Fastferment vergistingsvat

Gestart door Kristof.Anthonis, 31-03-2018 17:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kristof.Anthonis

Hoi allemaal,

Samen met een aantal vrienden hebben we een FastFerment vergistingsvat aangeschaft ter waarde van net geen 200 euro.
Ondertussen hebben we hier toch al wat spijt van, bij tests met water blijkt het vergistingsvat verre van waterdicht.
We hebben dan maar alle stukken die we in elkaar moesten schroeven afgeplakt met teflon waardoor het enigszins waterdicht bleef.

Wanneer het dan tijd wordt om voor de eerste maal de gistbol onderaan te legen ontstaan de problemen. Wanneer we het kraantje onderaan dichtdraaien loopt er iets mis (teflon die stukgaat?) waardoor het vat begint te lekken. Hierdoor zijn we al veel van ons bier kwijtgespeeld, laat staan het poetswerk en het steriel werken.

Klinkt mijn verhaal herkenbaar? Iemand die ook al iets dergelijks heeft meegemaakt?
We zijn uiteraard op zoek naar een permanente oplossing.
Elke ervaring is welkom.

Groetjes,
Kristof

CeesM

Toen ik er een aanschafte heb ik vooraf kennis genomen van eventueel te verwachten problemen.
Om te beginnen had ik voor het monteren met een scherp mesje overtollig kunsstof verwijderd bij het schroefdraad.
Met voldoende teflontape om het schroefdraad gewikkeld. Een vel schuurpapier op een vlak blad geplakt en de bovenkant van het gat waar de deksel op komt, vlak geschuurd. Het schroefdraad van de deksel ingesmeerd met Vaseline om het makkelijker dicht te kunnen draaien.
Toen ik daar mee klaar was er enkele liters water in gedaan om eventueel lekkages te ontdekken. Waar het lekte heb ik het probleem hersteld door het strakker aan te draaien. Voor de zuurstof lek test heb ik via het monsterkraantje lucht ingeblazen met mijn vinger op het gat van de waterslot. Zodra ik mijn vinger van het gat haalde hoorde ik met druk de lucht er uit stromen.
Ik heb nu al 5 batches vergist en geen enkel probleem gehad.

Aan je verhaal te horen zat de kraan niet helemaal aangedraaid op het schoefdraad.
Bij het losdraaien van de bol moet je met je andere hand de kraan vasthouden, zodat deze niet los van het schroefdraad draaid.

Dirtbag

Altijd werken met teflon tape met de fastferment. Op elk schroefdraad behalve het deksel en de moer moet je teflon tape gebruiken. Let ook op de wikkelrichting van de teflontape op het schroefdraad.  50 % k ans dat je het de verkeerde kant op wikkelt. ;)

Let ook dat je de rubber ring onderaan goed plaatst.

En zorg dat je een aantal rolletjes teflon tape op voorraad hebt. :)

db

beermenke

Citaat van: Dirtbag op 31-03-2018  22:13 uAltijd werken met teflon tape met de fastferment. Op elk schroefdraad behalve het deksel en de moer moet je teflon tape gebruiken. Let ook op de wikkelrichting van de teflontape op het schroefdraad.  50 % k ans dat je het de verkeerde kant op wikkelt. ;)

Let ook dat je de rubber ring onderaan goed plaatst.


En zorg dat je een aantal rolletjes teflon tape op voorraad hebt. :)

db
Ik heb bij mijn fastferment een losse kraan dwz eentje met 2 wartels, oftewel 2 moeren zodat de kraan niet vastzit aan de fastferment.
1 wartel zit met teflon vast op de fastferment en sluit daar de losse kraan op aan en op de kraan de bol.
Na t leegmaken haal ik de krraan los en de fastferment met wartel zet ik in emmertje met oxipro en is dus schoon. Kraan kan ik apart schoonmaken. Nog nooit infectie gehad en hij is luchtdicht

BrouwMark

Sorry hoor, maar... Hoe duur, en hoé lekkend? Lijkt me een enorm slechte investering!

beermenke

Citaat van: Dirtbag op 31-03-2018  22:13 u50 % k ans dat je het de verkeerde kant op wikkelt. ;)
Gewoon met de schroefdraad mee wikkelen, net alsof je er een schroef op draait.

CeesM

Citaat van: BrouwMark op 01-04-2018  01:16 uSorry hoor, maar... Hoe duur, en hoé lekkend? Lijkt me een enorm slechte investering!
Als je de FastFermenter bedoeld. Iets van rond de € 100,-- voor een 7 Gal. 26,5 Liter. Het lekken is afhankelijk van hoe je het geheel monteert.
Ik heb geen lekkages en lijkt me een niet slechte investering voor een conische gistingvat. Ik ben er zeer tevreden mee hoewel ik toch een beetje op een RVS conisch fermenter zit te geilen. ;)

Brouwerij Mennekes

Meteen even een vraagje hierover.

Als je de bol verwijdert na de hoofdgisting, en je plaatst deze dan terug. Dan komt er veel lucht in je bier zodra je de kraan weer open zet. Is dit een probleem? Of van je dit af door bijvoorbeeld vanuit het tapkraantje eerst de bol te vullen en dan er weer aan?

Biertje1985

Citaat van: Kristof.Anthonis op 31-03-2018  17:00 uHoi allemaal,

Samen met een aantal vrienden hebben we een FastFerment vergistingsvat aangeschaft ter waarde van net geen 200 euro.
Ondertussen hebben we hier toch al wat spijt van, bij tests met water blijkt het vergistingsvat verre van waterdicht.
We hebben dan maar alle stukken die we in elkaar moesten schroeven afgeplakt met teflon waardoor het enigszins waterdicht bleef.

Wanneer het dan tijd wordt om voor de eerste maal de gistbol onderaan te legen ontstaan de problemen. Wanneer we het kraantje onderaan dichtdraaien loopt er iets mis (teflon die stukgaat?) waardoor het vat begint te lekken. Hierdoor zijn we al veel van ons bier kwijtgespeeld, laat staan het poetswerk en het steriel werken.

Klinkt mijn verhaal herkenbaar? Iemand die ook al iets dergelijks heeft meegemaakt?
We zijn uiteraard op zoek naar een permanente oplossing.
Elke ervaring is welkom.

Groetjes,
Kristof

Als je het handsvat van het gistvat aftrekt, daar zitten twee nokjes op, daarmee kan je de interne bal van de klep vaster draaien, zie de onderzijde.
Met die nokjes kan je ook de bal uit de klep verwijderen om schoon te maken in de loze ruimte, wat na elk brouwsel grondig dient te gebeuren.

Voor de rest heb ik nooit lekkages gehad, prima vergister, teflonband heb je inderdaad nodig om de boel te monteren.

Biertje1985

Citaat van: Brouwerij Mennekes op 26-09-2019  10:38 uMeteen even een vraagje hierover.

Als je de bol verwijdert na de hoofdgisting, en je plaatst deze dan terug. Dan komt er veel lucht in je bier zodra je de kraan weer open zet. Is dit een probleem? Of van je dit af door bijvoorbeeld vanuit het tapkraantje eerst de bol te vullen en dan er weer aan?
Het laatste. Maar je krijgt er altijd een beetje lucht in.

SVB

Veel lucht is ook relatief! Het is lucht welke direct naar boven stijgt en dus heel kort met heel weinig bier in aanraking komt.
Maar zoek even op de website van ze, hier hebben ze het ook voor je uitgerekend.

beermenke

Ik verwijder de bol niet tussentijds
Meestal na ruim 2 weken gaat ie op de fles. Dan gaat de bol er pas af

Winne2

Heb nog een fastferment in de aanbieding, mocht iemand interesse hebben. Hij/Zij is overcompleet geworden na aanschaf brewbuckets. Mag weg voor 30,-

Jacques

Citaat van: beermenke op 26-09-2019  22:06 uIk verwijder de bol niet tussentijds
Meestal na ruim 2 weken gaat ie op de fles. Dan gaat de bol er pas af

Je kunt de bol ook weglaten. Heb je wel eens een grote bol gezien onder een professionele CCT?
Helemaal eerlijk is deze vergelijking niet. Bij een professionele CCT zit halverwege de conus vaak een aftapkraan. Indien die ontbreekt dan zit er onderin een tweetal aftapkranen. Aan één van deze kranen zit een pijp die halverwege de conus ophoudt.

Zelf heb ik al jaren een CCT. Hierbij tap ik zeer regelmatig gist af. Er zit geen bol onderin... Wel heeft de CCT een aftapkraan halverwege de conus die ik gebruik als ik ga bottelen.

SVB

De FastFerment heeft ook een aftapkraan in de conus zitten.

CeesM

Citaat van: Jacques op 27-09-2019  16:57 uJe kunt de bol ook weglaten. Heb je wel eens een grote bol gezien onder een professionele CCT?
Helemaal eerlijk is deze vergelijking niet. Bij een professionele CCT zit halverwege de conus vaak een aftapkraan. Indien die ontbreekt dan zit er onderin een tweetal aftapkranen. Aan één van deze kranen zit een pijp die halverwege de conus ophoudt.

Zelf heb ik al jaren een CCT. Hierbij tap ik zeer regelmatig gist af. Er zit geen bol onderin... Wel heeft de CCT een aftapkraan halverwege de conus die ik gebruik als ik ga bottelen.
Bij een CCT zit onder de kegelbodem een stuk gebogen pijp waar de gistdepot zich in verzameld. Dat is vergelijkbaar met de bol onder de Fastfermenter. Het lozen van de gistdepot gaat dan enkel op verschillende manieren.

Jacques

Citaat van: SVB op 28-09-2019  09:07 uDe FastFerment heeft ook een aftapkraan in de conus zitten.

Dat is niet altijd zo geweest...

Jacques

Citaat van: CeesM op 28-09-2019  09:53 uBij een CCT zit onder de kegelbodem een stuk gebogen pijp waar de gistdepot zich in verzameld. Dat is vergelijkbaar met de bol onder de Fastfermenter. Het lozen van de gistdepot gaat dan enkel op verschillende manieren.

Het lijkt er een beetje op, maar toch niet helemaal vergelijkbaar. Je kunt namelijk bij een professionele CCT een gedeelte van de gist aflaten. Bij de Fastfermenter heb je die keuze niet als je de bol gebruikt.
Al diverse keren heb ik op het forum gewezen op het feit dat je de bol niet hoeft te gebruiken. Je kunt ook gist aftappen zonder de bol te gebruiken.

Brouwerij Mennekes

Aftapkraan is volgens mij een optie. Maar ik snap Jaques z'n idee wel.

Zou dan bij hoofdvergisting wel de bol gebruiken en daarna de bol er afhalen en als de vergisting is afgelopen dan via het tapkraantje bottelen.

Irukandji

Citaat van: Winne2 op 26-09-2019  22:38 uHeb nog een fastferment in de aanbieding, mocht iemand interesse hebben. Hij/Zij is overcompleet geworden na aanschaf brewbuckets. Mag weg voor 30,-

Heb je een pm gestuurd

EBC

Voor beginners is die bol een uitkomst. Het is gemakkelijk, en vooral heel visueel. Je ziet de gist zakken en compacteren.Heel leerzaam en praktisch.

Tja, als je wat verder gevorderd bent zoals Jacques, dan doe je het misschien anders (zeker indien je CCT geen bol heeft  ;D).

Maar de bol is op zich niks mis mee. En als je geen autolyse wilt, dan draai de kraan dicht en sluit je zo de gist in de bol af van het bier.

beermenke

Citaat van: EBC op 28-09-2019  22:02 uVoor beginners is die bol een uitkomst. Het is gemakkelijk, en vooral heel visueel. Je ziet de gist zakken en compacteren.Heel leerzaam en praktisch.

Tja, als je wat verder gevorderd bent zoals Jacques, dan doe je het misschien anders (zeker indien je CCT geen bol heeft  ;D).

Maar de bol is op zich niks mis mee. En als je geen autolyse wilt, dan draai de kraan dicht en sluit je zo de gist in de bol af van het bier.
Ik gebruik de bol altijd
Na 2 weken is alles in de bol gezakt en ga ik bottelen
Is het beter om de bol eerder af te sluiten?

Jacques

Citaat van: EBC op 28-09-2019  22:02 uVoor beginners is die bol een uitkomst. Het is gemakkelijk, en vooral heel visueel. Je ziet de gist zakken en compacteren.Heel leerzaam en praktisch.

Tja, als je wat verder gevorderd bent zoals Jacques, dan doe je het misschien anders (zeker indien je CCT geen bol heeft  ;D).

Maar de bol is op zich niks mis mee. En als je geen autolyse wilt, dan draai de kraan dicht en sluit je zo de gist in de bol af van het bier.

Volgens mij heb jij ook geen bollen onder jouw CCT's...  :)

Het dichtdraaien van de bol zal niet snel gebeuren. Ondertussen is het bier in contact met de gist. Dat heb je niet als je de gist aflaat. Zodra je merkt dat er bier meekomt zet je de kraan dicht. Kwijt is kwijt.

EBC

Citaat van: Jacques op 28-09-2019  22:42 uVolgens mij heb jij ook geen bollen onder jouw CCT's...  :)

Het dichtdraaien van de bol zal niet snel gebeuren. Ondertussen is het bier in contact met de gist. Dat heb je niet als je de gist aflaat. Zodra je merkt dat er bier meekomt zet je de kraan dicht. Kwijt is kwijt.

Ik ben dan ook geen beginnende hobbybrouwer meer.

Maar ik blijf de bol een goed ding vinden voor beginnende brouwers. Zeker wanneer je het vergelijkt met het standaard ronde platbodem vat. Daarbij is nog veel meer contact met gist, die je bovendien niet kunt verwijderen zonder overhevelen. Zelfs met bol ben je dan met de Fastferment beter uit. Ik heb hem gebruikt en vindt het prima werken. Ook voor diegenen die de gist willen hergebruiken ... super handig, bol in de frigo en klaar.
FastFerment brengt toch meerwaarde tov een platbodem vat.

EBC

Citaat van: beermenke op 28-09-2019  22:37 uIs het beter om de bol eerder af te sluiten?

Super!

Wanneer de meeste gist in de bol is gezakt zou ik inderdaad de kraan sluiten. Wanneer er nog extra gist zakt, dan draai je de kraan nog eens open om die gist ook in de bol te laten zakken. Op deze manier hou je het contact tussen de gist en het bier beperkt, wat risico op autolysesmaakjes voorkomt. Niks mis met de bol dus. Het is gewoon uitgesteld aftappen. En direct tappen zoals Jacques doet, is ook ok, maar resulteert in meer verlies van bier. Aan jou de keuze.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.