Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Suiker toevoegen tijdens kook, maar geen SG verhoging  (gelezen 291 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Suiker toevoegen tijdens kook, maar geen SG verhoging
« Gepost op: 16-06-2019 15:58 u »
Ik wilde een Mosaic tripel maken met een halve kilo suikerstort tijdens het koken.
Metingen tijdens het proces kloppen. Na spoelen zit ik op het verwachte rendement.
Tijdens het koken voeg ik 500 g kristal suiker toe. Na koken en afkoelen kom ik veel te laag, 1.066 ipv 1.078 SG.
Het lijkt erop dat ik niks van die suiker terug kan vinden. Het SG klopt namelijk precies als ik geen suiker zou hebben toegevoegd.
Pak suiker even geproefd, dat smaakt naar suiker. Kan de suiker door de hop op een of andere manier opgenomen zijn?

Recept staat hier onder:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk76
Naam receptMosaic tripel
Brouwdatum30-05-2019
BierstijlTripel
Volume18,3 l
Begin SG1,078 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)72 IBU
Brouwzaalrendement74,5 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
22,00 lSwifterbants water
4,00 gCaSO4
3,00 mlMelkzuur
6,54 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
88 mg/l4 mg/l29 mg/l112 mg/l44 mg/l135 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,50 kgPale moutWeyermann6 EBC58,3 %
2,00 kgCara-pilsWeyermann4 EBC33,3 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gMosaicbellen11,4%60 min.27,1 IBU
20,0 gMosaicbellen11,4%20 min.16,4 IBU
20,0 gMosaicbellen11,4%15 min.13,5 IBU
20,0 gMosaicbellen11,4%10 min.9,8 IBU
20,0 gMosaicbellen11,4%5 min.5,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
3,0 gKveik Sigmund ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting38,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting39,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting38,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.450
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Suiker toevoegen tijdens kook, maar geen SG verhoging
« Reactie #1 Gepost op: 16-06-2019 16:32 u »
Ga er maar van uit dat de suiker het SG verhoogd heeft.

Waarschijnlijk was je rendement voor het koken toch wat lager dan bedoeld was.

Tags: