Een lager koudhoppen?

Gestart door HansvV, 12-01-2019 12:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Biertje1985

Je zou ook zeker eens de PORNSTACHE van de Bebaarde Brouwer moeten proberen. (Erg lekker)

Een India Pilsener Lager, het is niet verschrikkelijk bitter, erg toegangelijk ik zou het meer een hoppige pilsener noemen.
Of anders gezegd een Pilsener met een smaakje en een geurtje!

Een lager met koudhop kan heel erg lekker en verfrissend zijn. Het geeft juist dat stukje extra aan het bier.
Een overdaat aan koudhop zou ik zeker niet gebruiken, denk meer aan een Pale Ale hoeveelheid ipv een IPA hoeveelheid.

Jouw bier is aan de stevige kant, dus kan je wat meer koudhop toepassen, of gefaseerd koudhoppen totdat je het gewenste resultaat hebt behaalt. 11 graden is prima, ideaal zou 18 graden zijn (zegt men wel eens) maar op 11 graden kan je prima koudhoppen.

Bedenk dat in de eerste 24 tot 48 uur het meeste aroma er wel in zit op een graad of 18. Wanneer je op 11 graden koudhopt kan dat wat langer duren. Maar met een dag of 4 zal het meeste aroma er wel aan zitten.

Wil je wat meer grassige aroma's en smaken eraan dan kan je overwegen langer te koudhoppen.

HansvV

Dan kan ik mijn Saaz-bellen dus het beste in een hopzak bovenin de Brewbucket (daar zit het nu in) hangen, zoals beschreven eerst op wat CO2 zetten, en het er dan zeg 3 dagen in laten hangen?

Biertje1985

Citaat van: HansvV op 14-01-2019  10:52 uDan kan ik mijn Saaz-bellen dus het beste in een hopzak bovenin de Brewbucket (daar zit het nu in) hangen, zoals beschreven eerst op wat CO2 zetten, en het er dan zeg 3 dagen in laten hangen?
De manier waarop is iets wat waar veel mensen andere inzichten over hebben. Zelf gebruik ik alleen nog maar pellets.
Toen ik met bellen koud hopte had ik ook prima resultaat, er zit wat meer plantenmateriaal in bellen en ze drijven.

Ik deed bellen in een hopzak met een paar ontsmette knikkers om het zaakje te laten zinken zodat er meer contact is met de hop.

Er zijn meerdere manieren. In ieder geval Saaz geeft wel een fijn aroma.

MaartenM

Voor mijn Noors kerstbier (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,42156.msg635757.html#msg635757) zit ik ook te denken aan de laatste week te dry-hoppen met Saaz aangezien door een verstopte hopspider er wel erg weinig hop in te proeven is. Vraag is alleen hoeveel?! Het lijkt op vienna/märzen en vooral de mout moet naar voren komen. Het moet (hoewel ik dol op bitter ben) geen hopbom worden maar iets meer dan nu mag wel. Is 50 g op 20 liter dan te gek?

Jan de Graaff

Citaat van: MaartenM op 15-11-2020  15:45 uVoor mijn Noors kerstbier (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,42156.msg635757.html#msg635757) zit ik ook te denken aan de laatste week te dry-hoppen met Saaz aangezien door een verstopte hopspider er wel erg weinig hop in te proeven is. Vraag is alleen hoeveel?! Het lijkt op vienna/märzen en vooral de mout moet naar voren komen. Het moet (hoewel ik dol op bitter ben) geen hopbom worden maar iets meer dan nu mag wel. Is 50 g op 20 liter dan te gek?
De hopbitterheid krijg je alleen als je de hop meekookt; hoe langer je kookt, hoe meer bitterheid. Koudhoppen gaat je vrij weinig bitterheid geven, maar veel meer de hoparoma's – afhankelijk van de hopsoorten krijg je aroma's als citrus, steenvruchten, etc., etc.. Voor koudhop is 2½ g/l niet ontzettend veel.

Als je nu te weinig bitterheid in je bier hebt en je wilt dat opkrikken, kun je beter hopthee zetten en die aan je bier toevoegen. Hopthee maak je door water met hop te koken, net zoals je zou doen met je wort.
Of geïsomeriseerd hopextract gebruiken.
In dit draadje staat er meer over: link

MaartenM

Tja de vraag is, heb je meer hopbitterheid of hoparoma nodig... Lastig. Hij is niet bedorven dus daarvoor is het niet nodig. Dan is de vraag wat past bij het biertype?! Een beetje extra bitterheid of aroma? Ik neig naar wat extra aroma... In dat geval geef je aan dat het niet heel veel is (waarvoor dank) maar is het te weinig? Proef je hier wat van?

Jan de Graaff

Citaat van: MaartenM op 15-11-2020  21:28 uIn dat geval geef je aan dat het niet heel veel is (waarvoor dank) maar is het te weinig? Proef je hier wat van?
Jawel, tuurlijk proef je het wel.
2½ g/l is niet ontzettend veel, maar het is ook geen IPA. 8 g/l is, naar verluid, zo'n beetje maximaal ivm hoeveel hop-olie maximaal opgenomen zou kunnen worden. Daarentegen worden veel commerciële bieren op meer dan 12 tot soms zelfs 20 g/l gekoudhopt; maar dat zijn, zoals je aangaf, de echte hopbommen. 20 g/l is extreem. 12 g/l is heel flink.

Het is dus een beetje zaak daar omheen te gaan spelen met je hoeveelheden. Kijken wat je wilt bereiken en dan een weloverwogen keuze maken.

Johan_vL

Citaat van: JanDeGraaff op 15-11-2020  16:26 uDe hopbitterheid krijg je alleen als je de hop meekookt; hoe langer je kookt, hoe meer bitterheid. Koudhoppen gaat je vrij weinig bitterheid geven, maar veel meer de hoparoma's – afhankelijk van de hopsoorten krijg je aroma's als citrus, steenvruchten, etc., etc.. Voor koudhop is 2½ g/l niet ontzettend veel.

Als je nu te weinig bitterheid in je bier hebt en je wilt dat opkrikken, kun je beter hopthee zetten en die aan je bier toevoegen. Hopthee maak je door water met hop te koken, net zoals je zou doen met je wort.
Of geïsomeriseerd hopextract gebruiken.
In dit draadje staat er meer over: link

Dit is bijna waar, er zijn hier draadjes over op het forum en links naar artikelen die Jacques veelvuldig deelt. Als je bier onder de 20 IBU is en dat kan makkelijk bij een lager en je gaat dryhoppen heeft het wel zeker invloed op de bitterheid. Die bitterheid vind ik zelf zeer plezant, omdat het iets ronder en minder scherpe bitters lijken.

Brouwgroet,  :brouwen: J.

Jacques

Citaat van: Johan_vL op 06-12-2020  13:23 uDit is bijna waar, er zijn hier draadjes over op het forum en links naar artikelen die Jacques veelvuldig deelt. Als je bier onder de 20 IBU is en dat kan makkelijk bij een lager en je gaat dryhoppen heeft het wel zeker invloed op de bitterheid. Die bitterheid vind ik zelf zeer plezant, omdat het iets ronder en minder scherpe bitters lijken.

Brouwgroet,  :brouwen: J.

Klopt.

Zie
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33562
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41261

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.