel goed om te weten.

Voor zover ik weet voeg je aan het begin - of in dit geval misschien vóór - de vergisting geen hop toe, de aroma's vervliegen met het koolzuur dat via het waterslot ontsnapt. Misschien is het aroma ook niet het doel, maar ik ben dan wel benieuwd wat de invloed van het vroege stadium in vergisting in combinatie met hop dan zou betekenen voor de smaak.

Bram86

Citaat van: Koenders op 15-02-2022  19:14 uWaar waar heeft het wel toe geleid Jacques? lijkt me voor TS wel goed om te weten.

Voor zover ik weet voeg je aan het begin - of in dit geval misschien vóór - de vergisting geen hop toe, de aroma's vervliegen met het koolzuur dat via het waterslot ontsnapt. Misschien is het aroma ook niet het doel, maar ik ben dan wel benieuwd wat de invloed van het vroege stadium in vergisting in combinatie met hop dan zou betekenen voor de smaak.

Wellicht dat het voor vergisting onder druk wel effect heeft.

Jan de Graaff

Op Brew Your Own staat een artikel waar e.e.a. in uitgelegd en besproken wordt.
Je vindt het hier.

jpt

Citaat van: Jacques op 15-02-2022  15:26 u:)

Dat is niets anders van vlamuit dan wel hopstand.

pincopallino bedoeld wat anders, namelijk koudhop geven vlak voor dan wel aan tegelijk met de gist.
Ik heb dat wel eens gedaan. Het heeft niet geleid tot infecties.
Dan heb ik het misschien verkeerd. Ik ging uit van :  'Google zegt: "Dip hopping means the addition of hop after wort cooling before start of fermentation."'
Ik weet helemaal niet wat 'dip hopping' betekent.

Bvk1983

Ik heb een keer mijn eerste koudhop direct aan het vat toegevoegd, dat is volgens mij wat je bedoelt. Mijn ervaring van toen is dat het heerlijk rook in de gistkast maar dat van het aroma niet heel veel overbleef.

Jacques

Citaat van: pincopallino op 15-02-2022  16:37 uIs het van toegevoegde waarde? Geen hop creep gezien de info.

De hopcreep is er wel maar je merkt er veel minder van omdat deze plaatsvindt tijdens de hoofd- en nagisting.


Citaat van: Bvk1983 op 16-02-2022  09:51 uIk heb een keer mijn eerste koudhop direct aan het vat toegevoegd, dat is volgens mij wat je bedoelt. Mijn ervaring van toen is dat het heerlijk rook in de gistkast maar dat van het aroma niet heel veel overbleef.
Dat is ook mijn ervaring. Vandaar dat ik ermee gestopt ben.

Takkie83

Maar je krijgt toch nog steeds wel de biotransformatieproducten neem ik aan?

pincopallino

Citaat van: Jacques op 16-02-2022  11:57 uDe hopcreep is er wel maar je merkt er veel minder van omdat deze plaatsvindt tijdens de hoofd- en nagisting.

Dat is ook mijn ervaring. Vandaar dat ik ermee gestopt ben.
Citaat van: Jacques op 16-02-2022  11:57 uDe hopcreep is er wel maar je merkt er veel minder van omdat deze plaatsvindt tijdens de hoofd- en nagisting.

Dat is ook mijn ervaring. Vandaar dat ik ermee gestopt ben.

Dip-hopping houdt het volgende in:
Je doet een X hoeveelheid hop in de gistingsvat samen met een  X hoeveelheid wort van +/- 77 graden. Je verzadigt de gistingsvat met CO2 na een uur doe je de resterende wort erbij met het gist.
Volgens mij spelen de enzymen van de hop geen rol meer. (Pasteuriseren + gisting). Zo heb ik het gelezen.

pincopallino

Mijn vraag gaat niet over de hop creep ja of niet maar over de toegevoegde waarde van deze methode.

Takkie83

Citaat van: pincopallino op 16-02-2022  15:50 uMijn vraag gaat niet over de hop creep ja of niet maar over de toegevoegde waarde van deze methode.

Citaat van: JanDeGraaff op 15-02-2022  21:32 uOp Brew Your Own staat een artikel waar e.e.a. in uitgelegd en besproken wordt.
Je vindt het hier.

In het artikel wordt een aantal dingen duidelijk, namelijk het hoe:

"Fair State brewers pulled about 10% of the wort from the boil, chilled it down to 170 °F (77 °C), and transferred it to the fermenter to create a hop tea. By the end of the boil the rest of the cooled wort was added about an hour later."

En waarom:

"Hop enzymes do not contribute to main fermentation, myrcene levels in finished beers are very low, which was found favorable in this case. Also, the production of 2M3MB an onion type of flavor (derived from iso-alpha acid) is suppressed due to a lower H2S content in the beer."

Juindorper

Citaat van: JanDeGraaff op 15-02-2022  13:45 uIk zou dus niet zo bang zijn voor infecties. Als je net zo schoon en secuur werkt als met drooghoppen hoeft er bij dip-hopping ook niets geïnfecteerd te raken.
Het verschil is wel dat er bij dip-hopping nog geen alcohol is aanwezig is en de pH-waarde een stukje aangenamer is voor bacterieën.
Hop is immers niet steriel.

