Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12

Gestart door wh_birra, 15-11-2017 11:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wh_birra

Dit is een afgesplitst topic



Citaat van: Orangeloo op 15-08-2017  09:02 uVanavond een bijzondere bierproeverij... Westvleteren 13 mnd vs st Bernardus 13 mnd vs Westvleteren eigenbrouw kloon 11 mnd vs st Bernardus eigenbrouw kloon 11mnd.



En ik moet zeggen het resultaat is verbluffend goed.
De St Bernarduskloon is iets voller dan het origineel maar verder zeer gelijkend.
De Westvleteren kloon is nog beter gelukt. Het origineel heeft in de afdronk net een iets scherper randje.

Ik wil deze recepten dus graag met jullie delen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Abt 12
Kenmerknr 119 16/12
Brouwdatum16-9-2016
BiertypeQuadrupel
Aantal liters30
Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,2%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater50,8 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater32,1 liter
Spoelwater18,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur71 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (TS)50,0 %6,227 kg3 EBC
Palemout (TS)25,0 %3,113 kg7 EBC
viennamout (WM)11,0 %1,370 kg8 EBC
Candi Syrup D-18014,0 %1,743 kg355 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Brewer's Gold5,8 %60 gr60 minuten23 EBU
Hallertau Mittelfrüh2,1 %50 gr30 minuten5 EBU
Styrian Goldings2,2 %60 gr15 minuten4 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter3000 ml
Beluchtingstijd48 uur
Temperatuur giststarter24°C
OpmerkingenGiststarter 2 x 3 liter.

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C90 minuten3,0 l/kg
278°C10 minuten3,0 l/kg

De batch is opgesplitst.
De ene helft is vergist met Westmalle gist, en dus een Westvleteren kloon.
De andere helft is vergist met Westvleteren gist (van de Zeeuwse gistbank) en dus een St Bernarduskloon.

Om onduidelijkheden te voorkomen. St Bernardus gebruikt een eigen giststam, omdat deze vroeger voor Westvleteren brouwde noem ik die de Westvleteren gist maar is dus nu eigenlijk St Bernardus gist.Toen Westvleteren zelf ging brouwen zijn zij gist van Westmalle gaan gebruiken. Snapt u het nog  ;D



Afgelopen maandag eindelijk dit recept gebrouwen. Met een mooi SG tegen de 1090 in de vergistingsvat gedaan (circa 15 liter in een 30 liter vat). Kleur en zo ver dat nu al te beoordelen is de geur is al lekker.
Wat wel een probleem was, is dat de gist (Wyeast High Gravity 3787 Activator XL) in het smackpack niet echt "bol" stond. Toch maar er bij gedaan en op 21 graden in de gistkast gezet. Vanochtend stond het te gisten (aardig rustig nog). Nu twijfel ik wel of ik toch niet meer gist had moeten toevoegen. Uit de beschrijving van de gist meende ik te begrijpen dat de XL genoeg was voor circa 20 liter. Maar als ik in BrouwHulp bij de gist kijk zou ik zeker twee pakken nodig hebben?
Gaat dit met 1 pak goed komen? Of kan ik nog een tweede toevoegen vandaag? En zo ja is daar nog een speciale manier voor of gewoon de zak leeg gieten in het gist vat?


tdp

Citaat van: wh_birra op 15-11-2017  11:30 uAfgelopen maandag eindelijk dit recept gebrouwen. Met een mooi SG tegen de 1090 in de vergistingsvat gedaan (circa 15 liter in een 30 liter vat). Kleur en zo ver dat nu al te beoordelen is de geur is al lekker.
Wat wel een probleem was, is dat de gist (Wyeast High Gravity 3787 Activator XL) in het smackpack niet echt "bol" stond. Toch maar er bij gedaan en op 21 graden in de gistkast gezet. Vanochtend stond het te gisten (aardig rustig nog). Nu twijfel ik wel of ik toch niet meer gist had moeten toevoegen. Uit de beschrijving van de gist meende ik te begrijpen dat de XL genoeg was voor circa 20 liter. Maar als ik in BrouwHulp bij de gist kijk zou ik zeker twee pakken nodig hebben?
Gaat dit met 1 pak goed komen? Of kan ik nog een tweede toevoegen vandaag? En zo ja is daar nog een speciale manier voor of gewoon de zak leeg gieten in het gist vat?



1 pak is goed voor zo'n 20 liter, van een SG zo rond de 1.050, waarbij je ook rekening moet houden met de datum. Hoe ouder, hoe minder vitale gist je hebt. Je hebt inderdaad te weinig gist toegevoegd. Zelf zou ik de 2e verpakking inderdaad toevoegen. Beter nog maak je in het vervolg een starter, maar dat is aan jezelf.

wh_birra

Ok bedankt. Tot wanneer kan ik de gist nog toevoegen? Heb die nog niet met de post ontvangen vandaag :(

Chris71

Ik raad je aan om een starter te maken en die toe te voegen. Dat kan nog makkelijk.

lier

De meesten Westvleteren kloon recepten hebben pils en pale mout 50/50 en geen vienna mout op staan, waarom heb je er voor gekozen om dit aan te passen?
Ik wil ook graag een westvleterenkloon gaan brouwen en heb helemaal geen ervaring met vienna mout.

wh_birra

Citaat van: Chris71 op 15-11-2017  16:15 uIk raad je aan om een starter te maken en die toe te voegen. Dat kan nog makkelijk.
De starter is gisteren s'middags gemaakt en staat nu te gisten. Heb helaas (nog) geen erlenmeyer en roerder dus maar een alternatief geprobeerd (wort 1040 in een fles en goed schudden dan de gebolde smackpack er bij en nog meer schudden, afgedekt met alufolie en warm weg gezet). Lijkt goed te komen. Tot wanneer kan ik de starter nog toevoegen?

tdp

Citaat van: wh_birra op 17-11-2017  09:03 uDe starter is gisteren s'middags gemaakt en staat nu te gisten. Heb helaas (nog) geen erlenmeyer en roerder dus maar een alternatief geprobeerd (wort 1040 in een fles en goed schudden dan de gebolde smackpack er bij en nog meer schudden, afgedekt met alufolie en warm weg gezet). Lijkt goed te komen. Tot wanneer kan ik de starter nog toevoegen?

Ik zou hem toevoegen op het moment dat deze vol aan gisten is, dan is deze het meest actief!

Chris71

CiteerTot wanneer kan ik de starter nog toevoegen?

Na 18 tot 24 uur.

wh_birra

Mijn brouwsel zit inmiddels iets meer dan een week in de fles. Met een eind SG van 1011 (brix 10,4). Suiker toegevoegd 6,9 gram per liter (in heet water opgelost en door het wort geroerd). Vervolgens het bier op ongeveer 20 graden (naast de voerverwarming) een week laten staan. Ik vul altijd een klein pet-flesje met het laatste wort uit de emmer om de nagisting te volgen. Die leek na een week al aardig goed te zijn. Dus alles naar de kelder verhuisd om op lage temperatuur te lageren.
Echter toen ik een van de flesjes na een aantal uur in de koelkast open maakte en in het glas schonk, was er nauwelijks CO2 en al helemaal geen schuim kraag. De smaak was al wel goed en beloofd zeker wat te worden maar zonder de CO2 nu nog niet echt wat je verwacht.
Komt dat nog goed als ik de flessen gewoon in de kelder laat staan (na een paar weken al beter misschien)? Of is het beter de flessen weer warm weg te zetten om alsnog de vergisting op gang te krijgen? Kan dat nog wel na een aantal dagen in de koudere kelder? Graag jullie advies.


Fermon

Citaat van: wh_birra op 10-12-2017  10:18 uMijn brouwsel zit inmiddels iets meer dan een week in de fles. Met een eind SG van 1011 (brix 10,4). Suiker toegevoegd 6,9 gram per liter (in heet water opgelost en door het wort geroerd). Vervolgens het bier op ongeveer 20 graden (naast de voerverwarming) een week laten staan. Ik vul altijd een klein pet-flesje met het laatste wort uit de emmer om de nagisting te volgen. Die leek na een week al aardig goed te zijn. Dus alles naar de kelder verhuisd om op lage temperatuur te lageren.
Echter toen ik een van de flesjes na een aantal uur in de koelkast open maakte en in het glas schonk, was er nauwelijks CO2 en al helemaal geen schuim kraag. De smaak was al wel goed en beloofd zeker wat te worden maar zonder de CO2 nu nog niet echt wat je verwacht.
Komt dat nog goed als ik de flessen gewoon in de kelder laat staan (na een paar weken al beter misschien)? Of is het beter de flessen weer warm weg te zetten om alsnog de vergisting op gang te krijgen? Kan dat nog wel na een aantal dagen in de koudere kelder? Graag jullie advies.

Ja dat kan wel... Een week op de fles is ook wel kort om het daarna al koud te zetten. Soms kan het wel maar ik zou hem nog 2 a 3 weken warm weg zetten.

Easywoods

Citaat van: Fermon op 10-12-2017  10:29 uIk zou hem nog 2 a 3 weken warm weg zetten.

Ik ook, ik merk hier ook dat ik ze warm moet zetten nu het buiten kouder is... In de zomermaanden ging de hergisting gewoon in de trapkast maar daar gaat het nu erg traag dus zijn ze warmer weggezet  :biersmile:

wh_birra

OK, ga ik op zoek naar een warm plekje :) Bedankt.

volleybaltrainer

Citaat van: wh_birra op 10-12-2017  12:54 uOK, ga ik op zoek naar een warm plekje :) Bedankt.
Ik zet mijn biertjes altijd in de ruimte waar de CV ketel hangt, dat gaat dan prima. Soortgelijk biertje was binnen een week op druk.

Sjoerd

Ingrediënten besteld, 4 mei ga ik hem brouwen, iets andere moutsamenstelling (43% pils, 43% pale ale), iets ander maischschema, maar verder helemaal het zelfde. Ben benieuwd!

