Tarwevlokken voorbereiden voor maischen?

Gestart door Moonwalkers, 22-05-2021 08:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Moonwalkers

Dag medebrouwers!

Wij zijn nog beginnende brouwers. We zijn nu zover dat we onze eerste tripel gaan brouwen volgens eigen verzonnen recept. We willen tarwevlokken aan de tripel toe gaan voegen. Nu is onze vraag hoe, en of we de tarwevlokken moeten voorbereiden. We hebben van alles gelezen maar weten niet goed wat de juiste wijze van voorbereiden is.

een aantal opties zijn:

- Malen met de schrootmolen
- Voor het toevoegen aan het wort de tarwevlokken een half uur koken
- Niet voorbereiden en als complete tarwevlokken aan je wort toevoegen

Misschien dat jullie ons hiermee kunnen helpen?!

mvg,

De Moonwalkers

Eric v B

Citaat van: Moonwalkers op 22-05-2021  08:30 uDag medebrouwers!

Wij zijn nog beginnende brouwers. We zijn nu zover dat we onze eerste tripel gaan brouwen volgens eigen verzonnen recept. We willen tarwevlokken aan de tripel toe gaan voegen. Nu is onze vraag hoe, en of we de tarwevlokken moeten voorbereiden. We hebben van alles gelezen maar weten niet goed wat de juiste wijze van voorbereiden is.

een aantal opties zijn:

- Malen met de schrootmolen
- Voor het toevoegen aan het wort de tarwevlokken een half uur koken
- Niet voorbereiden en als complete tarwevlokken aan je wort toevoegen

Misschien dat jullie ons hiermee kunnen helpen?!

mvg,

De Moonwalkers

Ik doe altijd het laatste. Gewoon bij de rest van je mout en dan dezelfde maischstappen als anders.
Tarwevlokken worden volgens een aantal mensen op dit forum, bij een hoge temperatuur geplet waardoor verstijfselen niet nodig is.
Zelf heb ik heb nog nooit problemen ondervonden bij gebruik van tarwevlokken. Sommige brouwers hebben last van aanbranden op de bodem (als je verwarming vanonder komt). dus goed blijven roeren.

Moonwalkers

Citaat van: Eric v B op 22-05-2021  08:36 uIk doe altijd het laatste. Gewoon bij de rest van je mout en dan dezelfde maischstappen als anders.
Tarwevlokken worden volgens een aantal mensen op dit forum, bij een hoge temperatuur geplet waardoor verstijfselen niet nodig is.
Zelf heb ik heb nog nooit problemen ondervonden bij gebruik van tarwevlokken. Sommige brouwers hebben last van aanbranden op de bodem (als je verwarming vanonder komt). dus goed blijven roeren.

Top! hartelijk dank voor je super snelle reactie :biersmile:

seed7

Geen van drieen is fout. Zelf maal ik ze samen met de mout.

Koken. Koken ligt er aan of de vlokken warm of koud geplet zijn. Warm is normaal. Als het koud geplet is staat het op de verpakking en is verstijfselen zinvol.
Verstijfselen kun je ook af laten hangen van je maischschema. Je kunt met een pan hete verstijfselde vlokken je worttemperatuur een stap laten maken.

Ingo

Jacques

Het verstijfselingstraject van tarwe ligt tussen de 58 en 64 ºC. Dat betekent dat de tarwe verstijfselt binnen een normaal maischschema.
Om te zorgen dat de vlokken een hoger rendement geven is het verstandig om deze te malen/schroten zodat de inhoud van de vlokken makkelijker vrijkomt.

Moonwalkers

Citaat van: Jacques op 22-05-2021  21:48 uHet verstijfselingstraject van tarwe ligt tussen de 58 en 64 ºC. Dat betekent dat de tarwe verstijfselt binnen een normaal maischschema.
Om te zorgen dat de vlokken een hoger rendement geven is het verstandig om deze te malen/schroten zodat de inhoud van de vlokken makkelijker vrijkomt.

Duidelijk verhaal heren! We gaan voor het schroten. Hartelijk dank voor het delen van jullie kennis :biersmile:

Groeten, de Moonwalkers

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.