Bittere NEIPA

Gestart door Johannesdeloper, 21-04-2021 10:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johannesdeloper

Neipa 2021 - 7.6%
New England IPA
Auteur: Jan Roos

Soort: Volmout
IBU : 29 (Tinseth)
BU/GU : 0.41
Kleur : 12 EBC
Carbonisatie : 2.4 CO2-vol
SG voor koken : 1.055
Begin SG : 1.070
Eind SG : 1.012

Grainfather
Batchgrootte : 10 L
Kookvolume : 13.94 L
Vol. na koken : 10.94 L
Maischwater : 10.31 L
Spoelwater : 5.81 L
Spoelwatertempera.: 90 °C

Kooktijd : 60 min
Totaal water : 16.12 L
Brouwzaalrendement: 75.4%
Maischrendement: 79.2%

Vergistbare ingrediënten (2.98 kg)
1.65 kg - Maris Otter Pale 7.4 EBC (55.5%)
375 g - Wheat Malt 3.9 EBC (12.6%)
300 g - Rye 7 EBC (10.1%)
250 g - Flaked Oats 4.3 EBC (8.4%)
250 g - Wheat Flaked 3.2 EBC (8.4%)
150 g - Carafoam 3.9 EBC (5%)

Hop (165 g)
Hopstand
20 min hopstand @ 80 °C
20 min 80 °C - 30 g - Nelson Sauvin - 10.9% (...
20 min 80 °C - 20 g - Citra - 12% (8 IBU)
20 min 80 °C - 20 g - Huell Melon - 4.6% (3 IBU)
20 min 80 °C - 20 g - Mosaic - 12.25% (8 IBU)

Koudhop
4 dagen - 25 g - Citra - 12%
4 dagen - 25 g - Mosaic - 12.25%
4 dagen - 25 g - Nelson Sauvin - 10.9%

Diversen
Maischen - 2.8 g - Calcium Chloride (CaCl2) 33%
^ 2 ml is 1,2 g CaCl
Maischen - 1 g - Canning Salt (NaCl)
Maischen - 0.6 g - Gypsum (CaSO4)
Maischen - 4 ml - Lactic Acid 80%
Spoelen - 0.8 ml - Lactic Acid 80%

Gist
1 pkg - Lallemand (LalBrew) Verdant IPA
Cellen
15 miljoen cellen / ml

Maischprofiel
Mash Steps
67 °C - 60 min - Maisch
78 °C - 10 min - uitmaischen

Vergistingsprofiel
Imported
18 °C - 0 dagen - Hoofdvergisting

Waterprofiel
Alkmaar 3e Kwartaal 2018 (Style - American IPA)
Ca 76 Mg 7 Na 77 Cl 150 SO 56
SO/CI verhouding: 0.4
pH maisch: 5.34
pH spoelwater: 6

Metingen
pH maisch:
Kookvolume:
SG voor koken:
Volume na koken:
Begin SG:
Vergistingsvat aanvullen:
Vergistingsvat volume:
Eind SG:


Na 2x eerder een NEIPA gemaakt te hebben, heb ik nu wat meer hop gebruikt, totaal 20g per L en alleen whirlpool en koudhop.
De hop is toegevoegd in een verzwaard hopzakje. Na whirlpool is de zak uitgeknepen, na koud hop niet.
Zojuist heb ik na 4 dagen overgeheveld.
Ik ervaar de smaak wel heel erg bitter.
Het verbaast me dat er zoveel bitterheid inzit zonder bitterhop en zonder toevoeging tijdens het koken.
De berekende IBU van 29 geeft daar ook geen aanleiding toe.

Hebben jullie gelijksoortige ervaringen? Wordt dit duidelijk minder na 1 a 2 weken navergisting en 2 weken lagering?
Kan ik eventueel een 2e batch van 10 l brouwen met nauwelijks bitterheid? Ik denk dan aan 1g per liter Mosaic 10 minuten meekoken.

Takkie83

Weet je zeker dat het bitterheid is en geen hopburn van hopdeeltjes die in je bier zweven? Zo aan je hopgift te zien is er niets mis mee

Rejoen

Ik denk ook aan hop burn inderdaad. Ik heb hier ook last van en probeer dit uit mijn Neipa's te krijgen  (met wisselend resultaat). Mogelijke methodes om hier iets aan te doen zijn:
- Cold crashen
- Waterwaardes bijstellen (cl/ so4 verhouding).
- Geen overdaad aan drooghop/whirlpool/hopstand
- Brouwater aanzuren (lagere pH geeft minder bittere smaak)
- Het aflaten van hop tijdens het vergisten en lageren (via cct of overhevelen naar een nieuw vat
- Filteren van het jongbier (niet echt een praktische oplossing voor een amateur brouwer)

De eerste 2 methodes lijken het beste resultaat voor mij te geven. Altijd op blijven letten of je geen extra zuurstof in je bier brengt btw want anders doe je het drooghoppen voor niks 8)

Johannesdeloper

Ja nu ik er iets meer overgelezen heb, denk ik inderdaad dat het geen bitterheid is maar hopburn.
cl/ so4 verhouding was 2,5
pH bij maischen 5,3 en bij overhevelen 4,9 (vrij hoog dus nog)
SG bij koudhop na 3 dagen vergisting was 1.027 en nu 4 dagen later 1.016, begin sg was 1.072 en zou 1.013 moeten worden.
Er zweeft nog flink wat hop in het jong bier, ik ga dus zeker nog een paar dagen cold crashen en mogelijk nog gelatine toevoegen.

Takkie83

Goed nieuws dan dus!  :) En commerciële bieren hebben er ook last van hoor! Zeker de laatste paar slokken gaan vaak gepaard met een goeie cayennepeper-indruk  :D Coldcrashen kan zeker helpen, maar als je je biertje straks rechtop in je koelkast zet en hem in één keer maar niet helemaal uitschenkt heb je het grootste deel waarschijnlijk niet in je glas  :biersmile:

Jacques

Citaat van: Johannesdeloper op 21-04-2021  11:17 ucl/ so4 verhouding was 2,5

Bedoel je 2,5 keer zo veel sulfaat dan chloride?

Als je dat omdraait krijg je een veel aangenamer bier...

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.