Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


DIPA recept

Gestart door Miekelt, 14-04-2021 17:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Miekelt

Een maat van me wordt vader van een tweeling, daarom besloten we ter ere van dit heugelijke feit samen een DIPA te gaan brouwen.
Wat vinden jullie van het receptconcept?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0007
Naam receptDouble Double Trouble Trouble
Brouwdatum14-04-2021
BierstijlImperial IPA
Volume21,0 l
Begin SG1,083 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Rager)88 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
33,60 lWater uit Zutphen
8,85 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,92 kgPale Ale moutDingemans7 EBC100,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 °C2 min.45 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
69,5 gWarriorpellets15,0%30 min.75,7 IBU
19,8 gCentennialbellen10,3%5 min.4,4 IBU
19,8 gCascadepellets5,5%5 min.2,6 IBU
19,8 gCitrapellets12,0%5 min.5,7 IBU
100,0 gMosaicpellets13,9%koudhop0,0 IBU
80,0 gCascadepellets5,5%koudhop0,0 IBU
80,0 gCentennialpellets10,3%koudhop0,0 IBU
80,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale American (US-05)bovengist


biking rebel

Mijn tip: besteed aandacht aan je water (voeg chloride, sulfaat en calcium toe in de juiste hoeveelheden en verhoudingen)  om de hopsmaken beter tot hun recht te laten komen.

ramon86

Ziet er goed uit. Mooie hopkeuze :) Je zou nog een whirlpoolgift kunnen overwegen, maar dit ziet er al goed uit! Qua koudhop zit je wel aardig over de vaak aangegeven bovengrens van 8 gr/L, maar redelijk in de buurt van wat ik zelf ook vaker succesvol heb toegepast.

Miekelt

Citaat van: biking rebel op 14-04-2021  22:21 uMijn tip: besteed aandacht aan je water (voeg chloride, sulfaat en calcium toe in de juiste hoeveelheden en verhoudingen)  om de hopsmaken beter tot hun recht te laten komen.

Om een neutraler pH te krijgen?

JessyH

Citaat van: Miekelt op 12-05-2021  11:53 uOm een neutraler pH te krijgen?

Bij mij stond Zutphens water als standaard ingesteld op BrouwHulp, dus kans dat het geselecteerde waterprofiel niet gelijk is aan die in jouw omgeving. Maar dat even terzijde.

Voor ons hobbybrouwers zijn de 2 hoofdredenen om de basisprincipes van waterbehandeling te begrijpen: zuurgraad en smaak. Ik ben me er momenteel ook over in aan het lezen en kan de beginselen uitleggen, maar ik ben ook liever lui dan moe. Er zijn al veel topics over geschreven. Zoek eens op dit forum, bijvoorbeeld onder de tags: 'Brouwwater' en/of 'Brouwzouten'.

biking rebel

Citaat van: Miekelt op 12-05-2021  11:53 uOm een neutraler pH te krijgen?

Koen van Rock City legt het goed uit:

Vergelijkbare Topics (7)

40123

Reacties: 4
Gelezen: 983

38975

Reacties: 2
Gelezen: 815

35011

Reacties: 18
Gelezen: 3765

30100

Gestart door Bart G


Reacties: 10
Gelezen: 4302

23547

Reacties: 19
Gelezen: 8913

5084

Reacties: 20
Gelezen: 6299


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.