Juindorper

Citaat van: pincopallino op 15-02-2022  16:37 uIs het van toegevoegde waarde? Geen hop creep gezien de info.
Misschien is dit bedacht om oxidatie tijdens het toevoegen van de koudhop te voorkomen.
Ik heb er zelf al eens aan zitten denken om het te proberen maar niet gedaan omdat de kans op een infectie me iets te groot leek.

Jacques

Citaat van: pincopallino op 16-02-2022  15:47 uDip-hopping houdt het volgende in:
Je doet een X hoeveelheid hop in de gistingsvat samen met een  X hoeveelheid wort van +/- 77 graden. Je verzadigt de gistingsvat met CO2 na een uur doe je de resterende wort erbij met het gist.
Volgens mij spelen de enzymen van de hop geen rol meer. (Pasteuriseren + gisting). Zo heb ik het gelezen.

In feite is dat niet veel anders dan een hopstand bij 77°C...

Jacques

Citaat van: Takkie83 op 16-02-2022  14:19 uMaar je krijgt toch nog steeds wel de biotransformatieproducten neem ik aan?

Ja, Maar de typische koudhopsmaak krijg je niet...

Jan de Graaff

Citaat van: Juindorper op 16-02-2022  20:28 uHet verschil is wel dat er bij dip-hopping nog geen alcohol is aanwezig is en de pH-waarde een stukje aangenamer is voor bacterieën.
Hop is immers niet steriel.
Die 5 tot 7% alcohol steriliseert niet echt. Als dat zou werken dan zouden ze in ziekenhuizen ook niet met minimaal 70% alcohol werken.. pH is wel een goed punt.
Hop is misschien niet steriel maar het heeft wel een antibacteriële werking. Als je echter de hop, zoals beschreven in dat BYO artikel, inderdaad in een wort-hop-thee van 77ºC doet voor je de rest van het wort eraan toevoegt is de hop wel redelijk steriel

Takkie83

Citaat van: Jacques op 16-02-2022  21:02 uIn feite is dat niet veel anders dan een hopstand bij 77°C...

Dus dat. Maar het klinkt wel cooler zo.

Dip-hopped-double-dry-hopped-new-england-India-pale-ale  8)

Jan de Graaff

Citaat van: Takkie83 op 16-02-2022  21:26 uDus dat. Maar het klinkt wel cooler zo.

Dip-hopped-double-dry-hopped-new-england-India-pale-ale  8)
Precies! Ik heb het idee dat Dip Hopping gewoon een manier is om nog meer hop in je bier te krijgen. Door daar een 'coole' naam aan te geven kun je je verder onderscheiden van andere bieren.
Ik denk dat we tussen de First Wort Hop en de Final Dry Hop wel zo'n beetje alle momenten waarop je hop kunt toevoegen benoemd hebben. Maar ik zal er vast nog wel paar over het hoofd zien.

Takkie83

Ik kom met iets heel hips jongens; first masch hop. Dat is als je eerst de hop infuseert en dan pas je mout.

Over mout gesproken, hebben jullie dry-malting al geprobeerd? Dat is een soort steepen maar dan pas na de vergisting. Wel eerst je mout ontsmetten met starsan. En kijk uit voor maltcreep

Jan de Graaff

Ik vind net in mijn mailbox een nieuwsbrief van Brew Your Own "Brewing Great IPAs" met daarin een link naar een enorm stuk over biotransformaties. Wel toepasselijk hier, dus doe er je voordeel mee.

Johan_vL

In Brew Your Own (BYO) is een artikel gepubliceerd over de historie en werkwijze van Dip hopping: https://byo.com/article/dip-hopping/?utm_source=Brew+Your+Own+-+Live&utm_campaign=c16c2b79c5-EMAIL_CAMPAIGN_2018_07_05_03_45_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_b55e7c72d8-c16c2b79c5-66619866&mc_cid=c16c2b79c5&mc_eid=3d023a3264

Bij sommige hopbloemen, waar de pakketjes lupuline heel hard zijn gebruik ik deze methode samen met een staafmixer om hopthee te maken, iets anders dan beschreven, maar de temperatuur lijkt de belangrijkste factor.

Snelbier

Dank voor de link. Mooi artikel, maar er blijven voor mij vragen open.

DIP-hopping niet eerder van gehoord. Zoveelste BUZZ-term in Brouwland, denk ik dan?
Blijkt er op neer te komen dat je de aroma-hop overgiet met water of wort van ruim 77'C vóór vergisting.
Mijn vraag is dan waarom je niet gewoon flame-out-hop doet rond 80'C, en wat het smaakverschil is..

Zinsnede uit het artikel: "...with this hopping technology Spring Valley "found the following results: Hop enzymes do not contribute to main fermentation, etc...".
Mijn vragen:
- Hop-enzymen blijkbaar geneutraliseerd.. Dan ook bruikbaar om hopCREEP te voorkomen?
Op ons forum is veel info over hopcreep (enzymwerking uit dryhop) te vinden, maar..
Weinig info over voorkomen daarvan.  Forumlid EBC heeft ooit aangegeven dat overgieten met heet water de oplossing is..  Komt overeen met ervaring uit het BYO-artikel, géén enzymwerking (hopcreep) meer.
Helaas NIETS te vinden van tests, zelfs niet van hoofd-beheerder en allestester Jaques-B.  :beersmiley:

Reden dat dit artikel me opviel is een 'probleem' met laatste bieren die deels zijn gedry/droog-hopt met Citra.  Voor zover ik dacht te weten (op grond van minstens 10 eerdere soortgelijke brouwsels) is Citra géén creepy hop.
Laatste 2 brouwsels met Citra-drooghop zijn gushers geworden, afknapper.
2e brouwsel is bewust zelfde batch Citra gebruikt als 1e, dus het kan NIET aan mijn brouwen liggen :weetbeter:

Volgende week (vakantie  :degroeten: ) ga ik weer met mijn Citra-brouwsel aan de slag.
Testbatch verdelen in 'gewone' dryhop @ 2-3 dagen en 2e batch waar dryhop wordt overgoten met kokend water.
Helaas is mijn Citra die verdacht is van CREEP op, dus géén controlebatch..
Belangrijkste voor mij (nu) is dat smaak gelijk blijft. Ik ga er van uit dat die enzymen bij 80'C het wel opgeven.
Groet, Snelbier.


Hopfenfox

Citaat van: Snelbier op 16-06-2022  10:29 uDIP-hopping niet eerder van gehoord. Zoveelste BUZZ-term in Brouwland, denk ik dan?
Blijkt er op neer te komen dat je de aroma-hop overgiet met water of wort van ruim 77'C vóór vergisting.
Mijn vraag is dan waarom je niet gewoon flame-out-hop doet rond 80'C, en wat het smaakverschil is..

Het idee is dat je slechts een klein deel van je wort gebruik voor het overgieten op 77 graden. Het overgrote deel van je brouwsel gaat er pas na koelen bij.

Jacques

Citaat van: Snelbier op 16-06-2022  10:29 uWeinig info over voorkomen daarvan.  Forumlid EBC heeft ooit aangegeven dat overgieten met heet water de oplossing is..  Komt overeen met ervaring uit het BYO-artikel, géén enzymwerking (hopcreep) meer.

Ik heb toch een test aan gewijd. Het resultaat van mij test was dat hopcreep er wel minder door wordt maar niet geheel voorkomt. Daarnaast was de smaak van het bier anders (minder hoppig) dan wanneer je de hop niet bewerkt.


 

Snelbier

Citaat van: Jacques op 16-06-2022  22:58 uIk heb toch een test aan gewijd. Het resultaat van mij test was dat hopcreep er wel minder door wordt maar niet geheel voorkomt. Daarnaast was de smaak van het bier anders (minder hoppig) dan wanneer je de hop niet bewerkt. 
Inderdaad, met beter zoeken meer gevonden;
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=43951.msg659522#msg659522&gsc.tab=0  en
https://www.twortwat.nl/t-n/koud-versus-heet-koudhoppen
Daar beschrijf je dat de smaak van heet overgoten hop (dus ook dip-hop??) echt anders is.
Bespaart me wat langdurige tests.
Enige wat me nu overblijft om hopcreep te beperken én smaak behouden lijkt langer lageren, en daar heb ik juist zo'n hekel aan..
Denk je het allemaal een beetje door te hebben, blijkt Citra-pellets van laatste half jaar toch hopcreep te geven.
Proost, Snelbier

Jacques

Citaat van: Snelbier op 17-06-2022  10:03 uEnige wat me nu overblijft om hopcreep te beperken én smaak behouden lijkt langer lageren, en daar heb ik juist zo'n hekel aan..
Er is nog een andere mogelijkheid: kort pasteuriseren na de hergisting. Het schijnt dat 1 Pasteur-eenheid voldoende is.

Heuvinger brouwerij

Op die manier wordt het bier dood gemaakt.
Een van die mooie dingen van mijn eigen bouwsels is dat het bier leeft en dan veroudert.
Ik heb er weleens over vergedacht om wat flessen in de inkookautomaat te steken, doch ik ben meer een liefhebber van het natuurlijk proces.

Jacques

Citaat van: Heuvinger brouwerij op 17-06-2022  23:50 uOp die manier wordt het bier dood gemaakt.
Een van die mooie dingen van mijn eigen bouwsels is dat het bier leeft en dan veroudert.
Ik heb er weleens over gerdacht om wat flessen in de inkookautomaat te steken, doch ik ben meer een liefhebber van het natuurlijk proces.

Smaakontwikkeling heb je ook bij bier zonder hergisting op de fles...

Pasteuriseren is iets waar we als hobbybrouwers naar mijn idee serieuzer naar moeten gaan kijken. Het is de oplossing voor overcarboniseren en ook als je alcoholvrij dan wel alcoholarm bier wilt gaan brouwen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.