Discussie nav prijswinnend La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)

Gestart door FransHilly, 10-05-2018 21:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

FransHilly

Citaat van: Hopmans op 03-06-2007  18:47 uHierbij het recept van de NHC (Niels, Jos, Sjaak en ik).
Het bier heeft 88 punten gescoord.

Naam brouwsel: CHOUFFE 2
Biertype: Tripel
Begin SG: 1070
Eind SG:  1007
Kleur (berekend):      10,5 EBC (Morey)
Berekende bitterheid: 19,5 EBU (Tinseth)

Vermeld de hoeveelheden per 30 liter wort/bier

Mout
8510  gram       92 %      Pilsmout            3 EBC     
0740  gram       08 %      Bruine kandij      17 EBC     
9250  gram       totaal

Water
35,0 L maischwater
13,3 L spoelwater

Maischschema
60ºC   45 min.
70ºC   30 min.
75ºC   05 min.
78ºC   05 min.

Hop
35 gram    Cascade 6,7 % alfa  bloemen     kooktijd 75 min
18 gram    Saaz      3,5 % alfa  bloemen     kooktijd 15 min

Kruiden
16 gram    Koreander(zaad) gevijzeld          kooktijd 05 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   La Chouffe
Starter: 2 ltr 2 uur belucht

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting    04 dagen bij  20 gr C
lagering        14 dagen bij  20 gr C

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 54%
Extractgehalte: 17,1 graden Plato
Alc. 8,0 %vol.

 :degroeten:
Hallo allemaal,

Mooi recept. Dit wil ik zaterdag ook gaan brouwen. Ik ben nu wat voorbereidingen aan het treffen en probeer het in te voeren in BrouwHulp. Maar de eenheden die BrouwHulp vanzelf berekend komen niet overeen met de hoeveelheden van de ingrediënten.
De IBU is veel hoger in BrouwHulp met de ingevulde hoeveelheid ingrediënten dan hier in het recept staat. Kan dat kloppen?
 
Ik begrijp dat de waarden die in de recepten vermeld worden, de hoeveelheid is die op dat moment gemeten is. En dat dat puur afhankelijk van de brouwinstallatie en het moment is, maar heeft het dan nog wel nut om ze te vermelden als de eigen berekende BrouwHulp waarden zo ver afwijken?

Jacques

Citaat van: FrankR op 10-05-2018  21:16 uDe IBU is veel hoger in BrouwHulp met de ingevulde hoeveelheid ingrediënten dan hier in het recept staat. Kan dat kloppen?
 
Ik begrijp dat de waarden die in de recepten vermeld worden, de hoeveelheid is die op dat moment gemeten is. En dat dat puur afhankelijk van de brouwinstallatie en het moment is, maar heeft het dan nog wel nut om ze te vermelden als de eigen berekende BrouwHulp waarden zo ver afwijken?

IBU meten wij als hobbybrouwers niet. Dat berekenen we met alle onzekerheden die daarbij horen.

De waarde waarop je uitkomt is sterk afhankelijk van de gebruikte rekenmethode. Dat kan de oorzaak zijn van de afwijkende waarden. Ook kan het zijn dat het alfazuurgehalte van de hop die in BrouwHulp staat anders is dan het alfazuurgehalte van de hop die in het recept staat.

jaapz

Citaat van: FrankR op 10-05-2018  21:16 uHallo allemaal,

Mooi recept. Dit wil ik zaterdag ook gaan brouwen. Ik ben nu wat voorbereidingen aan het treffen en probeer het in te voeren in BrouwHulp. Maar de eenheden die BrouwHulp vanzelf berekend komen niet overeen met de hoeveelheden van de ingrediënten.
De IBU is veel hoger in BrouwHulp met de ingevulde hoeveelheid ingrediënten dan hier in het recept staat. Kan dat kloppen?
 
Ik begrijp dat de waarden die in de recepten vermeld worden, de hoeveelheid is die op dat moment gemeten is. En dat dat puur afhankelijk van de brouwinstallatie en het moment is, maar heeft het dan nog wel nut om ze te vermelden als de eigen berekende BrouwHulp waarden zo ver afwijken?

Zoals Jacques ook al een beetje laat doorschemeren moet je even controleren of de alfazuur in het recept overeenkomen met de alfazuur van jouw hoppen en de alfazuur die BrouwHulp in zijn database heeft staan. Deze kunnen per oogstjaar nog aardig verschillen. Ik denk dat daar die afwijking in berekend IBU vandaan komt bij jou.

Ronnie

Yep da's een goed recept én de correcte hoeveelheid koriander.
Met die koriander kunnen er veel overdrijven, houden zo, i shall tell this only once...   :D

brewt

Is er iemand die mij kan vertellen wat de bruine kandij (17 EBC) precies is? Misschien een linkje?
De bruine kandij die ik online kan vinden bij de bekende winkels zitten allemaal heel erg hoog (EBC)..

Jeltuh

Citaat van: Ronnie op 11-05-2018  17:34 uYep da's een goed recept én de correcte hoeveelheid koriander.
Met die koriander kunnen er veel overdrijven, houden zo, i shall tell this only once...   :D
Eens wat betreft de koriander!

Jacques

Citaat van: brewt op 17-02-2020  19:39 uIs er iemand die mij kan vertellen wat de bruine kandij (17 EBC) precies is? Misschien een linkje?
De bruine kandij die ik online kan vinden bij de bekende winkels zitten allemaal heel erg hoog (EBC)..

De bruine kandij van Van Gilse die je in de Nederlandse supermarkten kunt kopen is veel minder donker dan de donkere kandij van onze leveranciers.

brewt

Citaat van: Jacques op 18-02-2020  22:59 uDe bruine kandij van Van Gilse die je in de Nederlandse supermarkten kunt kopen is veel minder donker dan de donkere kandij van onze leveranciers.
Bedankt voor je reactie Jaques, begrijp ik het goed dat je adviseert om de bruine kandij van Van Gilse te gebruiken voor dit recept? Of is het niet erg om de donkere kandij te gebruiken hier voor?
Mijn doel is om zo dicht mogelijk bij dit kloon recept te komen!

tdp

Citaat van: brewt op 19-02-2020  09:51 uBedankt voor je reactie Jaques, begrijp ik het goed dat je adviseert om de bruine kandij van Van Gilse te gebruiken voor dit recept? Of is het niet erg om de donkere kandij te gebruiken hier voor?
Mijn doel is om zo dicht mogelijk bij dit kloon recept te komen!

In dit geval inderdaad de kandij uit de supermarkt gebruiken!

brewt

Citaat van: tdp op 19-02-2020  10:01 uIn dit geval inderdaad de kandij uit de supermarkt gebruiken!

Hartlijk dank! Dan word dit recept mijn derde brouwsel :) 

tdp

Citaat van: brewt op 19-02-2020  10:04 uHartlijk dank! Dan word dit recept mijn derde brouwsel :)

Qua smaak gaat dit erg in de buurt van de La Chouffe komen, mijn poging (heb deze ook nagebrouwen) werd wat te donker. Wellicht zou je witte kandij kunnen gebruiken, volgens mij kun je dat bij de gemiddelde supermarkt wel krijgen

brewt

Citaat van: tdp op 19-02-2020  10:13 uQua smaak gaat dit erg in de buurt van de La Chouffe komen, mijn poging (heb deze ook nagebrouwen) werd wat te donker. Wellicht zou je witte kandij kunnen gebruiken, volgens mij kun je dat bij de gemiddelde supermarkt wel krijgen

Goede tip! Leuk om hier een beetje mee te spelen. Wellicht dat een mix van witte en bruine kandij ook een goed resultaat oplevert.

peterw

Ik wil deze kloon ook binnenkort gaan brouwern. Nog een vraagje over de gist: is dit de Wyeast 3522 Belgian Ardennes Yeast?

tdp

De WLP550 van White Labs of de WY3522 inderdaad, eventueel de Gnome van Imperial. Zie ook deze pagina

brewt

Citaat van: tdp op 19-02-2020  10:49 uDe WLP550 van White Labs of de WY3522 inderdaad, eventueel de Gnome van Imperial. Zie ook deze pagina

Handige lijst zeg, bedankt!

Neetje

Citaat van: tdp op 19-02-2020  10:49 uDe WLP550 van White Labs of de WY3522 inderdaad, eventueel de Gnome van Imperial.

Zowel de Imperial B45 Gnome als Omega OYL-024 Belgian Ale moeten voor een goede kloon zorgen.
(Weet niet of de Omega nog ergens in de buurt te krijgen is)

tdp

Citaat van: Neetje op 19-02-2020  12:20 uZowel de Imperial B45 Gnome als Omega OYL-024 Belgian Ale moeten voor een goede kloon zorgen.
(Weet niet of de Omega nog ergens in de buurt te krijgen is)

Van de Gnome durf ik het wel te stellen, heb hier deze kloon mee gebrouwen. Duidelijk de La Chouffe qua gistprofiel

LAM

Citaat van: brewt op 17-02-2020  19:39 uIs er iemand die mij kan vertellen wat de bruine kandij (17 EBC) precies is? Misschien een linkje?
De bruine kandij die ik online kan vinden bij de bekende winkels zitten allemaal heel erg hoog (EBC)..

Een beetje laat maar ik brouw dit recept bijna maandelijks. Ik gebruikt gewoon kristalsuiker en vervang ongeveer 5 eetlepels suiker voor donkere basterdsuiker. Gaat helemaal prima! En het is stukken goedkoper.

Groetjes LAM

LAM

Citaat van: peterw op 19-02-2020  10:41 uIk wil deze kloon ook binnenkort gaan brouwern. Nog een vraagje over de gist: is dit de Wyeast 3522 Belgian Ardennes Yeast?

Goedemiddag Peter,
Ik heb voor dit brouwsel de Mangorve Jack's Belgian Abbey (M47) gebruikt.
Dit geeft een geweldig resultaat! Licht fruitig en zoet. Je moet 'm wel een week of 4 laten staan nadat het de fles in is gegaan. Dan is ie al super lekker.

Groetjes LAM

Bvk1983

Citaat van: LAM op 01-02-2021  13:50 uEen beetje laat maar ik brouw dit recept bijna maandelijks. Ik gebruikt gewoon kristalsuiker en vervang ongeveer 5 eetlepels suiker voor donkere basterdsuiker. Gaat helemaal prima! En het is stukken goedkoper.

Groetjes LAM

Ik heb dit recept ook op de planning staan. Voeg je de suiker toe aan de kook of na de hoofdvergisting?

Bvk1983

Ik kom overigens met deze hopwaarden op een IBU van 20 in Brewfather. Als ik me niet vergis zou La Chouffe rond de 26 moeten zitten, toch?

Edit: Ik was in de war met de Isid'or kloon.

Als ik de Wyeast 3522 invoer kom ik op een eind SG van 1.013 i.p.v. 1.007. Heeft Brewfather de vergistingsgraad verkeerd of is het zinvol de suiker- of moutstort te verhogen om op een ABV van 8.0% i.p.v. 7.6% te komen?

Arthur B

Citaat van: LAM op 01-02-2021  13:54 uGoedemiddag Peter,
Ik heb voor dit brouwsel de Mangorve Jack's Belgian Abbey (M47) gebruikt.
Dit geeft een geweldig resultaat! Licht fruitig en vrijwel hetzelfde als La Chouffe. Je moet 'm wel een week of 4 laten staan nadat het de fles in is gegaan. Dan is ie al super lekker.

Hoi LAM, kwam je niet beduidend lager uit qua alcohol dan?

Groet,

Arthur.

William

Citaat van: LAM op 01-02-2021  13:54 uGoedemiddag Peter,
Ik heb voor dit brouwsel de Mangorve Jack's Belgian Abbey (M47) gebruikt.
Dit geeft een geweldig resultaat! Licht fruitig en vrijwel hetzelfde als La Chouffe. Je moet 'm wel een week of 4 laten staan nadat het de fles in is gegaan. Dan is ie al super lekker.

Groetjes LAM

Ik heb dit recept pas ook gebrouwen met de M47 gist.  Eén van mijn beste tripels tot nu toe. Heerlijk aroma!

Arthur B

Citaat van: William op 01-02-2021  19:05 uIk heb dit recept pas ook gebrouwen met de M47 gist.  Eén van mijn beste tripels tot nu toe. Heerlijk aroma!

En ook lijkend op de Chouffe?

William

Dan zou ik weer eens een chouffe moeten kopen en side-by-side moeten proeven. Ga ik doen!

Jacques

Citaat van: William op 01-02-2021  21:21 uDan zou ik weer eens een chouffe moeten kopen en side-by-side moeten proeven. Ga ik doen!

Alles voor de wetenschap...   :proost:

LAM

Citaat van: Bvk1983 op 01-02-2021  15:15 uIk heb dit recept ook op de planning staan. Voeg je de suiker toe aan de kook of na de hoofdvergisting?
Gewoon bij de kook, zoals het recept aangeeft.

LAM

Citaat van: Arthur B op 01-02-2021  18:24 uHoi LAM, kwam je niet beduidend lager uit qua alcohol dan?

Groet,

Arthur.

Nee hoor. Het eind SG was wel iets hoger dan gepland maar op het alcoholpercentage scheelde het haast niks.
Hij staat hier overigens achter mij heerlijk te pruttelen dus de vergisting gaat lekker met die Mangrove Jacks's. Hij is trouwens wel erg fruitig, hierdoor is ie erg makkelijk weg te drinken hahahaha

Arthur B

Dank voor de info!

Edit: LAM & William, de M47 ook op 20C vergist?

William

Bij 19ºC gestart en na de piek langzaam naar 21 ºC.
Daarna zo'n 3 weken op 15 ºC.

Vooral op hogere temperaturen vind ik de smaak prachtig. Opvallend was dat ze direct uit de koelkast veel minder fruitig was. Nooit zo extreem meegemaakt.


LAM

Citaat van: Arthur B op 02-02-2021  19:21 uDank voor de info!

Edit: LAM & William, de M47 ook op 20C vergist?
Ik heb hem inderdaad op 20 ºC laten vergisten. Dus 16 dagen en daarna heb ik het over geheveld zodat de meeste drab vast weg is en daarna heb ik het vat nog 2 weken gelagerd in de kruipruimte (dat was toen een graad of 15). Dan wordt het gewoon nog wat helderder en komt je bier alvast wat op smaak.

LAM

Citaat van: William op 02-02-2021  19:57 uBij 19ºC gestart en na de piek langzaam naar 21 ºC.
Daarna zo'n 3 weken op 15 ºC.

Vooral op hogere temperaturen vind ik de smaak prachtig. Opvallend was dat ze direct uit de koelkast veel minder fruitig was. Nooit zo extreem meegemaakt.
Dit herken ik inderdaad! Hij wordt lekkerder en vooral fruitiger als je het biertje even een paar minuten buiten de koelkast op temperatuur laat komen.

Arthur B

Citaat van: LAM op 03-02-2021  13:36 uIk heb 'm inderdaad op 20C laten vergisten. Dus 16 dagen en daarna heb ik het over geheveld zodat de meeste drab vast weg is en daarna heb ik het vat nog 2 weken gelagerd in de kruipruimte (dat was toen een graad of 15). Dan wordt het gewoon nog wat helderder en komt je bier alvast wat op smaak.

Cheers! 🍻

Bvk1983

Vandaag dit recept gebrouwen. Voor het eerst een smackpack gebruikt, deze had ik ik gestart met 1 liter en 8 uur op de magneetroerder gehad. Daarna nog een dag in de koelkast en vandaag nog een half uurtje met het verse afgekoelde wort op de magneetroerder. Daarna geënt.

Misschien ligt het aan de Wyeast 3522 of misschien heb ik toch iets verkeerd gedaan maar ik zie 5 uur na het enten nog geen enkele vorm van activiteit. Geen drukopbouw in het waterslot en geen bewegende gistcellen in het vat. Is de 3522 misschien een trage starter?

vanderhoeve

Duurde bij mij ook wel een dag voor dat deze goed op gang was.

LAM

Citaat van: William op 01-02-2021  21:21 uDan zou ik weer eens een chouffe moeten kopen en side-by-side moeten proeven. Ga ik doen!
Ga ik ook doen! Kunnen we een dubbel onderzoek doen en onze bevindingen hier posten. (Met M47 uiteraard)

Jacques

Citaat van: Bvk1983 op 07-02-2021  20:02 uMisschien ligt het aan de Wyeast 3522 of misschien heb ik toch iets verkeerd gedaan maar ik zie 5 uur na het enten nog geen enkele vorm van activiteit. Geen drukopbouw in het waterslot en geen bewegende gistcellen in het vat. Is de 3522 misschien een trage starter?

Dat is heel gebruikelijk. Vaak duurt het 8 tot 12 uur voordat je waterslot werkt. Bij vloeibare gist ent je in de regel minder vitale gistcellen dan bij korrelgist. Vaak zijn de giststarters te klein....

Op dit moment kun je niet veel meer doen dan geduld hebben.

Bvk1983

Citaat van: Jacques op 07-02-2021  23:14 uDat is heel gebruikelijk. Vaak duurt het 8 tot 12 uur voordat je waterslot werkt. Bij vloeibare gist ent je in de regel minder vitale gistcellen dan bij korrelgist. Vaak zijn de giststarters te klein....

Op dit moment kun je niet veel meer doen dan geduld hebben.

Ik had inderdaad even meer geduld moeten hebben. We zijn een nacht verder en inmiddels is de vergisting op gang gekomen.


Jacques

Citaat van: Bvk1983 op 08-02-2021  09:06 uIk had inderdaad even meer geduld moeten hebben. We zijn een nacht verder en inmiddels is de vergisting op gang gekomen.



Gaat goed komen.
Geduld hebben is soms lastig.

Heel snel starten met de vergisting, bijvoorbeeld na een uur, is overigens een teken dat je te veel gist geënt hebt.
De vergisting hoort zo tussen de 6 en 12 tot 24 uur na het enten merkbaar aan de gang te zijn. Als het langer dan 24 uur duurt heb je te weinig gist geënt of is de temperatuur waarbij de gist zijn werk moet doen te laag.

Bvk1983

Inmiddels een weekje verder in de vergisting. Redelijk wat bezinksel wat ik vandaag of morgen voor de 2e keer ga aftappen. Het valt me op dat de schuimvorming nog niet is weggetrokken. Hoort dat zo bij Wyeast 3522? Een tikje tegen het vat lijkt er voor te zorgen dat het schuim "brokkelt" en naar beneden valt.


vanderhoeve

Klopt, had ik ook, duurt een poos voor het bezinkt maar het komt goed.
Geduld  :biersmile:

Jacques

Citaat van: Bvk1983 op 15-02-2021  10:35 uInmiddels een weekje verder in de vergisting. Redelijk wat bezinksel wat ik vandaag of morgen voor de 2e keer ga aftappen. Het valt me op dat de schuimvorming nog niet is weggetrokken. Hoort dat zo bij Wyeast 3522? Een tikje tegen het vat lijkt er voor te zorgen dat het schuim "brokkelt" en naar beneden valt.



Dit is een gist die een zogenaamd gistdek vormt. Door samenvlokking van gistcellen ontstaat er een netwerk waarin koolzuurbelletjes gevangen worden. Met de tijd zal de koolzuur ontsnappen en zakt de gist naar beneden.

Inderdaad een kwestie van geduld hebben...

t.g.breukink

Hi Brouwers, ik heb 20 dagen geleden dit recept gebrouwen, net wat afgetapt en het heeft veel potentie.

Het gist wat ik gebruikt heb is wpl550. Voor het eerst een starter gemaakt omdat het om 25 L wort ging. Nu zie ik de afgelopen 4 dagen geen verandering in het SG. Toch blijft het waterslot elke 10 seconden bubbelen. De temperatuur van de koelkast staat op 20 graden.

Overal lees je dat het waterslot passief moet zijn voordat je kunt gaan bottelen. Wat denken jullie, kan ik al gaan bottelen?

Jacques

Citaat van: t.g.breukink op 04-06-2021  20:44 uHi Brouwers, ik heb 20 dagen geleden dit recept gebrouwen, net wat afgetapt en het heeft veel potentie.

Het gist wat ik gebruikt heb is wpl550. Voor het eerst een starter gemaakt omdat het om 25 L wort ging. Nu zie ik de afgelopen 4 dagen geen verandering in het SG. Toch blijft het waterslot elke 10 seconden bubbelen. De temperatuur van de koelkast staat op 20 graden.

Overal lees je dat het waterslot passief moet zijn voordat je kunt gaan bottelen. Wat denken jullie, kan ik al gaan bottelen?

Het kan zijn dat je bier aan het opwarmen is waardoor deze minder koolzuur kan bevatten...

Jelle123

Hallo brouwvrienden,

Ik ben een beginnend brouwer en wil zaterdag de Chouffe kloon gaan maken. Ik heb Cascade hopbellen 6,1% en Saaz hopbellen 5,1%.

Nu vraag ik mij het volgende af: Cascade is de bitterhop, dus klopt het dat ik die gewoon kan schalen als volgt:

Ik brouw 7 liter, dus: (7 Liter / 30 Liter) * 35 g = 8,16 g. Echter is dit met 6,7% dus dan nog het volgende: (8,16 * 6,7%) / 6,1% ≈ 9,0 g Cascade 6,1%


Kan ik dit ook zo toepassen bij de aromahop, of kan je dan smaakafwijkingen gaan krijgen?
Als ik bovenstaande berekening voor de Saaz hop doe kom ik uit op 2,9 g, terwijl ik, als ik de hoeveelheid Saaz niet zou compenseren voor het verschil in alfazuur, ik 4,0 g zou moeten gebruiken.
Misschien dat als ik maar 2,9 g gebruik, er smaakafwijkingen (te weinig hopsmaak) zouden kunnen optreden? (Daarentegen heeft het gebruik van iets te veel aromahop volgens mij maar beperkte invloed op de bitterheid, 21 IBU ipv 20 in het recept).
Is het dus verstandig om gewoon 4,0 g Saaz te gebruiken aangezien het effect op de bitterheid minimaal is?

Ingewikkeld verhaal, maar hopelijk snappen jullie het nog:)

In de bijlage zal ik het recept nog even neerzetten.


Overigens geeft Brewfather aan dat ik 9,5 L maischwater en 4 L spoelwater zou moeten gebruiken, maar ik heb het recept geschaald en ga denk ik (de geschaalde) 8,2 L maischwater en 3,1 L spoelwater gebruiken, aangezien ik bij mijn vorige brouwsel te weinig verdampte, zit ik dan een beetje in de goede richting qua maischwater en spoelwater?

Alvast bedankt!
Jelle

biking rebel

Citaat van: Jelle123 op 18-01-2022  10:00 uHallo brouwvrienden,

Ik ben een beginnend brouwer en wil zaterdag de Chouffe kloon gaan maken. Ik heb Cascade hopbellen 6,1% en Saaz hopbellen 5,1%.

Nu vraag ik mij het volgende af: Cascade is de bitterhop, dus klopt het dat ik die gewoon kan schalen als volgt:

Ik brouw 7 liter, dus: (7 Liter / 30 Liter) * 35 g = 8,16 g. Echter is dit met 6,7% dus dan nog het volgende: (8,16 * 6,7%) / 6,1% ≈ 9,0 g Cascade 6,1%


Kijk naar de IBU's van de hopgiften in het recept en het alfazuur gehalte van je hop, en pas daar je hopgift op aan in Brewfather. Het gehalte aan hop oliën (voor de aroma's) verschilt ook per oogst, dus zolang je niet weet wat er in het kloonrecept is gebruikt en wat het gehalte ervan is in de hop die jij hebt is de keuze niet met een rekensom op te lossen. Ik zou de IBU waarde aanhouden voor de hoeveelheid, in veel gevallen stijgt de hoeveelheid oliën ook met het gehalte alfazuur (als je het bekijkt voor dezelfde soort hop).

Jelle123


Takkie83

Ik zou me niet te druk maken over een grammetje meer of minder hop in je aromahopgift en ook niet in je moutstort. Het brouwproces, je hygiëne en vergistingstemperatuur zijn van veel significantere invloed op de smaak van je eindresultaat. Tot twee decimalen achter de komma je hopgift afwegen is echt zinloos. Dus 2,9 g = 3 g.

Bij bitterhopgiften kan een gram verschil met name bij kleine batches (zoals bij jou) en hoge alfazuurpercentages wel een merkbaar verschil in bitterheid opleveren.

Wat je met je recept doet als het geen 30 maar 7 liter is, is je recept door 30 delen en dan vermenigvuldigen met 7. Dit doe je voor alle ingrediënten.

Om te compenseren voor het verschil in alfazuurpercentages vermenigvuldig je vervolgens het nieuwe gewicht van de hop maal het alfazuurpercentage uit je recept. Dat getal deel je vervolgens door het alfazuurpercentage van jouw hop. Je weet nu hoeveel gram je moet hebben.

Wat betreft het brouwzaalrendement doe je hetzelfde voor de moutstort. Geeft het recept een rendement van 75% aan maar haal jij rond de 60? Moutstort (nadat je het hebt gedeeld door 30 en vermenigvuldigd met 7) vermenigvuldigen maal 75 en delen door 60.

En ook bij die moutstort niet muggenziften met decimalen. Op tientallen grammen nauwkeurig is prima.

Tot slot: smaakafwijkingen ontstaan niet door iets teveel of te weinig hop of mout, hooguit een iets ander bier. Afwijkingen ontstaan door infecties, oxidatie of verkeerde vergistingstemperaturen.

Succes en vooral lekker genieten van het brouwen!  :biersmile:


Jelle123

Bedankt voor je uitgebreide reactie!
Ik ga deze binnenkort brouwen, zin in:)

Takkie83

Post hier vooral je bevindingen zou ik zeggen. Met foto erbij is helemaal mooi  ;) Succes!

Rotarren

Ik zie dat dit al een veelbesproken topic is. Ik zit in het beginstadium van het bierbrouwen.

Ik heb alles in huis voor dit recept maar heb toch wel wat vragen. Het zou zonde zijn als het verkeerd gaat en je je ingrediënten verprutst.

Bij het toevoegen van de hop, begrijp ik het dan goed dat je direct de Cascade erbij doet en deze sowieso 75 minuten meekookt en bij de laatste 15 minuten de Saaz erbij doet en bij de laatste 5 minuten de Koreander?

Hop
35 gram    Cascade 6,7 % alfa  bloemen    kooktijd 75 min
18 gram    Saaz      3,5 % alfa  bloemen    kooktijd 15 min

Kruiden
16 gram    Koreander(zaad) gevijzeld          kooktijd 05 min

Ik zie bij de vergisting staan:

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting    04 dagen bij  20 gr C
lagering        14 dagen bij  20 gr C

Wordt hiermee bedoeld dat de hoofdgisting binnen 4 dagen op gang komt of klaar is? Het lijkt mij dat het wel langer moet vergisten dan 4 dagen? Ik heb de Wyeast 3522 in huis gehaald overigens.

Of moet je checken om de week of je sg stabiel is en dan bottelen?

Daarna bottelen en 14 dagen op fles laten lageren?

Snelbier

Citaat van: Rotarren op 21-09-2024  14:26 u...
Bij het toevoegen van de hop, begrijp ik het dan goed dat je direct de Cascade erbij doet en deze sowieso 75 minuten meekookt en bij de laatste 15 minuten de Saaz erbij doet en bij de laatste 5 minuten de Koreander?

Hop
35 gram    Cascade 6,7 % alfa  bloemen    kooktijd 75 min
18 gram    Saaz      3,5 % alfa  bloemen    kooktijd 15 min

Kruiden
16 gram    Koreander(zaad) gevijzeld          kooktijd 05 min

Ik zie bij de vergisting staan:

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting    04 dagen bij  20 gr C
lagering        14 dagen bij  20 gr C

Wordt hiermee bedoeld dat de hoofdgisting binnen 4 dagen op gang komt of klaar is? Het lijkt mij dat het wel langer moet vergisten dan 4 dagen? Ik heb de Wyeast 3522 in huis gehaald overigens.

Of moet je checken om de week of je sg stabiel is en dan bottelen?

Daarna bottelen en 14 dagen op fles laten lageren?

Hop klopt, Cascade 75min min koken.
Je kan ook korter koken en bitter (ibu) corrigeren met meer hop, maar houd het makkelijk.

lagering is eigenlijk een rijpingsperiode nadat de gist klaar is. Wordt soms verward met na-gisting, en dat is echt wat anders. Foute omschrijving in recept?
Hoofdgisting zal ~4 dagen duren.  Daarna neemt activiteit af, maar gist is nog niét klaar.
Gaat naadloos over in na-gisting om laatste SG-puntjes te verteren en ongewenste stofjes op te ruimen.
Totale vergistingstijd van recept komt op 18 dagen, en dat is vrij normaal.
SG meten na 2 weken.  En 3-4 dagen weer.  Als SG stabiel blijft kan je in principe bottelen.

Na bottelen begint de hergisting, bottelsuiker wordt vergist tot CO2 en beetje alcohol.  Je kan dat ook als 'lageren' zien, maar schept alleen maar verwarring.
Na 2-3 weken hergisting moet het bier op dronk zijn.
Meestal proef ik de 1e al na 1 week.  Leuk om de smaak- en schuimontwikkeling te volgen.
Succes, Snelbier

JacoH

Laat de verwachtingen ook vooral niet al te hoog oplopen bij je eerste brouwsels. Ik heb er nu 7 gehad, en daarvan vind ik er twee best aardig, de rest op z'n best matig. Houd daar rekening mee, en doe je het beter dan ik dan is dat winst  ;)

Rotarren

Bedankt voor de tip! Op papier ziet het er allemaal makkelijk uit maar in de realiteit🙈

Johan123

Citaat van: Snelbier op 21-09-2024  15:00 uHop klopt, Cascade 75min min koken.
Je kan ook korter koken en bitter (ibu) corrigeren met meer hop, maar houd het makkelijk.

lagering is eigenlijk een rijpingsperiode nadat de gist klaar is. Wordt soms verward met na-gisting, en dat is echt wat anders. Foute omschrijving in recept?
Hoofdgisting zal ~4 dagen duren.  Daarna neemt activiteit af, maar gist is nog niét klaar.
Gaat naadloos over in na-gisting om laatste SG-puntjes te verteren en ongewenste stofjes op te ruimen.
Totale vergistingstijd van recept komt op 18 dagen, en dat is vrij normaal.
SG meten na 2 weken.  En 3-4 dagen weer.  Als SG stabiel blijft kan je in principe bottelen.

Na bottelen begint de hergisting, bottelsuiker wordt vergist tot CO2 en beetje alcohol.  Je kan dat ook als 'lageren' zien, maar schept alleen maar verwarring.
Na 2-3 weken hergisting moet het bier op dronk zijn.
Meestal proef ik de 1e al na 1 week.  Leuk om de smaak- en schuimontwikkeling te volgen.
Succes, Snelbier
Citaat van: Snelbier op 21-09-2024  15:00 uHop klopt, Cascade 75min min koken.
Je kan ook korter koken en bitter (ibu) corrigeren met meer hop, maar houd het makkelijk.

lagering is eigenlijk een rijpingsperiode nadat de gist klaar is. Wordt soms verward met na-gisting, en dat is echt wat anders. Foute omschrijving in recept?
Hoofdgisting zal ~4 dagen duren.  Daarna neemt activiteit af, maar gist is nog niét klaar.
Gaat naadloos over in na-gisting om laatste SG-puntjes te verteren en ongewenste stofjes op te ruimen.
Totale vergistingstijd van recept komt op 18 dagen, en dat is vrij normaal.
SG meten na 2 weken.  En 3-4 dagen weer.  Als SG stabiel blijft kan je in principe bottelen.

Na bottelen begint de hergisting, bottelsuiker wordt vergist tot CO2 en beetje alcohol.  Je kan dat ook als 'lageren' zien, maar schept alleen maar verwarring.
Na 2-3 weken hergisting moet het bier op dronk zijn.
Meestal proef ik de 1e al na 1 week.  Leuk om de smaak- en schuimontwikkeling te volgen.
Succes, Snelbier
Ik proef ook na meestal 10 dagen, puur om de smaak ontwikkeling te volgen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.