Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Citra NEIPA 6,7% - recept discussie

Gestart door rfrins, 16-12-2020 11:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

rfrins

Hoi,

Ik wil een Citrus-Fruit NEIPA gaan brouwen en heb tot nu toe het volgende recept samengesteld.

Nog tips / adviezen wat naar jullie idee beter zou kunnen of beter zou passen?

Brew Monk 30L
Batch Size : 30 L

IBU : 43 (Tinseth)
Color : 10 EBC
Pre-Boil Gravity : 1.051
Original Gravity : 1.061
Final Gravity : 1.010

Fermentables (8.1 kg)
5 kg - Pale Ale 6 EBC (61.7%)
600 g - Sugar, Table (Sucrose) 2 EBC (7.4%)
500 g - Carapils 3 EBC (6.2%)
500 g - Oats, Malted 3.9 EBC (6.2%)
500 g - Pale Malt, Golden Promise 5.9 EBC (6.2%)
500 g - Vienna MALT 9 EBC (6.2%)
500 g - Wheat MALT 6 EBC (6.2%)

Hops (225 g)
60 min - 25 g - Magnum - 12% (24 IBU)
10 min - 10 g - Citra - 12% (5 IBU)
5 min - 10 g - Citra - 12% (3 IBU)
0 min - 10 g - Citra - 13.5% (2 IBU)

Hop Stand
30 min 80 °C - 25 g - Citra - 12% (4 IBU)
30 min 80 °C - 25 g - Mosaic - 12.25% (4 IBU)

Dry Hops
3 days - 50 g - Citra - 12%
3 days - 50 g - Mosaic - 12.25%
3 days - 20 g - Styrian Goldings - 3%


Yeast
2 pkg - Lallemand (LalBrew) Verdant IPA


Mash Profile
65 °C - 60 min - Temperature
72 °C - 20 min - Temperature
78 °C - 10 min - Mash Out
Fermentation Profile
19 °C - 5 days - Primary
20 °C - 1 days - Secondary
21 °C - 8 days - Tertiary


Hopfenfox

Deze ga ik even volgen. Aparte keuze, Styrian in de dryhop, maar waarom ook niet. Lekker kruidig.
Is er een reden dat je zo'n ingewikkelde moutstort doet?

biking rebel

Voor een 10 liter batch is de hoeveelheid hop al aan de lage kant, laat staan voor 30 liter. Ik zou de hoeveelheid in vlamuit en koudhop zeker keer 3 doen. Wat je nu hebt is de hoeveelheid voor een American Pale Ale. Ook lekker, maar dat is geen NEIPA. Ohja Magnum eruit, aangezien die best een harde bitterheid geeft en die wil je niet in je NEIPA.

JanDeGraaff

Magnum kan wel, maar dan veel minder.

Hier op de Craft Beer Channel vind je NEIPA recept gebaseerd op de Verdant NEIPA. Ter inspiratie. Er zitten ook 2 Youtube filmpjes bij die erg nuttig kunnen zijn.
Overigens zijn ze zo ook leuk om te bekijken..

Dit helpt je sowieso om je recept aan te scherpen.

Bvk1983

Is het ook niet zo dat je voor een NEIPA eigenlijk pas hop toevoegt vanaf vlamuit?

Hopfenfox

Fijne link. Alleen al dat gedoe met CO2-flushing, dat is voor een hobbyist zonder kegs en CO2 toch niet weggelegd? Zou je het zonder ook aandurven of wordt het dan sowieso een mislukte bruine brij?

rfrins

Citaat van: Hopfenfox op 16-12-2020  11:55 uDeze ga ik even volgen. Aparte keuze, Styrian in de dryhop, maar waarom ook niet. Lekker kruidig.
Is er een reden dat je zo'n ingewikkelde moutstort doet?

Ik twijfel nog een beetje over de Styrian.... eens dat hij iets meer kruidigheid toevoegt t.o.v. het citra geweld, maar ik wil er niet te veel van hebben...

rfrins

Citaat van: JanDeGraaff op 16-12-2020  12:26 uMagnum kan wel, maar dan veel minder.

Hier op de Craft Beer Channel vind je NEIPA recept gebaseerd op de Verdant NEIPA. Ter inspiratie. Er zitten ook 2 Youtube filmpjes bij die erg nuttig kunnen zijn.
Overigens zijn ze zo ook leuk om te bekijken..

Dit helpt je sowieso om je recept aan te scherpen.

Prima link inderdaad en ik had deze al eens gezien (dit recept is dan ook daarop gebaseerd  :brouwen:)
Ik ga de magnum wat minder doen en meer late hoppen toevoegen.

rfrins

In die link spreken zo overigens over een 3e hopsoort: BRU-1

ik ken deze niet, wat zou een goed alternatief zijn voor deze?

Hopfenfox

Lijkt vrij nieuw te zijn, omschrijving als ananas doet vermoeden dat El Dorado, Galaxy, Zythos een goed alternatief zouden kunnen zijn?

rfrins

Ik heb de Styr. Goldings toch eruit gesloopt en vervangen door de Cascade die ik nog heb.

Daarnaast alleen een klein beetje magnum voor de bitterheid aan het begin van het koken en verder alleen maar aroma hoppen in de hopstand en in de dry hop.

Brew Monk 30L
Batch Size : 30 L

IBU : 43 (Tinseth)
Color : 10 EBC
Pre-Boil Gravity : 1.051
Original Gravity : 1.061
Final Gravity : 1.010

Fermentables (8.1 kg)
5 kg - Pale Ale 6 EBC (61.7%)
600 g - Sugar, Table (Sucrose) 2 EBC (7.4%)
500 g - Carapils 3 EBC (6.2%)
500 g - Oats, Malted 3.9 EBC (6.2%)
500 g - Pale Malt, Golden Promise 5.9 EBC (6.2%)
500 g - Vienna MALT 9 EBC (6.2%)
500 g - Wheat MALT 6 EBC (6.2%)


Hops (360 g)
60 min - 10 g - Magnum - 12% (10 IBU)
Hop Stand
30 min hopstand @ 80 °C
30 min 80 °C - 50 g - Cascade (Whole) - 5.7%...
30 min 80 °C - 50 g - Citra - 12% (8 IBU)
30 min 80 °C - 50 g - Mosaic - 12.25% (9 IBU)
Dry Hops
3 days - 100 g - Citra - 12%
3 days - 50 g - Cascade - 5.7%
3 days - 50 g - Mosaic - 12.25%

Yeast
2 pkg - Lallemand (LalBrew) Verdant IPA


Mash Profile
65 °C - 60 min - Temperature
72 °C - 20 min - Temperature
78 °C - 10 min - Mash Out
Fermentation Profile
19 °C - 5 days - Primary
20 °C - 1 days - Secondary
21 °C - 8 days - Tertiary

Hopfenfox

Ben benieuwd! Heb jij mogelijkheden om oxidatie te voorkomen bij drooghoppen en bottelen?

rfrins

Nee helaas niet.

Dryhop is heel snel het dekseltje omhoog en alles erin.
Bottelen is rechtstreeks uit de CCT via het kraantje met behulp van een slangetje tot op de bodem van het flesje..

ik zoek nog naar goede manieren om dit beter te doen, maar momenteel heb ik die niet.

Simonsj

Citaat van: Hopfenfox op 16-12-2020  13:25 uBen benieuwd! Heb jij mogelijkheden om oxidatie te voorkomen bij drooghoppen en bottelen?

Heb op een ander topic ergens gelezen: vat open, hop erin, klein schepje suiker en dicht. Hierdoor wordt de lucht langzaamaan door het waterslot weer naar buiten geduwd.


rfrins

Dit klinkt zo gek nog niet... Het kan in ieder geval geen kwaad... Ga ik proberen.

Hopfenfox

Klinkt goed, ik blijf het volgen. En dan bottelsuiker in de fles zeker. Laat je weten hoe het ging?

rfrins

Klopt, bottelsuiker per flesje. Heb een aantal dingen geprobeerd, overhevelen naar bottelemmer en met een suikeroplossing per flesje.
Maar het toevoegen van de suiker rechtstreeks in het flesje is me toch het gemakkelijkste.
(Op ali express een nauwkeurige weegschaal gekost, waarbij ik op 0.1 gram kan afwegen)

Het brouwsel staat overigens pas voor begin januari op. Ben nog aan het wachten op de gist, die komt dan pas binnen.

JanDeGraaff

Citaat van: rfrins op 16-12-2020  15:09 uNee helaas niet.

Dryhop is heel snel het dekseltje omhoog en alles erin.
Bottelen is rechtstreeks uit de CCT via het kraantje met behulp van een slangetje tot op de bodem van het flesje..

Ik zoek nog naar goede manieren om dit beter te doen, maar momenteel heb ik die niet.
Ik gebruik een RVS bottelpijp als deze.
Ideaal; de veer zorgt dat ie goed afsluit en ik vind hem fijner dan de plastic pijp waar ik mee begon. Die kwam gebroken uit de bak met brouwspullen, terwijl ik hem voorzichtig behandeld had. Die van RVS kan flink wat hebben.

Hopfenfox

Is die RVS niet te dik, zodat er na verwijderen te weinig bier in de fles zit? Dat las ik ergens anders.

GvB84

Ik heb vorige week mij NEIPA ook gebotteld vanuit het gistvat. Ik heb geen CCT. Ik heb gebotteld via het kraantje van mijn vat. Op het laatst een handdoek aan de achterkant onder het vat om het laatste beetje te bottelen. Deze flesjes heb ik apart gehouden en drink ik het eerst op.
Ging eigenlijk best goed. De gist bleef mooi op de bodem liggen.
Als ik nu ook nog de flesjes zou kunnen flushen met CO2 zou het helemaal goed moeten gaan.

Takkie83

Styrian Goldings als dryhop  :groots:

Jammer dat je je bedacht hebt, ik vind het serieus een goed idee.

Iemand M47 al eens gebruikt voor een NEIPA?

Ik ga zelf ook eens experimenteren met Duitse fruitige hopjes. German pale ale  :police:

Hopfenfox


Takkie83

Citaat van: Hopfenfox op 16-12-2020  19:34 uDas ist Nicht Ein IPA!

 :lol:

Zolang ik brouw volgens het Reinheitsgebot hebben ze geen poot om op te staan. Moeten ze maar geen fruitige hoppen kweken  ;D

rfrins

Citaat van: Takkie83 op 16-12-2020  19:28 uStyrian Goldings als dryhop  :groots:

Jammer dat je je bedacht hebt, ik vind het serieus een goed idee.

Iemand M47 al eens gebruikt voor een NEIPA?

Ik ga zelf ook eens experimenteren met Duitse fruitige hopjes. German pale ale  :police:
Twijfel twijfel [emoji848]

Er mag iets kruidigs aanwezig zijn, maar mag absoluut niet de boventoon voeren.

Takkie83

Citaat van: rfrins op 16-12-2020  22:05 uTwijfel twijfel [emoji848]

Er mag iets kruidigs aanwezig zijn, maar mag absoluut niet de boventoon voeren.

Wanneer staat 'ie op het programma? Ik heb zelf tegen de adviezen van anderen in namelijk wat Columbus in mijn NEIPA gebonjourd en die ga ik eerdaags bottelen. Ik had diezelfde lichte kruidigheid behoefte als tegenhanger van al dat taksi fruit als jij namelijk.

rfrins

Half januari pas. Dus last zeker even weten wat het geworden is!

Takkie83

Citaat van: rfrins op 16-12-2020  22:29 uHalf januari pas. Dus last zeker even weten wat het geworden is!

Ga ik sowieso doen! Inclusief foto  :)

rfrins

Inmiddels zit dit brouwsel 4 dagen in het gistvast en is de SG gedaald van 1.060 naar 1.016.

Bijna tijd om te drooghoppen dus!

Dit is voor mij de eerste keer drooghoppen en ben uiteraard als de dood voor oxidatie. Hebben jullie tips voor me?

ik wilde het als volgt doen:

1. Hopsokken / RVS builtjes en knikkers uitkoken
2. Alle hoppelletjes in de sokken / builtjes met de knikkers erbij.
3. Deksel gist vat een stukje open en snel de hopsokken voorzichtig in het bier leggen
4. paar schepjes suiker erbij zodat de zuurstof er weer fijn wordt uitgeperst
5. gistvat weer dicht en 3 dagen vooral niet aankomen

So far so good lijkt me?

Maar dan wil ik na 3 dagen eigenlijk even coldcrashen c.q. sterk afkoelen (max 2 dagen), vooral omdat er een hoop deeltjes nog door het bier zweven. (ben vergeten te whirlpoolen na het koken)
is dat aan te raden? indien ja, moeten de hopsokken er dan weer uit of lekker laten zitten?

Aansluitend wil ik gaan bottelen. Hierbij ga ik overhevelen naar een bottelvat.
Stel de hopsokken zitten er dan nog in, wil ik deze uitknijpen voor de extra aroma's of is dat uit den boze ivm oxidatie?

Dan heb ik de bitterhop weggelaten, want ik heb een flesje tetrahop via Enos bemachtigd. Iemand ervaringen met tetrahop? ik neem aan dat ik de ml's tetrahop eerst in het bottelvat doe, voordat ik het bier ernaartoe hevel?


een hoop vragen, vast bedankt voor jullie antwoorden!

Hopfenfox

Ik heb vorige week een IPA gebotteld die een NEIPA bleek te zijn. De drooghop heb ik op dezelfde manier gedaan als jij, maar zonder de suiker. Het bier is heerlijk geworden maar heeft niet de frisgele kleur van een jus d'orange. Wel het troebele, maar meer wat bruinige tinten van de caramouten, zoals je die in een normale IPA ook zou zien. Een soort mix dus. Al sluit ik niet uit dat de kleur gewoon oxidatie is. Bij het bottelen gaat de boel het bottelvat in en dan de suiker er bij. Volgende keer zou ik wellicht proberen vanuit het gistvat te bottelen. Maar heel eerlijk, ik heb de middelen niet om een echte NEIPA te brouwen, dus als ie er enigszins bruinig uit komt en wel erg lekker is, ben ik tevreden. Deze combi van Ekuanot en Mosaic was een schot in de roos.

Benieuwd of het jou wel lukt een frisgele te brouwen.

rfrins

thanks hopfenfox.
Normaal gesproken bottel ik ook rechtstreeks uit het gistvat (met suiker per flesje).
Nu moet ik tetrahop toevoegen dus ik moet wel overhevelen gezien dit maar om een aantal ml's gaat voor de hele batch.

Had jij ook gecoldcrashed?
Wat had jij gedaan met de koudhop? Lekker laten zitten bij het bottelen of eruitgehaald?

Hopfenfox

Nee geen coldcrash, het bier was zo troebel dat ik er weinig mee zou winnen. Ik laat de zakje met drooghop gewoon zitten tijdens het hevelen naar het bottelvat. Als je ze er uit haalt vlak voor bottelen creëer je toch weer een werveling die extra troebelheid oplevert lijkt me. Ik knijp die zakje niet uit, verlies daar dus wel wat jongbier aan, zeker blij flinke hoeveelheden drooghop!

Jacques

Citaat van: rfrins op 02-02-2021  11:31 uIk wilde het als volgt doen:

1. Hopsokken / RVS builtjes en knikkers uitkoken
2. Alle hoppelletjes in de sokken / builtjes met de knikkers erbij.
3. Deksel gist vat een stukje open en snel de hopsokken voorzichtig in het bier leggen
4. paar schepjes suiker erbij zodat de zuurstof er weer fijn wordt uitgeperst
5. gistvat weer dicht en 3 dagen vooral niet aankomen


Niet veel mis mee met uitzondering van de schepjes suiker. Ik zie dat wel eens vaker als een soort Ei van Columbus ter voorkoming van oxidatie.
Het is een misverstand dat die suiker meteen vergist wordt en dat het koolzuur dat gevormd wordt de zuurstof verdrijft. Wel kunnen de suikerkorrels zorgen voor het vrijkomen van koolzuur maar dat doen de deeltjes van de hoppellets ook. Door suiker toe te voegen wordt de aanmaak van nieuwe gistcellen bevorderd. Tijdens de nagisting wil je dat niet. Het kan leiden tot de vorming van meer diacetyl.

Als je zuurstofopname wil voorkomen kun je beter een beetje koolzuurgas in je gistvat blazen vlak voor het sluiten van je gistvat. Dat kan bijvoorbeeld hiermee.


(Klik op de afbeelding voor de prijs exclusief het vaatje.)

Het is overigens vervelend dat deze vaatjes na verloop van tijd koolzuur lekken, maar je kunt het kraantje voor de koolzuur toevoer dichtdraaien.

rfrins

Bedankt Jacques, mbt de suiker dat wist ik niet. Ga ik dus achterwege laten.

Ik ben in het bezit van een slagroomspuit met CO2 patronen. Ik neem aan dat dat ook prima gaat werken?

Dus drooghop erbij, deksel op een kier en de CO2 erbij? Zoiets

Jacques

Citaat van: rfrins op 02-02-2021  21:58 uBedankt Jacques, mbt de suiker dat wist ik niet. Ga ik dus achterwege laten.

Ik ben in het bezit van een slagroomspuit met CO2 patronen. Ik neem aan dat dat ook prima gaat werken?

Dus drooghop erbij, deksel op een kier en de CO2 erbij? Zoiets

Als er geen slagroom in zit...  >:D

Ja. Koudhop erbij en dan de ruimte boven het bier vullen met koolzuur. Vervolgens afsluiten. Je zult zien dat het waterslot daarna gaat werken door het vrijkomen van koolzuur door de deeltjes van de koudhop. Kort daarop wordt er extra koolzuur gevormd door hopcreep.

Takkie83

Citaat van: Takkie83 op 16-12-2020  22:38 uGa ik sowieso doen! Inclusief foto  :)

Voor de bevindingen van mijn eerste NEIPA poging (en die van anderen), zie dit topic  :biersmile:

rfrins

Bedankt Takkie, ik heb het topic van voor tot achter gelezen en ben nu nog huiveriger geworden... waar ben ik aan begonnen ;-)


Anyway, de dryhop zit erin...

Heb mijn proces iets moeten aanpassen, gezien de CO2 patronen niet in de slagroomspuit pasten.
Gelukkig had ik nog zo'n kogeltjes pistool op CO2 patronen, dus ik heb de lucht er letterlijk uitgeschoten...  Mijn vrouw denkt dat ik gek geworden ben.
Na het sluiten van de deksel had gelijk aardig wat activiteit in mijn waterslot, dus dat zal wel goed zijn dan.

Over een dag of 3 doe ik de coldcrash gezien er veel deeltjes door het bier zweven.

Hopfenfox

Citaat van: Jacques op 02-02-2021  21:37 uAls je zuurstofopname wil voorkomen kun je beter een beetje koolzuurgas in je gistvat blazen vlak voor het sluiten van je gistvat. Dat kan bijvoorbeeld hiermee.

Zo'n set heb ik, dat is zeker eens het proberen waard. Resteert alleen nog het bottelen waar voorzichtigheid is geboden. Stapje voor stapje komen we er wel En anders is lichtjes bruin NEIPA ook lekker, gewoon met de ogen dicht drinken. Zolang je het alleen ziet en niet proeft...

Takkie83

Citaat van: rfrins op 03-02-2021  16:02 ugelukkig had ik nog zo'n kogeltjes pistool op CO2 patronen, dus ik heb de lucht er letterlijk uitgeschoten...  Mijn vrouw denkt dat ik gek geworden ben.

Hahaha geweldig! Zijn daar beelden van?  :lol:

rfrins

Tot mijn spijt geen beelden, maar deze manier beviel me wel dus die zal ik vaker gebruiken met drooghoppen, wellicht een volgende keer.

Hopfenfox

Belangrijker: zijn alle zuurstofatomen nu ook doodgeschoten?

Takkie83

Citaat van: Hopfenfox op 03-02-2021  19:15 uBelangrijker: zijn alle zuurstofatomen nu ook doodgeschoten?

 ;D

Je kan ook proberen om je hop door je gistvat heen je wort in te schieten. Misschien leent Green Bullet zich daar voor  :nut:

En nu serieus: in één van die filmpjes blazen ze (zachtjes) CO2 door het aftapkraantje door het wort omhoog. Misschien ook een idee?

rfrins

Ik hoop het, ik voelde me net lucky luke...
Ik zag in ieder geval een koude waas uit het vat trekken terwijl ik de deksel erop deed en het bovenste stukje van het rvs gistvat was flink koud geworden.

Vergelijkbare Topics (7)

35880

Gestart door Martijn0172


Reacties: 0
Gelezen: 2335

44793

Reacties: 31
Gelezen: 2957

24879

Reacties: 21
Gelezen: 8536

7485

Gestart door den_organolept


Reacties: 5
Gelezen: 2364

04-10-2007 21:10 u
door den_organolept
37259

Reacties: 15
Gelezen: 3010


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.