OBBK 2020 B1 Oatmeal Stout

Gestart door Patricia77, 19-10-2020 19:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Patricia77

Op zaterdag 19 september 2020 werd in Bergen op Zoom de 24e editie van het Bergs Bierfestival, met daaraan gekoppeld het Open Bergsche Bierbrouw Kampioenschap (OBBK) gehouden. Geen fysiek festival zoals voorgaande jaren, maar een virtueel festival en prijsuitreiking van de winnende bieren.
Ook Chris Talbot en ik hadden bieren ingezonden. Al jaren horen wij van mede hobbybrouwers en andere bierliefhebbers dat veel van onze bieren goed in de smaak vallen, en – hoewel wij de cursus tot bierkeurmeester hebben doorlopen en in staat zijn een bier brouwtechnisch en qua stijl te beoordelen – besloten wij ons bier op het OBBK 2020 ter beoordeling voor te leggen aan onze medebierkeurmeesters. Wij zonden drie bieren in, die zo kort van te voren gebrouwen en gebotteld waren, dat deze ten tijde van het wegbrengen nog niet volledig gecarboniseerd waren. Zodoende hadden wij zelf ook nog geen oordeel kunnen vormen van de kwaliteit van de bieren.
Zaterdag 19 september jl., zaten wij dan ook de online festival van het OBBK 2020 te kijken toen de winnende bieren in de B-klasse werden aangekondigd: "Op de eerste plaats is geëindigd met een Oatmeal Stout, Chris en Patricia Talbot.

Hoe kom je als (beginnende) hobbybierbrouwer eigenlijk tot een prijswinnend bier?

Allereerst dien je een technisch goed bier te kunnen brouwen, dat wil zeggen een bier zonder smaakafwijkingen. Hiertoe dien je het brouwproces goed onder controle te hebben. Schoon werken is bijvoorbeeld een must om infecties te voorkomen. Daarnaast is een goede gistmanagement een wezenlijk onderdeel van het brouwen: de soort gist, de hoeveelheid gist en de vergistingstemperatuur bepalen voor een groot deel het eindresultaat. Zeker voor onervaren hobbybrouwers blijkt dat hier veel winst te behalen valt. Het voordeel van het insturen van je eigen gebrouwen bier, is dat je feedback krijgt van ervaren bierkeurmeesters die onder meer kennis hebben van smaakafwijkingen en de mogelijke oorzaken daarvan, en daarbij adviezen kunnen geven hoe deze te voorkomen en de kwaliteit van je bier te verbeteren. Je hoeft je zeker niet te schamen voor een niet zo hoge score, want je toekomstige bieren kunnen er alleen maar beter van worden, zie het als een leermoment!
Ten tweede dient er naar biertype te worden gebrouwen, de karakteristieken per biertype kun je terugvinden in de BKG Biertypengids, welke op de site van de Bierkeurmeestersgilde te downloaden is. De bierkeurmeester gebruikt deze gids tijdens het keuren als objectieve richtlijn om te bepalen in hoeverre de ingezonden bieren voldoen aan het biertype. Gekeken wordt onder meer naar uiterlijke kenmerken zoals kleur, helderheid en schuimkraag, geur en smaak. Maar ook body, mondgevoel, complexiteit en balans spelen een belangrijke rol. Naarmate een bier beter voldoet aan de vereiste karakteristieken, hoe meer punten deze zal krijgen. Het is dus verstandig om je te verdiepen in de biertype(n) die je wilt insturen, de historie, eventuele ontwikkelingen, wat zijn de specifieke kenmerken van dat biertype, en welke ingrediënten zou je kunnen gebruiken om een zo goed mogelijk bier te presenteren. Enige basiskennis omtrent de grondstoffen en hun invloed om de juiste kleuren, geuren en smaken te krijgen, met daarbij een goede balans in je bier, is wel noodzakelijk. En dat is hoe wij onze recepten proberen op te stellen, rekening houdend met kenmerken van de ingrediënten en hoe de juiste hoeveelheid van een ingrediënt impact zal hebben op het totaal, hetgeen best lastig in te schatten kan zijn.
Vanaf een score van 80 punten voldoet een bier zowel brouw- als stijl-technisch aan de minimale eisen van het biertype. Twee van onze ingezonden bieren zaten hier net onder, ze voldeden in technisch opzicht wel, maar beschikten in onvoldoende mate de eigenschappen, dan wel balans of complexiteit van de gekozen biertypen. De feedback op het keuringsformulier geeft ons echter waardevolle informatie waarmee we een volgende keer beter naar biertype kunnen proberen te brouwen, denk bijvoorbeeld aan een andere moutsamenstelling of een andere gist. Een score onder de 80 punten betekent overigens niet dat het bier niet lekker is, het betreft namelijk slechts een analytische waardering van de kwaliteiten van het bier. En juist die objectieve meting verklaart waarom een bier dat iemand persoonlijk ontzettend lekker kan vinden, niet altijd hoog hoeft te scoren of andersom. Ons prijswinnende Oatmeal Stout kreeg met 89 punten dan ook de opmerking dat het een mooi voorbeeld van het type is. De nasmaken bleven lang hangen zoals hoort bij een Stout. En stiekem vinden wij het ook nog eens erg lekker!
Ter inspiratie ons recept...:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptOBBK 2020 - Oatmeal Stout
Brouwdatum
BierstijlStout (Oatmeal)
Volume11,0 l
Begin SG1,055 SG
Berekende kleur (Morey)143 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)37 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
14,30 lWater uit PWN Heemskerk
3,88 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
40 mg/l10 mg/l90 mg/l131 mg/l123 mg/l51 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,04 kgPale mout. Golden PromiseThomas Fawcett and Sons5 EBC66,0 %
0,37 kgHavervlokkenSupermarkt1 EBC12,0 %
0,19 kgCara 120Dingemans162 EBC6,1 %
0,18 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1636 EBC5,8 %
0,13 kgOntbitterde zwarte moutDingemans1929 EBC4,2 %
0,10 kgBrown Malt172 EBC3,2 %
0,08 kgSpecial BDingemans472 EBC2,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Maischstap 168,0 °C1 min.60 min.4,6 l/kg
Alfa-amylase73,0 °C5 min.30 min.4,6 l/kg
Uitmaischen80,0 °C7 min.5 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,5 gCascadepellets9,7%first wort hop20,9 IBU
4,0 gBrewers Goldpellets6,2%30 min.4,7 IBU
4,0 gBramling Crosspellets6,0%30 min.4,6 IBU
8,0 gBramling Crosspellets6,0%10 min.4,3 IBU
8,0 gBrewers Goldpellets6,2%5 min.2,5 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,02 mlWyeast gistvoedinganderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gNottingham Yeast ()bovengist


William

Mooie uitleg en vooral gefeliciteerd met deze prijs van het leukste festival van Nederland. Ook dit jaar knap georganiseerd als live event

tdp

Proficiat! Mooie uitleg inderdaad! En als groot fan van Bramling Cross hop vind ik dit helemaal een goede reden om deze hop vaker te gebruiken!

Jacques

Hartelijk gefeliciteerd met de behaalde prijs.

Bedankt voor het recept en de uitgebreide uitleg/tips hoe je de kans op het winnen van een prijs bij een grote wedstrijd kunt vergroten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.