Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Witbier  (gelezen 10441 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.113
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Witbier
« Gepost op: 06-04-2020 14:57 u »
Onderstaand recept recentelijk gebrouwen, nu net 14 dagen op fles. Maar omdat het zo lekker is, wou ik graag dit recept met jullie delen! De schil van de citroen heb ik met een dunschiller eraf gehaald, zoveel mogelijk het witte van de schil niet meenemen. 15 gram was het resultaat van 1 biologische citroen. De koriander proef je niet/amper, de citroen is op een mooie manier aanwezig!

Gebotteld met 1 borrellepeltje suiker per flesje, zal zo'n 4,5 / 5 gram per liter zijn.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk063
Naam receptWitje
Brouwdatum6-3-2020
BierstijlWitbier
Volume19,0
Begin SG1,058 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad70,7%
Alcoholgehalte5,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)17 IBU
Brouwzaalrendement89,2 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Rossum (Ov.)
2,20 mlFosforzuur
11,56 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l203 mg/l44 mg/l73 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmout BioDingemans3 EBC60,0 %
2,00 kgBio Pale WheatWeyermann4 EBC40,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%60 min.11,8 IBU
30,0 gStyrian Goldings (Unibrew)bellen3,7%15 min.5,4 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
15,00 gCitroenschilspecerijkoken
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,5 l starterAntwerp Ale Yeast (WLP515)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad70,7%
Start nagisting10-3-2020
Temp. nagisting19,0 °C
Start lagering13-3-2020
Temp. lagering19,0 °C


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Richard3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 262
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Re: Witbier
« Reactie #1 Gepost op: 06-04-2020 17:17 u »
Toppie.
Is de koriander gekneusd?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.311
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Witbier
« Reactie #2 Gepost op: 06-04-2020 17:42 u »
Als je op zoek bent naar een citrus toets, probeer eens grapefruitschil.

Koriander is altijd problematisch, te veel verschillende soorten en kwaliteiten,

Ingo

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 625
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier
« Reactie #3 Gepost op: 06-04-2020 17:44 u »
Ziet er lekker en eenvoudig  uit. Dit ga ik ook eens proberen.

Kan je die citroenschil niet vervangen door een gedroogde variant? Curacao of iets dergelijks?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Witbier
« Reactie #4 Gepost op: 06-04-2020 19:33 u »
Ziet er lekker en eenvoudig  uit. Dit ga ik ook eens proberen.

Kan je die citroenschil niet vervangen door een gedroogde variant? Curacao of iets dergelijks?
Dat is sinaasappelschil. Een combi van citroen en sinaasappel is een leuke, eventueel nog een tikkeltje komijn. Volgens Michael Jackson was dat het geheime ingrediėnt in de originele Hoegaarden van Pierre Celis.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.113
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Witbier
« Reactie #5 Gepost op: 06-04-2020 20:29 u »
Als je op zoek bent naar een citrus toets, probeer eens grapefruitschil.

Koriander is altijd problematisch, te veel verschillende soorten en kwaliteiten,

Ingo

Gevoelsmatig wordt het dan minder 'zuur' en meer een zoetje, of zit ik finaal mis?

Koriander is inderdaad erg lastig inschatten, had een relatief verse verpakking van de biowinkel, maar zou dit inderdaad eerder op gevoel doen, dan op grammen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.311
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Witbier
« Reactie #6 Gepost op: 06-04-2020 21:11 u »
Gevoelsmatig wordt het dan minder 'zuur' en meer een zoetje, of zit ik finaal mis?

Niet zozeer zoet of zuur, meer het typische citrusfruit aroma. Het geeft zeker geen grapefruitsmaak.

Het zuurtje moet uit de gist komen.

Ingo

Offline Koning_Pinteman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier
« Reactie #7 Gepost op: 06-04-2020 21:19 u »
Ik heb binnenkort ook een 'wit' op de planning staan.

De recepten die ik tot zover heb bekeken bevatten naast pilsmout vaak tarwe en/of haver.
Jij kiest voor pale mout als toevoeging, dat is nieuw voor mij.

Maar ik ben dan ook nieuw hier.

De kruiden komen me bekend voor, en klinken lekker :).
Zelf kies ik voor de SafAle-S33 gist, maar eigenlijk alleen omdat er op staat dat die geschikt is voor een witbier.

Brouw ze!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.113
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Witbier
« Reactie #8 Gepost op: 06-04-2020 21:20 u »
Ik heb binnenkort ook een 'wit' op de planning staan.

De recepten die ik tot zover heb bekeken bevatten naast pilsmout vaak tarwe en/of haver.
Jij kiest voor pale mout als toevoeging, dat is nieuw voor mij.

Maar ik ben dan ook nieuw hier.

De kruiden komen me bekend voor, en klinken lekker :).
Zelf kies ik voor de SafAle-S33 gist, maar eigenlijk alleen omdat er op staat dat die geschikt is voor een witbier.

Brouw ze!

Bio Pale Wheat = lichte tarwemout (biologisch) ;)

Offline Koning_Pinteman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier
« Reactie #9 Gepost op: 06-04-2020 21:36 u »
Bedankt voor je uitleg!

Het is trouwens wel lekker als je de koriander eerst lichtjes roostert in een droge koekenpan.
Vervolgens de koriander kneuzen, dat geeft meer smaak af dan onbehandeld gebruiken.

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 625
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier
« Reactie #10 Gepost op: 07-04-2020 00:46 u »
Ik wou het op deze manier proberen, maar vrijwel alle indicatoren in de balkjes onderaan BrouwHulp staan op rood als ik de bierstijl witbier aanduid.

Wat er mis is met de weergave van de gist (Brewferm Blanche) in de uitdraai weet ik niet. Dat probleem krijg ik niet verholpen in de weergave.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0404
Naam receptFraiture Witbier
Brouwdatum07-04-2020
BierstijlWitbier
Volume21,5 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)21 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Fraiture / Vielsalm
0,50 gCaCl2
1,80 gCaSO4
3,20 mlMelkzuur
9,04 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
38 mg/l4 mg/l23 mg/l13 mg/l45 mg/l53 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC60,0 %
2,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC40,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
163,0 °C1 min.30 min.4,0 l/kg
272,0 °C18 min.30 min.4,0 l/kg
378,0 °C12 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gE.K. Goldingbellen4,0%60 min.16,7 IBU
30,0 gStyrian Goldingsbellen3,7%15 min.4,1 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken
10,00 gcitroenschilspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
12,0 gBlanche ()bovengist



Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.113
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Witbier
« Reactie #11 Gepost op: 07-04-2020 07:33 u »
Je hebt in het tabblad vergisting het vinkje aanstaan bij 'giststarter gemaakt', is een bekend bugje in BrouwHulp.

De balkjes zijn indicatoren, witbier komt stijltechnisch gezien vrij nauw, niet druk om maken ;)

Offline IONOX

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Mastering witbier production
Re: Witbier
« Reactie #12 Gepost op: 07-04-2020 09:54 u »
Ik heb binnenkort ook een 'wit' op de planning staan.

De recepten die ik tot zover heb bekeken bevatten naast pilsmout vaak tarwe en/of haver.
Jij kiest voor pale mout als toevoeging, dat is nieuw voor mij.

Maar ik ben dan ook nieuw hier.

De kruiden komen me bekend voor, en klinken lekker :).
Zelf kies ik voor de SafAle-S33 gist, maar eigenlijk alleen omdat er op staat dat die geschikt is voor een witbier.

Brouw ze!

Ik brouw bijna eigenlijk alleen maar witbier met hier en daar een IPA en tripel. Gist klinkt op 't oog goed door z'n fruitige karakter, maar ik kan het je echt afraden om deze gist te gebruiken in een witbier. Voor de lol heb ik 1 witbier recept met alle Fermentis Ale gisten vergist om te zien of ik wel altijd een witbier gist dien te gebruiken. Het resultaat: witbier gisten zijn superieur. Ik gebruik uitsluitend T-58 en WB-06. S-33 was echt een drama, veel te dikke body voor een witbier en bijna geen smaak.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.113
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Witbier
« Reactie #13 Gepost op: 07-04-2020 10:33 u »
Ik brouw bijna eigenlijk alleen maar witbier met hier en daar een IPA en tripel. Gist klinkt op 't oog goed door z'n fruitige karakter, maar ik kan het je echt afraden om deze gist te gebruiken in een witbier. Voor de lol heb ik 1 witbier recept met alle Fermentis Ale gisten vergist om te zien of ik wel altijd een witbier gist dien te gebruiken. Het resultaat: witbier gisten zijn superieur. Ik gebruik uitsluitend T-58 en WB-06. S-33 was echt een drama, veel te dikke body voor een witbier en bijna geen smaak.

Zou van die 3 ook voor de T-58 gaan

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 625
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier
« Reactie #14 Gepost op: 07-04-2020 11:07 u »
Is er iemand met ervaring met Brewferm Blanche als korrelgist in witbier?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.113
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Witbier
« Reactie #15 Gepost op: 07-04-2020 12:45 u »
Is er iemand met ervaring met Brewferm Blanche als korrelgist in witbier?

Heb daar geen ervaring mee, maar lijkt mij een prima gist om voor een witbier te gebruiken!
Van de site van Brouwland:

Brewferm BLANCHE
Bovengist speciaal inzetbaar bij witbieren. Vorming van vele kruidige aroma's.


Offline Koning_Pinteman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier
« Reactie #16 Gepost op: 07-04-2020 13:49 u »
Ik heb daar wel eens mee gebrouwen.

Het werd een lekker witbier, maar ik had graag meer schuim, en een hogere helderheid willen hebben.
Ook had ik meer kruiden kunnen gebruiken.

Wel een lekker (eenvoudig te bereiden) dorstlessend bier geworden.


Iemand al ervaring met een ondergistend witbier?

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 625
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier
« Reactie #17 Gepost op: 07-04-2020 14:03 u »
Ik heb daar wel eens mee gebrouwen.

Het werd een lekker witbier, maar ik had graag meer schuim, en een hogere helderheid willen hebben.
Ook had ik meer kruiden kunnen gebruiken.

Wel een lekker (eenvoudig te bereiden) dorstlessend bier geworden.


Iemand al ervaring met een ondergistend witbier?

Tja, witbier is nu eenmaal een troebel bier anders klopt er iets niet. Bier zonder schuim is wel sneu.

Offline Koning_Pinteman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier
« Reactie #18 Gepost op: 07-04-2020 14:09 u »
Tips voor meer schuim?

Een beetja Cara-mout toevoegen heb ik wel eens gelezen (10%).

Nog brouwzouten of andere toevoegingen die kunnen helpen?

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 625
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier
« Reactie #19 Gepost op: 07-04-2020 14:18 u »
Tips voor meer schuim?

Wat in mijn geval het beste werkte was op een lagere temperatuur vergisten.

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 625
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier
« Reactie #20 Gepost op: 07-04-2020 14:24 u »
Waar ik ook een punthoofd van krijg is dit. Het programma BrouwHulp stuurt het waterprofiel bij (adviseert zuren en brouwzouten).

Je zou dan verwachten dat het water van tdp en dat van mij na behandeling door BrouwHulp en +/- hetzelfde bier een vergelijkbare samenstelling heeft, echter helaas.

Waterprofiel tdp



Waterprofiel Kiekeboe


Offline Koning_Pinteman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier
« Reactie #21 Gepost op: 07-04-2020 15:44 u »
Hmm, daar word je ook niet veel wijzer van inderdaad...

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.113
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Witbier
« Reactie #22 Gepost op: 07-04-2020 15:45 u »
Zou me daar niet op vastpinnen, of je moet vertrekken vanuit demiwater, en dan daar brouwzouten aan toevoegen.
Enige wat ik doe, is aanzuren met fosforzuur, op basis van het voorstel van BrouwHulp.

Offline Koning_Pinteman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier
« Reactie #23 Gepost op: 07-04-2020 15:48 u »
Ik volg ook de aanwijzingen van BrouwHulp.

Om aan te zuren gebruik ik melkzuur 80% oplossing.

Maar de beginsituatie van mijn water weet ik niet precies (hardheid water = 9,5 geeft Evides aan).
En ik heb nog een waterontharder d.m.v. zuiveringszout.

Een pH-meter heb ik (nog) niet.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Witbier
« Reactie #24 Gepost op: 07-04-2020 16:57 u »
Waar ik ook een punthoofd van krijg is dit. Het programma BrouwHulp stuurt het waterprofiel bij (adviseert zuren en brouwzouten).

Je zou dan verwachten dat het water van tdp en dat van mij na behandeling door BrouwHulp en +/- hetzelfde bier een vergelijkbare samenstelling heeft, echter helaas.
Je mag het advies van BrouwHulp ivm brouwzouten niet volgen, die wizard volgt een te simpele redenering.
Welke watersamenstelling wil je? Kies zelf manueel welke en hoeveel mineralen je toevoegt tot de gewenste waardes van dat doelwater. Laat dan BrouwHulp het aantal ml zuur berekenen.

Tags: