Rook Dementor

Gestart door ppuk, 30-01-2018 21:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ppuk

Dag allemaal,

Binnenkort wil ik onderstaand biertje gaan brouwen. Het recept is gebaseerd op de Dementor van George81 maar in mijn geval zou het een wat rokerige ris moeten gaan worden. Zie ik wat doms over het hoofd?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptRook Dementor
Brouwdatum24-01-2018
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume20,0 l
Begin SG1,099 SG
Berekende kleur (Morey)111 EBC
Berekende bitterheid (Rager)88 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
32,99 lWater uit Voorburg
-3,71 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
42 mg/l9 mg/l61 mg/l184 mg/l53 mg/l47 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC30,8 %
2,00 kgRookmoutWeyermann6 EBC24,6 %
1,30 kgSwaen Munich DarkDe Swaen20 EBC16,0 %
0,65 kgGoldSwaen Munich DarkDe Swaen150 EBC8,0 %
0,65 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC8,0 %
0,35 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC4,3 %
0,27 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC3,3 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust40,0 °C2 min.20 min.2,2 l/kg
Amylaserust63,0 °C2 min.20 min.3,9 l/kg
Uitmaischen66,0 °C2 min.60 min.4,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
75,0 gHallertau Perlepellets3,5%60 min.38,2 IBU
40,0 gCascade-6.9-Alphapellets6,9%60 min.40,2 IBU
12,0 gCascade-6.9-Alphapellets6,9%30 min.6,1 IBU
12,0 gCascade-6.9-Alphapellets6,9%15 min.3,2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
6,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
3,00 gWyeast gistvoedinganderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gSafale American (US-05)bovengist


beermenke

Wat weinig gist?  😄😄😄

ppuk

O ja :-) Het is een korrelgist maar ik kweek hem wel op tot 1,5 liter, als dat gaat met korrels tenminste.

beermenke

Ok duidelijk. Ik dacht wel dat het wel in orde was

Jacques

Citaat van: ppuk op 31-01-2018  21:43 uO ja :-) Het is een korrelgist maar ik kweek hem wel op tot 1,5 liter, als dat gaat met korrels tenminste.

De reactie was volgens mij grappig bedoeld. Er staat nu dat je 0.0 g gebruikt. Dat krijg je niet opgekweekt.  :)

In plaats van opkweken kun je 2 zakjes US-05 gebruiken. Dat is net zo makkelijk.

Adbrouwt

Ik zou korrelgist niet opkweken. De korrelgist is klaar om te gebruiken dat scheelt je weer tijd en extra spullen schoonmaken.

ppuk

Bedankt voor de tip, dan moet ik nog eventjes een extra zakje bestellen. Wilde toch eerst nog een saison brouwen :biersmile:

ppuk

De plannen voor de gist worden iets anders: ik heb nog een White Labs WLP099 High Gravity Ale yeast in de koelkast staan en die moet op. Dus die ga ik opkweken en hiervoor gebruiken. Of moet ik die vooral niet voor deze rookris gebruiken?

Arjendv

Citaat van: ppuk op 13-02-2018  19:29 uDe plannen voor de gist worden iets anders: ik heb nog een White Labs WLP099 High Gravity Ale yeast in de koelkast staan en die moet op. Dus die ga ik opkweken en hiervoor gebruiken. Of moet ik die vooral niet voor deze rookris gebruiken?

Wat ik zo aan info terug kan vinden is dat deze gist esters produceert die wel goed bij een Engelse ale passen. Dus op zich zou dat moeten kunnen.
Bij hogere percentages alcohol (deze gist schijnt de 25% te kunnen halen) gaat de smaak meer naar wijn neigen.

Ik ben ook benieuwd in hoeverre de rook waarneembaar wordt. Ik heb een "klassieke rook" staan waarin ik ook een dergelijk percentage rookmout zit.
Deze komt rond de 5% vermoedelijk en de smaak is mooi subtiel. Misschien dat de smaak in een zwaarder bier wat ondergeschikter wordt, maar misschien versterkt het ook wel.

Ik hoor het resultaat graag.

ppuk

Misschien dat ik de uiteindelijke batch splits. Een deel zoals ie is en een deel op in turf whiskey geweekte eikenhouten snippers. Maar dat laatste is misschien wat teveel.

ppuk

Ik heb toch nog eea aangepast, nu wordt ie iets minder imperial-ig. Maar wel voller van smaak. Ik doe uiteindelijk eikenhoutsnippers geweekt in oude rum erbij.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSmeerolie (dementor) (nr 31 & 32)
Brouwdatum24-01-2018
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume20,0 l
Begin SG1,086 SG
Berekende kleur (Morey)108 EBC
Berekende bitterheid (Rager)75 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,51 lWater uit Rijswijk
3,19 lGedemineraliseerd water
3,80 gCaSO4
1,30 mlFosforzuur
7,06 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
76 mg/l7 mg/l53 mg/l154 mg/l50 mg/l136 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,80 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC32,6 %
2,00 kgRookmoutWeyermann6 EBC23,3 %
1,50 kgSwaen Munich DarkDe Swaen20 EBC17,4 %
1,00 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC11,6 %
0,75 kgGoldSwaen Munich DarkDe Swaen150 EBC8,7 %
0,30 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC3,5 %
0,25 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC2,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust40,0 °C1 min.20 min.2,8 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.20 min.2,8 l/kg
Alfa-amylase66,0 °C15 min.40 min.2,8 l/kg
Uitmaischen72,0 °C10 min.10 min.2,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
65,0 gHallertau Perlepellets3,5%60 min.33,0 IBU
30,0 gCascade-6.9-Alphapellets6,9%60 min.30,0 IBU
15,0 gCascade-6.9-Alphapellets6,9%30 min.7,6 IBU
15,0 gCascade-6.9-Alphapellets6,9%15 min.4,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
6,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
3,00 gWyeast gistvoedinganderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l + 2,0 l getrapte starterSuper High Gravity Ale (WLP099)bovengist


beershine

ppuk,

Ik zou de eiwitrust stap weglaten. De verstijfseling van haver valt binnen je maischschema.
Ook het Iers mos eruit laten.



ppuk


ppuk

Het is een erg lekker vol rond rokerig biertje geworden :-) Dat rokerige had ik eigenlijk niet zo verwacht, maar maakt de smaak compleet. Eind sg is 1013. De batch heb ik in tweeen gesplitst waarbij de ene 'naturel' is en aan de ander heb ik nog wat kandijsuiker toegevoegd. Die laatste moet ik nog bottelen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.