Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tips zijn welkom: RIS - Red Tsar  (gelezen 714 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Tips zijn welkom: RIS - Red Tsar
« Gepost op: 28-02-2021 14:17 u »
Afgelopen weekend al nummer 10 gebrouwen met de Braumeister en elke keer leer je weer wat nieuws erbij :) voor de volgende uitdaging wil ik eens een keer een RIS proberen, de max stort is een 5 kg dus zal een dubbele maisch worden.

Ik heb het rendement al naar 60% gezet in het programma want verwacht niet veel hoger uit te gaan komen, ik begin vaak met een 23 L water en had daarom ook het idee om na de eerste maisch te spoelen tot ik weer op 23 L zit (vermoed dat dit een ongeveer 4 L zal zijn, vanuit gaande dat het 80% water absorptie zal zijn per kg mout), spoelen zal ik doen met water van ongeveer 70 graden, dit vanwege de 1 stap maisch van 67 graden.

Na wat zoek en speur werk, gekozen voor de WLP007 Dry English Ale gist, dit ivm hoge alcoholtolerantie, ik koop 1 pakketje maar wil een starter gaan maken (ook dit is nieuw voor mij) maar heb er vertrouwen in want er is zoveel over te vinden. Wil een starter in 3 keer maken, vermoed dat ik dan genoeg gist heb. (gokje)

Hieronder het recept, maar zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn veel dingen nieuw en zijn alle tips welkom :)

Alvast bedankt
Groet  :proost:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkDRK010
Naam receptRed Tsar
Brouwdatum15-01-2021
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume21.4 l
Begin SG1.113 SG
Berekende kleur (Morey)159 EBC
Berekende bitterheid (Rager)124 IBU
Brouwzaalrendement60.0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
23.00 lWater uit Groningen
5.00 mlMelkzuur
14.62 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
79 mg/l7 mg/l27 mg/l228 mg/l52 mg/l18 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7.00 kgExtra Pale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons4 EBC63.6 %
1.00 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC9.1 %
1.00 kgCara RubyChateau50 EBC9.1 %
0.50 kgThe Swaen - Salty karamelDe Swaen25 EBC4.5 %
0.50 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC4.5 %
0.50 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC4.5 %
0.50 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC4.5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67.0 įC1 min.60 min.2.2 l/kg
Uitmaischen78.0 įC10 min.10 min.2.2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
60.0 gNorthern Brewerbellen9.7%60 min.73.2 IBU
40.0 gWillamettebellen4.0%45 min.18.1 IBU
60.0 gFugglebellen4.3%30 min.16.6 IBU
60.0 gE.K. Goldingpellets5.7%20 min.15.9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 pak(ken)Dry English Ale (WLP007)bovengist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.220
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tips zijn welkom: RIS - Red Tsar
« Reactie #1 Gepost op: 28-02-2021 22:07 u »
Wil een starter in 3 keer maken, vermoed dat ik dan genoeg gist heb. (gokje)

Het kan ook in twee stappen.

https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

1e stap 1 liter geschudde wort. Afgieten.
2e stap 2,5 liter geschudde wort.

Online D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: Tips zijn welkom: RIS - Red Tsar
« Reactie #2 Gepost op: 12-06-2021 17:34 u »
Uiteindelijk is het recept iets anders geworden:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkDRK010
Naam receptRed Tsar
Brouwdatum15-01-2021
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume21.4 l
Begin SG1.104 SG
Berekende kleur (Morey)159 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)115 IBU
Brouwzaalrendement56.0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
23.00 lWater uit Groningen
5.00 mlMelkzuur
15.02 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
79 mg/l7 mg/l27 mg/l228 mg/l52 mg/l18 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7.00 kgExtra Pale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons4 EBC58.8 %
1.00 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC8.4 %
1.00 kgCara RubyChateau50 EBC8.4 %
0.90 kgTarwemout gerookt eikWeyermann4 EBC7.6 %
0.50 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC4.2 %
0.50 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC4.2 %
1.00 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC8.4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67.0 įC1 min.60 min.2.1 l/kg
Uitmaischen78.0 įC10 min.10 min.2.1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
100.0 gNorthern Brewerbellen9.7%60 min.86.8 IBU
100.0 gE.K. Goldingpellets5.7%15 min.27.8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 pak(ken)Dry English Ale (WLP007)bovengist


Uiteindelijk voor het gist een giststarter gemaakt, eerste keer 2 L en daarna 2.5 L (de 2de was ook aanzienlijk actief want het gist/iets wat er op leek zat zelfs in het waterslot)

Begin SG 1104 en is nu al 1022 volgens de BrewBrain, dus mooi de goede kant op en is nu ook langzaam aan het afvlakken, de WLP007 heeft dus lekker zijn werk gedaan.
Hieronder de grafiek:


Waar ik wel nog naar benieuwd ben is of je nu wel of niet bottelgist zou toevoegen, in mijn geval CBC-1. Wil tzt ook bottelen met 6 g/L suiker.
Is er een kantelpunt wanneer je overstapt naar het gebruik maken van bottelgist?

Alvast bedankt
Groet :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.220
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tips zijn welkom: RIS - Red Tsar
« Reactie #3 Gepost op: 12-06-2021 21:54 u »
Is er een kantelpunt wanneer je overstapt naar het gebruik maken van bottelgist?

Een hard kantelpunt is er niet.
Het ligt aan de zwaarte van het bier en de tijd die zit tussen einde vergisting in bottelen.
Er zijn overigens ook (hobby)brouwers die altijd bottelgist gebruiken.

Tags: