Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Slurry als bottelgist?  (gelezen 1050 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Splinter

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: gr
Slurry als bottelgist?
« Gepost op: 01-06-2021 09:42 u »
Beste Brouwers,

Momenteel ben ik een Belgisch blond (Wyeast 3522) aan het brouwen, die dit weekend waarschijnlijk klaar is om gebotteld te worden. Ondertussen heb ik ook nog 10 liter stout in een mandfles in de kast staan die twee maanden gelagerd heeft.

De stout is flink ver doorgegist en waarschijnlijk is de gist niet meer vitaal genoeg voor hergisting op fles.
Kan ik de slurry van de 3522 gebruiken als bottelgist voor de stout?
En zo ja, hoeveel moet ik daar dan van gebruiken op 10 liter?
Of moet ik er eerst een kleine starter van maken?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Simonsj

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Fanatieke prutser
Re: Slurry als bottelgist?
« Reactie #1 Gepost op: 01-06-2021 17:07 u »
Wat mij belangrijk lijkt. Kijk naar de vergistingsgraad van de gist in je stout en die van Wyeast. Als de 3522 hoger is zou ik het niet doen. Waarom neem je geen monstertje af van de stout en kijk je of de gist met een beetje suikerwater niet tot leven komt?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.310
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Slurry als bottelgist?
« Reactie #2 Gepost op: 01-06-2021 20:40 u »
Als bottelgist wil je meest verse en fitte gist hebben die je kunt krijgen. Het liefst het schuim van een vat dat twee dagen aan het gisten is. Wat onze oosterburen dan Speise noemen. Ander ga voor een zakje bottelgist als je de stout gist niet vertrouwd. Ik zou zeker geen andere slurrie gebruiken,

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Slurry als bottelgist?
« Reactie #3 Gepost op: 01-06-2021 22:13 u »
Als bottelgist wil je meest verse en fitte gist hebben die je kunt krijgen. Het liefst het schuim van een vat dat twee dagen aan het gisten is. Wat onze oosterburen dan Speise noemen. Ander ga voor een zakje bottelgist als je de stout gist niet vertrouwd. Ik zou zeker geen andere slurrie gebruiken,

Mee eens.
Simonsj heeft ook een goede opmerking gemaakt. Als je slurry gebruikt van een ander brouwsel loop je het risico dat het bier verder doorgist dan je lief is nadat je het bier gebotteld hebt.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.425
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Slurry als bottelgist?
« Reactie #4 Gepost op: 01-06-2021 23:04 u »
Als bottelgist wil je meest verse en fitte gist hebben die je kunt krijgen. Het liefst het schuim van een vat dat twee dagen aan het gisten is. Wat onze oosterburen dan Speise noemen.

Dit is een misverstand, wat de Duitsers 'Speise' noemen is geen gist.

Speise is een deel van het wort wat men apart houdt, dus in eerste instantie niet mee laat vergisten. Bij het bottelen voegen ze dit onvergiste wort aan het bier toe in plaats van bottelsuiker t.b.v. de hergisting op fles. Op deze manier kan men aan het zogenaamde 'Reinheitsgebot' voldoen, dat het gebruik van suiker en dus ook van bottelsuiker verbiedt.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.310
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Slurry als bottelgist?
« Reactie #5 Gepost op: 01-06-2021 23:20 u »
Dit is een misverstand, wat de Duitsers 'Speise' noemen is geen gist.

Van origine is Speise de geoogste gist en jongbier volgens de methode wat we in het Engels 'top cropping' noemen (dit is de meest verse en actieve gist die je kunt krijgen, buiten een goed gemaakte starter). Het gaat om de combinatie gist en nog grotendeels onvergiste wort. Het doel van Speise is om een ondergistend bier dat onvoldoende gecarboniseerd is tijdens de lange koude lagering te carboniseren. Dat vraagt om gist en suikers. In het gelagerde bier zijn de suikers "op" en de gist ligt op de bodem te rusten.

Het begrip is met der tijd opgerekt tot het toevoegen van vergistbare vloeistoffen (wort) aan het jong bier. Suikerwater wordt tegenwoordig zelfs Speise genoemd, hier en daar.