Sjoerd

Vandaag mijn Westvleteren 12 kloon gebrouwen, geinspireerd door Angelo en Adrie. Ik heb het volgende recept gebrouwen:

25L/31IBU
Begin SG 1086

31,5 L maisch
10 L spoel

Pilsmout 4315 gr         43,3%
Pale alemout 4315 gr   43,3%
Candy syrup 1340 gr   13,4%

Maischschema
63 C 60 min
73 C 25 min
78 C 1 min

Hop
90 min koken (30 min inkoken)
Br Gold            3,8 alfa 60 min 88 gr 22 IBU
H Mittelfruh.     2,9 alfa 30 min 35 gr 5 IBU
35 St Goldings  3,4 alfa 15 min 35 gr 4 IBU

Gist
W 3787
Getrapte starter 2,3 L afgegoten

start gisting 19 C

Ik ben benieuwd naar het resultaat, ik laat het jullie weten!

Groet Sjoerd

Sjoerd

Gisting perfect verlopen, temp oplaten lopen tot 24 graden, na 6 dagen geheveld naar mandfles, temp terug gebracht naar 20 graden (14 dagen),  2 dagen voor bottelen naar 15 graden gebracht. Eind SG van 1012. Vanmorgen gebotteld, ben heel benieuwd!

Sjoerd

Nu vier weken op fles en het resultaat is waanzinnig! Nog niet eerder meegemaakt dat een zo jonge quadrupel al zo goed smaakt! Ik heb nog een paar flesjes originele Westvleteren in de kelder staan. Ik wacht nog een maand of 2 met het naast elkaar drinken ter vergelijk, maar voor zover ik nu kan beoordelen denk ik inderdaad dat ze heel dicht bij elkaar liggen.

Hans007

Goed bezig Sjoerd!
Handen jeuken al om het uit te proberen[emoji4]

wh_birra

Heb mijn Westvleteren 12 kloon nu vanaf december op de fles zitten. En hij wordt steeds beter. Wat ik wel apart vind, in het begin was er nauwelijks CO2 in de fles ook na enkele weken nog niet. Afgelopen keren dat ik een fles openmaakte schuimde het bier er gelijk uit! Zal dat nog minder worden na verloop van tijd of heeft dit een andere oorzaak dan alleen de CO2?
Of gewoon eerst koel zetten en dan openen?

Met de bewaarde slurry van dit brouwsel, heb met een starter van de slurry inmiddels een dubbel gemaakt en daarna  van de slurry van de dubbel, een Westmalle tripel kloon.

lier

Gisteren ook een poging gedaan om dit bier te klonen met mijn Grainfather, 2 stapsmaischschema, ging allemaal super beoogd eind SG gemakkelijk gehaald.
Maar pfff dit brouwsel gist echt als een speer zelfs de blow-off houdt het eigenlijk niet bij.
Waterslot begon al na 3 uur te borrelen en is nu na ca 30 uur gisten al gezakt van sg 1104 naar sg 1041  :weetniet: zou hem bijna overhevelen en terugkoelen naar 19 ºC om de rest van de vergisting rustiger te laten verlopen.
Nog ff paar dagen wachten kijken hoe het vordert.


orangeloo

Citaat van: lier op 27-06-2018  22:03 uGisteren ook een poging gedaan om dit bier te klonen met mijn Grainfather, 2 stapsmaischschema, ging allemaal super beoogd eind SG gemakkelijk gehaald.
Maar pfff dit brouwsel gist echt als een speer zelfs de blow-off houdt het eigenlijk niet bij.
Waterslot begon al na 3 uur te borrelen en is nu na ca 30 uur gisten al gezakt van sg 1104 naar sg 1041  :weetniet: zou hem bijna overhevelen en terugkoelen naar 19 ºC om de rest van de vergisting rustiger te laten verlopen.
Nog ff paar dagen wachten kijken hoe het vordert.

Heb je hetzelfde recept gebruikt als in de eerste post of die van Sjoerd?
En nee niet overhevelen nu... 1041 is veel te vroeg, dan haal je veel te veel gist eraf en hou je te weinig over voor de rest.
Je moet daarna ook nog bottelen.  :brouwen:

Op hoeveel graden ben je dan begonnen met de vergisting?

orangeloo

Citaat van: Sjoerd op 22-06-2018  23:00 uNu vier weken op fles en het resultaat is waanzinnig! Nog niet eerder meegemaakt dat een zo jonge quadrupel al zo goed smaakt! Ik heb nog een paar flesjes originele Westvleteren in de kelder staan. Ik wacht nog een maand of 2 met het naast elkaar drinken ter vergelijk, maar voor zover ik nu kan beoordelen denk ik inderdaad dat ze heel dicht bij elkaar liggen.

Ben benieuwd of jou versie ook zo lijkt op het origineel.
Trouwens leuk om jou te ontmoeten op het ONK. Altijd leuk om een gezicht te zien bij een forumnaam.  8)

Sjoerd

Zeker erg leuk om elkaar gesproken te hebben en de passie voor het brouwen te delen! Ik laat jullie tzt weten hoe dicht hij bij het origineel gekomen is! Gr Sjoerd

lier

Citaat van: Orangeloo op 27-06-2018  22:31 uHeb je hetzelfde recept gebruikt als in de eerste post of die van Sjoerd?
En nee niet overhevelen nu... 1041 is veel te vroeg, dan haal je veel te veel gist eraf en hou je te weinig over voor de rest.
Je moet daarna ook nog bottelen.  :brouwen:

Op hoeveel graden ben je dan begonnnen met de vergisting?

Recept:
Pilsmout   5300   gram
Pale mout   3800 gram
Candy syrup 1360 gram

Maischen 90 min op 65 ºC, 10 min op 78.

Starter gemaakt van 2,5 liter en afgegoten.

Vergisting begonnen op 18 graden,  uit zichzelf op laten lopen tot 27graden en daar gehouden.

Planning was om na een dag of 5 terug te koelen naar 19 graden en dan na een dag of 4 beetje afhankelijk van het sg overhevelen.
Gist zal wel niet gebruikt kunnen worden  :huilen:

lier

Hoeveel bottelsuiker zouden jullie hiervoor gebruiken? En raden jullie aan om wat gist uit de hoofdvergisting toe te voegen tijdens het bottelen?

Sjoerd

8 gram/liter, geen extra gisttoevoegen, ik bottel rechtstreeks uit lagervat, altijd nog goed gegaan

Jacques

Citaat van: Sjoerd op 08-07-2018  20:43 u8 gram/liter, geen extra gisttoevoegen, ik bottel rechtstreeks uit lagervat, altijd nog goed gegaan

Ik zou niet meer suiker dan 5 gram toevoegen per liter. Een heel zwaar bier met veel esters heeft niet zo veel koolzuur nodig. Het aroma komt je toch wel tegemoet.
Daarnaast loop je het risico dat het bier nog niet helemaal uitgegist was bij het bottelen. Zware bieren hebben een tijd nodig om helemaal uit te gisten. Het is beter wat minder koolzuur te hebben dan bierbommen.

lier

Bedankt voor de reacties,
Bier heeft inderdaad niet veel koolzuur nodig maar is al wel een eindje verder uitgegist dan verwacht.
In BrouwHulp was de voorspelling 1103 naar 1025, het is geworden 1103 naar 1014, lang leve een gezonde starter.

Dacht aan een CO2 gehalte van ca 2,5 en dan zit ik niet ver van de 5 g/liter dat gaat hem een dan ook worden.

Cheers,

lier

ps volgende week langs Westvleteren om 2 kratten Westvleteren 12 dus over een half jaartje wordt ook hier een vergelijkend warenonderzoek gedaan :proost:

Sjoerd

Mijn Westvleteren 12 kloon die ik in dit topic gepost heb, had gisteren 81 punten op het OBBK. Commentaar was erg lekker bier, miste wat complexiteit en moutigheid en was net iets te zoet. Hij zit nu ruim 3,5 mnd op fles, wat nog altijd erg jong is voor een quadrupel. Ben benieuwd of hij zich nog ontwikkeld

lier

Citaat van: Sjoerd op 16-09-2018  15:14 uMijn Westvleteren 12 kloon die ik in dit topic gepost heb, had gisteren 81 punten op het OBBK. Commentaar was erg lekker bier, miste wat complexiteit en moutigheid en was net iets te zoet. Hij zit nu ruim 3,5 mnd op fles, wat nog altijd erg jong is voor een quadrupel. Ben benieuwd of hij zich nog ontwikkeld

Well done :biersmile:

MartijnNOP

Die Sint Sixtus / dus Abt12 gist, is die op te kweken uit een commercieel flesje van St Bernardus?

Ik heb mijn Westvleteren 12 benadering naast een echte gezet. Mijn brouwsel was ongeveer volgens bovenstaand recept. Ik vond de benadering een hogere suikerstort hebben dan de echte. De echte was moutiger. Dus volgende keer doe ik er een paar procent minder candisyrup bij.

Daarna nog een Abt12 geproefd en stiekem vind ik dat gistprofiel toch een stuk interessanter  :-[ ;D

ciesvandekwis

Die Bernardus gist is zeker en vast op te kweken. Maar neem dan de minst alcoholische versie.
Ik heb die nog in mijn diepvries zitten van mijn vorige Abbé Wiet. (Te vinden hier op forum.)

orangeloo

Citaat van: MartijnNOP op 18-09-2018  15:38 uDie Sint Sixtus / dus Abt12 gist, is die op te kweken uit een commercieel flesje van St Bernardus?

Daarna nog een Abt12 geproefd en stiekem vind ik dat gistprofiel toch een stuk interessanter  :-[ ;D

Ik heb het geluk dat ik nog gist kon bemachtigen van de Zeeuwse gistbank. Helaas is de Zeeuwse gistbank niet meer actief. :( Of de gist in de flessen de goede gist is en geen bottelgist weet ik niet  :weetniet:

Maar ik ben het volledig met jou eens dat de Bernardus abt12 gist interessanter is.  :brouwen:

MartijnNOP

Volgens de wiki wel lees ik net. Dat zou echt te gek zijn als dat nog een beetje actueel is.
Gaan we de volgende keer de batch ook maar splitsen 👍

Sjoerd

Citaat van: Sjoerd op 16-09-2018  15:14 uMijn Westvleteren 12 kloon die ik in dit topic gepost heb, had gisteren 81 punten op het OBBK. Commentaar was erg lekker bier, miste wat complexiteit en moutigheid en was net iets te zoet. Hij zit nu ruim 3,5 mnd op fles, wat nog altijd erg jong is voor een quadrupel. Ben benieuwd of hij zich nog ontwikkeld

Vandaag gedronken na ruim 5 maanden op fles  naast een even oude (jonge) Westvleteren 12. Hij komt heel dicht in de buurt! Kleur fractie donkerder, iets minder koolzuur en iets minder bitter. Complexiteit gelijk. Ik vond het origineel net iets lekkerder. Binnenkort ga ik hem weer brouwen. Niet helemaal een kloon, want ik wil hem complexer en meer body. Een paar aanpassingen: ibu 36 ipv 31, bottelsuiker 9gr/liter, 33% pilsmout, 33% palemout, 10% donkere tarwemout, 10% carahell, 14% Candysirup D180. Wat me opviel bij het origineel is dat de bitterheid en het hoge koolzuurgehalte het gebrek aan complexiteit maskeert. Ik denk dat ik met bovenstaande aanpassing de complexiteit erin krijg. Als iemand een betere suggestie heeft, dan hoor ik het graag. Anders gaat dit hem worden. Groet Sjoerd

Traploper

Je verhoogt de hoeveelheid suiker omdat je nog steeds bang bent voor een gebrek aan complexiteit? Ook met de nieuwe moutstort?

Sjoerd

Ik had even snel afgerond, ik hou hem gelijk aan die 13,4%

orangeloo

Het blijft een Top recept... nu 9 maanden op fles.

Hay

Is het ook die van mij is van einde januari en is echt super lekker.
Scheelt ook dat er een warme lange zomer tussen zat en ik er goed van af kon blijven omdat ik in de zomer van lichtere fruitige biertjes hou.
Laat maar komen die koude donkere avonden :proost:

Sjoerd

De volgende versie ga ik een beetje lui brouwen met een 27 l elektrische ketel met brouwzak. Ik wil voor 18 l met een begin SG van 1086 2 smackpacks gebruiken zonder starter. Denken jullie dat ik dan voldoende gist heb?

lier

Citaat van: Sjoerd op 12-11-2018  22:30 uDe volgende versie ga ik een beetje lui brouwen met een 27 l elektrische ketel met brouwzak. Ik wil voor 18 l met een begin SG van 1086 2 smackpacks gebruiken zonder starter. Denken jullie dat ik dan voldoende gist heb?

Lijkt mij aan de krappe kant, maar check met mr malty.
Ik zou een starter maken

Sjoerd

Ik heb hem gisteren gebrouwen zoals eerder beschreven. Begin SG was me met 1082 net wat te laag, maar heb ruim voldoende gist toegevoegd, met een beetje geluk gist ie ver door. Ik laat jullie het resultaat weten! Gr Sjoerd

HansvV

Is er nu iemand die een Abt12 of Westvleteren gebrouwen heeft met opgekweekte gist uit een Abt12-fles? Ik heb hier nu 2x 2liter starter gereed staan om mijn eigen kloon (recept nog nader te besluiten) te gaan maken, maar twijfel nog gezien de gist<->bottelgist discussie. Die bottelgist moet in ieder geval wel flink wat alcohol kunnen verdragen. Gaat me dan ook eerder om de smaak.

Sjoerd

Nu een week of 4 op fles, smaakt niet slecht, maar nog wel heel jong. Ik hoop dat ik een beetje geduld op kan brengen (niet mijn beste kwaliteit) zodat ik na een half jaar, of nog beter, na een jaar nog wat flessen over heb  ;)

Sjoerd

Ik heb hem net zo uit de kelder gedronken. Jongens jongens wat een lekker bier! Ik ben benieuwd naar het vergelijk met het origineel, ik denk niet dat ie er voor onder doet.

brouwerij de Stier

Nog een vraagje aan jullie. Zowel de Westvleteren als de Bernardus zijn best wel donker van kleur. Komt dit door de candysiroop of zit er misschien een heel klein beetje chocolademout of gebrande gerst in?

lier

Citaat van: brouwerij de Stier op 27-04-2019 &nbsp;09:39 uNog een vraagje aan jullie. Zowel de Westvleteren als de Bernardus zijn best we donker van kleur. Komt dit door de candysiroop of zit er misschien een heel klein beetje chocolademout of Gebrande gerst in??

Alleen de siroop zorgt voor de kleur trappistenbieren zijn wat betreft de ingrediënten niet zo complex, de kunst zit hem in het brouwen.

brouwerij de Stier

Dank voor je snelle antwoord. Ik ga het morgen proberen te brouwen en dan wil ik het brouwsel in drie gelijke delen splitsen en vergisten met opkweek uit een flesje Westvleteren, een flesje St Bernardus en ook nog le Trappe Quadrupel. De canysiroop heb ik ook zelf gemaakt. Ben zeer benieuwd naar het uiteindelijke resultaat maar dat horen jullie t.z.t. wel.

lier

Succes, ik heb hem gebrouwen volgens bovenstaand recept, heerlijk.

brouwerij de Stier

En heb je de smaak toen ook vergeleken met een Westvleteren/Bernardus?

brouwerwaldonk

Citaat van: brouwerij de Stier op 27-04-2019 &nbsp;09:39 uNog een vraagje aan jullie. Zowel de Westvleteren als de Bernardus zijn best wel donker van kleur. Komt dit door de candysiroop of zit er misschien een heel klein beetje chocolademout of gebrande gerst in?
Die brouwerijen beschikken over heel heel donker caramelstroop bijna zwart, vandaar die donkere kleur bier.

lier

Het komt in de buurt maar is niet hetzelfde.

brouwerij de Stier

Als het lekker bier is dan is het toch prima. In ieder geval bedankt voor je reactie

Sjoerd

Gisteren sinds lange tijd weer eens een flesje open getrokken van het recept van mijn eerste post samen met een originele Westvleteren. Beiden ruim een jaar op fles. Tot mijn positieve verrassing was waren ze nagenoeg identiek. Mijn kloon had nu ook dat karakteristieke Westvleterensmaakje, heerlijk! Erg jammer dat ik altijd weer te weinig geduld heb, heb nog maar 2 flesjes. Op de Candysirup site had ik gelezen dat je hem een jaar weg moet zetten. Dat klopt dus.

orangeloo

Citaat van: Sjoerd op 21-07-2019 &nbsp;14:38 uGisteren sinds lange tijd weer eens een flesje open getrokken van het recept van mijn eerste post samen met een originele Westvleteren. Beiden ruim een jaar op fles. Tot mijn positieve verrassing was waren ze nagenoeg identiek. Mijn kloon had nu ook dat karakteristieke Westvleterensmaakje, heerlijk! Erg jammer dat ik altijd weer te weinig geduld heb, heb nog maar 2 flesjes. Op de Candysirup site had ik gelezen dat je hem een jaar weg moet zetten. Dat klopt dus.

Klopt zeker... lekker een jaar weg leggen. Goed receptje.

Malleko

Hey,

Als jonge brouwer dank ik Orangeloo voor het prachtige recept dat ik ook heb gebruikt om mijn #3 bier te maken.

Begin SG 1,083 (wat lager dan 1,090)
Eveneens met onderzoek hoeveel de Grainfather qua liters aankon, ofwel tot de rand gevuld.
Experimenteren geeft mooie leerlessen.

Eind SG van 1,024, dat viel mij ietwat tegen, had daarbij 2x Wyeast gebruikt.
Ietwat zoetig, maar toch nu al lekker

14 december gebrouwen en vandaag op 10-01, bijna een maand later de temperatuur laten zakken tot 8 graden celcius.
Vandaag kreeg ik mijn bestelling binnen van een aantal 19 Liter Kegs.
Klaar om van de Fermzilla over te pompen naar een Keg.
Kortom klaar voor opslag om kerst 2020 te gaan genieten.

Wat een mooi forum, zeer leerzaam en wil jullie bedanken voor de berichten.
Ben redelijk nieuw dus wil graag leren en ook graag delen.

Morgen nog even proefen bij een goede temperatuur en het koolzuurgehalte voordat die in opslag gaat.
Het warme bier smaakte al heel rijk!

Als ik de post zo in dit topic lees, moet heb ik ook de neiging om door de drive tru te gaan bij die monniken :groots:



HermanH

Citaat van: Malleko op 10-01-2020 &nbsp;20:53 uKortom klaar voor opslag om kerst 2020 te gaan genieten.
Daar geraak je nooit zonder het opnieuw te brouwen...  ;D :brouwen: :biersmile:

orangeloo

Citaat van: Malleko op 10-01-2020 &nbsp;20:53 uAls jonge brouwer dank ik Orangeloo voor het prachtige recept

Graag gedaan.  :brouwen:

Luiaard

Ik ben van plan een vergelijkbaar recept te brouwen, maar ik heb geen kandijsiroop. Wel heb ik vaste kandijsuiker brokken van 425 EBC (aldus verkoper). Heeft iemand tips voor mij welke verhouding ik kan aanhouden met deze droge/vaste kandijsuiker t.o.v. de siroop in het recept in de topicstart?


Sjoerd

Gewoon 14% aanhouden. Vraag me wel of of je er qua karamelsmaak er dan helemaal komt. Siroop geeft iets meer een caramout smaak. Je zou kunnen kiezen voor 40% pilsmout, 40% palemout, 5% cara120, 15% kandijsuiker als alternatief.

Luiaard

Bedankt voor de tip. Ik vrees echter dat ik geen Cara B heb op het moment. De voorraad bestaat uit wat resten die al over de houdbaarheidsdatum zijn, ze zijn echter wel droog bewaard en ruiken/proeven nog prima. Zo heb ik nog wat Crystal Malt (t.h.t 26-6-2019). Misschien moet ik het hier maar meer proberen.

De Vienna Malt is helaas ook wat ouder (t.h.t. 16-1-2019). De overige ingrediënten (pilsmout, gist en hop) zijn nieuw besteld.

Zou dit 'vergane' mout een negatieve invloed op het recept hebben?

Al met al zou ik met mijn huidige voorraad het volgende kunnen brouwen (voor zo'n 15l), niet geheel uw recept maar wél geïnspireerd door:

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgGerstemout (Pils) 3 EBCBrewferm3 EBC66,7 %
1,00 kgVienna moutWeyermann7 EBC16,7 %
0,25 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC4,2 %
0,75 kgkandijsuiker bruin brokkenSupermarkt425 EBC12,5 %

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gPerlebellen6,1%60 min.25,1 IBU
20,0 gE.K. Goldingbellen1,7%30 min.3,7 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterTrappist High Gravity (3787)bovengist

Water
HoeveelheidNaam
18 l Maischwater
8 l Spoelwater


Jacques

Citaat van: Luiaard op 05-04-2020 &nbsp;14:31 u.... De voorraad bestaat uit wat resten die al over de houdbaarheidsdatum zijn, ze zijn echter wel droog bewaard en ruiken/proeven nog prima. Zo heb ik nog wat Crystal Malt (t.h.t 26-6-2019). Misschien moet ik het hier maar meer proberen.

De Vienna Malt is helaas ook wat ouder (t.h.t. 16-1-2019). De overige ingrediënten (pilsmout, gist en hop) zijn nieuw besteld.

Zou dit 'vergane' mout een negatieve invloed op het recept hebben?

...

Gewoon gebruiken. Als de mouten goed droog en niet te warm bewaard zijn zijn ze lang te gebruiken, langer dan de datum die op de verpakking staat.

Luiaard

Citaat van: Jacques op 05-04-2020 &nbsp;16:12 uGewoon gebruiken. Als de mouten goed droog en niet te warm bewaard zijn zijn ze lang te gebruiken, langer dan de datum die op de verpakking staat.

Dank, ik ga ermee aan de slag!  :brouwen:

Een beetje off-topic, over houdbaarheid en mouten. Ik vind veel informatie hierover, maar ook heel veel tegenstrijdige info. op dit forum. Ik heb verschillende mouten, ook donkere mouten (Chocolade en (ongemoute) geroosterde gerst), die allen een t.h.t. datum van 2018 - 2019 hadden. Zijn hier nadelen te verwachten, zelfs als ze droog bewaard zijn en goed ogen/ruiken/proeven?

Jacques

Citaat van: Luiaard op 05-04-2020 &nbsp;18:07 uDank, ik ga ermee aan de slag!  :brouwen:

Een beetje off-topic, over houdbaarheid en mouten. Ik vind veel informatie hierover, maar ook heel veel tegenstrijdige info. op dit forum. Ik heb verschillende mouten, ook donkere mouten (Chocolade en (ongemoute) geroosterde gerst), die allen een t.h.t. datum van 2018 - 2019 hadden. Zijn hier nadelen te verwachten, zelfs als ze droog bewaard zijn en goed ogen/ruiken/proeven?

Net als bij koffie heb je verlies van aroma als geroosterde mouten en granen langer bewaard worden. Zelf vacumeer ik deze mouten. Je hebt hiervoor stevige vacuümzakken voor nodig. De scherpe punten van moutkorrels kunnen er voor zorgen dat de zak doorgeprikt wordt.

Luiaard

Citaat van: Jacques op 05-04-2020 &nbsp;20:45 uZelf vacumeer ik deze mouten. Je hebt hiervoor stevige vacuümzakken voor nodig.

Goeie tip! Vooral handig met zakjes speciaal mouten die lastig opgaan. Bedankt!

Luiaard

Ik ben uitgekomen op een SG van 1.100 en zo'n 16,8 liter. Ik heb het zo gelaten aangezien ik mijn starter heb doorgezet tot 2 liter. Na een uur in het gistvat begon het gist al activiteit te vertonen.

Jacques

Citaat van: Luiaard op 11-04-2020 &nbsp;21:25 uIk ben uitgekomen op een SG van 1.100 en zo'n 16,8 liter. Ik heb het zo gelaten aangezien ik mijn starter heb doorgezet tot 2 liter. Na een uur in het gistvat begon het gist al activiteit te vertonen.

Dan heb je eigenlijk te veel gist geënt...
Dat kan leiden tot autolyse.

lag phase

Luiaard

Citaat van: Jacques op 11-04-2020 &nbsp;23:11 uDan heb je eigenlijk te veel gist geënt...
Dat kan leiden tot autolyse.

lag phase

Volgens BrouwHulp zou ik qua gist goed moeten zitten. De starter was als volgt: Stap 1: 0,7l 1.025 SG c.a. 24 uur. Dan stap 2, zo'n 1,3 liter 1.040 SG bijgegoten. Nadat de gist activiteit tot stilstand kwam heb ik het c.a. 24 uur in de koelkast gezet, afgegoten en aan het gistvat toegevoegd.

Ik ben in ieder geval benieuwd hoe ver het uit zal gisten. Als het de beoogde 1.017 haalt ben ik meer dan tevreden.

Luiaard

Ik vind het lastig om (buiten BrouwHulp) in te schatten hoe veel gist ik nou heb in mijn starter. Wat is een betere manier om dit te doen?

Jacques

Citaat van: Luiaard op 12-04-2020 &nbsp;01:07 uVolgens BrouwHulp zou ik qua gist goed moeten zitten. De starter was als volgt: Stap 1: 0,7l 1.025 SG c.a. 24 uur. Dan stap 2, zo'n 1,3 liter 1.040 SG bijgegoten. Nadat de gist activiteit tot stilstand kwam heb ik het c.a. 24 uur in de koelkast gezet, afgegoten en aan het gistvat toegevoegd.

Ik ben in ieder geval benieuwd hoe ver het uit zal gisten. Als het de beoogde 1.017 haalt ben ik meer dan tevreden.

Citaat van: Luiaard op 12-04-2020 &nbsp;11:11 uIk vind het lastig om (buiten BrouwHulp) in te schatten hoe veel gist ik nou heb in mijn starter. Wat is een betere manier om dit te doen?

Ook met BouwHulp is het lastig in te schatten hoeveel vitale gistcellen je hebt...  ;)

De vergisting hoort ergens tussen de 3 en 15 uur aan de gang gaan. Als het korter is dan 3 uur heb je te veel gist geënt. Duurt het langer dan was de hoeveelheid te weinig.

Het ligt heel erg aan de conditie van de gist. Wanner de gist geen voeding heeft gaat de kwaliteit van de gist snel achteruit. De gist teert dan in op zijn reservestoffen. Je kunt dit beperken door de gist te bewaren rond de 2 à 4 ºC. Je legt dan de stofwisseling nagenoeg stil.

Anders gezegd: het gaat niet alleen om de aantallen maar ook om de conditie van de gist. En dat is iets waarmee brouwsoftware geen rekening mee houdt.

Luiaard

Citaat van: Jacques op 12-04-2020  21:16 uOok met BouwHulp is het lastig in te schatten hoeveel vitale gistcellen je hebt...  ;)

De vergisting hoort ergens tussen de 3 en 15 uur aan de gang gaan. Als het korter is dan 3 uur heb je te veel gist geënt. Duurt het langer dan was de hoeveelheid te weinig.

Het ligt heel erg aan de conditie van de gist. Wanner de gist geen voeding heeft gaat de kwaliteit van de gist snel achteruit. De gist teert dan in op zijn reservestoffen. Je kunt dit beperken door de gist te bewaren rond de 2 à 4 ºC. Je legt dan de stofwisseling nagenoeg stil.

Anders gezegd: het gaat niet alleen om de aantallen maar ook om de conditie van de gist. En dat is iets waarmee brouwsoftware geen rekening mee houdt.

In ieder geval weer wat geleerd. Het blijft lastig als je weer eens wat nieuws doet, om het gelijk goed te doen. Normaal zijn mijn bieren nooit zwaarder of meer dan wat de Smack Pack, korrelgist of een 0,5 l starter aankan. Dit keer heb ik mijn best gedaan om zo veel mogelijk, vitale gist, te kweken. Iets te veel dus, ik ben benieuwd of ik het terug ga proeven.

orangeloo

Citaat van: Luiaard op 03-04-2020  19:28 uIk ben van plan een vergelijkbaar recept te brouwen, maar ik heb geen kandijsiroop. Wel heb ik vaste kandijsuiker brokken van 425 EBC (aldus verkoper). Heeft iemand tips voor mij welke verhouding ik kan aanhouden met deze droge/vaste kandijsuiker t.o.v. de siroop in het recept in de topicstart?

Dan gaat het natuurlijk nooit een goede kloon worden zonder siroop. En daar is dit topic nu net voor bedoeld.
Maar kan natuurlijk wel een lekker bier worden.  :proost: Ik stel dan ook voor om dit recept af te splitsen  :brouwen:

Luiaard

Citaat van: Orangeloo op 22-04-2020  11:49 uDan gaat het natuurlijk nooit een goede kloon worden zonder siroop. En daar is dit topic nu net voor bedoeld.
Maar kan natuurlijk wel een lekker bier worden.  :proost: Ik stel dan ook voor om dit recept af te splitsen  :brouwen:

Qua kleur lijkt het inderdaad meer op een La Trappe Quadrupel. Aankomend weekend ga ik het bottelen en bij na proeven (over 1 maand) zal ik mogelijk een nieuw topic maken. Toch bedankt voor uw recept, dit ga ik zeker nog eens maken (indien ik die siroop kan krijgen).

Jos Duurland

Na de Westvleteren 12 geproefd te hebben, kwam ik dit topic tegen en raakte ook geïnspireerd. Ik heb het eerste recept (van Orangeloo) als leidraad genomen omdat dit er erg dicht bij zou komen hoewel de moutstort blijkbaar afwijkt.

Ik maisch zo dun mogelijk en dit bier brouw ik zonder spoelen om de eind sg te halen. Na het maischen laat ik het wort af in een vat. Dan ga ik spoelen tot 1020 met de korf (Arsegan 30) naar beneden en laat dit aflopen in een ander vat. Ik hoop op een sg van +/- 1040. Hoeveel?
 geen idee hoe ik dit in BrouwVisie kan berekenen.
De quadrupel vervolgens weer terug in de ketel. Van het spoelwater brouw ik een lichte enkele blond. Voor mij helemaal nieuw. 

Ik heb zelf karamelsiroop gemaakt volgens een recept van volgens mij Adrie Otten:

1 kg suiker + 10 gram DAP 
stap 1     260 ml water     verwarmen naar 143 graden
stap 2     260 ml water     verwarmen naar 143 graden
stap 3     390 ml water     verwarmen tot 116 graden, af laten koelen.

Het resultaat: een heel donkere siroop, gaat erbij tijdens de kook.

Ik maak een 2 staps giststarter van Westmalle dubbel volgens recept brewersfriend
 
-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept                  : Zwarte schaap quadrupel
Kenmerk                       : stijl: Westvleteren 12
Brouwdatum                  : 17-8-2020
Biertype                        : Quadrupel
Aantal liters                   : 18
Gewenst begin SG          : 1095 (9,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement      : 65.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater   : 29,77 liter
Maischdikte                           : 4,13 l/kg
Maischwater                          : 30,25 liter
Spoelwater                            : 0,05 liter
Kooktijd                                : 90 minuten
Berekende kleur                    : 82 EBC(Dan A. Morey)
Berekende bitterheid             : 39 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout (HM)                  50,0 %         4,259 kg       4 EBC                                                                     
SWAEN©ALE                    25,0 %         2,130 kg       7 EBC                                                                 
Glucosestroop donker        14,0 %         1,193 kg       360 EBC                                                                           
Swaen@vienna                 11,0 %         0,937 kg       11 EBC                                                                   

Massa hop--------------------------------------------------------------
Northern Brewer              6,0 %     36 gr          75 Min.        27 EBU                                                               
Hallertau Hersbruker        2,1 %     18 gr          30 Min.        4 EBU                                                                     
Styrian Goldings               5,0 %     25 gr          15 Min.        7 EBU                                                                 

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                    : Westmalle depot opkweek
Gist toegevoegd als     : Giststarter
Volume                      : 2000 ml
Beluchtingstijd            : 0 uur
Temperatuur               : 18°C
Gistvoeding                : ja
Hoeveelheid               : 1 theelepel

Opmerkingen     : Zie blad giststarter. 320 Billion cells or 3200 ml stir-plate starter seeded with Westmalle depot. gist in koelkast en afgieten voor gebruik.

gemikt op:  eind sg 1013 alcohol 10,2%

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: 1 staps maischschema (1)
Stap 1: 67°C      75 Min.      4,1 l/kg
Stap 2: 78°C        5 Min.      4,1 l/kg

Opmerkingen     : Korf  naar beneden laten, alle wort aflaten tbv quadrupel. vervolgens spoelen naar een ander vat om een licht bier te brouwen.


Iemand nog opmerkingen, aanvullingen??

PS ik probeer een foto te plaatsen, maar dat lukt nog niet.




Jos Duurland

Hey gelukt.  :groots:  links de starter op een roerder met beluchting (dit is eerste stap, dinsdag brouwdag, rechts de zelfgemaakte karamelsiroop.



André de Laat

Citaat van: Jos Duurland op 01-05-2020  15:25 uNa de Westvleteren 12 geproefd te hebben, kwam ik dit topic tegen en raakte ook geïnspireerd. Ik heb het eerste recept (van Orangeloo) als leidraad genomen omdat dit er erg dicht bij zou komen hoewel de moutstort blijkbaar afwijkt.

Ik maisch zo dun mogelijk en dit bier brouw ik zonder spoelen om de eind sg te halen. Na het maischen laat ik het wort af in een vat. Dan ga ik spoelen tot 1020 met de korf (Arsegan 30) naar beneden en laat dit aflopen in een ander vat. Ik hoop op een sg van +/- 1040. Hoeveel?
 geen idee hoe ik dit in BrouwVisie kan berekenen.
De quadrupel vervolgens weer terug in de ketel. Van het spoelwater brouw ik een lichte enkele blond. Voor mij helemaal nieuw. 

Ik heb zelf karamelsiroop gemaakt volgens een recept van volgens mij Adrie Otten:

1 kg suiker + 10 gram DAP 
stap 1     260 ml water     verwarmen naar 143 graden
stap 2     260 ml water     verwarmen naar 143 graden
stap 3     390 ml water     verwarmen tot 116 graden, af laten koelen.

Het resultaat: een heel donkere siroop, gaat erbij tijdens de kook.

Ik maak een 2 staps giststarter van Westmalle dubbel volgens recept brewersfriend
 
-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept                  : Zwarte schaap quadrupel
Kenmerk                       : stijl: Westvleteren 12
Brouwdatum                  : 17-8-2020
Biertype                        : Quadrupel
Aantal liters                   : 18
Gewenst begin SG          : 1095 (9,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement      : 65.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater   : 29,77 liter
Maischdikte                           : 4,13 l/kg
Maischwater                          : 30,25 liter
Spoelwater                            : 0,05 liter
Kooktijd                                : 90 minuten
Berekende kleur                    : 82 EBC(Dan A. Morey)
Berekende bitterheid             : 39 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout (HM)                  50,0 %         4,259 kg       4 EBC                                                                     
SWAEN©ALE                    25,0 %         2,130 kg       7 EBC                                                                 
Glucosestroop donker        14,0 %         1,193 kg       360 EBC                                                                           
Swaen@vienna                 11,0 %         0,937 kg       11 EBC                                                                   

Massa hop--------------------------------------------------------------
Northern Brewer              6,0 %     36 gr          75 Min.        27 EBU                                                               
Hallertau Hersbruker        2,1 %     18 gr          30 Min.        4 EBU                                                                     
Styrian Goldings               5,0 %     25 gr          15 Min.        7 EBU                                                                 

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                    : Westmalle depot opkweek
Gist toegevoegd als     : Giststarter
Volume                      : 2000 ml
Beluchtingstijd            : 0 uur
Temperatuur               : 18°C
Gistvoeding                : ja
Hoeveelheid               : 1 theelepel

Opmerkingen     : Zie blad giststarter. 320 Billion cells or 3200 ml stir-plate starter seeded with Westmalle depot. gist in koelkast en afgieten voor gebruik.

gemikt op:  eind sg 1013 alcohol 10,2%

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: 1 staps maischschema (1)
Stap 1: 67°C      75 Min.      4,1 l/kg
Stap 2: 78°C        5 Min.      4,1 l/kg

Opmerkingen     : Korf  naar beneden laten, alle wort aflaten tbv quadrupel. vervolgens spoelen naar een ander vat om een licht bier te brouwen.


Iemand nog opmerkingen, aanvullingen??

PS ik probeer een foto te plaatsen, maar dat lukt nog niet.

Knap! Een toekomstbrouwsel? :) ;) (Brouwdatum                  : 17-8-2020)
En een beetje erg weinig spoelwater :) ;) (Spoelwater                            : 0,05 liter)

Jos Duurland

Citaat van: André de Laat op 01-05-2020  16:16 uKnap! Een toekomstbrouwsel? :) ;) (Brouwdatum                  : 17-8-2020)
En een beetje erg weinig spoelwater :) ;) (Spoelwater                            : 0,05 liter)

Datum zet ik naar de toekomst om orde in mijn receptenlijst te houden.
over hoe en wat spoelen staat in de tekst, BrouwVisie accepteert blijkbaar geen 0 liter spoelen. ;D

Luiaard

Ik ben benieuwd naar het resultaat Jos, ik kon niet aan de beruchte siroop komen maar wil dit recept wel graag brouwen. Zelf maken is dus een prima optie!

Jos Duurland

De siroop maken is heel simpel. Hier op het forum staat de werkwijze ook wel ergens. Een tip: maak het als je vrouw/vriendin weg is. Ik werd de keuken uitgeschopt vanwege de ammoniaklucht.  >:D  Een lekker gelijkend  bier zou voor de eerste keer al mooi zijn. Ik ben zelf ook jeel benieuwd naar het resultaat. :biersmile:

Neetje

Karameliseer mijn suiker hier met loog, niet met zuur. Niet op Na. basis maar Ca.
Met loog meer kleur op lagere temperatuur.
Bij de maximaal donkere kleur in Adri's recept zit je kort bij verbranding/bijsmaakjes.

Jos Duurland

Je gebruikt calciumhydroxide?  Hoe werkt die methode? Ik heb gemerkt dat bij de zuur methode de hoeveelheid dap (di ammonium phosphate) nauw komt. Iets teveel en je hebt inderdaad een meer bittere branderige smaak. Qua kleur is de hoeveelheid dap veel minder kritisch

Neetje

Karameliseren van suiker met toevoeging van wort. Schuimt lekker (Kan ook met DME.)
Je kan dit doen zoals Adri voorschrijft.
Zodra mijn mengsel op 145 graden is voeg ik de CaOH2 toe. De kleur slaat dan meteen om.
Ik maak een verzadigd mengsel en voeg druppelsgewijs wat vloeistof toe. Zo'n 20 tot 100 ml verzadigde vloeistof per kg suiker.

Verzadigde vloeistof,
De loog oplossen in water 40 tot 80 gram /liter. (4 tot 8 gram per 0,1 liter) Goed roeren en de klontjes/deeltjes die niet oplossen, ivm verzadiging, niet toevoegen, maar wel de verzadigde vloeistof.

Wel voorzichtig met CaOH2. Dit is tenslotte een loog.
Heb consumptie geschikte loog gebruikt.

Heb nog wat proefjes op mijn to do list staan maar ben daar nog niet aan toe gekomen. Zoals inverteren met zuur zodra de temperatuur tussen 125 en 135 graden is. En nadien op 145 graden de loog toevoegen.

Leo P

Ik heb met bewondering dit onderwerp gelezen. Leuke reacties en fijne suggesties. Krijg zin het te proberen. TOP!

Jos Duurland

Even een update. Ik heb de Westvleteren kloon geproefd. Er zit een licht branderige smaak aan (niet heel vervelend). Ik denk van de zelfgemaakte siroop. Kleur is ook wat te donker, daar is dus wel wat te winnen.  Op iets lagere temperatuur met wat minder dap karameliseren. Bier is ook iets te zoetig, eind sg 1018. Nog eens kijken naar mijn maischschema en vergistingstemperaturen. Heeft niet op de fles gehergist maar geforceerd gecarboneerd in een keg. Daar kan ook wel wat verschil van komen. CO2 en schuim was top.
Nog maar eens brouwen met aanpassingen. :biersmile:

Akoester

Hallo iedereen,
Ik ben van plan dit volgend weekend te brouwen.
Nu ben ik nog op zoek naar het vergistings schema, meer bepaald, eens uitgegist en ik hevel over, hoelang en op welke temperatuur houd ik deze dan best? En moet ik deze nadien dan nog cold crashen voor het bottelen?



Sjoerd

Ik heb hem destijds als volgt gemaischt:
63 C 60 min
73 C 25 min
78 C 1 min

Angelo heeft hem 90 min op 65 gedaan, kan ook. Hoofdvergisting op 19 of 20 graden, daarna graad per dag op laten lopen tot 24 graden. Lekker laten staan. Westmalle heeft wel even nodig. Meestal ongeveer 3 weken. Daarna gewoon meteen bottelen, niet hevelen. Komt goed!

Akoester

Citaat van: Sjoerd op 24-01-2021  19:53 uIk heb hem destijds als volgt gemaischt:
63 C 60 min
73 C 25 min
78 C 1 min

Angelo heeft hem 90 min op 65 gedaan, kan ook. Hoofdvergisting op 19 of 20 graden, daarna graad per dag op laten lopen tot 24 graden. Lekker laten staan. Westmalle heeft wel even nodig. Meestal ongeveer 3 weken. Daarna gewoon meteen bottelen, niet hevelen. Komt goed!

Bedankt! Ik ga hiermee zaterdag aan de slag!

DJF3

De "Candi Syrup D-180" lijkt nergens op voorraad te zijn.

Is er een alternatief? (Behalve zelf maken :-)

Groeten!
DJ

Pieter1954


DJF3

Citaat van: Pieter1954 op 29-03-2021  18:02 uJa, zelf maken.
Dat is voor mij geen alternatief. Heb te weinig tijd om zoiets te maken voor de brouwdag.

JanEric

Citaat van: DJF3 op 29-03-2021  19:25 uDat is voor mij geen alternatief. Heb te weinig tijd om zoiets te maken voor de brouwdag.
Gewoon van te voren maken, kost je 1,5 uur en bewaren in glazen potten (grote augurkenpotten werken prima)

lier

Probeer eens keukenstroop, heeft een wat ander smaakprofiel maar ook heel lekker

DJF3

En deze "Kandijsiroop 225 EBC" - is minder donker dan de 'candi syrup D180' met 355 EBC
https://www.braumarkt.com/kandijsiroop-medium-225-ebc-1-l

Zou de 'Candi Syrup D-240' bruikbaar zijn in een andere verhouding? Of is het karakter/smaak dusdanig anders dat het geen alternatief is.

DJ

Snelbier

Het wordt bijna religie, welke kandijstroop of Candysyrup te gebruiken.  :weetniet:
Zo'n flut-detail op een lekker bier.. Moet toch kunnen ZONDER stroopjes? Of toch niet...
Uit eerdere jaren: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41033.msg592635.html#msg592635 Lijkt er voor mij op dat de paters niet te kieskeurig waren..
Ik zou er een pak suiker aan wagen (en een dag werk), ondanks tijdgebrek.
En bekijk vooral Adrie Ottes kandij-blog op http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php/artikelen/25-kandijsiroop-maken..
Wil dit bier zelf graag (na-)maken, maar.. Wat een werk om alleen al die donkere stroop te maken/vinden.
ALS het al nodig is...  En daar haak ik even af...
Proost, Snelbier

edensan

Citaat van: Snelbier op 30-03-2021  17:49 uHet wordt bijna religie, welke kandijstroop of Candysyrup te gebruiken.  :weetniet:
Zo'n flut-detail op een lekker bier.. Moet toch kunnen ZONDER stroopjes?

Ik heb bij Lidl schenkstroop gehaald werkt(voor mij) prima...  :proost2:

BrewBird

Citaat van: edensan op 01-04-2021  21:45 uIk heb bij Lidl schenkstroop gehaald werkt(voor mij) prima...  :proost2:

Citaat van: lier op 29-03-2021  22:34 uProbeer eens keukenstroop, heeft een wat ander smaakprofiel maar ook heel lekker

Hebben we het hier nog steeds over een Westvleteren kloon  :weetniet:

Als iemand een alternatief zoek voor D180 om te gebruiken in een Westvleteren kloon zijn dit volgens mij geen goede alternatieven.  :brouwen:

DJF3

Helaas lijkt het er op dat er geen (bekende en leverbare) alternatieven zijn voor de D-180 siroop.
Dat is jammer voor de brouwdag zaterdag a.s. :-)
Maar goed, misschien is er nog iemand die iets weet

BrewBird

Citaat van: DJF3 op 02-04-2021  11:35 uHelaas lijkt het er op dat er geen (bekende en leverbare) alternatieven zijn voor de D-180 siroop.
Dat is jammer voor de brouwdag zaterdag a.s. :-)
Maar goed, misschien is er nog iemand die iets weet

Zelf maken is heel goed te doen tijdens de brouwdag. Bijvoorbeeld tijdens het koken van het wort.  :brouwen:

Eric v B

Citaat van: DJF3 op 02-04-2021  11:35 uHelaas lijkt het er op dat er geen (bekende en leverbare) alternatieven zijn voor de D-180 siroop.
Dat is jammer voor de brouwdag zaterdag a.s. :-)
Maar goed, misschien is er nog iemand die iets weet
Misschien is Zeeuwse- of Friese keukenstroop een optie. Daar heb ik ook een aantal keer mee gebrouwen. Iets minder donker. Ik heb deze toegevoegd na de hoofdgisting. Dan heb je ook nog Candico siroop. Die heb ik twee maanden geleden in een Rochefort 10 clone gebruikt. Deze is erg lekker geworden als ik de reacties mag geloven.

Snelbier

Citaat van: DJF3 op 02-04-2021  11:35 uHelaas lijkt het er op dat er geen (bekende en leverbare) alternatieven zijn voor de D-180 siroop.
Dat is jammer voor de brouwdag zaterdag a.s. :-) .. Maar goed, misschien is er nog iemand die iets weet
Reacties blijven komen. Helaas weinig ervaringen met de D180..
Ik zou een willekeurig alternatief (van Gilze-panekoekenstroop tot Candido) een kans geven, lekker bier wordt het toch wel..
Doseren op kleur, niet te moeilijk mee doen.. Lekker makkelijk beslissen als het niet mijn bier is  >:D
- Zelf siroop maken tijdens brouwen/maischen? NIET voor mij.  Is een klus voor volle aandacht.
Succes, Snelbier

BrewBird

Citaat van: Snelbier op 02-04-2021  18:12 uReacties blijven komen. Helaas weinig ervaringen met de D180..
Ik zou een willekeurig alternatief (van Gilze-panekoekenstroop tot Candido) een kans geven, lekker bier wordt het toch wel..
Doseren op kleur, niet te moeilijk mee doen.. Lekker makkelijk beslissen als het niet mijn bier is  >:D
- Zelf siroop maken tijdens brouwen/maischen? NIET voor mij.  Is een klus voor volle aandacht.
Succes, Snelbier

Beste Snelbier,

Geen ervaring met D 180 zeg je, en je reageert in een topic waar men probeert een zo goed mogelijke kloon te evenaarden.
Ik weet niet of je daar bewust van bent  :weetniet:
Maar volgens mij dragen jou adviezen daar niet aan bij.

Als je terug kijkt naar het begin zijn er een aantal mensen die een perfecte kloon hebben gebrouwen.
In hun recept hebben ze D 180 gebruikt. Helaas is deze niet (meer) te koop.
Er wordt gevraagd naar een goed alternatief. Ik kan je vertellen appelstroop, pannenkoekenstroop, schenkstroop of keukenstroop is dit niet.
Deze zijn namelijk allemaal te licht van kleur. En een Westvleteren krijgt zijn kleur nou juist van de kandijsiroop.

MVG Willie

Jacques

Citaat van: BrewBird op 02-04-2021  19:44 uBeste Snelbier,

Geen ervaring met D 180 zeg je, en je reageert in een topic waar men probeert een zo goed mogelijke kloon te evenaarden.
Ik weet niet of je daar bewust van bent  :weetniet:
Maar volgens mij dragen jou adviezen daar niet aan bij.

Als je terug kijkt naar het begin zijn er een aantal mensen die een perfecte kloon hebben gebrouwen.
In hun recept hebben ze D 180 gebruikt. Helaas is deze niet (meer) te koop.
Er wordt gevraagd naar een goed alternatief. Ik kan je vertellen appelstroop, pannenkoekenstroop, schenkstroop of keukenstroop is dit niet.
Deze zijn namelijk allemaal te licht van kleur. En een Westvleteren krijgt zijn kleur nou juist van de kandijsiroop.

MVG Willie

Beste Willie,

Volgens mij wilt Snelbier je alleen helpen door suggesties te doen voor het kleuren van bier. Dat hij geen ervaring heeft met D 180 staat daar los van...

Zelf heb ik wel ervaring met D 180 en ook met donkere siropen. Ik ben het met je eens dat andere siropen lang niet zo intens kleuren dan D 180.

Wat je kunt doen is je bier kleuren met karamelkleurstof.


https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/winterbier/d/karamel-100-ml

Dit product kleurt sterk en geeft weinig smaak af.

BrewBird

Citaat van: Jacques op 02-04-2021  21:57 uBeste Willie,

Volgens mij wilt Snelbier je alleen helpen door suggesties te doen voor het kleuren van bier. Dat hij geen ervaring heeft met D 180 staat daar los van...

Zelf heb ik wel ervaring met D 180 en ook met donkere siropen. Ik ben het met je eens dat andere siropen lang niet zo intens kleuren dan D 180.

Wat je kunt doen is je bier kleuren met karamelkleurstof.


https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/winterbier/d/karamel-100-ml

Dit product kleurt sterk en geeft weinig smaak af.

En dit draagt wel bij aan een goed alternatief op een perfecte kloon te brouwen  :weetniet:
Nogmaals deze topic gaat over een Westvleteren kloon....  :brouwen:

PS De vraag was overigens niet van mij. ja ik weet het lezen blijft lastig
En snelbier geeft geen enkele suggestie over het kleuren van bier. Enken adviezen over siropen die licht zijn van kleur.
 


edensan

Je zou ook stroop nog donkerder kunnen inkoken

Jacques

Citaat van: BrewBird op 02-04-2021  22:03 uEn dit draagt wel bij aan een goed alternatief op een perfecte kloon te brouwen  :weetniet:
Nogmaals deze topic gaat over een Westvleteren kloon...  :brouwen:

PS De vraag was overigens niet van mij. Ja ik weet het lezen blijft lastig
En snelbier geeft geen enkele suggestie over het kleuren van bier. Enken adviezen over siropen die licht zijn van kleur.

Ja dit draagt bij het zoeken naar een goed alternatief.
Het is namelijk geen uitgemaakte zaak dat de trappistenbrouwers D 180 gebruiken in hun bieren...
Veel waarschijnlijker is dat zij een bierkleurstof gebruiken zoals karamel 9500. Dit soort producten geven heel veel kleur en weinig smaak.
Verder is Sinamar van Weyermann een bekende kleurstof voor bier. De kleur is vergelijkbaar 8100 tot 8600 EBC.

Overigens kunnen siropen die relatief licht zijn van kleur wel zorgen voor een donkere kleur. Je hebt er wel meer van nodig dan van karamel 9500 en Sinamar. Hierdoor hebben ze meer invloed op de smaak van je bier.

Snelbier

D180 blijkt in recept van Orangeloo goed te werken.  Helaas slecht leverbaar.
Anderen maken zelf karamel of invertsuiker, maar het blijft een gokje hoe dat qua smaak en kleur zal uitpakken.
Westmalle  Westvleteren gebruikt (volgens hun site) zowel karamelstroop als invertstroop.. Dus kleur (karamel) en smaak (invertsuiker) apart?
Dan denk ik dat die D180 niet absoluut nodig is, maar dan moet misschien het hele recept weer op de schop. Niet handig als er al een goed recept ligt..
=======
Smaak-omschrijving van de D180 lijkt me meer 'invertsuiker' dan alleen karamel. En ook nog dadelsuiker naast de bietensuiker, bijzonder goedje?
Qua kleur kan je met bruine kandij-brokken https://www.braumarkt.com/kandijsuiker-brokken-bruin-1-kg uitkomen, maar of de smaak ook goed is?
 Kan zo gauw geen ervaringen vinden daarmee in dit kloonbier.
========
Donkere karamelsiroop (E150) 9500 EBC heb ik staan.  Geeft zoals opgemerkt weinig smaak. Gebruikte het eenmaal om bij te kleuren, meer doet het niet.
Ik ga het eens proberen met de kandijbrokken.  Met daarbij de opmerking dat ik géén perfecte kloon zoek, als het maar lekker is.
Proost,  Snelbier

BrewBird

Citaat van: Snelbier op 03-04-2021  09:03 uD180 blijkt in recept van Orangeloo goed te werken.  Helaas slecht leverbaar.

Niet alleen bij Orangeloo....

Citaat van: Sjoerd op 21-07-2019  14:38 uGisteren sinds lange tijd weer eens een flesje open getrokken van het recept van mijn eerste post samen met een originele Westvleteren. Beiden ruim een jaar op fles. Tot mijn positieve verrassing was waren ze nagenoeg identiek. Mijn kloon had nu ook dat karakteristieke Westvleterensmaakje, heerlijk! Erg jammer dat ik altijd weer te weinig geduld heb, heb nog maar 2 flesjes. Op de Candysirup site had ik gelezen dat je hem een jaar weg moet zetten. Dat klopt dus.

tdp

Citaat van: BrewBird op 03-04-2021  18:54 uNiet alleen bij Orangeloo....

Maar lag dat aan de D-180? ;). Staar je niet (compleet) blind op de D-180, de geboden alternatieven hoeven echt niet slechter te zijn.

lier

Ik boek goede resultaten met Zeeuwse keukenstroop, het heeft wel even de tijd nodig om te rijpen, om nog dichter bij de Westvleteren te komen zou ik een deel van de Zeeuwse voor dadenstroop vervangen denk ik.

tdp

Citaat van: lier op 06-04-2021  20:49 uIk boek goede resultaten met Zeeuwse keukenstroop, het heeft wel even de tijd nodig om te rijpen, om nog dichter bij de Westvleteren te komen zou ik een deel van de Zeeuwse voor dadenstroop vervangen denk ik.

Deze? Echt jeugdsentiment, op de pannekoek (toen je het nog zonder een N in het midden schreef ;))

lier

Citaat van: tdp op 06-04-2021  20:59 uDeze? Echt jeugdsentiment, op de pannekoek (toen je het nog zonder een N in het midden schreef ;))

Dat is hem

Snelbier

Citaat van: lier op 06-04-2021  20:49 uIk boek goede resultaten met Zeeuwse keukenstroop, het heeft wel even de tijd nodig om te rijpen, om nog dichter bij de Westvleteren te komen zou ik een deel van de Zeeuwse voor dadenstroop vervangen denk ik.
Lier, zou je je brouwsel hier willen delen?  Indien niet, gewoon niet reageren  ;) Even goede vrienden, hoewel we mekaar niet kennen.
- Hoeveel % Zeeuwse gebruik je in de stort?
- Is Zeeuwse genoeg voor de juiste kleur, of moet je nog 'bijkleuren'.
Groet,  Snelbier

Eric v B

Citaat van: tdp op 06-04-2021  20:59 uDeze? Echt jeugdsentiment, op de pannekoek (toen je het nog zonder een N in het midden schreef ;))
https://frieschevlagkeukenstroop.nl/

Waar ken ik die tekst van...?  8)

tdp

Citaat van: Eric v B op 07-04-2021  12:46 uhttps://frieschevlagkeukenstroop.nl/

Waar ken ik die tekst van...?  8)

Haha, mag dan wel uit het uiterste Oosten komen, maar wij hadden echt de Zeeuwse variant.

lier

Hierbij mijn recept, gebrouwen in de Grainfather.
Giststarter van ca 2,5 liter gemaakt volgens mij.

lier

Kleur niet bij maar exacte kloon is ook niet meer het doel lekker biertje wel uiteraard, voor de Westvleteren zou ik zoals gezegd ca 1/3 van de Zeeuwse vervangen door dadelstroop.
Ik laat hem ook 2 dagen vrij gisten voor ik hem terugkoel naar de 20 graden tot hij klaar is

Snelbier

Citaat van: lier op 07-04-2021  22:10 uKleur niet bij maar exacte kloon is ook niet meer het doel lekker biertje wel uiteraard, voor de Westvleteren zou ik zoals gezegd ca 1/3 van de Zeeuwse vervangen door dadelstroop.
Ik laat hem ook 2 dagen vrij gisten voor ik hem terugkoel naar de 20 graden tot hij klaar is
Lier, bedankt voor het delen. Worden we allemaal wijzer van.
Eerste plan met alleen kandij-brokken laat ik varen, lijkt me meer karamel dan fruitjes op te leveren.
Ik geef de Zeeuwse/Friese een kans.  Met wat donkere siroop 1900 EBC om kleur te benaderen: https://www.braumarkt.com/kandijsiroop-donker-1900-ebc-250ml ..
Het lijkt me dat deze donkeresiroop nog wat smaak afgeeft, dus proberen.
Dadelstroop eventueel als bottelsuiker, om de puntjes op de i te zetten.
Lijkt qua suikers een bij mekaar geraapt zooitje, maar ik maak er het beste van. Volgens mij deden de monniken dat ook  :proost:
Groet, Snelbier.

lier

Citaat van: Snelbier op 08-04-2021  18:01 uLier, bedankt voor het delen. Worden we allemaal wijzer van.
Eerste plan met alleen kandij-brokken laat ik varen, lijkt me meer karamel dan fruitjes op te leveren.
Ik geef de Zeeuwse/Friese een kans.  Met wat donkere siroop 1900 EBC om kleur te benaderen: https://www.braumarkt.com/kandijsiroop-donker-1900-ebc-250ml ..
Het lijkt me dat deze donkeresiroop nog wat smaak afgeeft, dus proberen.
Dadelstroop eventueel als bottelsuiker, om de puntjes op de i te zetten.
Lijkt qua suikers een bij mekaar geraapt zooitje, maar ik maak er het beste van. Volgens mij deden de monniken dat ook  :proost:
Groet, Snelbier.

Succes ermee, ik hoor graag hoe het geworden is

DJF3

Binnenkort ga ik het eerste recept van deze thread brouwen (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41033.msg534335.html#msg534335)

Batch: ongeveer 20 L
Gist: Wyeast XL 3787 High Gravity

#1 Gist: Is een pak gist voldoende? Heeft het zin of is het beter om er 2 te gebruiken?

Duur vergisting: tot de SG z'n doel ongeveer heeft bereikt en er geen/weinig activiteit is.

#2 Lageren: hoe lang? En bij welke temperatuur kan ik dat het beste doen?

Groeten!
DJ

Wijbrouwers

1 advies voor de Wyeast gist, altijd twee smackpacks voor 20 liter.

Jacques

Citaat van: Wijbrouwers op 28-09-2021  13:40 u1 advies voor de Wyeast gist, altijd twee smackpacks voor 20 liter.

Het alternatief voor 20 liter is: altijd een giststarter maken als het begin SG hoger is dan 1045. (Als je een magneetroerder hebt is dat goedkoper dan de aanschaf van een 2e verpakking...)

Snelbier

Citaat van: DJF3 op 28-09-2021  11:17 uBatch: ongeveer 20 L.  Gist: Wyeast XL 3787 High Gravity
... #1 Gist: Is een pak gist voldoende? Heeft het zin of is het beter om er 2 te gebruiken?
... #2 Lageren: hoe lang? En bij welke temperatuur kan ik dat het beste doen?
1e: Hoeveelheid gist aanpassen op zwaarte (SG) van wort en batch-volume. Zie eerdere antwoorden..
Een reken-programma als: http://www.yeastcalculator.com/.. geeft aan dat 2 packs zelfs wat krap is.  Wort goed beluchten, dan moet het lukken.
 Of een starter maken, is simpeler dan soms gedacht.  Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,30136.0.html
  Voor een starter heb je géén magneetroerder etc nodig.  Met een beetje ellebogenstoom (zelf de starter schudden) kom je er ook.
2e: Lageren?  Veel meningen, maar weinig directe of gefundeerde antwoorden.. Haalt de scherpe kantjes van het bier, sommige bieren hebben daar baat bij.
 Gebeurt ook in de fles, dus na bottelen. Lageren in vat doe ik alleen als een bier langzaam doorgist. Lageren in flesjes doen we eigenlijk allemaal, onbedoeld.
Hoe lang?  Tot jij vindt dat het lekker is  :biersmile:  Deze Westvleteren 12-kloon is gezien de reacties na een half jaar op zijn best.. Vind hem zelf na 1 maand al lekker, maar wat 'scherp'.
Lager-temperatuur? Traditioneel in koele kelder, stel 12'C??  Warmer versnelt reacties, dus ook veroudering etc..
 Koel plekje, uit de buurt van verwarming. Als het maar onder 20'C blijft vind ik het prima, liefst wat koeler.
>> GEEN direct antwoord dus op tijd en temperatuur..  Proost, Snelbier.

DJF3

Team,

Bedankt voor de reacties. Ik ga 2 Wyeast packs gebruiken en de volgende keer een giststarter maken!

Johan_vL

Citaat van: Jacques op 02-04-2021  22:51 uVerder is Sinamar van Weyermann een bekende kleurstof voor bier. De kleur is vergelijkbaar 8100 tot 8600 EBC.

Overigens kunnen siropen die relatief licht zijn van kleur wel zorgen voor een donkere kleur. Je hebt er wel meer van nodig dan van karamel 9500 en Sinamar. Hierdoor hebben ze meer invloed op de smaak van je bier.

Sinamar wordt gebruikt in Rochefort 6, 8 en 10. Hoe ik een afbeelding moet plaatsen weet ik niet, maar ik heb een foto van een originele recept beschrijving uit de Rochefort brouwerij. Daar staat dus sinamar op en amidon de Ble. Het eerste is inderdaad waar Jacques aan refereert een product van Weyermann geëxtraheerd uit carafa. Het 2e is zetmeel van tarwe, maar wat voor product is dat dan? Tarwemoutextract? Lichte droge moutextract is ook 50% tarwe en 50% gerst. Zou dat voldoen? Zetmeel van mais is maizena, maar tarzena ben ik nog niet tegengekomen  :weetniet:

Denken jullie dat het slim is om om sinamar te gebruiken (verkrijgbaar bij Brouwland en andere) en droog moutextract licht? ik wil het recept zo goed als mogelijk nabrouwen namelijk... zou ook carafa kunnen schroten en daar een koud extract van kunnen maken.
Een ander ingrediënt is de cassonade, maar volgens mij is dat de donkere kandijsuiker die Brouwland ook verkoopt (zelfde leverancier staat in andere draadjes).

Graag jullie inzichten  :degroeten:

Jacques

Hoe je een foto kunt delen op dit forum is beschreven https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3778.msg275908.html#msg275908

Tarzena is iets wat ik niet ken...

Wanneer wordt de tarwemoutextract gebruikt? Zou je niet gewoon tarwemout kunnen mee maischen?

Pieter1954

Citaat van: Johan_vL op 10-11-2021  18:05 uSinamar wordt gebruikt in Rochefort 6, 8 en 10. Hoe ik een afbeelding moet plaatsen weet ik niet, maar ik heb een foto van een originele recept beschrijving uit de Rochefort brouwerij. Daar staat dus sinamar op en amidon de Ble. Het eerste is inderdaad waar Jacques aan refereert een product van Weyermann geëxtraheerd uit carafa. Het 2e is zetmeel van tarwe, maar wat voor product is dat dan? Tarwemoutextract? Lichte droge moutextract is ook 50% tarwe en 50% gerst. Zou dat voldoen? Zetmeel van mais is maizena, maar tarzena ben ik nog niet tegengekomen  :weetniet:

Een paar jaar geleden was er een televisieserie met de kritische culinaire journalist Wouter Klootwijk: De wilde keuken.

Hij heeft ook een Vlaamse serie gemaakt. De eerste daarvan ging over bier en het brouwen ervan. De uitzending begon met een fabriek in het centrum van Aalst waar van tarwe op zeer grote schaal glucosestroop wordt gemaakt. Deze stroop wordt verkocht aan bijna alle Belgische brouwerijen om als goedkope alcoholbron te fungeren.

In 1919 werd België drooggelegd vwb jeneverproductie en -consumptie. Het gebruik ervan liep namelijk gigantisch uit de klauwen. De arbeiders hielden echter niet op met drinken maar switchten massaal naar de zware bieren. De vele brouwerijen speelden namelijk handig hierop in door goedkope glucose aan het wort toe te voegen om zo zwaar bier te brouwen als vervanging van jenever.

Van de gemalen tarwe wordt met water een slurrie gemaakt (ik denk dat dit de amidon de bléis). Vervolgens wordt de lange zetmeelketens afgebroken tot de kleine glucose moleculen.

Johan_vL

Amidon = zetmeel en Ble is tarwe. Dit is dan in dit geval geen stroop. Ik dacht juist dat tarwe moutextract het dichts bij zou komen, echter volgens mij is dat relatief duur, dus klinkt niet logisch dat een brouwerij dat gebruikt.

Tarwemout gebruiken is inderdaad een goed idee, maar in het recept  zegt bijna 10% amidon de Ble, hoeveel tarwemout zou dat dan moeten zijn? Maal 1.6?

Een ander mooi feitje op de brouwkaart is de vergistingstemperatuur van 25 graden Celsius bij 1,5 bar.

GvB84

Zouden ze geen tarwebloem bedoelen?
Dat kom ik in oudere recepten soms tegen.

Fractus

Het is tarwezetmeel, een soort bindmiddel als maizena maar dan van tarwe gemaakt. Wordt gewoon in bulk verkocht: https://www.deroche.fr/amidon-de-ble.html daar staat op de zak ook meteen de vertaling in ongeveer 20 talen ;)

Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Stijfselfabriek#Scheiding_van_tarwezetmeel_en_gluten over hoe het gemaakt wordt en waar het voor gebruikt wordt, best wel interessant. Het lijkt erop dat je dit kan gebruiken in het brouwen om wel zetmeel toe te voegen, maar geen of weinig extra eiwitten.

Johan_vL

Citaat van: Fractus op 11-11-2021  09:26 uhttps://www.deroche.fr/amidon-de-ble.html daar staat op de zak ook meteen de vertaling in ongeveer 20 talen ;)
Het lijkt erop dat je dit kan gebruiken in het brouwen om wel zetmeel toe te voegen, maar geen of weinig extra eiwitten.

Goed gevonden! Ik kende het niet, je zou het dan net als maizena kunnen toevoegen aan de maisch. De eiwitten die ontbreken dat is wel een belangrijke, dat draagt dus bij aan minder body als dat je tarwemout zou gebruiken. De vraag is dan zou je ongestraft maizena kunnen gebruiken in plaats van de tarzena....? Zou er smaakverschil zijn tussen zetmeel uit mais of zetmeel uit tarwe?
Deze vond ik ook: https://www.allesvoorverswinkels.nl/epos-tarwezetmeel-10kg?gclid=CjwKCAiAm7OMBhAQEiwArvGi3JfhIQedt52HJgOjrzhaEVCU0UQkJqFz59FJ7LMrfMtqJw5K-vFVHRoCsbMQAvD_BwE
10 kg is best veel, maar ja dan zou ik het wel kunnen uitproberen, 1 kg zou nog beter zijn haha


De sinamar geloof ik wel, ik maak zelf wel een coldbrew van geschrote carafa om te kleuren zonder bitters.

Snelbier

Citaat van: Johan_vL op 10-11-2021  18:05 uSinamar wordt gebruikt in Rochefort 6, 8 en 10. ....  ik heb een foto van een originele recept beschrijving uit de Rochefort brouwerij. Daar staat dus sinamar op en amidon de Ble. Het eerste is inderdaad waar Jacques aan refereert een product van Weyermann geëxtraheerd uit carafa. Het 2e is zetmeel van tarwe, maar wat voor product is dat dan? Tarwemoutextract? Lichte droge moutextract is ook 50% tarwe en 50% gerst. Zou dat voldoen? Zetmeel van mais is maizena, maar tarzena ben ik nog niet tegengekomen  :weetniet:

Denken jullie dat het slim is om om sinamar te gebruiken (verkrijgbaar bij Brouwland en andere) en droog moutextract licht? ik wil het recept zo goed als mogelijk nabrouwen namelijk... zou ook carafa kunnen schroten en daar een koud extract van kunnen maken.
Een ander ingrediënt is de cassonade, maar volgens mij is dat de donkere kandijsuiker die Brouwland ook verkoopt (zelfde leverancier staat in andere draadjes).
Graag jullie inzichten  :degroeten:
WELK recept wil je klonen/nabrouwen? Is me niet helemaal duidelijk gezien verwijzing naar Rochefort, met afwijkende ingrediënten van Orangelo's Westvleteren 12-recept..
Inzichten gewenst? Komen ze  :biersmile:..
- Zetmeel van tarwe? Zie eerdere reacties en https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41033.msg661645.html#msg661645 in dit zelfde topic.
  Lijkt me tarwe-BLOEM, maar zonder eiwit..  Dat kunnen we als hobby-brouwer zelf wel regelen met een handje tarwe-bloem en eiwitrust?
 In deze WM12-kloon gaat overigens géén tarwe..  WÉL Vienna, zie ik net.. Heb ik bij eigen brouwsel (zal het geen kloon noemen) over het hoofd gezien.  :weetniet:.
- Sinamar? Extract uit Carafa-Special en dan nogmaals ontbitterd?  Heb het nooit gebruikt, maar houd het zelf bij Carafa-Special. Proef daar weinig bitter in..
Kan me voorstellen dat profbrouwers simanar gebruiken om achteraf bij te kleuren, eenvoudig te doseren... Zelf kleur ik incidenteel met een 'steep' van CarafaSpecial, als het bier echt te licht is.
Koud-steepen ivm minder bitter?? Proefje van forum -lid Hanshalberstad gaf aan: minder kleur = minder extractie = minder bitter. Bij gelijke kleur géén waarneembaar smaakverschil.
 Leuk artikel van Bries-malting over steepen: https://www.brewingwithbriess.com/blog/cold-extraction-of-malt-components-and-their-use-in-brewing-applications/
  CarafaSpecial is mijn favoriet om donker te kleuren. Gewoon mee maischen, volle tijd, proef er niets geks of bitters aan in Bock of Quadrupel.
Hoop dat je er wat mee kan, en anderen ook  ;) Proost, Snelbier

Johan_vL

@snelbier
Kan vooralsnog beide zijn, ik heb eerder Westvleteren proberen te klonen. Je loopt tegen dezelfde uitdagingen aan als bij Rochefort. Donker, maar een lichte body. Sinamar is 1 verklaring, amidon de ble vult de andere in.

Met deze 2 ingredienten denk ik dus beide beter te kunnen klonen.

Vergelijkbare Topics (7)

27239

Reacties: 15
Gelezen: 11773

37453

Reacties: 12
Gelezen: 2760

23944

Gestart door Jerome


Reacties: 30
Gelezen: 17550

35712

Reacties: 5
Gelezen: 3802

44613

Gestart door Kokkebil


Reacties: 12
Gelezen: 1242

21042

Reacties: 606
Gelezen: 193611

33930

Gestart door Ziglar


Reacties: 13
Gelezen: 6393


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.