IPA Hopmaken

Gestart door Sebabje, 21-01-2022 09:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sebabje

Ik heb al wel eens vaker een IPA gemaakt met de hoppen die we nog hadden liggen. Nu dacht ik laat ik dat weer eens proberen met de mouten die we hebben liggen. Wat denken jullie van onderstaand recept uit Brewfather? Tips voor wat betreft de mouten, hoppen en eventueel het maischschema? Alle feedback en tips zijn welkom. Cheers!

IPA Hopmaken v2 - Specialty IPA

6.0% / 14.1 °P
Recept door
Brons Bier

Volmout
Brewster Beacon 30L
65% efficiëntie

Batchvolume: 25 L
Kooktijd: 60 min

Maischwater: 27.01 L

Spoelwater: 8.77 L
Totaal water: 35.78 L
Kookvolume: 29.85 L
SG voor koken: 1.050

Kenmerken
Begin SG: 1.057
Eind SG: 1.011
IBU (Tinseth): 66
BU/GU: 1.16
Kleur: 49 EBC

Maischen
B-amylase — 65 °C — 60 min
A-amylase 1 — 68 °C — 10 min
A-amylase 2 — 70 °C — 10 min
Mash out — 75 °C — 10 min

Mouten (7.41 kg)
2.895 kg (38.7%) — The Swaen Swaen Pilsner — Graan — 3.7 EBC
1 kg (13.4%) — The Swaen Swaen Dutch Pale Ale — Graan — 7.1 EBC
900 g (12%) — Thomas Fawcett Crystal Wheat Malt — Graan — 124 EBC
720 g (9.6%) — Dingemans Special B — Graan — 290 EBC
675 g (9%) — The Swaen GoldSwaen Light — Graan — 15 EBC
625 g (8.4%) — The Swaen Swaen Vienna — Graan — 10 EBC
450 g (6%) — Castle Malting Chateau Pale Ale — Graan — 8.5 EBC
145 g (1.9%) — Dingemans Pale Wheat — Graan — 3.2 EBC
Overige (75 g)
75 g (1%) — Briess Rice Hulls — Toevoeging — 0 EBC

Hop (255 g)
35 g (45 IBU) — Green Bullet 12.5% — Koken — 60 min
100 g (13 IBU) — Tradition (Bloemen) 6% — Aroma — 60 min hopstand
55 g (9 IBU) — Wakatu (Hallertau Aroma) (Bloemen) 7.4% — Aroma — 60 min hopstand
65 g — Ahtanum 3.2% — Koudhop — 10 dagen
Hopstand op 80 °C

Diversen
15 g — Gesneden Vlierbloesem — Koken — 10 min

Gist
2 pkg — Fermentis US-05 Safale American 81%

Vergisten
Hoofdvergisting — 20 °C — 7 dagen
Navergisting — 18 °C — 7 dagen
Coldcrash — 4 °C — 3 dagen
Conditioneren — 18 °C — 7 dagen

biking rebel

Bijzonder recept, proberen waard, maar dan wel zonder de special B, zeker geen 9%. Vlierbloesem zou ik ook weglaten, vind ik zelf beter als subtiele toets in een tripel of blond.

Sebabje

Citaat van: biking rebel op 21-01-2022  10:23 uBijzonder recept, proberen waard, maar dan wel zonder de special B, zeker geen 9%. Vlierbloesem zou ik ook weglaten, vind ik zelf beter als subtiele toets in een tripel of blond.

Dank voor je reactie!

Wat maakt de special b dat ik die er beter uit kan laten? Te gebrand karakter?

Arthur B

Ik ben er ook voorzichtig mee geworden nadat ik een bier kreeg wat nog het meeste weg had van een oliebol.

Special B kan namelijk wat rozijntjes toevoegen aan de smaak... 😬

biking rebel

Citaat van: Arthur B op 22-01-2022  09:48 uIk ben er ook voorzichtig mee geworden nadat ik een bier kreeg wat nog het meeste weg had van een oliebol.

Special B kan namelijk wat rozijntjes toevoegen aan de smaak... 😬

Voor donkere bieren mooi en lekker!

Arthur B

Citaat van: biking rebel op 22-01-2022  09:56 uVoor donkere bieren mooi en lekker!

Zeker. Als ik het met mate gebruikt zou hebben... 😉

Sebabje

Bedankt voor de tips en uitleg, special b wordt geschrapt!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.