Gebruik vergistingstank

Gestart door Liemingbrouwer, 04-01-2006 10:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Liemingbrouwer

Hallo allemaal;

Mijn zoon gaat volgend weekend een inox vergistingstank namaken.  Het wordt een conische tank met afsluitbaar deksel en een kraan aan de onderzijde en een kraan in de zijkant van de coon. (zegt men dat zo?).
Als voorbeeld neem ik de tanks van Morebeer of ook de tank van Jos.
De vraag nu; kan er mij iemand uitleggen hoe je zo een tank gebruikt zodoende dat ik weer geen flaters maak en een goed biertje verknoei. 
Ik heb al gehoord dat de gist afgetapt wordt??? Hoe doe je dat.
En waar moet ik vooral op letten? 
Zijn er nog speciale dingen waar ik moet op letten bij het bouwen van deze tank. Ze zal ongeveer 120L. groot zijn.
Kortom leg een leek eens uit hoe je zo een tank gebruikt

Zeer vriendelijk bedankt
Groetjes
Liemingbrouwer

MO

Twee kranen is handig: een aan de onderkant om de gist af te laten en een een stuk hoger om SG monsters te nemen.

Er moet een goed waterslot op kunnen.

Het werkt heel eenvoudig: eerste vergisting in de tank, als die klaar is gist aflaten via de onderste kraan et volia, uw lagering begint

Helemaal ideaal is een dubbelwandige tank waar koelwater doorheen kan om ondergisters te brouwen of te koelen tijdens lagering.

Liemingbrouwer

Mo,
Dubbelwandig zou wel kunnen denk ik maar moet je daar dan leidingwater doorsturen, komt toch wel heel duur uit denk ik.
Laat ons zeggen een kraantje dat loopt gedurende de vergisting toch wel een week.
Of je moet je een koelinstallatie hebben om die vloeistof die rond de tank zit te koelen (zal ook wel niet goedkoop zijn.)
Of kan het misschien nog anders?
groetjes

Adrie

In aanvulling op MO: zorg er vooral voor dat het deksel goed luchtdicht afgesloten kan worden. Tijdens de lagering is de koolzuurproductie minimaal en er mogen geen zuurstof en infectiebronnen bij je bier komen.

Let er verder op dat het volume van je tank ruim meer is dan het volume bier dat je gaat vergisten (minimaal 2 keer zo groot), omdat de schuimvorming tijdens de hoofdvergisting soms enorm kan zijn afhankelijk van de vergistingstemperatuur, de gebruikte gist en de vorm van de tank.

Een vorm van koeling is zeker aan te raden bij een hoeveelheid die jij wilt gaan maken, dus een koeling in de tank of in de ruimte waar de tank staat. De temperatuur van het vergistende bier kan oplopen tot 5 tot 10 graden boven de omgevingstemperatuur.

Zo'n tank lijkt me erg praktisch.

Adrie

Nog iets: maak de opening groot genoeg om gemakkelijk schoon te kunnen maken en maak de kranen demontabel. Vooral in de kranen kan zich een hoop rommel ophopen en die moet er na de lagering echt weer uit.

Liemingbrouwer

Ik had gedacht max 50 à 60 L te vergisten in deze tank dus dat zit wel goed.
Als je de tank dubbelwandig maakt zal er hoogsten 10 à 20 L. water in de mantel zitten dus moet je om echt te koelen een constante stroom"koel" water rond de tank sturen. 
Ik dacht eerder in de toekomst een koelkamer te bouwen (wij hebben geen kelder)
Ik heb nu ook al een warmte kamer in gebruik waarin ik vergist. (1 vierkante meter oppervlakte hoogte 2 M.)
Hierin kan ik de temperatuur traploos regelen met thermostaat.
Als waterslot dacht ik te werken zoals ik in brouwerijen al gezien heb van bovenaan een leiding tot bijna op de grond en daar zet je dan een jerrycan met sulfietwater onder en je ziet het "waterslot" bluppen
Groetjes

Henk oet Paiz

Citaat van: Liemingbrouwer op 04-01-2006  11:04 uOf kan het misschien nog anders?

Het beste kun je inderdaad gewoon met leidingwater werken en dat rondpompen middels een koelapparaat dat ook bij tapinstallaties wordt gebruikt. Ik heb dat gezien in A'dam bij brouwerij de Prael. Zo koelden ze daar de lagervaten en dat kostte weinig water en weinig stroom. Je zou eens kunnen bellen met de brouwer, ik weet zeker dat hij je wil informeren.

Groeten,

Henk  :proost2:

Gio

Ik heb wel een gisttank gezien met een vlottend deksel.
D.w.z. als je bier of gist aftapt dat de kopruimte niet groter wordt maar gelijk blijft. Want het deksel lag als het ware op het bier en zakt bij aftappen mee naar beneden. Ideaal maar lijkt me heel moeilijk te maken.

Koeling lijkt me alleen nodig bij vergisting van een lager. Als je er wieltjes onderzet kun je 'm makkelijk naar een ruimte met juiste omgevingstemp. rijden.
een thermometertje erin is ook handig

kwijl, kwijl, ik zie 'm helemaal voor me...

Liemingbrouwer

Hoi Brouwers,

Citeereen thermometertje erin is ook handig
¨Dat zal ik zeker doen, als je toch bezig bent is dat een kleine moeite.
Het deksel zou de hele diameter worden dus zeker groot genoeg.
En koeling; wanneer ik ergens een tweedehandse koelkamer op de kop kan tikken is die koeling volledig overbodig een koelkamer kan tot 2° koelen. (en houdt ook mijn biertjes koel)
Voor de kwijlers zal ik als hij af is enkele foto's posten.  Zaterdag beginnen we er aan, ik denk dat hij op twee zaterdagen klaar zal zijn, we maken ondertussen ook nog een kookketel van 112 L.
We kunnen alleen de voormiddag werken want het gebeurt op het bedrijf waar mijn zoon werkt.
Als er nog ervaringen zijn laat maar komen

Bedankt
Liemingbrouwer

Gio

Hoi liemingbrouwer

Ik ben erg benieuwd hoe je zón tank of ketel zelf maakt.
Veel plaat en laswerk waarschijnlijk.
Maar zou je ook wat praktijkervaringen willen delen met behulp van foto's en uitleg?

 

Jacques

Hoi Marc,

Qua temperatuurbehersing lijkt ook mij het makkelijkst als je de gisttank op een koele plaats zet. Voor de hoofgisting zou je dan het vat kunnen isoleren met allerlei isolatiemateriaal om een hogere temperatuur te kunnen aanhouden.

Koelen met koud water is denk ik wel een optie. Naar mijn idee hoeft de waterkraan maar een heel klein beetje open te staan als je de kouwater leidingen afschermd van de omgeving (je hoeft met het koude water niet de kamer te gaan koelen waarin de tank staat).

Oscar

Hallo Liemingbrouwer,

Ik heb zelf ook een dergelijke gisttank (±70-80liter) en voor de temperatuur regeling heb ik altijd een aquarium thermostaat in het jonge bier hangen met een verlangsnoer door een dunne afdichtbare opening. Dit werk prima voor de temperatuur beheersing tijdens en na de hoofdvergisting.

Succes met b(r)ouwen!  :duimop:

Groeten en gezondheid
Oscar

Edwin

Citaat van: Oscar op 05-01-2006  09:09 uvoor de temperatuur regeling heb ik altijd een aquarium thermostaat in het jonge bier hangen met een verlangsnoer door een dunne afdichtbare opening. Dit werk prima voor de temperatuur beheersing tijdens en na de hoofdvergisting.

Ha Oscar :proost:

Maar met zo'n aquariumelement kun je niet koelen, alleen verwarmen. Bovendien wordt het erg warm, waardoor het bier in de directe omgeving toch een flinke warmte-optater krijgt: doding van gistcellen, karamelisatie...

Edwin

Oscar

Edwin,

Uiteraard kun je daarmee niet koelen... maar daarvoor zou hij eventueel een dubbelwandig systeem bouwen. Het bier in de directie omgeving wordt wellicht iets warmer..maar ik denk niet veel warmer dan de ingestelde temperatuur. En karamelisatie krijg je met een dergelijk element niet voor elkaar aangezien deze tot maximaal ±35°C kan verwarmen...en gistcellen stervan af bij....?? °C. :weetniet:   En als je het element onderin hangt stijgt de warmte naar boven en krijg je een soort warmte/koude stroom circulatie.

Is in ieder geval een optie...

Groeten en gezondheid
Oscar

Edwin

Zonder teveel af te wijken van het eigenlijke onderwerp een laatste opmerking over het element:

Ikzelf gebruik er ook een hoor, alleen gebruik ik het voor indirecte verwarming en niet voor directe verwarming. De reden is dat het element toch behoorlijk warm wordt (ondervonden toen ik het vastpakte...was zeker geen 350C :'( ). Het afsterven van de cellen valt inderdaad ook wel mee. Toch pleit ik voor indirecte verwarming.

Edwin

Liemingbrouwer

Hoi allemaal,

We wijken wel een beetje af, verwarmen moet ik niet kunnen want
CiteerIk heb nu ook al een warmte kamer in gebruik waarin ik vergist. (1 vierkante meter oppervlakte hoogte 2 M.)

Deze kamer is dubbel geïsoleerd en  wordt verwarmd met een elektrisch vuurtje 400 W.
Die kamer is 2 M lang op 1 M. breed en in tweeën verdeeld zodat ik een stuk heb waar het 14 à 15° is en een stuk van 1 op 1 M. waar het constant 21° is (of ingesteld zoals ik wil met een thermostaat.) Het vuurtje heeft zelfs bij deze vriestemperaturen geen enkele moeite om de temperatuur te handhaven.  Hierin kan ik gemakkelijk drie vergistingtanks (plastic voor het ogenblik)en een 50 tal flessen, 75 cl., in de warmte zetten. Hierin zou ik dus ook mijn vergistingtank zetten.
Maar toch bedankt want het idee is nog zo slecht niet, vroeger toen ik nog geen warme kamer had vergistte ik ook in een dubbele tank ( twee vaten in elkaar van verschillende diameter) waar een aquarium element in zat om zodoende steeds dezelfde temperatuur te houden.
Ondertussen al bericht gehad van de prijs van de plaat inox die besteld werd 90 euro voor 1.50 M. op 2.50 M.(vriendenprijs)
Daaruit gaan we een kookketel en een vergistingvat maken. (werkuren familieprijs natuurlijk)

Groetjes
Liemingbrouwer


Eduard

M.b.t. koeling met leidingwater: je kunt ook overwegen om vlak na de hoofdkraan de waterleiding af te tappen zodat al het water dat in huis gebruikt wordt eerst door je koeler heen gaat. Op die manier blijft de boel koud en het kost je niets extra.

Adrie

Nog iets om op te letten bij het maken van de tank: zorg voor zo schoon en glad mogelijke lasnaden. Kiertjes, randjes en gaatjes zijn heel moeilijk schoon te maken en te houden, zelfs in RVS.

Liemingbrouwer

Adrie
Dat zal een van onze hoogste prioriteiten krijgen want we gaan langs binnen lassen om een zo gaaf mogelijke lasverbinding te verkrijgen.
Eventueel kan mijn zoon ook met gasdruk langs binnen lassen maar dat zal de praktijk uitwijzen.
bedankt voor de tip
Groetjes
Liemingbrouwer

Edgar

Wordt er niet ook vaak 'ruim' gelast waarna de naden worden afgeslepen en gepolijst?

rickdekikker

Normaal gesproken word een tank gedeeltelijk afgesloten en van binnen gevuld met argon of een mengsel met argon, dit verdrijft alle zuurstof waardoor verbranden van het rvs onmogelijk word. Deze werkwijze kost wat extra tijd en gas maar is eigenlijk de enige juiste.
Bij de juiste lasnaad zal alleen langs buiten worden gelast, de binnenkant vloeit vanzelf mee.
Deze manier van werken is helaas werk voor een geoefend lasser en dient te gebeuren met een tig lasapparaat.
Als een naad echt mooi sluit (het rvs zit overal tegen elkaar) kan het ook met een elektrode gelast worden, dan las je gewoon de binnenkant eerst, daarna de buitenkant uitslijpen en ook lassen. Ik denk dat in 9 van de 10 gevallen een elektrode van 2,5 millimeter volstaat, bij twijfel altijd even oefenen op een stuk afval.

Succes

Liemingbrouwer

Hoi,

Dat is ook wat ik bedoelde met
CiteerEventueel kan mijn zoon ook met gasdruk langs binnen lassen maar dat zal de praktijk uitwijzen
Normaal gesproken kan het geen probleem zijn want hij last regelmatig voor melk en yoghurt bedrijven.
Omdat we speciale apparatuur nodig hebben gaan we ook op het bedrijf waar mijn zoon werkt lassen.
Dus ik denk wel dat alles met de tig zal gelast worden, met een elektrode is het toch nooit zo mooi gelast.
De specialist (van het laswerk)is dus eigenlijk mijn zoon, ik ken er niet zo veel van als hij.
Toch bedankt

Groetjes
Liemingbrouwer

Liemingbrouwer

Hallo b®ouwers

Het lassen van mijn vergistingstank is voor een weekje uitgesteld want mijn zoon moet zaterdag gaan werken, dus volgende week zaterdag vliegen we er in.  Later zal ik dan ook de foto's posten en een verslag leveren van de werkzaamheden.  Morgen brouw ik een duvelkloon en die zal nog in plastiek moeten vergist worden.

Groetjes
Liemingbrouwer

norbertus

Beste Liemingbrouwer,

Indien gewenst kan u een gitsttank van Morebeer bij mij komen bekijken. Ik bezit een tank van 12 gallons en binnen enkele dagen hopelijk ééntje van 25 gallons. ( is momenteel aangekomen in de haven van Antwerpen ) Ik ben echter geen goed lasser, alhoewil ik zinnens ben dit aan te leren want er is toch regelmatig wat bij mekaar te lassen, zodat ik de fermenters heb aangekocht.

Een extra aandachtspunt is toch wel de afdichting bovenaan. Ondertussen is er een volgende generatie op de markt met een bol deksel zodat er onder druk kan vergist worden. Op een Engelse site bekeken enkele dagen geleden.

Indien je wil afspreken kan dit via mijn emailadres.

Groeten,
norbertus.

Liemingbrouwer

Hallo Allemaal,

Ziehier de vorderingen van het begin van de bouw van een vergistingstank.
http://users.telenet.be/liemingbrouwer./liemingbrouwer./index.htm


Groetjes
Liemingbrouwer


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.