Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoog begin SG?  (gelezen 604 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Hoog begin SG?
« Gepost op: 01-06-2021 22:45 u »
Recept van internet geplukt.

Totaal 8,5 kg mout.
2x gemaischt.
25 ltr. wort voor het koken.
SG 1060 voor het koken.
Volgens recept, 1250 g suiker toevoegen en 500 gram karamelsiroop.
Is dat niet wat veel?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 846
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoog begin SG?
« Reactie #1 Gepost op: 02-06-2021 09:36 u »
Recept van internet geplukt.
Totaal 8,5 kg mout.
2x gemaischt.
25 ltr. wort voor het koken.
SG 1060 voor het koken.
Volgens recept, 1250 g suiker toevoegen en 500 gram karamelsiroop.
Is dat niet wat veel?
Wat is veel..  Zal ook van gist (svg) en biersoort afhangen..
Met gegeven data komt extra suiker+siroop op bijna 30% van totaalsuikers, lijkt me best veel.
BZR nu rond 55% als ik goed reken.
  Als originele recept uitgaat van hoger BZR (75%?) komt de suikerverhouding anders, wordt dan ~23% extra suiker op totaalsuikers. Lijkt me al 'normaler'..
Zou zelf de extra suiker+siroop zoveel verminderen dat deze weer rond 23% van het totaal zitten.
Proost,  Snelbier

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Hoog begin SG?
« Reactie #2 Gepost op: 02-06-2021 09:43 u »
Maak ik een rekenfout als ik alsvolg reken;
Totaal ca. 1700 g extra suiker op 25 liter is ca  70 gram extra suiker.
Met een begin SG van het wort 1060 kom ik uit op 1130!!!
Lijkt ne enorm veel of reken ik verkeerd?

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 846
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoog begin SG?
« Reactie #3 Gepost op: 02-06-2021 09:49 u »
Maak ik een rekenfout als ik alsvolg reken;
Totaal ca. 1700 gr.extra suiker op 25 liter is ca  70 gram extra suiker.
Met een begin SG van het wort 1060 kom ik uit op 1130!!!
Lijkt ne enorm veel of reken ik verkeerd?
Denkfoutje, waarschijnlijk. Reken kan je wel   ;D
Suiker 70g/L klopt.  Omrekenen naar SG: delen door ~2,5 > SG verhoging 0,028.
Proost, Snelbier.

Toevoeging: SG wordt dan 1.060+.028 = 1.088.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Hoog begin SG?
« Reactie #4 Gepost op: 02-06-2021 15:20 u »
rekenen kan je wel   ;D




Ben nog van de ouwe stempel, die nog kan hoofdrekenen!

Als je tegenwoordig bij de kassa van AH vraagt of je er wat kleingeld bij zal doen, zodat het makkelijker geld teruggeven is, raken ze volledig in paniek!
Hoeft niet!!!
De kassa heeft namelijk al uitgerekend wat ze terug moeten geven!
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Tags: