Ouwe meuk of kelderschat?

Gestart door Jeroen76, 29-09-2021 13:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jeroen76

Gisteren een Westmalle tripel uit 1992 opengetrokken en deze eens even geproefd. Dit was zeker een aangename verrassing.

Kleur was opvallend donker, gebruikten ze destijds andere mout? Schuim was nog prima en bleef redelijk staan. Koolzuur was nog prettig aanwezig maar minder dan bij een huidige Westmalle tripel.

Smaak was totaal anders, warm, zoeter en meer richting de port/madeira dus wat wijnachtig. Herken dit van de gerijpte Hertog Jan Grand Prestige. Er zat wel wat bezinksel in het flesje maar rustig uitgeschonken en wat er mee kwam zakte snel naar beneden. Qua alcohol lijkt het alsof hij zeker niet sterker is geworden eerder wat zachter.

Leuk om te doen zo en heb nog wel wat meer kelderschatjes of meuk staan. Wie weet onder jullie ook nog. Lijkt mij leuk om dit te delen en te lezen.






Gr. Jeroen

JanEric

Zowel de kleur als de smaak lijkt me een kwestie van oxidatie.

LAM

Wat leuk zeg! Het alcoholpercentage zal vast ook wel hebben meegespeeld in de houdbaarheid van het biertje. Ben benieuwd naar de andere kelderschatjes.

EvdBroek

Citaat van: JanEric op 29-09-2021  14:18 uZowel de kleur als de smaak lijkt me een kwestie van oxidatie.
Inderdaad volledig geoxideerd

Snelbier

Kelderschatten?  ik heb een rode box in de garage met opschrift 'Afgekeurd, later testen.  Pa'.......
Is het eerste waar de koters induiken als ze eens thuiskomen.. Weten donders goed dat daar pareltjes tussen zitten.
Zelden iets langer dan 1 jaar weten te bewaren.. Beschouw bier zelf dan ook als 'versproduct', zal erfelijk zijn.
proost, Snelbier

Jacques

In het verleden heb ik heel wat keren oude bieren gedronken.

Ik heb ook een aantal keren diverse oude bieren vergeleken met verse versies van die bieren bij bierproeverijen met meerdere proevers.
Het viel op dat de diversiteit aan smaken bij verse bieren veel groter is dan bij oude bieren. Bij oude bieren gaan de verouderingssmaken zoals papierachtig, kartonachtig, sherry-achtig, madeira-achtig en portachtig de bovenhand voeren en gaan andere smaken steeds meer naar de achtergrond.

Zie dit plaatje waar ik gisteren ook al naar verwees.


Het is interessant om oude bieren te proeven om te leren hoe de smaak van een bier ontwikkeld, maar zelf geef ik de voorkeur aan bier dat niet ouder is dan hooguit 2 jaar.

Pimmels

Ik zal deze eens opentrekken binnenkort....
De vorige batch was geheel gemaderiseerd.
Geen bier meer maar wel een fijne smaak! :proost:


Bvk1983

Een slijterij hier in de buurt heeft vaak oude flessen Kasteel Donker staan, de oudste die ik daar ooit heb gehaald was 10 jaar oud. Leuk om te proeven maar qua smaak is het zeker niet altijd hoe ouder hoe beter.

PDGRRR

Citaat van: Bvk1983 op 30-09-2021  15:45 uEen slijterij hier in de buurt heeft vaak oude flessen Kasteel Donker staan, de oudste die ik daar ooit heb gehaald was 10 jaar oud. Leuk om te proeven maar qua smaak is het zeker niet altijd hoe ouder hoe beter.

Een paar jaar terug zag ik opeens overal flessen van Kasteel Bruin uit 2009 bij slijterijen staan, wellicht surplus van de brouwerij die het bier in 2010/2011 omdoopte naar Donker en zodoende de voorraad uit 2009 met het oude etiket niet actief nog op de markt wilde zetten? In het verleden al wel vaker een Kasteel Bruin van >10 jaar op, inderdaad wel leuk om te proeven naast een verse en/of een iets minder bejaarde versie.

Ik heb deze 3 nog in mijn kelder staan: 1997, 2005 en 2009.




Ik weet dat de Bierwinkel Leiden ook altijd een aardige voorraad oude flessen heeft staan van o.a. Kasteel Bruin, Cuvée van de Keizer Blauw, Stille Nacht etc.

Jacques

Citaat van: PDGRRR op 30-09-2021  17:50 uIk weet dat de Bierwinkel Leiden ook altijd een aardige voorraad oude flessen heeft staan van o.a. Kasteel Bruin, Cuvée van de Keizer Blauw, Stille Nacht etc.

Slijterijen en ook sommige gespecialiseerde biercafés verkopen oude bieren voor ongekend hoge prijzen.
In het verleden heb ik meerdere keren veel geld betaald voor oude bieren die muf, leeg en zonder schuim waren... Door schade en schande heb ik geleerd dat bier toch echt wel een "versproduct" is en dat je bier beter niet heel lang bewaard. Dit geldt zeker voor bieren met hergisting op de fles. Door autolyse komen enzymen uit gistcellen vrij die eiwitten die verantwoordelijk zijn voor body en schuimhoudbaarheid afbreken.

Te veel willen sommige biersommeliers bier vergelijken met wijn. Dit is niet juist. In wijn zit bijna nooit gist en schuimhoudbaarheid is iets wat niet speelt bij wijn. De body bij wijn wordt ook niet voor een groot deel bepaald door eiwitten.

Oude bieren zijn leuk om geproefd te hebben maar bier wordt door veroudering in de regel er niet beter op. Ja, er zijn uitzonderingen. Zo wil een zuur bier zich aardig ontwikkelen in de tijd en ook een stevige droge stout kan aangenamer worden doordat de harde kantjes minder worden.

PDGRRR

Citaat van: Jacques op 30-09-2021  23:21 uSlijterijen en ook sommige gespecialiseerde biercafés verkopen oude bieren voor ongekend hoge prijzen.

Inderdaad, en dan weet je niet eens hoe deze zijn bewaard. Meestal staan ze in winkels ook nog eens op de hoogste plank, waar het het warmst is. En dan krijg je vaak onderstaand.

CiteerIn het verleden heb ik meerdere keren veel geld betaald voor oude bieren die muf, leeg en zonder schuim waren...

Jeroen76

Mooi verwoord Jacques en sta hier helemaal achter. Ik vind het gewoon leuk om te doen en eerlijk is eerlijk er zijn er al een aantal eerder door de gootsteen gegaan hoor.

Gr. Jeroen


Oscar

Citaat van: PDGRRR op 30-09-2021  17:50 uIk heb deze 3 nog in mijn kelder staan: 1997, 2005 en 2009.

Geoxideerd, geoxideerd en geoxideerd.     :huilen:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.