Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Leffe Blond kloon  (gelezen 32278 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.114
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #50 Gepost op: 19-02-2020 09:39 u »


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #51 Gepost op: 19-02-2020 09:52 u »
Leesvoer.

Ik had natuurlijk eerst moeten zoeken voor ik die vraag stelde, maar dank!  :biersmile:

Als je brouwt met mout is steeping niet nodig. Je kunt de donkere mouten mee maischen.

Dat is eigenlijk alles wat ik wilde weten  :)

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 958
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #52 Gepost op: 19-02-2020 14:46 u »
Ik had natuurlijk eerst moeten zoeken voor ik die vraag stelde, maar dank!  :biersmile:

Dat is eigenlijk alles wat ik wilde weten  :)

Met hele donkere mouten zoals carafa I II en III doe ik het wel tbv een wat mildere smaak / bitterheid.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #53 Gepost op: 19-02-2020 15:19 u »
Met hele donkere mouten zoals carafa I II en III doe ik het wel tbv een wat mildere smaak / bitterheid

Dan hang je ze dus geschroot en al in zon zak aan het eind van het koken?

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 958
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #54 Gepost op: 19-02-2020 18:00 u »
Dan hang je ze dus geschroot en al in zon zak aan het eind van het koken?

Ik schroot ze en laat ze 24 uur weken in koud water, daarna zeven en beetje spoelen en vloeistof voeg ik toe tijdens de kook.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #55 Gepost op: 19-02-2020 19:15 u »
Ok nou ik kijk eerst wel hoe de smaak wordt als ik meemaisch. Maar van donkere caramouten is bij Leffe toch geen sprake  :D

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 958
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #56 Gepost op: 19-02-2020 20:58 u »
Nee ik zou het hier ook niet doen, het is een methode die ook door extractbrouwers gebruikt wordt om speciaalmouten te kunnen gebruiken. Dat zijn wij in Nederland niet gewoon maar in de VS gebeurt het veel.

Offline De Schelm

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: be
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #57 Gepost op: 19-02-2020 22:20 u »
De beginvraag in het topic ging over welke gist te gebruiken.
Ik geloof dat er ooit bevestigt is door een ex medewerker van inbev, dat de Leffe blond eigelijk een weizen is. Maar dan kraakhelder.
Dus met een weizen gist kom ga je waarschijnlijk in de juiste richting.  :)

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #58 Gepost op: 19-02-2020 22:34 u »
Ja dat staat ook in het topic dat eerder in dit topic is aangehaald, vergelijkbaar met een kristalweizen. Een Wyeast of Whitelabs gist van Weihenstephan of de WB-06 gebruiken dus en vergisten op 17 graden

Edit: overigens wordt t-58 ook genoemd in recepten maar ik denk dat ik toch voor een van de weizengisten zou gaan

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.114
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #59 Gepost op: 20-02-2020 08:13 u »
Niet zozeer een poging tot een Leffe kloon, maar in dit topic 3 verschillende gisten gebruikt. Ik zou, wanneer ik voor een Leffe kloon zou gaan, kiezen voor de T-58, sowieso niet de WB06.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #60 Gepost op: 20-02-2020 09:57 u »
Niet? Maar wb-06 is toch een weizengist en t-58 niet?

Heb hem zelf nog niet geprobeerd te klonen hoor dus ik kan nog niet uit ervaring spreken  :)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.114
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #61 Gepost op: 20-02-2020 10:13 u »
Niet? Maar wb-06 is toch een weizengist en t-58 niet?

Heb hem zelf nog niet geprobeerd te klonen hoor dus ik kan nog niet uit ervaring spreken  :)

De T-58 kan een mooi kruidnageltje geven wanneer je deze juist gebruikt, de WB06 minder in mijn optiek. Vind de WB-06 persoonlijk meer geschikt voor een Witbier dan een Weizen. Sterker nog, wanneer ik een Weizen zou willen brouwen en moet kiezen uit een van die 2 gisten, zou ik denk ik voor de T-58 gaan.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.193
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #62 Gepost op: 21-02-2020 12:07 u »
De beginvraag in het topic ging over welke gist te gebruiken.
Ik geloof dat er ooit bevestigt is door een ex medewerker van inbev, dat de Leffe blond eigelijk een weizen is. Maar dan kraakhelder.
Dus met een weizen gist kom ga je waarschijnlijk in de juiste richting.  :)

Grote kans dat het een witbiergist is in plaats van een eigen weizen gist. De nodige jaren geleden is de Hoegaarden brouwerij overgenomen door AB Inbev. De Leffe tripel is hetzelfde bier als Hoegaarden Grand Cru (dat ik niet meer in de schappen zie). En de Hoegaarde Grand Cru is in feite niets anders dan een zwaardere variant van Hoegaarden Wit...

Omdat de witbier gist van Hoegaarden veel gebruikt wordt binnen deze biergigant is het zeer waarschijnlijk dat de gist van Leffe Blond ook een witbier gist is.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 245
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #63 Gepost op: 21-02-2020 18:48 u »
Ik heb hierbij succes gehad met de Mangrove Jack's M20, en de vergisting gestart bij 20 21C. Na de hoofdvergisting wel overgedaan in een tweede vat en een maand laten lageren om het bier helder te krijgen (lees: om een kristallweizen te bekomen, eigenlijk naar aanleiding van een opmerking van Serge VL op het Vlaamse hobbybrouwforum).

Na het bottelen en conditioneren had ik de mogelijkheid om verse Leffe te proeven bij de slijterij, de dag nadat ik het eerste flesje had geopend. Wel, de Leffe smaakte krek hetzelfde als wat ik had gebrouwen.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #64 Gepost op: 21-02-2020 19:36 u »
Vind de WB-06 persoonlijk meer geschikt voor een Witbier

Omdat de witbier gist van Hoegaarden veel gebruikt wordt binnen deze biergigant is het zeer waarschijnlijk dat de gist van Leffe Blond ook een witbier gist is.

Als ik deze twee beweringen naast elkaar leg hebben we voor de Leffe blond kloon dus wel de wb-06 nodig  :P

Citaat
De Leffe tripel is hetzelfde bier als Hoegaarden Grand Cru (dat ik niet meer in de schappen zie).

Heb ik het in het grand gru kloon topic ook met tdp over gehad en ze liggen beide in mn koelkast te wachten tot ik ze met elkaar ga vergelijken. De grand cru is bij AH XL bij mij gewoon verkrijgbaar, maar:

Hoegaarden Grand Cru: 1,59
Leffe tripel: 1,29

 :weetniet:

Edit: in het Hoegaarden flesje zit 330, in de Leffe 300 ml

Offline sjreggel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: 00
  • Ik drink geen bier, ik drink een tarwe smoothie.
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #65 Gepost op: 21-02-2020 20:20 u »
Vandaag deze gebrouwen met WB-06, ben benieuwd hou hij gaat worden  :brouwen:
Hij staat nu net een uurtje in de gistkast op 19 graden, maar op welke temperatuur kan ik hem eigenlijk het beste zetten  :weetniet:

Wat voor vergistingsprofiel / temperatuur houden jullie aan?

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 958
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #66 Gepost op: 21-02-2020 20:22 u »
Ik heb hierbij succes gehad met de Mangrove Jack's M20, en de vergisting gestart bij 20 21C. Na de hoofdvergisting wel overgedaan in een tweede vat en een maand laten lageren om het bier helder te krijgen (lees: om een kristallweizen te bekomen, eigenlijk naar aanleiding van een opmerking van Serge VL op het Vlaamse hobbybrouwforum).

Na het bottelen en conditioneren had ik de mogelijkheid om verse Leffe te proeven bij de slijterij, de dag nadat ik het eerste flesje had geopend. Wel, de Leffe smaakte krek hetzelfde als wat ik had gebrouwen.

Dan zijn we benieuwd naar het recept

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 245
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #67 Gepost op: 21-02-2020 21:01 u »
Zie bijlagen. Eerste bijlage is mijn eigen brouwspreadsheet, maar daar staat niets in over de hop. Dat zit in het bijgevoegde BeerXML bestand. En blijkbaar heb ik ook mijn water aangepast tot 150 ppm Cl and 50 ppm SO4.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 958
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #68 Gepost op: 21-02-2020 23:01 u »
Bedankt

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #69 Gepost op: 21-02-2020 23:51 u »
Vandaag deze gebrouwen met WB-06, ben benieuwd hou hij gaat worden  :brouwen:
Hij staat nu net een uurtje in de gistkast op 19 graden, maar op welke temperatuur kan ik hem eigenlijk het beste zetten  :weetniet:

Wat voor vergistingsprofiel / temperatuur houden jullie aan?

17 graden hoofdvergisting, nagisting 20, hergisting 20

Welk recept heb je gebruikt?

Offline sjreggel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: 00
  • Ik drink geen bier, ik drink een tarwe smoothie.
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #70 Gepost op: 22-02-2020 08:28 u »
Welk recept heb je gebruikt?

https://www.twortwat.nl/per.auteur?article_id=1294855644

17 graden hoofdvergisting, nagisting 20, hergisting 20

Is 17 graden niet te laag voor deze gist? Volgens de datasheet heeft hij het liever iets warmer:
FERMENTATION: ideally 18-24C (64-75F)

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #71 Gepost op: 22-02-2020 10:01 u »
https://www.twortwat.nl/per.auteur?article_id=1294855644

Is 17 graden niet te laag voor deze gist? Volgens de datasheet heeft hij het liever iets warmer:
FERMENTATION: ideally 18-24C (64-75F)

Volgens Zainasheff is 17 graden de ideale temperatuur voor een Weizengist als Wb-06, maar de vraag is of je ook dat karakter in je kloon terug wilt proeven. Ik heb zelf nog geen ervaring met hetzelfde brouwsel bij verschillende temperaturen Wb-06, dus ben benieuwd naar je bevindingen  :biersmile:

Overigens staat er nu bij mij een weizen te hergisten op fles waarbij ik ook de Wb-06 heb gebruikt en op 20 graden heb vergist. Kan je de resultaten daarvan laten weten maar dat is dan weer geen Leffe kloon  ::)

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.016
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #72 Gepost op: 22-02-2020 11:08 u »
Een Leffe Blond moet het hebben van zijn gistproefiel, te weten kruidig/fenolisch (4VG).

Dit kun je bereiken door de WB-06 gist bij lagere temperatuur te vergisten. In ieder geval onder de 20 C, hoe lager hoe meer kruidigheid.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.529
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #73 Gepost op: 22-02-2020 14:58 u »
Ik heb hierbij succes gehad met de Mangrove Jack's M20, en de vergisting gestart ...
Na het bottelen en conditioneren had ik de mogelijkheid om verse Leffe te proeven bij de slijterij, de dag nadat ik het eerste flesje had geopend. Wel, de Leffe smaakte krek hetzelfde als wat ik had gebrouwen.

M20 is dezelfde gist als WB06. Krek hetzelfde  :)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.193
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #74 Gepost op: 22-02-2020 16:48 u »
De grand cru is bij AH XL bij mij gewoon verkrijgbaar, maar:

Hoegaarden Grand Cru: 1,59
Leffe tripel: 1,29

Ik zag hem gisterenmiddag ook in een Belgische supermarkt...
Op de prijs heb ik niet gelet.

Tags: