Maischschema aanpassen na skippen eiwitrust?

Gestart door lexkato, 29-04-2019 17:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

lexkato

Wij hebben nog een paar maischschema's waar een eiwitrust in is opgenomen van 15 min. bij 52 ºC.
Deze stap willen we gaan overslaan maar nu is mijn vraag aan welke stap ik deze minuten dan moet gaan toevoegen of is dit niet nodig?
Ik kom dan op een totale maischtijd van 45 min. en dat lijkt mij wat kort?
 

middelaersch

Ik denk dat je dat per recept moet bekijken.
Maar 45 minuten lijkt me sowieso wel kort ja.

Jacques

Het opwarmen van 52 naar bijvoorbeeld 65 ºC kost ook tijd. Je kunt 5 tot 10 minuten bij de stap boven de 60 ºC toevoegen. Echt nodig is dat waarschijnlijk niet. Ligt ook aan het complete maischschema. Hoe ziet dat er uit? 

lexkato

De recepten waar we nog een eiwitrust toepassen heb het volgende schema
53 ºC - 15 min.
63 ºC - 15 min.
72 ºC - 30 min. 
78 ºC - 5 min

Zowel de 53 ºC en 78 ºC  rust willen we gaan overslaan.
Mijn gevoel zegt inderdaad om de minuten van de eiwitrust aan de 63 ºC stap toe te voegen.
De 2 bieren met dit schema zijn een Pale Ale (Belgisch) en een saison beide rond de 5% alc. en licht van kleur.   

Jacques

Citaat van: lexkato op 30-04-2019  18:49 uMijn gevoel zegt inderdaad om de minuten van de eiwitrust aan de 63 ºC stap toe te voegen.

Goed plan!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.