Waar te beginnen?

Gestart door KleinBier, 05-01-2021 18:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

KleinBier

Dag specialisten!

Afgelopen weekend heb ik mijn eerste brouwsel gebrouwen met een simpel startersetje van 5 liter. Het waterslot pruttelt inmiddels en ik vond het erg leuk om te doen. Het lijkt mij een poging waard om deze hobby een wat serieuzere kans te geven.

Hoewel ik na het zien van al jullie installaties natuurlijk direct een halve bierbrouwerij wil kopen, probeer ik niet te hard van stapel te lopen. Het lijkt mij leuk om klein te beginnen en stap voor stap uit te breiden. Ik heb al een hele hoop gelezen op dit leuke forum, maar zie door de bomen het bos niet meer. Hopelijk kunnen jullie mij van advies voorzien bij de eerste keuzes die ik moet maken. Als deze post om de een of andere reden niet aan de forumeisen voldoet: excuses.

Om te beginnen: ik heb geen grote pan. Om die 5 liter te maken, moest ik al een pan lenen. Dus het lijkt mij logisch om hier te beginnen. Daarbij wil ik rekening houden met de lessen die ik nu al leerde: mijn goedkope digitale thermometer is traag en onnauwkeurig, mijn vergiet is te klein en het liefst hou ik de boel zo compact mogelijk.

Daarom dacht ik aan een kleine maischketel, waarin eventueel een filter en thermometer zit. Ook is het leuk als accessoires ruim beschikbaar zijn.

Bijvoorbeeld:

- SS Brewtech mini kettle, helaas erg moeilijk verkrijgbaar. https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/ss-brewtech/brouwketels/d/ss-brewtech-kettle-21-l-5-5-gal
- Klarstein Brauheld 25. https://www.klarstein.nl/Huishoudelijke-Apparaten/Biertap-Drinken-dispenser/Zelf-bier-maken/Brauheld-Pur-25-maischketel-25-liter-zonder-verwarmingselement-roestvrij-staal-25-Ltr.html


20 tot 30 liter lijkt mij ruim voldoende. Ik ben niet van plan grote hoeveelheden te maken, zoveel drink ik niet ;) Maar misschien verkijk ik mij hierop? Ik kan mij voorstellen dat bepaalde bieren veel meer volume nodig hebben?

Ik kook op gas. Elektrisch trekt mij niet zo, en dat is eigenlijk puur gevoelsmatig. Daarmee vallen de alles-in-een-oplossingen volgens mij af.

Een lang verhaal om eigenlijk te vragen:

Als jullie nu zouden beginnen met brouwen, gericht op kleinere hoeveelheden. Hoe zou je dat dan aanpakken?

Andert

Citaat van: KleinBier op 05-01-2021  18:03 uDag specialisten!

Afgelopen weekend heb ik mijn eerste brouwsel gemaakt met een simpel startersetje van 5 liter. Het waterslot pruttelt inmiddels en ik vond het erg leuk om te doen. Het lijkt mij een poging waard om deze hobby een wat serieuzere kans te geven.

Hoewel ik na het zien van al jullie installaties natuurlijk direct een halve bierbrouwerij wil kopen, probeer ik niet te hard van stapel te lopen. Het lijkt mij leuk om klein te beginnen en stap voor stap uit te breiden. Ik heb al een hele hoop gelezen op dit leuke forum, maar zie door de bomen het bos niet meer. Hopelijk kunnen jullie mij van advies voorzien bij de eerste keuzes die ik moet maken. Als deze post om de een of andere reden niet aan de forumeisen voldoet: excuses.

Om te beginnen: ik heb geen grote pan. Om die 5 liter te maken, moest ik al een pan lenen. Dus het lijkt mij logisch om hier te beginnen. Daarbij wil ik rekening houden met de lessen die ik nu al leerde: mijn goedkope digitale thermometer is traag en onnauwkeurig, mijn vergiet is te klein en het liefst hou ik de boel zo compact mogelijk.

Daarom dacht ik aan een kleine maischketel, waarin eventueel een filter en thermometer zit. Ook is het leuk als accessoires ruim beschikbaar zijn.

Bijvoorbeeld:

- SS Brewtech mini kettle, helaas erg moeilijk verkrijgbaar. https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/ss-brewtech/brouwketels/d/ss-brewtech-kettle-21-l-5-5-gal
- Klarstein Brauheld 25. https://www.klarstein.nl/Huishoudelijke-Apparaten/Biertap-Drinken-dispenser/Zelf-bier-maken/Brauheld-Pur-25-maischketel-25-liter-zonder-verwarmingselement-roestvrij-staal-25-Ltr.html


20 tot 30 liter lijkt mij ruim voldoende. Ik ben niet van plan grote hoeveelheden te maken, zoveel drink ik niet ;) Maar misschien verkijk ik mij hierop? Ik kan mij voorstellen dat bepaalde bieren veel meer volume nodig hebben?

Ik kook op gas. Elektrisch trekt mij niet zo, en dat is eigenlijk puur gevoelsmatig. Daarmee vallen de alles-in-een-oplossingen volgens mij af.

Een lang verhaal om eigenlijk te vragen:

Als jullie nu zouden beginnen met brouwen, gericht op kleinere hoeveelheden. Hoe zou je dat dan aanpakken?
Brew in a bag (BIAB). Zeker als je wil dat je "brouwinstallatie" weinig ruimte inneemt en je kleine batches wilt brouwen zou dat voor mij de 1e keus zijn

Het is een filterzak in een pan. In die filterzak stop je mout. Een rekje op de bodem van je pan voorkomt aanbranden van de zak en je mout tijdens het maischen.

Na het maischen haal je de zak met mout uit je pan(eventueel zet je de zak in een pannetje spoelwater om nog wat extra rendement te halen).

Eventueel kun je tijdens het koken van de hop dezelfde zak weer gebruiken als een soort hopspider.

Dit is denk ik de meest eenvoudige manier van brouwen. Je hebt hiervoor weinig apparatuur nodig en is volgens mij de ideale methode om kleine batches te brouwen.

Heuvinger brouwerij

Citaat van: Andert op 05-01-2021  18:25 uBrew in a bag (BIAB). Zeker als je wil dat je "brouwinstallatie" weinig ruimte inneemt en je kleine batches wilt brouwen zou dat voor mij de 1e keus zijn
Inderdaad, liever een elektrische inkookautomaat met 3/8 kraan en mp15r pomp.
Die elektrische inkookautomaat kun je als je verder gaat voor een brouwautomaat gebruiken als spoelwaterketel.

oneman

Ik heb recentelijk (na het overlijden van mijn oude kunststof brewbucket) een Klarstein Füllhorn gekocht. Niet duur en eenvoudig. Daarmee kun je brouwen met een valse bodem (filteren na maischen in een emmer, pan licht reinigen, valse bodem eruit, wort erin en koken) of met een passende zak BIAB-en. Het is zeker geen perfect ding (de thermostaat is nutteloos), maar hij is dubbelwandig dus ik verwarm, meet met een digitale themometer en zet het element dan uit. Na een half uur maischen beetje bijverwarmen en klaar is kees.

ik ben er gelukkig mee.

Te koop bij Klarstein zelf of via Amazon.nl. Beetje de prijs volgen voor je koopt helpt, de prijs fluctueert sterk. Ik kocht 'm voor € 139,-

https://www.klarstein.nl/Huishoudelijke-Apparaten/Biertap-Drinken-dispenser/Zelf-bier-maken/F-llhorn-maischketel-2500W-30l-LED-Display-timer-304-roestvrij-staal.html?listtype=search&searchparam=fullhorn

Heuvinger brouwerij

Citaat van: oneman op 05-01-2021  19:55 uBeetje de prijs volgen voor je koopt helpt, de prijs fluctueert sterk.
Inderdaad, ik heb een https://www.electronic-star.nl/Home-Living/Grote-Huishoudelijke-Apparaten/Biertapinstallatie/Klarstein-Hopfengott-maischeketel-30-liter-30-140-C-circulatiepomp-rvs-30-ltr.html gekocht voor €229,99, doch het ding schijnt aangeboden te zijn voor € 219,99, ook gezien voor € 279,99 en nu € 269,99.
Pomp is gelijk vervangen door een mp15r.
Maar zo'n  Klarstein Maischfest maischketel lijkt mij ook interessant, pompje erbij en gereed!

KleinBier

Dank voor jullie reacties. Het brengt mij direct (weer) aan het twijfelen. Is elektrisch dan toch niet slimmer, ondanks dat ik het leuk vind om gewoon met mijn gasfornuis te klooien? Het is natuurlijk erg fijn als ik - mocht de hobby standhouden - bijvoorbeeld ooit naar de schuur kan verkassen. Of gewoon buiten in het zonnetje.

Wat ik mij wel afvraag over de brew in a bag-methode: ik snap dat het alles erg compact houdt, maar is het niet vervelend om te roeren in zo'n zak? Of valt dat in de praktijk mee?

Daarnaast merk ik dat ik het een fijner idee vind om een systeem te hebben waar veel accessories voor beschikbaar zijn. Zoals bij de Brewtech. Zelfbouw heb ik overwogen, maar ik ken mijzelf een beetje: het duurt te lang voor ik iets heb gemaakt, en daarna ben ik nooit helemaal tevreden over de uitkomst ;)

 Ik moet er nog maar eens goed over nadenken en veel lezen. Het zijn toch een keuzes die erg bepalend zijn voor het verdere verloop. Maar ideeën zijn van harte welkom, erg leuk om te zien dat hier zo gepassioneerd wordt verteld over dat onderwerp. Dank.

Edwin brouwt

Citaat van: KleinBier op 05-01-2021  22:22 uDank voor jullie reacties. Het brengt mij direct (weer) aan het twijfelen. Is elektrisch dan toch niet slimmer, ondanks dat ik het leuk vind om gewoon met mijn gasfornuis te klooien? Het is natuurlijk erg fijn als ik - mocht de hobby standhouden - bijvoorbeeld ooit naar de schuur kan verkassen. Of gewoon buiten in het zonnetje.

Wat ik mij wel afvraag over de brew in a bag-methode: ik snap dat het alles erg compact houdt, maar is het niet vervelend om te roeren in zo'n zak? Of valt dat in de praktijk mee?

Daarnaast merk ik dat ik het een fijner idee vind om een systeem te hebben waar veel accessories voor beschikbaar zijn. Zoals bij de Brewtech. Zelfbouw heb ik overwogen, maar ik ken mijzelf een beetje: het duurt te lang voor ik iets heb gemaakt, en daarna ben ik nooit helemaal tevreden over de uitkomst ;)

 Ik moet er nog maar eens goed over nadenken en veel lezen. Het zijn toch een keuzes die erg bepalend zijn voor het verdere verloop. Maar ideeën zijn van harte welkom, erg leuk om te zien dat hier zo gepassioneerd wordt verteld over dat onderwerp. Dank.


De kans dat je verder wil en gaat uitbreiden is groot  ;)  maar klein beginnen is misschien slim.
Ik ben begonnen met een elektrische pan (type weckketel) en een kunststof filteremmer. Na 3 brouwsels een grainfather automaat gekocht en daar ben ik heel blij mee.


Maar voor kleinere en testbrouwsels pak ik mijn 15 liter pan, zet m op het gas met een BIAB zak er in en ik moet zeggen, misschien word ik daar toch net iets blijer van! En het is zo simpel schoonmaken: een pan, een zak en een grote lepel (ja,  chargeer even, ook nog een gistvat en wat slangen).
Maar simpeler, goedkoper en toch "echt" brouwen dan BIAB kan bijna niet.






oneman

Citaat van: KleinBier op 05-01-2021  22:22 uWat ik mij wel afvraag over de brew in a bag-methode: ik snap dat het alles erg compact houdt, maar is het niet vervelend om te roeren in zo'n zak? Of valt dat in de praktijk mee?
Die vraag kan ik beantwoorden omdat ik in mijn brewbucket jarenlang in een zak maischte en nu in de Füllhorn zonder zak met een valse bodem. Kort antwoord, ja zo'n zak is vervelend roeren. Een valse bodem is veel fijner en je hebt ook nog eens het voordeel dat je goed kunt filteren en spoelen, dat gaat met BIAB niet echt lekker (batch sparge in een aparte pan)

Andert

Citaat van: oneman op 05-01-2021  22:50 uDie vraag kan ik beantwoorden omdat ik in mijn brewbucket jarenlang in een zak maischte en nu in de Füllhorn zonder zak met een valse bodem. Kort antwoord, ja zo'n zak is vervelend roeren. Een valse bodem is veel fijner en je hebt ook nog eens het voordeel dat je goed kunt filteren en spoelen, dat gaat met BIAB niet echt lekker (batch sparge in een aparte pan)
Ook als je een goed passende zak hebt?

Eentje die strak om de pan zit als je 'm om de rand slaat bedoel ik dan, niet eentje die je aansnoert.

oneman

Citaat van: Andert op 06-01-2021  09:02 uOok als je een goed passende zak hebt?

Eentje die strak om de pan zit als je 'm om de rand slaat bedoel ik dan, niet eentje die je aansnoert.

Ik heb alleen ervaring met de zak in mijn bucket. Die hing tegen de rand van de emmer, maar moest ruimte laten boven de bodem, omdat daar het element zat. Daardoor zal de zak altijd gaan draaien en bewegen als je roert. Is dag een ramp? Nee. Maar echt lekker roeren is het niet.

Ik vermoed dat als je echt BIABt, dus verwarmen zonder zak, zak & mout erin, isoleren en zonder bijwarmen maischen, dat je dan een zak kunt gebruiken die helemaal tegen de wand én bodem zit. Misschien dat dat dan beter gaat. Kan ik niet o.b.v. mijn ervaringen beoordelen.

Bvk1983

Citaat van: oneman op 06-01-2021  09:16 uIk vermoed dat als je echt BIABt, dus verwarmen zonder zak, zak & mout erin, isoleren en zonder bijwarmen maischen, dat je dan een zak kunt gebruiken die helemaal tegen de wand én bodem zit. Misschien dat dat dan beter gaat. Kan ik niet o.b.v. mijn ervaringen beoordelen.

Ik gebruik een BIAB zak in een weck ketel met kraan omdat ik geen valse bodem heb (maar kan dus wel spoelen), en ik vind het roeren niet prettig. Misschien dat het komt omdat de zak wat ruim is voor mijn pan maar door de beweging van het beslag gaat de zak in de pan gedeeltelijk meedraaien. Voor nu is het voor mij de goedkoopste maar werkbare oplossing, maar in de toekomst zal ik zeker overgaan naar een pan met valse bodem.

Willem Broekema

Ook ik ben ooit begonnen met een keukenpan op gas, dubbele emmer met gaasdoek ertussen als filter (en een hoop luchtinslag en troebel wort vergisten). Dat vond ik echt niks!

Daarna elektrische Weckketel met filteremmer uit de brouwshop, platenkoeler, omdat dit een fijnere/betere installatie was. Dacht ik toen. Ik vond het overscheppen van de hete bostel/wort naar de filteremmer een (gevaarlijk) gedoe, en ik had een enorm dood volume onder de filterplaat tussen bodem en kraan. Ook het tussendoor schoonmaken van de weckketel vond ik lastig. Ik kon nog niet temperatuur gecontroleerd vergisten, en mijn vergistingsemmer vond ik niet heel prettig in gebruik.

Daabij op dit forum veel geleerd over filtreren, oxidatie, etcetera. En toen wou ik nog betere spullen.
Uiteindelijk gebruik ik nu een "automatische"brouwketel, maar ook dit is niet ideaal heb ik al geleerd.
Ik denk ook dat er niet een ideaal is, maar dat je op een gegeven moment op iets uitkomt wat het beste bij je lijkt te passen in jouw situatie, en dat je toch concessies moet gaan doen - qua plaats waar je kanb brouwen, qua voorzieningen die je hebt, qua investeringen die je kan of wilt doen.
Ik kan nu nog heel veel bedenken wat ik nog beter zou willen qua installatie, maar alles heeft zo zijn voor en tegens..

Ik heb geen beschikking over gas in de schuur waar ik brouw, maar heb wel de beschikking over een werkruimte met voldende elektrische aansluiting, een dubbele kraan, afvoer, spoelbak en gistkast. En daar doe ik het nu mee, en ben er tevreden mee. Deze opstelling past nu aardig goed bij mij.

Vanuit mijn oogpunt kan ik de TS adviseren: probeer eens wat uit; er zijn best veel spullen te koop tweedehands of gewoon gunstig geprijsd die bij jou kunnen passen. Een (elektrische) weckpan met BIAB-zak is geen hele dure investering, en kan je op termijn weer vervangen of aanvullen met een hevelfilter. Hier zou je best batches van 20 liter kunnen brouwen (heb ik ook gedaan). Wellicht blijft het erbij, en is dit ideaal voor jou.
Je kunt altijd kijken of je een keer bij een andere brouwer mag kijken of meebrouwen om te zien of zijn installatie iets voor jou is.

Het leukste van de hobby zie ik pas achteraf: door de vele ervaringen heb ik geleerd wat ik wel/niet goed deed, en heb ik geleerd te verbeteren. Brouwen als hobby is voor mij geen sprintje trekken over een recht pad, maar meer een wandeling door de brouw jungle..

Wel heb ik geconcludeerd dat een aantal zaken bijna een must zijn bij het brouwen: pH meten, goede koelmogelijkheid, gecontroleerd vergisten en een dichtheidsmeter of refractometer. Maar net zoals het jou uitkomt..

Misschien is d

KleinBier

Wat veel advies, het houdt niet op :) Fijn hoor.

Volgens mij ben ik, zoals Willem eigenlijk zegt, op zoek naar iets dat 'ideaal' is. En bestaat dat niet. Het voelt alsof de eerste aanschaf richting bepalend is voor de rest, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet.

Wel merk ik dat ik ook blij word van het 'technische aspect'. De metertjes, de accessoires, dat soort dingen. Daarom focus ik op dingen als de twee voorbeelden in mijn openingspost. Een pan met een zak dekt dat wat minder af, maar misschien is het slimmer om alsnog eens te kijken waar ik tegenaan loop als ik dat toch eens probeer.

Misschien is de beste eerste aankoop een grote pan die ik ook gewoon voor soep kan gebruiken...

oneman

Ik denk dat het beste devies is: houd het eenvoudig, brouw veel en leer ervan. Je kunt je zomaar verliezen in de mooie dingetjes die anderen hebben, zonder dat je weet of je ze nodig hebt en vooral hoe je ze echt goed benut. Daarbij voelt het toch meer als echt zelf brouwen wanneer je gewoon in een pan zelf staat te roeren. En voor zover ik het kan beoordelen haal je nog steeds potentieel het hoogste rendement met roerend maischen in een pan en kun je daar zonder veel problemen ook zware bieren in maken.

Eerst leren hoe simpel en complex tegelijk brouwen eigenlijk is, lekker veel brouwen en vooral drinken. Dan komen de spulletjes wel, of niet.

Proost  :biersmile:


middelaersch

Citaat van: Bvk1983 op 06-01-2021  09:29 uIk gebruik een BIAB zak in een weck ketel met kraan omdat ik geen valse bodem heb (maar kan dus wel spoelen), en ik vind het roeren niet prettig. Misschien dat het komt omdat de zak wat ruim is voor mijn pan maar door de beweging van het beslag gaat de zak in de pan gedeeltelijk meedraaien.

Daar is een heel eenvoudige oplossing voor: de zak met vier houten (!) wasknijpers vastzetten op de rand van de pan.
Ik heb ook een poos BIAB gebrouwen, met een 'Menno pan' van 21 liter op het gasfornuis.
Gaat prima, en is heel eenvoudig en goedkoop. De hier geschetste problemen herken ik niet eerlijk gezegd.

Spoelen is met BIAB niet gebruikelijk. Wil je dat toch, ja dan kom je aan het knutselen c.q. klungelen vermoed ik, en maak je het proces alweer wat ingewikkelder.

Bvk1983

Citaat van: middelaersch op 06-01-2021  20:25 uDaar is een heel eenvoudige oplossing voor: de zak met vier houten (!) wasknijpers vastzetten op de rand van de pan.
Ik heb ook een poos BIAB gebrouwen, met een 'Menno pan' van 21 liter op het gasfornuis.
Gaat prima, en is heel eenvoudig en goedkoop. De hier geschetste problemen herken ik niet eerlijk gezegd.

Spoelen is met BIAB niet gebruikelijk. Wil je dat toch, ja dan kom je aan het knutselen c.q. klungelen vermoed ik, en maak je het proces alweer wat ingewikkelder.

Het is niet zozeer de rand die loslaat, ik trek een band over de rand die de zak bovenin op zijn plaats houdt. Het gaat om de zijkanten en bodem die gaan "zweven" bij het roeren.

Overigens gaat spoelen prima met een BIAB zak, ik heb een kraan in de pan dus hoef de zak niet op te tillen of iets dergelijks. Wat spoelen betreft werkt het m.i. niet anders of minder goed dan met een valse bodem.

middelaersch

Als je een kraan in je pan hebt dan wordt spoelen inderdaad wel een stuk simpeler te doen.

M.b.t. het gaan 'zweven' van de zak: je kunt gewoon heel rustig roeren, dat hoeft niet snel of zo.

KleinBier

Bedankt voor alle reacties, het heeft mij aan het denken gezet. Zo erg, dat ik er een beetje gek van word. Op een gegeven moment was ik aan het kijken naar elektrische alles-in-een-systemen van meer dan 500 euro omdat ik dacht dat ik uiteindelijk mijn schuur toch wel om zou willen bouwen en daar geen gas is...  Gekkenwerk als je nog maar moet zien of die veredelde mayonaise-emmer die hier staat te pruttelen daadwerkelijk een blond biertje oplevert of azijn ;)

Maar ik denk dat ik eruit ben: keep it simple.

Ik wil gewoon een pan op mijn gasfornuis gooien. De rest komt later.

Ik neig naar de Klarstein Brauheld 25 https://www.klarstein.nl/Huishoudelijke-Apparaten/Biertap-Drinken-dispenser/Zelf-bier-maken/Brauheld-Pur-25-maischketel-25-liter-zonder-verwarmingselement-roestvrij-staal-25-Ltr.html.

Met een kraantje en zelfs een thermometer, hartstikke mooi en niet al te duur. De 35 liter is maar een paar euro meer, maar ik vermoed dat 25 liter al aan de grote kant is voor mij. Zoals gezegd: ik drink niet veel.

Mijn idee is om na het maischen het wort op te vangen in een plastic emmer (misschien gewoon het vergistvat?), daarna de pan schoon te maken en vervolgens in dezelfde pan te koken. Afkoelen kan in mijn wasbak, gevuld met water en ijs.

Dan ben ik er wel, toch? Ik snap dat de biab-methode verreweg het eenvoudigst is voor deze aanpak, en dat is een optie. Maar ik zou liever met een valse bodem werken of ander filtersysteem werken, zodat ik wat makkelijker het bostel kan spoelen. Is dat iets wat je makkelijk aan zo'n Klarsteinpan toe kan voegen of werkt dat niet zo en moet je dan al snel in de richting van een hevelfilter kijken?

Dank voor al jullie hulp!

oneman

Citaat van: KleinBier op 08-01-2021  15:04 uIk wil gewoon een pan op mijn gasfornuis gooien. De rest komt later.

Ik neig naar de Klarstein Brauheld 25 https://www.klarstein.nl/Huishoudelijke-Apparaten/Biertap-Drinken-dispenser/Zelf-bier-maken/Brauheld-Pur-25-maischketel-25-liter-zonder-verwarmingselement-roestvrij-staal-25-Ltr.html.

Met een kraantje en zelfs een thermometer, hartstikke mooi en niet al te duur. De 35 liter is maar een paar euro meer, maar ik vermoed dat 25 liter al aan de grote kant is voor mij. Zoals gezegd: ik drink niet veel.

Mijn idee is om na het maischen het wort op te vangen in een plastic emmer (misschien gewoon het vergistvat?), daarna de pan schoon te maken en vervolgens in dezelfde pan te koken. Afkoelen kan in mijn wasbak, gevuld met water en ijs.

Dan ben ik er wel, toch? Ik snap dat de biab-methode verreweg het eenvoudigst is voor deze aanpak, en dat is een optie. Maar ik zou liever met een valse bodem werken of ander filtersysteem werken, zodat ik wat makkelijker het bostel kan spoelen. Is dat iets wat je makkelijk aan zo'n Klarsteinpan toe kan voegen of werkt dat niet zo en moet je dan al snel in de richting van een hevelfilter kijken?

Dank voor al jullie hulp!
Wat je hier beschrijft is precies wat ik ook doe (maar dan met een Klarstein Füllhorn): maischen met valse bodem, spoelen en uit laten lopen in emmer, pan schoon, wort terug & koken met een hopzakje, direct in gistingsvat en laten afkoelen. Eenvoudig, werkt fantastisch.

Die Brauheld ziet er netjes uit. Mijn Füllhorn is qua kwaliteit goed genoeg voor hobbygebruik en dat zie je terug in de prijs :-) Dat zal hier ook wel gelden.

Je zult alleen nog wel even een passende valse bodem moeten vinden want die zit er niet bij. Ze zijn los te koop, maar ze moeten wel netjes passen anders heeft het nog geen zin. (Geen ruimte rondom de bodem en pootjes lang genoeg om de kraan vrij te houden.) Zou even kijken of je voor een redelijke prijs een exemplaar kunt krijgen passend voor deze pan om later verassingen te voorkomen. (of je moet het leuk vinden om er zelf eentje te maken, dat kan natuurlijk ook)

Voor wat betreft de inhoud, het is wel lekker leven in de ruimte. Ik maak maximaal 20 liter batches, maar dan is het wel fijn om een ruime pan te hebben. De mout moet er immers ook nog bij en je wil ruimte hebben om te roeren en je beslag niet te dik maken. De mijne is 30 liter en dat is echt niet te groot. Zou je ooit zware bieren willen maken of een 20 liter batch, dan is die pan van 25 liter te klein. Ik zou voor de zekerheid en toekomst, zeker gezien het kleine prijsverschil, voor de 35 liter gaan. Als 'ie maar op je fornuis past.

KleinBier

Citaat van: oneman op 08-01-2021  15:19 uWat je hier beschrijft is precies wat ik ook doe (maar dan met een Klarstein Füllhorn): maischen met valse bodem, spoelen en uit laten lopen in emmer, pan schoon, wort terug & koken met een hopzakje, direct in gistingsvat en laten afkoelen. Eenvoudig, werkt fantastisch.
...

Voor wat betreft de inhoud, het is wel lekker leven in de ruimte. Ik maak maximaal 20 liter batches, maar dan is het wel fijn om een ruime pan te hebben. De mout moet er immers ook nog bij en je wil ruimte hebben om te roeren en je beslag niet te dik maken. De mijne is 30 liter en dat is echt niet te groot. Zou je ooit zware bieren willen maken of een 20 liter batch, dan is die pan van 25 liter te klein. Ik zou voor de zekerheid en toekomst, zeker gezien het kleine prijsverschil, voor de 35 liter gaan. Als 'ie maar op je fornuis past.

Dank Oneman, fijn om te weten dat ik in de goede richting denk. Eerlijk gezegd klinkt 20 liter al als best veel bier, maar ik kan mij voorstellen dat er ook een minimum zit aan batches? Op zich past de 35 ook wel op mijn (standaard) gasfornuis. Er zit een soort wokbrander op, dat zal toch afdoende moeten zijn. Dus wat dat betreft kan de 35 ook.

Ik lees wel wat mindere reviews over de ingebouwde thermometer, overigens. Maar het lijkt mij dat je die dan wel weer zou kunnen vervangen tzt.

oneman

In mijn vorige huis kookte ik met een weckketel op een wokbrander. Dat ging perfect.

Die thermometer zou ik me inderdaad niet veel van voorstellen gezien mijn ervaringen met Klarstein.

Gossi

Die thermometer lijkt me minder geschikt om het bier te koelen in ijswater, Dan moet je hem immers onderdompelen. Dan zou je hem eerst moeten aftappen in een vergistingsemmer en dan koelen.
Overigens is de exacte temperatuurmeting bij het maischen net iets minder belangrijk. Een paar graden verschil is niet zo erg, vooral als je vooraf de afwijking ijkt met een goede thermometer,
Succes.

oneman

Citaat van: KleinBier op 08-01-2021  15:28 uEerlijk gezegd klinkt 20 liter al als best veel bier, maar ik kan mij voorstellen dat er ook een minimum zit aan batches?
Bovenstaande vraag had ik even over het hoofd gezien.

Als je met een valse bodem maischt, dat heb je bij kleine hoeveelheden een relatief groot deel onder de bodem zitten. Ik denk dat dat tot 10 l. niet echt een probleem zal zijn. Daaronder misschien wel. Het 'probleem' dat je dan hebt is natuurlijk relatief. Je zult altijd genoeg water moeten toevoegen om de mout geheel onder te zetten. Bij heel kleine hoeveelheden kan het zijn dat je relatief veel wort overhoud en dus langer zult moeten inkoken om je doelvolume te halen. Dat is wel te overzien lijkt me.

KleinBier

Citaat van: oneman op 08-01-2021  17:56 uBovenstaande vraag had ik even over het hoofd gezien.

Als je met een valse bodem maischt, dat heb je bij kleine hoeveelheden een relatief groot deel onder de bodem zitten. Ik denk dat dat tot 10 l. niet echt een probleem zal zijn. Daaronder misschien wel. Het 'probleem' dat je dan hebt is natuurlijk relatief. Je zult altijd genoeg water moeten toevoegen om de mout geheel onder te zetten. Bij heel kleine hoeveelheden kan het zijn dat je relatief veel wort overhoud en dus langer zult moeten inkoken om je doelvolume te halen. Dat is wel te overzien lijkt me.

Hoewel ik niet van plan ben grote hoeveelheden te maken, is een beetje meer ook weer niet erg natuurlijk :)

Ik heb net de 35 besteld, nav jouw bericht!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.