Bockbier, wat ga ik bij de volgende batch aanpassen?

Gestart door dirk, 09-07-2017 13:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

dirk

Hallo,

Onlangs een poging gedaan tot het brouwen van een bockbier.

Met als randvoorwaarden:

- bovengistend (heb nog geen gistkast)
- eenvoudige moutstort en hopgift. KISS (Keep it Simple Stupid) Juist om de ingrediënten goed te leren kennen wil ik het zo simpel mogelijk houden.
- alcoholpercentage tussen 6,5 en 7 procent

Het onderstaande recept is hier op gebaseerd

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept03.2017 Bock
Brouwdatum04-06-2017
BierstijlMeibock en Blonde bock
Volume14,9 l
Begin SG1,056 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)35 IBU
Brouwzaalrendement74,4 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
14,00 lWater uit Water
9,61 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC66,7 %
1,25 kgMünchenermoutDingemans16 EBC33,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
beta amylase62,0 °C1 min.30 min.3,7 l/kg
alfa amylase72,0 °C15 min.30 min.3,7 l/kg
uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
38,3 gSpalt Selectbellen4,6%75 min.34,1 IBU
3,9 gHallertau Mittelfrühbellen2,8%20 min.0,7 IBU
3,9 gHallertau Mittelfrühbellen2,8%0 min.0,4 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
8,0 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,006 SG
Schijnbare vergistingsgraad89,3%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering4,0 °C

Nou heb ik dit bier al 3 weken op fles. Ik proef het aandeel Münchener goed, maar ik mis de weeïge bocksmaak, maar ik wil het commerciële zoete absoluut vermijden. Voorzichtige conclusie is dat het bier knap droog is geworden het heeft ook eens weinig body.

Wat kan ik het beste doen? Andere gist kiezen? Of ander maischschema? Moet zeggen dat US-05 wel erg clean vergist, wat me eigenlijk wel bevalt.

Ik hoor het graag :)


udo

Ondanks geen gistkast heb ik een (blik)bockbier met een ondergist vergist in het najaar.
Op http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,28985.0.html is te lezen wat ik koos.

Fermon

Meibock wordt wel vaker vergist met bovengist, die van Brand is ook vergist met een bovengist. En wat betreft body, een klein deel cara mout. Of wat langer maischen op 72. Wat je ook kan doen is een 1 staps maischschema, een uur op 68 a 69 graden.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.