Ingo

Offline Splinter

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: gr
Re: Slurry als bottelgist?
« Reactie #6 Gepost op: 05-06-2021 15:44 u »
Als bottelgist wil je meest verse en fitte gist hebben die je kunt krijgen. Het liefst het schuim van een vat dat twee dagen aan het gisten is. Wat onze oosterburen dan Speise noemen. Ander ga voor een zakje bottelgist als je de stout gist niet vertrouwd. Ik zou zeker geen andere slurrie gebruiken

Bedankt! Ik ben niet bang dat het te ver doorgist, omdat de stout een vastgelopen gisting had die ik met glucoamylase weer op gang heb gebracht. Dat heeft hem tot 1.003 gebracht... Dus ik denk dat die wel uitgegist is. Maar een verse en fitte gist is dus wel een beter idee.

Ik ga komende week op vakantie en dacht om beide bieren even snel voor die tijd nog te bottelen. Het gaat niet lukken om voor die tijd langs mijn brouwwinkel te gaan, dus de slurry leek me een snelle oplossing. Maar de stout kan zeker nog een paar weekjes wachten, tot ik terug ben en een bottelgist kan halen.

Hoeveel gist voeg ik toe als bottelgist? De stout is 10 liter.

Waarom neem je geen monstertje af van de stout en kijk je of de gist met een beetje suikerwater niet tot leven komt?

Ga ik ook even doen voor de zekerheid.

Van origine is Speise de geoogste gist en jongbier volgens de methode wat we in het Engels 'top cropping' noemen (dit is de meest verse en actieve gist die je kunt krijgen, buiten een goed gemaakte starter). Het gaat om de combinatie gist en nog grotendeels onvergiste wort. Het doel van Speise is om een ondergistend bier dat onvoldoende gecarboniseerd is tijdens de lange koude lagering te carboniseren. Dat vraagt om gist en suikers. In het gelagerde bier zijn de suikers "op" en de gist ligt op de bodem te rusten.

Dat wist ik niet! Ook wel eens leuk om uit te proberen. Dan zou ik na mijn vakantie dus ook gewoon een nieuw bier kunnen brouwen en tijdens de eerste dagen daar een sample van nemen om toe te voegen bij het bottelen.

Ik neem aan dat ik dan heel secuur moet meten wat op dat moment de SG van het jongbier is, en de juiste rekensom moet vinden voor de carbonisatie? Want dan moet ik wel weten tot hoever ik kan verwachten dat het doorgist op fles. Beersmith geeft voor DME bijvoorbeeld een effectiviteit van 65% (bij carbonisatie).
Als bijvoorbeeld de glucoamylase nog actief is, kan het zijn dat ook het nieuw toegevoegde jongbier doorgist tot 1.003, terwijl het anders misschien bij 1.010-1.015 stopt.

Ik ga hier nog even goed over nadenken, misschien is een bottelgist wel zo veilig in dit geval.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.310
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Slurry als bottelgist?
« Reactie #7 Gepost op: 05-06-2021 19:10 u »
Ik ga hier nog even goed over nadenken, misschien is een bottelgist wel zo veilig in dit geval.

Als je op Speiserechner zoekt kom je er een aantal tegen, maar ik zou zeker voor een bottelgist gaan. Hoeveel weet ik zo niet, ik heb er geen hier, maar gelukkig staat het op het zakje.

Prettige vakantie,

Ingo

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 835
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Slurry als bottelgist?
« Reactie #8 Gepost op: 06-06-2021 07:33 u »
... maar ik zou zeker voor een bottelgist gaan. Hoeveel weet ik zo niet, ik heb er geen hier, maar gelukkig staat het op het zakje...
Zie Fermentis-F2 voor tabel: https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/safale-f-2/
Wijkt niet veel af van Lallemand-CBC1-dosering.  En vlgs mij ook gelijk aan andere gisten, mocht je geen 'echte bottelgist' gebruiken.
Tabel leest wat rottig, maar meer alcohol > meer gist.  Meer CO2 > meer gist.
  Gemiddelde zit op 7 g gist per HL,  krap 1 grammetje per 10L.
Succes,  Snelbier.

Tags: