Tips voor Sterke Bitterblonde

Gestart door JamMasterJustin, 30-11-2017 22:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JamMasterJustin

Hoi,

Ik wil komende zaterdag een kruising brouwen tussen een Sterke Blonde en een Bitterblond. Ik heb het volgende recept bedacht en ben benieuwd naar jullie verwachtingen, kritiek, tips, etc.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Sterke Bitterblonde
Brouwdatum
BierstijlBlond
Volume25,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)46 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Zutphen
18,10 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC50,0 %
4,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.2,3 l/kg
Beta-amylase62,0 °C10 min.45 min.2,3 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.10 min.2,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gMagnumbellen10,7%60 min.41,0 IBU
20,0 gWillamettepellets5,5%15 min.3,5 IBU
10,0 gWillamettepellets5,5%0 min.1,1 IBU

Gist
Windsor ()
HoeveelheidNaamType
[row]11,5 gbovengist

Ik hoor graag van jullie

JoepH

CiteerIk hoor graag van jullie

Ik zou die eiwitrust eruit halen en voor de body de alfa-amylase iets verlengen.

hans_nwk

Citaat van: JoepH op 30-11-2017  23:15 uIk zou die eiwitrust eruit halen en voor de body de alfa-amylase iets verlengen.
Ik zou de body niet verhogen. Bij een bier met start SG 1.076 zonder suiker en de Windsor gist (die gist maar beperkt door) zal het zo al een bier worden om stevig op te kauwen.

Ik zou eerder wat suiker toevoegen of nog wat bitterder.

Hop komt niet echt stevig door bij deze gist, ik zou de late hopgiften verdubbelen.

Groet,
Hans

JamMasterJustin

Bedankt, ik wil hem lekker doordrinkbaar houden, dus weinig body. En ik wil hem iets blonder houden en fruitiger maken naast de bitterheid.

Ik heb het daarom wat aangepast

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Sterke Bitterblonde
Brouwdatum01-12-2017
BierstijlBlond
Volume21,0 l
Begin SG1,077 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)39 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Zutphen
7,57 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC91,7 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.4,0 l/kg
Beta-amylase62,0 °C10 min.45 min.4,0 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.10 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,0 gMagnumbellen10,7%60 min.26,7 IBU
10,0 gMosaicpellets13,9%25 min.8,5 IBU
10,0 gWillamettepellets5,5%15 min.2,2 IBU
8,0 gWillamettepellets5,5%0 min.1,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gWindsor ()bovengist


tdp

Waarschijnlijk heb je het vinkje aanstaan bij giststarter, en heb je geen stappen ingevoerd. Als je dat vinkje uitzet, gaat het wel goed. Is een bugje waar al bekend is bij Adrie via het daarvoor bestemde topic.

JamMasterJustin

Citaat van: tdp op 01-12-2017  13:02 uWaarschijnlijk heb je het vinkje aanstaan bij giststarter, en heb je geen stappen ingevoerd. Als je dat vinkje uitzet, gaat het wel goed. Is een bugje waar al bekend is bij Adrie via het daarvoor bestemde topic.

Bedankt, opgelost

tdp

Citaat van: JamMasterJustin op 01-12-2017  13:42 uBedankt, opgelost

Graag gedaan.

M.b.t. je recept: Zelf zou ik de eiwitrust eruit halen, maar als jij deze stap altijd doet: lekker doen ;)
Verder niet veel aan te merken, lekker brouwen die hap :)

Oxhead

Volmout met de M-31 en geen eiwitrust zou mijn recept zijn. 😊  succes.

JamMasterJustin

Ipv Danster is het T-58 geworden. De Danstar was niet op tijd voorradig

JamMasterJustin

Hij zit in het gistvat. In plaats van de geplande 21,8 liter is er 24 liter naar het gistvat gegaan en ipv een start SG van 1,075 heb ik een start SG van 1,069. Daar ben ik (gelet op het grotere volume aan wort best tevreden mee.

Ik ga de vergisting starten bij 19 graden. Zouden jullie deze nog flink omhoog schroeven met de T-58? Ik wil de esters eigenlijk voorkomen, dus ik gok dat ik mijn eigen vraag al beantwoord.

Oxhead

Temperatuur laag houden met t58 anders heb je helemaal geen schuimhoudbaarheid meer.
Door het hogere volume heb je wel een lagere bitterheid gekregen.

Easywoods

Citaat van: JamMasterJustin op 02-12-2017  21:16 uIk ga de vergisting starten bij 19 graden. Zouden jullie deze nog flink omhoog schroeven met de T-58? Ik wil de esters eigenlijk voorkomen, dus ik gok dat ik mijn eigen vraag al beantwoord.

Ik ben om die rede begonnen op 16 graden, ik moet 'm aankomende week pas bottelen dus ik kan je nog niet zeggen of de opzet "minder esters" is gelukt op deze temperatuur.

JamMasterJustin

Hmm... dan ga ik toch eerst maar eens terugkoelen naar 17.5 graden. Dan zien we wat het doet en dan kan ik altijd nog omhoog

JamMasterJustin

Inmiddels op 1.016. Dat is het verwachte eind SG. Smaakt al goed!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.