Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept; Sterk blondbier met honing en vanille  (gelezen 578 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BritneysBeers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • bier bevat weinig vitaminen, veel drinken dus.
Recept; Sterk blondbier met honing en vanille
« Gepost op: 02-08-2019 22:11 u »
Dag allen,

Voor mijn 8e batch  :brouwen: wilde ik mijn liefde voor blondbier combineren met honing en vanille, omdat dit in andere biersoorten een aangename smaak gaf.
Aan de hand van een recept voor sterk blondbier op dit forum inclusief de tips die ik heb gelezen over honing (over vanille valt weinig te vinden), heb ik het volgende besloten.

Algemeen
Eind volume; 15 Liter
Gewenst alcoholpercentage; tussen 7 en 10 %
Kleur; 14 EBC
Bitterheid; 34 IBU
Kooktijd; 60 minuten.
Maischwater 10 Liter
Spoelwater; 10 Liter

Vergistbare ingrediėnten             
Hoeveelheid       Naam                       Mouterij   Kleur            %
4 kg                  Pilsmout               Dingemans   3 EBC   76,1 %
675 gram               Lichte tarwemout       Dingemans   3 EBC   15,0 %
150 gram               Cara 120               Dingemans   120 EBC   2,4 %
500 į 600 gramm  Honing                       Lokale Imker    x.       12,5-20 %
1 stok               Vanille                        Appie Happie   

Maischschema
Omschrijving   Temperatuur   Stap tijd   Rust tijd   Beslagdikte
Amylaserust   67,0 °C   1 min.   60 min.   2,1 l/kg
Uitmaischen   78,0 °C   10 min.   10 min.   2,1 l/kg


Hop
Hoeveelheid   Naam   Type   % alfazuur   Kooktijd/toevoeging   IBU
13,5 g           Hallertau Tradition   bellen   7,2%   60 min.   13,0 IBU
8,4 g                   Cascade                   bellen   9,7%   60 min.   11,0 IBU
17 g              Hallertau Tradition   bellen   7,2%   10 min.   5,9 IBU
8,4 g             Cascade                   bellen        9,7%   10 min.     4,0 IBU
8,4 g                   Hallertau Tradition   bellen   7,2%   Koudhop    0,0 IBU


Gist
Hoeveelheid   Naam
9,0 g   Fermentis-S33 of US-05

The grand plan;

-Het vanille stokje te kneuzen en 2 minuten mee te koken aan het eind tussen de hop.
 -Na de hoofdgisting (4 į 5 dagen) het jongbier over te hevelen naar een nieuw gistvat en het gist op de bodem van het oude gistvat achter te laten.
- Bij de nagisting de honing toe te voegen (zonder het te verhitten, de honing verliest volgens velen zijn aroma's op die manier. De honing behoort steriel genoeg te zijn om geen infecties te dragen).
-1 tot 2 weken te laten nagisten en bottelen wanneer het SG de 1010 of lager aantikt samen met 8 gram suiker per liter voor de koolzuurvorming.
-2 maanden te laten hergisten op de fles en soms te controleren op de smaak.

Nu heb ik mijn twijfels over een aantal stappen en vraag ik aan jullie om hier over mee te denken; :degroeten:

Vraag 1; is het wel slim om na 5 dagen over te hevelen en dan honing toe te voegen? aan de ene kant lijkt mij dat er dan minder honing vergist wordt en daardoor meer honing aroma overblijft, aan de andere kant; wat als ik teveel gist kwijt raak en een sloom fermenterend bierbommetje maak? :weetniet:
Vraag 2; Heeft iemand hier eens vanille in zijn handen gehad en heeft hij omtrent gebruik en hoeveelheid een tip?

Overige opmerkingen zijn uiteraard ook welkom!
Groetjes,
Jeroen. :brouwen:

Tags: