Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tarwevlokken voorbereiden voor maischen?  (gelezen 717 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Moonwalkers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Moonwalker beer - Buitenaards lekker
Tarwevlokken voorbereiden voor maischen?
« Gepost op: 22-05-2021 08:30 u »
Dag medebrouwers!

Wij zijn nog beginnende brouwers. We zijn nu zover dat we onze eerste tripel gaan brouwen volgens eigen verzonnen recept. We willen tarwevlokken aan de tripel toe gaan voegen. Nu is onze vraag hoe, en of we de tarwevlokken moeten voorbereiden. We hebben van alles gelezen maar weten niet goed wat de juiste wijze van voorbereiden is.

een aantal opties zijn:

- Malen met de schrootmolen
- Voor het toevoegen aan het wort de tarwevlokken een half uur koken
- Niet voorbereiden en als complete tarwevlokken aan je wort toevoegen

Misschien dat jullie ons hiermee kunnen helpen?!

mvg,

De Moonwalkers


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.349
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Tarwevlokken voorbereiden voor maischen?
« Reactie #1 Gepost op: 22-05-2021 08:36 u »
Dag medebrouwers!

Wij zijn nog beginnende brouwers. We zijn nu zover dat we onze eerste tripel gaan brouwen volgens eigen verzonnen recept. We willen tarwevlokken aan de tripel toe gaan voegen. Nu is onze vraag hoe, en of we de tarwevlokken moeten voorbereiden. We hebben van alles gelezen maar weten niet goed wat de juiste wijze van voorbereiden is.

een aantal opties zijn:

- Malen met de schrootmolen
- Voor het toevoegen aan het wort de tarwevlokken een half uur koken
- Niet voorbereiden en als complete tarwevlokken aan je wort toevoegen

Misschien dat jullie ons hiermee kunnen helpen?!

mvg,

De Moonwalkers

Ik doe altijd het laatste. Gewoon bij de rest van je mout en dan dezelfde maischstappen als anders.
Tarwevlokken worden volgens een aantal mensen op dit forum, bij een hoge temperatuur geplet waardoor verstijfselen niet nodig is.
Zelf heb ik heb nog nooit problemen ondervonden bij gebruik van tarwevlokken. Sommige brouwers hebben last van aanbranden op de bodem (als je verwarming vanonder komt). dus goed blijven roeren.

Offline Moonwalkers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Moonwalker beer - Buitenaards lekker
Re: Tarwevlokken voorbereiden voor maischen?
« Reactie #2 Gepost op: 22-05-2021 08:42 u »
Ik doe altijd het laatste. Gewoon bij de rest van je mout en dan dezelfde maischstappen als anders.
Tarwevlokken worden volgens een aantal mensen op dit forum, bij een hoge temperatuur geplet waardoor verstijfselen niet nodig is.
Zelf heb ik heb nog nooit problemen ondervonden bij gebruik van tarwevlokken. Sommige brouwers hebben last van aanbranden op de bodem (als je verwarming vanonder komt). dus goed blijven roeren.

Top! hartelijk dank voor je super snelle reactie :biersmile:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.324
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Tarwevlokken voorbereiden voor maischen?
« Reactie #3 Gepost op: 22-05-2021 09:43 u »
Geen van drieen is fout. Zelf maal ik ze samen met de mout.

Koken. Koken ligt er aan of de vlokken warm of koud geplet zijn. Warm is normaal. Als het koud geplet is staat het op de verpakking en is verstijfselen zinvol.
Verstijfselen kun je ook af laten hangen van je maischschema. Je kunt met een pan hete verstijfselde vlokken je worttemperatuur een stap laten maken.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.220
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tarwevlokken voorbereiden voor maischen?
« Reactie #4 Gepost op: 22-05-2021 21:48 u »
Het verstijfselingstraject van tarwe ligt tussen de 58 en 64 ºC. Dat betekent dat de tarwe verstijfselt binnen een normaal maischschema.
Om te zorgen dat de vlokken een hoger rendement geven is het verstandig om deze te malen/schroten zodat de inhoud van de vlokken makkelijker vrijkomt.

Offline Moonwalkers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Moonwalker beer - Buitenaards lekker
Re: Tarwevlokken voorbereiden voor maischen?
« Reactie #5 Gepost op: 24-05-2021 08:53 u »
Het verstijfselingstraject van tarwe ligt tussen de 58 en 64 ºC. Dat betekent dat de tarwe verstijfselt binnen een normaal maischschema.
Om te zorgen dat de vlokken een hoger rendement geven is het verstandig om deze te malen/schroten zodat de inhoud van de vlokken makkelijker vrijkomt.

Duidelijk verhaal heren! We gaan voor het schroten. Hartelijk dank voor het delen van jullie kennis :biersmile:

Groeten, de Moonwalkers

Tags: