Sterke Blonde

Gestart door GvB84, 13-11-2019 09:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

GvB84

Na mijn eerste keer brouwen met mijn Brewster Beacon ben ik toe aan het 2e brouwsel.
Mijn eerste brouwsel was een tripel, welke ik gisteren heb gebotteld. Deze was volgens het recept van James Morton.

Voor mijn 2e brouwsel heb ik zelf een recept samengesteld. Ik heb dit gedaan met behulp van de app Biermacht.

Name: Sterke Blonde
Type: All Grain
Size: 15,00 liters
Style: Belgian Golden Strong Ale
Boil time: 60 min
OG:  1,074
FG:  1,010
IBU: 32,5
SRM: 4,3
ABV: 8,4 (voor nagisting)
Brouwzaalrendement: 72%
Schijnbare vergistingsgraad: 85%
Werkelijke vergistingsgraad: 72%

Water:
Water: 15 liter
Spoelwater: 7 liter

Ingrediënten:
3,50 kg    Pilsner
0,80 kg    witte kandijsuiker
0,50 kg    tarwemout licht

20,00 grams Saaz (Boil 60 min)
20,00 grams Styrian Goldings (Boil 20 min)
20,00 grams Amarillo Gold (Boil 10 min)
20,00 grams Amarillo Gold (Aromatrekken 20min. op 79,0℃)

8,00 gr    Coriander Seed (Boil 10 min)
15,00 gr    Grapefruitschil (Boil 10 min)

2,00 pkg   Belgian Ardennes (other)

Mash Profile
Mash Step (1) @ 67,00℃, 60.0 min
Mash Step (2) @ 78,00℃, 10.0 min

Starttemp. vergisting   19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting   24,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting   24,0 °C

Bottelsuiker: 7gr/l

Ik ben nog niet zo'n ervaren brouwer.
Hebben jullie opmerkingen op bovenstaand recept? Tips?

hartelijke groet,
GvB84

Triplezzz

Ik zou de hoeveelheid koriander verlagen.
Ik zou bij deze hoeveelheid bier maar 2 a 3 gram gebruiken.
Grapefruitschil heb ik geen ervaring mee maar lijkt mij ook aan de hoge kant.

GvB84

Dank voor je reactie.

Ik ga de hoeveelheid koriander aanpassen.
Ik twijfel nog over de grapefruit schil. Misschien ga ik deze vervangen door Amarillo in de koudhop. 40gr oid.

middelaersch

Amerikaanse hop in een Belgisch bier? Kan, maar gebruikelijk is het niet.

Ik zou styrian goldings als bitterhop gebruiken, en Saaz als aromahop.
De amarillo bewaar maar voor een ander bier. :brouwen:

GekkeGwuido

Citaat van: middelaersch op 13-11-2019  12:22 uAmerikaanse hop in een Belgisch bier? Kan, maar gebruikelijk is het niet.
...
De amarillo bewaar maar voor een ander bier. :brouwen:
Sluit ik me bij aan, misschien ideetje voor een American Pale Ale
En 40gr in de koudhop op 15l is ook al wat veel denk ik; heb laatste 20gr Citra toegevoegd op 23l en deze smaakt en ruikt al zeer goed door...

Maar verder een leuk recept.
Wat betreft de kruiden kan ik je geen advies geven, heb me er (voorlopig) nog niet aan gewaagd.

Koen S

Citaat van: middelaersch op 13-11-2019  12:22 uAmerikaanse hop in een Belgisch bier? Kan, maar gebruikelijk is het niet.

Ik zou styrian goldings als bitterhop gebruiken, en Saaz als aromahop.
De amarillo bewaar maar voor een ander bier. :brouwen:
In Houblon Chouffe wordt Amarillo gebruikt, heel lekkere BIPA.
Maar ik zou de koriander eruit laten, die past voor mij echt niet bij de Amarillo.

GvB84

Bedankt voor de tips!
De Chouffe Houblon vind ik ook heel erg lekker.

De koriander ga ik er uithalen.
De Saaz en de Styrian Goldings ga ik omwisselen.
De Amarillo laat ik er in. Het is dan geen typische Belgisch Blond, maar daar is het mij ook niet om te doen.
Hoe zou ik dit bier nu moeten noemen? Belgische IPA? (als ik ook ga drooghoppen)

Koen S

BIPA kan als bierstijl, het is natuurlijk maar een naam.
De Houblon Chouffe heeft 46 IBU als ik me niet vergis. Als je in die richting wil, moet je wel wat meer hop gebruiken.

Martijn0172

Het kan zeker hoor! Kijk maar eens naar de Duvel Citra. Ik heb zelf nu een kloon op fles staan met 3gr/l citra en dat vind ik net een beetje to much, ik denk dat jou hopgifte voor nu prima zijn!

Koen S

Duvel Tripel hop Citra is 40 IBU. Maar hoe bitter je gaat, hangt puur van je persoonlijke smaak af.

Martijn0172


Ik doelde op de hopsmaak, te veel verbloemd het gistprofiel mijn inziens. Ik heb mijn Duvel Citra hop op 35IBU gegokt

Koen S

Citaat van: Martijn0172 op 13-11-2019  17:53 uIk doelde op de hopsmaak, te veel verbloemd het gistprofiel mijn inziens. Ik heb mijn Duvel Citra hop op 35IBU gegokt
Tja, Citra is ook een stevige hop, je gebruikt er snel te veel van. Amarillo is meer verfijnd, een van mijn favorieten.

GvB84

De Amarillo heb ik al eens eerder gebruikt. Dat is inderdaad een mooie verfijnde hop. Heel delicaat. Ook een van mijn favorieten.
Ik twijfel nu nog of ik de aroma hopgift ga verhogen of toch ga koudhoppen met 40 g Amarillo.
Ik ga volgende week vrijdag brouwen. Ik heb dus nog wel wat tijd om aan het recept te sleutelen.

Koen S

Citaat van: GvB84 op 13-11-2019  20:27 uDe Amarillo heb ik al eens eerder gebruikt. Dat is inderdaad een mooie verfijnde hop. Heel delicaat. Ook een van mijn favorieten.
Ik twijfel nu nog of ik de aroma hopgift ga verhogen of toch ga koudhoppen met 40 g Amarillo.
Ik ga volgende week vrijdag brouwen. Ik heb dus nog wel wat tijd om aan het recept te sleutelen.
Hopstand of koudhop, moeilijke keuze. Als het over hopbellen gaat en/of je wil op veilig spelen, dan zou ik kiezen voor hopstand, maar dan 60 g of meer.

GvB84

Dit moet het gaan worden.

Name: Belgisch Blond/IPA
Type: All Grain
Size: 15,00 liters
Style: Belgian Golden Strong Ale
Boil time: 60 min
OG:  1,072
FG:  1,010
IBU: 43,9
SRM: 4,1
ABV: 8,1 (voor nagisting)
Brouwzaalrendement: 75%
Schijnbare vergistingsgraad: 85%
Werkelijke vergistingsgraad: 72%

Water:
Water: 15 liter
Spoelwater: 7 liter

Ingrediënten:
3,20 kg    Pilsner
0,80 kg    witte kandijsuiker
0,50 kg    tarwemout licht

25,00 grams Styrian Goldings (Boil 60 min) A 3.9% _ 11.6 IBU
25,00 grams Saaz (Boil 20 min) A 4.7% _ 8.47 IBU
30,00 grams Amarillo Gold (Boil 10 min) A 8.2% _ 13.26 IBU
70,00 grams Amarillo Gold (Aromatrekken 20min. op 79,0℃) A 8.2% _ 10.59 IBU

10,00 gr    Grapefruitschil (Boil 10 min)

2,00 pkg   Belgian Ardennes (other)

Mash Profile
Mash Step (1) @ 67,00℃, 60.0 min
Mash Step (2) @ 78,00℃, 10.0 min

Starttemp. vergisting   19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting   24,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting   24,0 °C

Bottelsuiker: 7gr/l

Klopt het wel dat er bij aromatrekken op 79 graden er ca. 11 IBU bijkomt?

Koen S

Hangt ervan af welke berekening van IBU je volgt. Rager telt wel IBU's voor hopstand of whirlpool, Tinseth niet. Je kan best je instellingen op Tinseth zetten, dat klopt het meest met de realiteit.

lier

Ik zou de grapefruit rasp van max 1 grapefruit bij de drooghop toevoegen ipv tijdens koken.

GvB84

Vrijdag dit bier gebrouwen. Alles is gelukkig prima verlopen. SG 1072. Precies zoals berekend.
Het staat nu lekker te gisten op 19 ºC.
Ben benieuwd naar het resultaat. Het monstertje smaakte in ieder geval al heel goed.

Erwin Warners

Citaat van: GvB84 op 13-11-2019  15:07 uBedankt voor de tips!
De Chouffe Houblon vind ik ook heel erg lekker.

De koriander ga ik er uithalen.
De Saaz en de Styrian Goldings ga ik omwisselen.
De Amarillo laat ik er in. Het is dan geen typische Belgisch Blond, maar daar is het mij ook niet om te doen.
Hoe zou ik dit bier nu moeten noemen? Belgische IPA? (als ik ook ga drooghoppen)

Soms moet je gewoon iets proberen en kijken hoe het uitpakt. Ik zou gewoon proberen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.